vaping.gr

Προειδοποίηση

ΠΡΟΣΟΧΗ

Το site και η δημόσια συζήτησή μας απευθύνεται μόνο σε άτομα ήδη εξαρτημένα στη νικοτίνη τα οποία ενδιαφέρονται να πληροφορούνται για θέματα γύρω από το άτμισμα και είναι άνω των 18 ετών


Προς τους ενήλικες: Το μήνυμα αυτό δεν θα είναι ορατό μετά την εγγραφή σας στο φόρουμ

Επιλεγμένα μηνύματα για ασφάλεια μπαταριών, φορτίσεις, mAh και άλλα

Αποσυνδεδεμένος Atmos

  • *****
  • 5632
  • Φύλο: Άντρας
    • Ηλεκτρονικό κάπνισμα
Εδώ θα μπαίνουν μερικά επιλεγμένα μηνύματα σχετικά με τις μπαταρίες, τους φορτιστές, τα Volt, τα Ohm κτλ.
Τα μηνύματα θα μπαίνουν με παράθεση από το αρχικό μήνυμα. Κάνοντας κλικ πάνω στον τίτλο τής παράθεσης θα οδηγηθείτε στη συζήτηση στην οποία δημοσιεύτηκε το κάθε μήνυμα. Εκεί μπορείτε να δείτε και αν υπάρχουν και άλλες γνώμες σχετικά με το ζήτημα, κατά πόσο έγιναν αποδεκτές κτλ.

Μην ξεχνάτε και το άρθρο της Εγκυκλοπαίδειας του η.τ. σχετικά με τις μπαταρίες με πολλές εικόνες και επεξηγήσεις εδώ: ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ

Ένα συγκριτικό τεστ μπαταριών που ελέγχει πολλές παραμέτρους τους μπορείτε να βρείτε κι εδώ:
http://lygte-info.dk/review/batteries2012/Common18650Summary%20UK.html
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 21, 2021, 19:18 από Tem »

Αποσυνδεδεμένος Atmos

  • *****
  • 5632
  • Φύλο: Άντρας
    • Ηλεκτρονικό κάπνισμα
Μπαταρίες και mAh
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 31, 2012, 15:52 »
Το παρακάτω μήνυμα ανήκει στον kkostas και δημοσιεύτηκε στο φόρουμ μας εδώ:
Μπαταρίες και mah

=========

Μπαταρίες και mah


Με τα mah (μιλιαμπέρ ανά ώρα) προσδιορίζουμε κυρίως τη διάρκεια της μπαταρίας σε συγκεκριμένη χρήση από πλήρη φόρτιση έως πλήρη εκφόρτισή της.

Έτσι αν μία μπαταρία είναι 250 mah σημαίνει ότι θα διαρκέσει μέχρι να εκφορτιστεί πλήρως:

1h σε ένα κύκλωμα αν ή ένταση του ρεύματος στο κύκλωμα αυτό είναι 250ma (μιλιαμπέρ)

1/2h σε κύκλωμα 500ma
15 min σε κύκλωμα 1000ma (1Αμπέρ)
κ.λ.π.


Τι άλλο όμως μπορούν να προσδιορίσουν τα mah μιας μπαταρίας;

Προσδιορίζουν τα μέγιστα ma (ένταση ρεύματος) στα οποία επιτρέπεται να δουλεύουν σύμφωνα με τις προδιαγραφές λειτουργίας τους.

Έτσι στα χαρακτηριστικά που δίνει ο κατασκευαστής στο Datasheet της μπαταρίας αναγράφονται π.χ. το μέγεθός της, ο αριθμός κύκλων φόρτισης - εκφόρτισης, ο μέγιστος επιτρεπόμενος ρυθμός φόρτισης, καθώς και τα μέγιστα συνιστώμενα μιλιαμπέρ λειτουργίας με την κωδικοποίηση C (π.χ. 1C, 2C, 10C κ.λ.π.).

