Το ιστορικό των κινητοποιήσεων και ο ρόλος του φόρουμΓια όλα τα πράγματα κάποιος θα πρέπει να κάνει την αρχή. Το θέμα "
[ΠΡΟΤΑΣΗ] Ενωση Ελληνων Ατμιστων Ε.ΕΛ.Α." έχει από το 2011 τουλάχιστον που... βολοδέρνει στο φόρουμ μας. Πόσα μέλη είναι που έχουν γράψει εκεί "Κάντε την αρχή και είμαι μέσα". Πέρασαν όμως 5 χρόνια αλλά κανένας δεν έκανε την αρχή.
Έπρεπε να "σφίξουν" τα πράγματα για να αρχίσουμε να προβληματιζόμαστε. Μέσα Μαΐου ανακοινώνεται η νέα νομοθεσία για τα προϊόντα καπνού όπου οι ιθύνοντες εντάσσουν μαζί και το άτμισμα και μας βρίσκει απροετοίμαστους. Μέχρι και απαγόρευση ενημέρωσης για θέματα ατμίσματος από κάθε μέσο περιλαμβάνει στα άρθρα της η νομοθεσία!
Όπως ξέρετε το φόρουμ έχει σελίδα στο FB αλλά είναι μόνο για μερικές σκόρπιες ανακοινώσεις. Πιο πολύ είχε φτιαχτεί σαν εναλλακτική σε περίπτωση που για κάποιον λόγο δε δουλεύει το φόρουμ ώστε να ενημερώνονται οι φίλοι της σελίδας που εκεί είναι περίπου 3 χιλιάδες αυτή τη στιγμή. Ασχολούμαι ελάχιστα με το FB αλλά μάλλον κάποιοι έχουν εντάξει τη σελίδα του φόρουμ στις ομάδες τους και με την ανακοίνωση της επικείμενης νομοθεσίας άρχισαν κάθε τόσο να έρχονται ειδοποιήσεις: "Ο ΧΧΧ άλλαξε το απόρρητο της ομάδας Χ-Ατμιστές σε "μυστική"", "Ο ΨΨΨ άλλαξε το απόρρητο της ομάδας Ψ-Ατμιστές σε "μυστική"" και άλλα παρόμοια. Νομίζω κάποιες ομάδες έκλεισαν κιόλας, ενώ ταυτόχρονα είδα και κάποιους reviewers στο Youtube να μας αποχαιρετούν και να λένε ότι θα κλείσουν τη σελίδα τους.
Η αλήθεια είναι ότι σαν διαχειριστή με προβλημάτισαν τα παραπάνω. Σκέφτηκα ότι ίσως θα 'πρεπε κι εγώ να κλείσω το φόρουμ ή να το κάνω "κλειστό" μόνο για μέλη όπως έκαναν κι άλλοι με τις ομάδες τους στο Facebook ή και σε άλλα φόρουμ. Αλλά μιας και η νομοθεσία ακόμα δεν ειχε ψηφιστεί, αποφάσισα να το κρατήσω ανοιχτό. Αναρωτιέμαι τι θα γινόταν αν έκλεινε το φόρουμ. Γιατί από τη στιγμή που έμεινε ανοιχτό, άρχισαν μετά σιγά σιγά να ξεπροβάλλουν και πάλι οι ομάδες στο FB όπως φαινόταν από τις νέες ειδοποιήσεις που κατέφθαναν: "Ο ΧΧΧ άλλαξε το απόρρητο της ομάδας Χ-Ατμιστές από "μυστική" σε "κλειστή"", "Ο ΨΨΨ άλλαξε το απόρρητο της ομάδας Ψ-Ατμιστές από "μυστική" σε "κλειστή""κτλ.
Επανέρχομαι όμως για λίγο στο θέμα που άρχισα, για τη δημιουργία συλλόγου ατμιστών. Σαν διαχείριση δεν είχα σκοπό να εμπλακώ. Πόσα καρπούζια να κρατήσει κανείς κάτω από τη μασχάλη! Εκτός αυτού δεν ήθελα σε καμιά περίπτωση να συγχωνευτεί ένας σύλλογος, που τυχόν θα δημιουργούνταν, με το φόρουμ, γιατί είναι τελείως διαφορετικά πράγματα. Παρόλα αυτά όμως
δήλωσα σχεδόν από την πρώτη στιγμή πως σε ό,τι μπορώ να διευκολύνω ως διαχειριστής για την έναρξη της δημιουργίας συλλόγου ατμιστών, θα το έκανα αλλά προσωπικά δεν ήθελα να εμπλακώ ούτε στα ιδρυτικά στελέχη. Την ίδια δήλωση έκανα ξανά και πρόσφατα.
