Μια που έχω γράψει επανειλλημένα "υπέρ" των γνήσιων, θα δώσω μια απάντηση στον αγαπητό psvag:
Πουθενά σε όλο το φόρουμ δεν "πολεμά" κανείς τους κλώνους, τους αγοραστές των κλώνων, τις πληροφορίες για τους κλώνους ή την διάθεση να πάρει κανείς κλώνο.
ΠΟΥΘΕΝΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΝΗΜΑ.
Ε, σε ένα νήμα που στήθηκε ειδικά γι αυτό κάποιοι εκφράζουμε τις απόψεις μας που δεν αρέσουν σε κάποιους άλλους.
Αυτό είναι "υπέρμετρη" υπεράσπιση; Ο κόσμος είναι γεμάτος κλώνους, κανείς μας δεν το κάνει θέμα, όλοι το θεωρούμε φυσικό, κι εδώ, που είπαμε να συζητηθεί παραπάνω, δέκα άνθρωποι θα πούν και το αντίθετο. "Υπέρμετρη υπεράσπιση";
Δεν είναι θέμα για το οποίο θα υπάρξουν αποδείξεις είτε από την μια μεριά, είτε από την άλλη.
Είναι κυρίως θέμα απόψεων και στάσης. Αλλά... όχι μόνο. Λέγονται ξανά και ξανά πράγματα ψευδή:
Κλοπη πνευματικης ιδιοκτησιας θα ηταν αν τα γνησια ηταν κατοχυρωμενα. Απο τη στιγμη που δεν ειναι, τοτε δεν μιλαμε για κλοπη. [...] Ποιοι εχουν τα γνησια windows; Γιατι και αυτο το ιδιο πραγμα ειναι και μαλιστα ειναι πραγματι κλοπη μιας και αυτα το προιοντα ειναι οντως κατοχυρωμενα και νομικα
Όχι συμφορουμίτη, δεν ξέρεις τον νόμο, δεν ξέρεις τι είναι παράνομο, διαδίδεις λάθος πληροφορίες.Όπως έχουν κάνει και άλλα μέλη, ξανά και ξανά χωρίς να έχουν ιδέα τι ισχύει.
Μια που μιλάμε για αποδείξεις:
http://www.wipo.int/wipolex/en/text.jsp?file_id=209258#LinkTarget_1771Οι πνευματικοί δημιουργοί, με τη δημιουργία του έργου, αποκτούν πάνω σ' αυτό πνευματική ιδιοκτησία, που περιλαμβάνει, ως αποκλειστικά και απόλυτα δικαιώματα, το δικαίωμα της εκμετάλλευσης του έργου (περιουσιακό δικαίωμα) και το δικαίωμα της προστασίας του προσωπικού τους δεσμού προς αυτό (ηθικό δικαίωμα). .
Ανάλογη είναι και η νομοθεσία σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Με το που δημιουργείς κάτι έχεις αυτομάτως την πνευματική ιδιοκτησία. Δεν χρειάζεται ούτε κατοχύρωση, ούτε τίποτα. Όποιος φτιάχνει αντίγραφο της δουλειάς σου είναι παράνομος. Όποιος το αγοράζει ενισχύει την παρανομία. Δεν έχει μα, μου, σου'πα, μού' πες. Ο νόμος είναι παγκοσμίως σαφής σε αυτό. Ο λόγος που οι νομοθέτες σε όλο τον κόσμο φτιάξαν ανάλογους νόμους είναι γιατί παντού θεωρείται κλοπή και ανήθικο και ντροπή και εκμετάλευση να κλέβεις δουλειά αλλουνού και να βγάζεις λεφτά από αυτή.
Η απόδειξη και εφαρμογή του νόμου είναι δύσκολη και πολυδάπανη, άρα οι περισσότεροι υποτάσσονται στη μοίρα τους ή τιμολογούν έτσι ώστε να τους επηρεάσει λιγότερο. Υποτάσσονται οι "μικροί" και επιβάλλουν την θέλησή τους οι "μεγάλοι".
Δεν ξέρω αν αυτό το διαβάζεις και το ξαναδιαβάζεις. Εγώ το έχω γράψει και το έχω ξαναγράψει. Αλλά κάθε τρεις σελίδες "ξεχνιέται", όπως ξεχνιέται ό,τι δεν μας βολεύει.
Οπότε, φίλε psvag, μπορεί τώρα να έχεις κάποια "απόδειξη" γιατί ίσως να είναι καλύτερο να πάρουμε τον γνήσιο. Ή να μην τον πάρουμε, αλλα να ξέρουμε τι κάνουμε. Ή, τουλάχιστον, γιατί μπορεί να είναι θέμα κουβέντας. Να μην σοκάρει τόσο που μερικοί έχουμε κι άλλη γνώμη, βρε αδερφέ!
Εντάξει, και οι νόμοι είναι μεγάλο θέμα, και τον Ρομπέν των Δασών που είχε δικό του νόμο τον αγαπάμε όλοι. Αλλά όχι και να εκπλήσσεται το μισό φόρουμ που κάπου, σε ένα χωμένο νήμα στα "Γενικά", τολμάμε και μερικοί να πούμε ένα "ναι μεν, αλλά...".