Τι σημαίνει όμως ο κωδικός 1C ;

1C σημαίνει ότι η μπαταρία αυτή έχει προδιαγραφές καλής λειτουργίας σε κύκλωμα με ανώτερη ένταση τόση όση μία φορά τα mah της.

π.χ. μπαταρία με προδιαγραφές 250mah, 1c, 1000κύκλοι λειτουργίας σημαίνει ότι:

Σε κύκλωμα με ένταση 250ma θα εκφορτιστεί πλήρως σε 1h και θα έχει καλή λειτουργία εντός προδιαγραφών που θα της επιτρέψει να επαναφορτιστεί 1000 φορές.

Τι θα γίνει αν εμείς αυτή τη μπαταρία την βάλουμε να τροφοδοτήσει κύκλωμα 500ma ;

Θα δουλέψει εκτός προδιαγραφών και συνήθως αυτό οδηγεί στη μείωση των κύκλων φόρτισης - εκφόρτισής της π.χ. απο 1000 σε 500 κύκλους. Αυτό το ονομάζουμε στρεσάρισμα μπαταριών.

Επίσης δεν θα μπορέσει το κύκλωμα αυτό να λειτουργήσει κατά τα αναμενόμενα, διότι η ένταση του ρεύματος δεν θα είναι η ζητούμενη π.χ. 500ma.

Εδώ να θυμηθούμε ότι η Ένταση του ρεύματος δεδομένου κυκλώματος, εξαρτάται από την τάση της μπαταρίας (Volt) και την αντίσταση του κυκλώματος R (Ohm) στην οποία συνυπολογίζουμε και την εσωτερική αντίσταση της μπαταρίας r (Ohm) από τον τύπο   Ι=V/R

Τι προδιαγραφές σε C έχουν συνήθως οι μπαταρίες;

Αν δεν αναγράφεται διαφορετικά είναι 1C. Όλες οι Li-Ion ***fire π.χ. ultrafire, trustfire κ.λ.π. είναι 1C καθώς και οι ego, riva κ.λ.π.

Οι IMR είναι συνήθως 5-10C (High drain).
Οι aw ανάλογα με το μοντέλο είναι περισσότερο από 2C.

Και σε τι μας είναι χρήσιμα όλα αυτά;

Αν υπολογίσουμε την ένταση ρεύματος ενός η.τ. πχ τάση = 3,7V, αντίσταση = 2,5Ω άρα ένταση=V/R = 1,48 Αμπέρ συμπεραίνουμε ότι:

Για να έχει καλή λειτουργία η μπαταρία του θα πρέπει να είναι το ελάχιστο

1500mah αν είναι 1C ή
300mah αν είναι 5C (IMR)

Για να δουλέψει με LR (1,5Ω) ατμοποιητή Ι=3,7/1,5= 2,46Αμπέρ, ή μπαταρία θα πρέπει να είναι :

το ελάχιστο 2500mah σε 1C

500mah σε 5C (IMR).


Και γιατί τα εργοστάσια βγάζουν 510 με 250 mah 1C μπαταρία;


Για το μέγεθος, γιατί λιγότερα mah -> μικρότερο μέγεθος.

Και ποιά είναι τα αρνητικά του;

Μικρή διάρκεια ζωής μπαταριών.

Αδύναμη λειτουργία.


Ευχαριστώ.