Παρόλα αυτά, ο άνθρωπος που θα έκανε την αρχή, δε φαινόταν πουθενά. Όμως
μερικές φορές χρειάζεται ένα πιο μικρό βήμα για να πάμε σε μεγαλύτερο. Κατά τη γνώμη μου
το πρώτο βήμα έγινε από τον Κώστα - alldaynews με
το ψήφισμα που έβαλε στο Avaaz.. Όπως είχα δηλώσει, τέτοιες κινήσεις θα τις υποστήριζα. Έβαλα αμέσως ειδοποιήσεις στο φόρουμ, πληρωμένη διαφήμιση στο Facebook και τελικά (και με τη βοήθεια όλων όσων συνέβαλαν στην ενημέρωση βέβαια), καταφέραμε να περάσουμε τους
6 χιλιάδες ψήφους! Γνώμη μου είναι ότι το νούμερο είναι πάρα πολύ ικανοποιητικό για τα δεδομένα της ατμιστικής κοινότητας.
Στη συνέχεια έρχεται
το δεύτερο μεγαλύτερο βήμα: Ο Κώστας (kostas44) στέλνει μόνος του απανωτές επιστολές στον πρωθυπουργό στις οποίες τελικά (και αναπάντεχα είναι η αλήθεια) δέχεται απάντηση από το γραφείο του πρωθυπουργού όπου του ζητούν να θέσει ερωτήσεις και τις θέσεις του περί ατμίστατος. Σκέφτηκε ότι εδώ χρειάζεται βοήθεια για να έχει μια ολοκληρωμένη επιστολή και ανεβάζει
βίντεο στο youtube το οποίο δημοσιεύει και στο φορουμ μας και αλλού ζητώντας βοήθεια από όποιον πιστεύει ότι μπορεί να προσφέρει στη σύνταξη της επιστολής. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ατμιστής που ασχολείται με το ίντερνετ και δεν είδε αυτό το βίντεο του Κώστα!
Κάνοντας τώρα την ανασκόπηση κοιτάζω κάτω από το βίντεο του Κώστα στο Youtube και βλέπω 44 σχόλια τα οποία δεν είναι και όλα βοηθητικά για τη σύνταξη της επιστολής αλλά είναι τουλάχιστον ενθαρρυντικά. Το φόρουμ μας τη στιγμή της ανακοίνωσης του βίντεο είχε ήδη ξεπεράσει τα 15 χιλιάδες μέλη και φαίνεται ότι "το μέγεθος μετράει" γιατί εδώ βρέθηκαν μέλη που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν ενεργά στο εγχείρημα. Μού ζήτησαν να τους διευκολύνω στην επικοινωνία τους στην προσπάθεια για τη σύνταξη της επιστολής και το έκανα αμέσως προσφέροντάς τους τον κατάλληλο χώρο γι' αυτό.
Επειδή έβλεπα τη δουλειά που γινόταν, πρέπει να πω ότι τους θαυμάζω. Έβαλαν τον εαυτό τους μπροστά, έχασαν την ανωνυμία τους και έπεσαν με τα μούτρα για ένα σκοπό που παρόλο δεν ήταν σίγουροι για το αποτέλεσμα της δουλειάς τους, το πάλεψαν και τελικά τα κατάφεραν. Η επιστολή συντάχτηκε
, στάλθηκε στον πρωθυπουργό και δημοσιεύτηκε και στο φόρουμ. Πρέπει να πούμε ότι αυτή η επιστολή έχει ήδη δημοσιευτεί και σε πολλά ειδησεογραφικά sites του διαδικτύου.