=================

Η σχετική συζήτηση συνεχίζεται στο φόρουμ μας εδώ:
Μπαταρίες και mah
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 21, 2021, 19:19 από Tem »

Αποσυνδεδεμένος Atmos

  • *****
  • 5632
  • Φύλο: Άντρας
    • Ηλεκτρονικό κάπνισμα
Σχετικά με τις μπαταρίες λιθίου
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 31, 2012, 15:53 »
Το παρακάτω μήνυμα ανήκει στον babylonx link και δημοσιεύτηκε στο θέμα:
Xtar WP2-II vs Trustfire TR(001-3) vs Ultrafire WF-139 φορτιστές


Facts για μπαταρίες λιθίου:

- Είναι γνωστό ότι όταν δουλεύεις μπαταρίες λιθίου στο 0%-100% (τις αδειάζεις εντελώς και τις γεμίζεις εντελώς) μειώνεται η διάρκεια ζωής τους. Γι' αυτό και η Sony στα Vaio πλέον έχει εφαρμογή που φορτίζει τη μπαταρία μέχρι το 90% και δεν την αφήνει να πέσει κάτω από 10%. Οι κύκλοι αποφόρτισης/φόρτισης μπορεί μέχρι και να διπλασιαστούν. Όσοι έχετε Vaio ρίξτε μια ματιά στο Control Panel σας. Λέγεται Vaio Battery Care.

- Οι μπαταρίες λιθίου φορτίζουν μέχρι το 85-90% με σταθερό ρεύμα και μετά, επειδή δεν πρέπει να ξεπεράσει η τάση τα 4.2V μειώνεται το ρεύμα σταδιακά ώστε να μένει η τάση φόρτισης σταθερή και κάτω από αυτό το όριο. Η μπαταρία συνεχίζει και τραβάει ρεύμα με συνεχώς μειούμενους ρυθμούς μέχρι που σταματάει να τραβάει ρεύμα (Δε θα τραβήξει εκτός αν ανεβάσουμε την τάση που θα σημάνει υπερφόρτιση οπότε σταματάει η φόρτιση).

- Στο πρώτο κομμάτι (φόρτιση με σταθερό ρεύμα) άνετα μπορούμε να φορτίσουμε μια μπαταρία με ταχύτητα έως και 1C, δηλαδή με τόσα αμπέρ όσα και η χωρητικότητά τους. Μια μπαταρία 2000mAh, δεν υπάρχει λόγος να τη φορτίζετε στα 500mAh. Δεν κερδίζετε κάτι. Δεν είναι NiMH. Γι' αυτό δίνετε λεφτά για καλούς φορτιστές, για να φορτίζετε γρήγορα και με ασφάλεια. Φυσικά δε φορτίζεις στο 1Α μια μπαταρία 200mAh, είναι ανούσιο και ειδικά για τις λιθίου, είναι επικίνδυνο και χαζό.

- Οι φτηνοί αλλά και κάποιοι πιο ακριβοί φορτιστές (που οι κατασκευαστές τους ξέρουν τι τους γίνεται) δε γεμίζουν πλήρως τις μπαταρίες. Με τους φτηνούς αυτό συμβαίνει επειδή υλοποιούν μόνο το πρώτο κομμάτι της φόρτισης υπό σταθερό ρεύμα και σταματάνε μόλις η μπαταρία αγγίξει υπό φόρτιση τα 4.15 με 4.2 volt. Το θέμα είναι ότι κατά τη διάρκεια της φόρτισης η τάση που μετράμε στα άκρα μπαταρίας/φορτιστή είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα έχει η μπαταρία όταν θα αποσυνδεθεί και θα είναι ήρεμη. Αυτό είναι λογικό γιατί η μπαταρία έχει εσωτερική αντίσταση και μάλιστα αυτή παρουσιάζεται πολύ μεγαλύτερη στη φόρτιση από ότι στην αποφόρτιση.

Για να το θέσω πιο απλά, θα δώσω ένα παράδειγμα με συγκεκριμένα νούμερα.
Έστω ότι έχουμε μια μπαταρία με εσωτερική αντίσταση 0.2Ω και θέλουμε να τη φορτίσουμε με σταθερό ρεύμα 1Α.
Τη μετράμε σε ηρεμία και βλέπουμε ότι βρίσκεται στα 3.3 volt.
Eφαρμόζουμε στα άκρα της σταθερό ρεύμα 1Α (αυτό γίνεται εύκολα πχ με ένα τρανζίστορ ισχύος).
Αν μετρήσουμε την τάση στα άκρα της ενώ δίνουμε αυτό το ρεύμα, βλέπουμε ότι η τάση είναι 3.5 volt. Αυτό είναι απόλυτα λογικό γιατί 1Α*0.2Ω=0.2V.
Όσο λοιπόν δίνουμε σταθερά ρεύμα 1Α υπάρχει μια διαφορά 0.2 V μεταξύ φόρτισης και τάσης που θα βλέπαμε σε ηρεμία.
Όταν όμως η τάση φόρτισης φτάσει στα 4.2 δε πρέπει να ανέβουμε παραπάνω γιατί τα θα αρχίσουν χημικές αντιδράσεις.
Θυμηθείτε όμως αν ξεσυνδέσουμε τώρα τη μπαταρία από το φορτιστή και τη μετρήσουμε θα δούμε 4.0v στα άκρα της.
Αν συνεχίσουμε να δίνουμε ρεύμα 1Α θα ανέβουμε πάνω από τα 4.2V.
Οπότε υπάρχουν δύο επιλογές:
Α) Σταματάμε τη φόρτιση.
Β) Μειώνουμε το ρεύμα σταδιακά για να γεμίσουμε το λίγο που έμεινε.

Οι φτηνοί σταματάν εδώ. Μάλιστα συνήθως έχουν πολύ μικρά ρεύματα φόρτισης ώστε η διαφορά ανάμεσα σε τάση φόρτισης και ηρεμίας (βλέπε την παραπάνω σχέση) να είναι πιο μικρή και να ελαχιστοποιείται η απώλεια. Έχω πχ στα χέρια μου έναν κινέζικο που φορτίζει στα 320mA και φτάνει τις 18650 που έχω στα 4.1V. Φυσικά για να φορτίσει μια 2000mAh κάνει 8-9 ώρες.

Οι πιο ακριβοί δουλεύουν με μεγάλα ρεύματα και στο τέλος μειώνουν το ρεύμα για να φτάσουν το 100%. Όμως οι πραγματικά καλοί, αν και μειώνουν το ρεύμα, δεν αγγίζουν το 100% για να πετύχουν καλύτερη μακροπρόθεσμη διάρκεια ζωής.  Αν δείτε πχ στα σχεδιαγράμματα , ο Xtar και ο Pillar, γεμίζουν με σταθερό ρεύμα (ευθεία στην αρχή), μετά προς το τέλος μειώνουν (παραβολή), και ενώ η παραβολή θα μπορούσε να συνεχίζει μέχρι να αγγίξει τον άξονα των x, ξαφνικά κόβεται απότομα. Αυτή είναι και η διακοπή πριν η φόρτιση φτάσει στο 100%. (Φτάνουν στο 90-95% θα έλεγα με μια πρόχειρη ματιά κι αν θέλουμε να το βρούμε ακριβώς πρέπει να υπολογίσουμε με ολοκληρώματα).

- Συμπέρασμα: Κάποιοι φορτιστές δε φορτίζουν πλήρως τις μπαταρίες που ναι μεν σημαίνει λιγότερη διάρκεια χρήσης αλλά παράλληλα σημαίνει και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Αντίθετα κάποιοι φορτιστές γεμίζουν τις μπαταρίες πλήρως, διαρκούν πιο πολύ αλλά φυσικά αυτό σημαίνει μικρότερη διάρκεια ζωής. Οπότε μη σας φαίνεται παράξενο αν οι μπαταρίες σας αντέχουν πιο λίγο, για τέτοιους καλούς φορτιστές είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Τέλος, κάποια πράγματα που αφορούν την ασφάλεια (γιατί είδα πράγματα ποστ πριν που με τρόμαξαν):