Δεν σταμάτησαν όμως εδώ. Κατανοώντας ότι το μεγαλύτερο κλειδί για την επιτυχία του αγώνα των ατμιστών είναι η ενημέρωση του κόσμου αλλά και των δημοσιογράφων που πολλές φορές μη γνωρίζοντας το θέμα αναδημοσιεύουν ανακρίβειες, αποφάσισαν να κάνουν
το τρίτο μεγάλο βήμα και να δώσουν
μια συνέντευξη τύπου όπου θα ενημερώνουν κοινό και δημοσιογράφους για το τι είναι το άτμισμα και γιατί ως ατμιστές αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τη νομοθεσία που βαίνει προς ψήφιση.
Αν η δουλειά για την επιστολή πιάνει 1 βαθμό, εδώ έχει ξεπεραστεί ήδη το 10. Οι λεπτομέρειες που πρέπει να ληφθούν υπόψιν και οι προετοιμασίες που πρέπει να γίνουν είναι αμέτρητες. Προσφέρθηκαν κι άλλα άτομα και μπήκαν στην ομάδα αλλά από ένα σημείο και μετά δεν μπορούσε αυτό να είναι πια πρακτικό, γι' αυτό αποφάσισαν να συνεχίσουν αυτοί που είχαν συγκεντρωθεί ως τώρα.
Αυτό είναι το ιστορικό μέχρι στιγμής.
Το έχουν πει και τα παιδιά μόνα τους, το λέω κι εγώ: Η πρωτοβουλία ανήκει αποκλειστικά στα παιδιά. Το φόρουμ απλά διευκόλυνε στο εγχείρημα. Το φόρουμ ούτε οικειοποιείται ούτε "καπελώνει" την προσπάθεια. Αντίστοιχα όμως και η ομάδα που δημιουργήθηκε δηλώνει ότι δεν "καπελώνει" κανέναν ατμιστή και καμία ομάδα ατμιστών. Θα εκφράσει τις απόψεις των μελών της και μόνο, επώνυμα και με επιχειρήματα. Είναι απλά μια πρωτοβουλία και τίποτα περισσότερο. Προσωπικά ως διαχειριστής έχω αποσυρθεί από την ομάδα και δεν λογίζομαι ούτε μετράω τον εαυτό μου στα μέλη της πρωτοβουλίας, δηλώνω όμως ότι αν μου ζητηθεί, θα έχουν τη βοήθειά μου σε ό,τι μπορώ να βοηθήσω.
Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους μας, γιατί πιστεύω πως ψυχικά όλοι μας στηρίζουμε την προσπάθεια των παιδιών και πιστεύω πως είμαστε μαζί τους. Σύντομα θα ανεβάσουν και τα θέματα που θα πραγματευτούν στη συνέντευξη. Τα πρόσωπα δεν παίζουν ρόλο, παίζουν ρόλο στο ότι βρέθηκαν και υπάρχουν κατ' αρχάς και βέβαια και οι θέσεις τους τις οποίες θα ανακοινώσουν σύντομα, αν και λίγο πολύ τις συζητάμε εδώ και μήνες σε τόσα θέματα του φόρουμ. Είναι οι θέσεις όλων μας. Αν βέβαια υπάρχουν άτομα που δεν συμφωνούν μ' αυτές, μπορούν κάλλιστα να οργανώσουν ανάλογες κινήσεις/πρωτοβουλίες. Το φόρουμ θα στηρίξει όποιους και όσους μπορεί.
Εύχομαι η προσπάθεια να συνεχιστεί και μετά τη συνέντευξη. Οι διαδικασίες αυτές είναι η μεγάλη ευκαιρία για πράγματα που συζητάμε ακόμα και πριν από το 2011. Είναι η ευκαιρία για το
τέταρτο μεγαλύτερο βήμα. Αλλά αυτό δεν είναι του παρόντος γιατί ο χρόνος πιέζει. Μετά τη συνέντευξη τύπου όμως καλό είναι να μην ξεχαστεί.
Εμείς σαν ατμιστές, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να βρισκόμαστε μαζί τους στη συνέντευξη τύπου, έστω και έξω από την αίθουσα. Πρέπει να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας, να δείξουμε ότι νοιαζόμαστε και ότι μας απασχολεί το θέμα.
Καλή επιτυχία.
Διόρθωση - ενημέρωση συνδέσμων