- Δε τολμάμε καν να φορτίσουμε unprotected μπαταρία λιθίου ιόντων ή πολυμερών που έχει πέσει κάτω από 2.5volt. Οι κατασκευαστές λένε 3V. Ακριβώς επειδή είναι πολύ επικίνδυνο θέτουν το όριο 0.5 V παραπάνω. Όταν η μπαταρία έχει πέσει τόσο χαμηλά πάει να πει ότι έχουν συμβεί μη αναστρέψιμες χημικές διεργασίες στο εσωτερικό της που ουσιαστικά έχουν βραχυκυκλώσει μεγάλο μέρος της. Σε περίπτωση προσπάθειας φόρτισης υπάρχει κίνδυνος έκρηξης συνοδευόμενης από εκτόνωση με φωτιά η οποία δε σβήνει με τίποτα. Η μπαταρία λιθίου ιόντων ή πολυμερών, όταν σκάσει παράγει το δικό της οξυγόνο για την καύση και δε μπορείς να σβήσεις τον πίδακα της φωτιάς μέχρι να καταναλωθεί όλο το καύσιμο που τροφοδοτεί τη φωτιά. Δε θες κάτι τέτοιο να γίνει μέσα στο σπίτι σου. Οπότε αν σκέφτεστε τις μπαταρίες σας παραπάνω από την ασφάλειά σας, κάντε τουλάχιστον τα πειράματά σας στο μπαλκόνι. Οι πιο καινούργιες λιθίου μαγγανίου επίσης σκάνε αλλά δε συνοδεύονται από πίδακα φωτιάς. Εξού και το safer chemistry.

- Τα παραπάνω δεν ισχύουν με τις protected μπαταρίες. Πολύ συχνά το κύκλωμα προστασίας αποσυνδέει τη μπαταρία μόλις αυτή φτάσει στα 3 volt με αποτέλεσμα να βλέπουμε τάση 0 στα άκρα της εάν τη μετρήσουμε. Η μπορεί να δούμε μια χαμηλή τάση η οποία να μηδενίζεται μόλις πάμε να τραβήξουμε το παραμικρό ρεύμα. Κάποια συστήματα προστασία εμφανίζουν μια "αδύναμη" τάση στα άκρα ώστε να αναγνωριστεί η μπαταρία από τον έξυπνο φορτιστή και να πάρει μπρος η φόρτιση. Εάν η protected μπαταρία μας δείχνει 0 και ο φορτιστής δεν την αναγνωρίζει, τη συνδέουμε για δευτερόλεπτα με ένα μη έξυπνο/φτηνό φορτιστή ή τη συνδέουμε στιγμιαία παράλληλα με μια άλλη φορτισμένη μπαταρία. Στιγμιαία όμως γιατί τα ρεύματα από τη φορτισμένη στην αφόρτιστη είναι μεγάλα! Η εφαρμογή τάσης στα άκρα της θα μηδενίσει το κυκλωματάκι, θα ξανασυνδεθεί η μπαταρία στους πόλους της και ο έξυπνος φορτιστής μας θα μπορέσει να τη δει και να ξεκινήσει τη φόρτιση.

Σόρρυ για το σεντόνι αλλά νομίζω θα ξεκαθαρίσουν πολλά πράγματα στα μυαλά όσων έχετε διάθεση να τα διαβάσετε!  ;)

===============

Η σχετική συζήτηση συνεχίζεται στο φόρουμ μας εδώ:
Xtar WP2-II vs Trustfire TR(001-3) vs Ultrafire WF-139 φορτιστές
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 21, 2021, 19:20 από Tem »

Αποσυνδεδεμένος Vangos

  • *****
  • 1896
  • Φύλο: Άντρας
  • "ΑΤΜΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ"
Χρησιμοποιούμενες Μπαταρίες σε Μοντ και Ασφάλεια.
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουαρίου 03, 2012, 23:41 »
Το παρακάτω μήνυμα ανήκει στον WileECoyote και δημοσιεύτηκε στο θέμα:
Μπαταριες για τα mod μας....Ποιες ειναι ασφαλεις? Ποιες οι διαφορες τους?

Υπάρχουν αρκετά νήματα στο φόρουμ σχετικά με την χρήση των επαναφορτιζόμενων μπαταριών για η.τ. Πρόσφατα άνοιξε αυτό http://vaping.gr/index.php/topic,6563.0.html το νήμα για μια είδηση από το ECF, ότι ένα μοντ έσκασε στο πρόσωπο του χρήστη, στέλνοντας τον στην εντατική. Δεν υπάρχουν νεώτερα για την υπόθεση, απ' όσο ξέρω, εκτός από το ότι χρησιμοποιούσε δύο μικρές μπαταρίες Tenergy LiFePo4 σε σειρά. Εξαιτίας αυτού θα δείτε επανειλημμένες προειδοποιήσεις στο κείμενο που ακολουθεί.

Το ECF μόνιμη ανάρτηση σχετικά με τη χρήση και την ασφάλεια των μπαταριών, η οποία ανανεώνεται με τα τελευταία στοιχεία. Πρόκειται για εξαιρετική δουλειά, που έχει συγκεντρωμένες όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να αποφασίσουμε τι μπαταρίες θα πάρουμε, το πως πρέπει να τις χρησιμοποιούμε και κυρίως λέει τα πράγματα με το όνομα τους σχετικά με τους κινδύνους τόσο από τη χρήση (ορισμένων) μπαταριών, όσο και (ορισμένων) μοντς. Ίσως φαίνεται κάπως υπερβολικός ο τόνος σχετικά με τους κινδύνους, αλλά είναι καλύτερα να τρομάξουμε λίγο, παρά να ψαχνόμαστε μετά… Η σελίδα του ECF είναι αυτή http://www.e-cigarette-forum.com/forum/ecf-library/129569-rechargeable-batteries.html. Προσπάθησα να το μεταφράσω χωρίς τη χρήση αυτόματου translator, για να μπορεί να βγαίνει νόημα. Επίσης κράτησα τα περισσότερα τονισμένα σημεία όπως είναι στο πρωτότυπο.

Είναι μεγάλο κείμενο, αλλά αξίζει να το διαβάσει κανείς, γιατί δεν είναι μόνο θεωρητικό, αλλά έχει συμβουλές και οδηγίες για πρακτικά, καθημερινά θέματα για τους χρήστες η.τ. Για τους βιαστικούς προτείνω να διαβάσουν τις παραγράφους "Γιατί εκρήγνυνται οι μπαταρίες;" και "Είναι τα μοντς ασφαλή;"


Γενική συμβουλή

ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ UNPROTECTED ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΖΟΜΕΝΕΣ LI-ION ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΣΕ  ΜΟΝΤ
---ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ PROTECTED LI-ION ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ Η LI-MN---

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ - ΠΟΤΕ ΚΟΙΝΕΣ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ

Η συμβουλή μας είναι ότι η καλύτερη και ασφαλέστερη επιλογή μπαταρίας για μοντς είναι οι επαναφορτιζόμενες AW IMR Li-Mn.

Είναι μπαταρίες "ασφαλούς χημείας" που δεν χρειάζονται κύκλωμα προστασίας και έχουν μεγάλη δυνατότητα ταχείας εκφόρτισης, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ασφαλέστερες για χρήση σε συσκευές υψηλών απαιτήσεων σε ρεύμα, όπως οι ατμοποιητές.

Θεωρείται γενικά ότι η καλύτερη επιλογή είναι η μεγαλύτερη μπαταρία AW Li-Mn που μπορεί να χωρέσει στο μοντ.

Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι καμία επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου δεν μπορεί να θεωρηθεί "ασφαλής" - αυτό απλά δεν είναι δυνατόν. Όταν αναφερόμαστε σε "ασφαλέστερη" εννοούμε την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας να σκάσει στο πρόσωπο ενός χρήστη που μόλις έβγαλε την μπαταρία από τον φορτιστή και την έβαλε σε μια συσκευή με υψηλές απαιτήσεις τροφοδοσίας, την οποία έχει μπροστά στο πρόσωπο του. Οι ατμοποιητές θεωρούνται συσκευές με υψηλές απαιτήσεις για αυτού του είδους τις μπαταρίες. Δεν αναφερόμαστε σε κανέναν  άλλο ορισμό σχετικής "ασφάλειας".

Όλες οι μπαταρίες λιθίου μπορούν να πάρουν φωτιά αν υποστούν κακή μεταχείριση. Αυτή μπορεί να είναι η υπερβολική φόρτιση τους, εξαιτίας ελαττωματικού φορτιστή, η τοποθέτηση τους σε περιορισμένο χώρο (όπως σε μοντ ή σε τσέπη) με τον διακόπτη λειτουργίας απασφαλισμένο, το βραχυκύκλωμα τους είτε με συνεχές πάτημα του κουμπιού είτε από βλάβη του μοντ, ή άλλη παρόμοια μεταχείριση.

Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες λιθίου δεν είναι ασφαλείς με την απόλυτη έννοια και ποτέ δεν πρέπει να θεωρούνται ασφαλείς. Η ιδανική επαναφόρτιση τους πρέπει να γίνεται σε μεταλλική επιφάνεια για την περίπτωση φωτιάς και ποτέ δεν πρέπει να επαναφορτίζονται χωρίς επίβλεψη. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε μοντ που δεν έχει ειδικό διακόπτη κλεισίματος. Αν επιλέξετε να αγνοήσετε τα παραπάνω πρέπει να αποδεχθείτε και τις συνέπειες.

Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες λιθίου δεν είναι απολύτως ασφαλείς, όπως δεν είναι απολύτως ασφαλές και ένα μοντ με τέτοιες μπαταρίες.

Χρησιμοποιείτε μόνο επαναφορτιζόμενες "ασφαλούς χημείας", όπως οι Li-Mn στα μοντς, ή μπαταρίες Li-Ion 3.7 volt με κύκλωμα προστασίας. Υψηλής ποιότητας Li-FePo4 μπορούν να χρησιμοποιηθούν - ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΧΑΜΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ, όπως οι Tenergy γιατί έχουν πολύ χαμηλή κατάταξη C, συνήθως 1C, ενώ μιά 'πραγματική' Li-FePo4 έχει κατάταξη από 5C ως 10C.

Χρησιμοποιείτε μόνο επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε κοινές μπαταρίες σε οποιοδήποτε μοντ ή Η.Τ. Υπάρχει περίπτωση, αν μπερδευτούν με τις επαναφορτιζόμενες, φορτιστούν και χρησιμοποιηθούν, να εκραγούν αμέσως μόλις λειτουργήσει ο ατμοποιητής (και αυτό έχει συμβεί).

Το ίδιο φυσικά μπορεί να συμβεί και με μια επαναφορτιζόμενη Li-Ion χωρίς κύκλωμα προστασίας, αλλά η έκρηξη μιας κοινής μπαταρίας είναι ιδιαίτερα βίαιη γιατί δεν υπάρχουν τρύπες διαφυγής αερίων σ' αυτές. Σε έκρηξη μοντ με κοινές μπαταρίες που είχαν φορτιστεί κατά λάθος και χρησιμοποιήθηκαν στα 6 volt, αναφέρθηκε ότι είχε ως αποτέλεσμα σπασμένο σαγόνι και δόντια.

Η έκρηξη οφείλεται στην ανεξέλεγκτη διαφυγή θερμότητας όταν η μπαταρία υπερφορτιστεί και μετά κληθεί να λειτουργήσει σε συνθήκες τροφοδοσίας πάνω από τα όρια της (όπως συχνά είναι οι συνθήκες λειτουργίας της με ατμοποιητές, δεδομένου ότι οι περισσότερες μικρές μπαταρίες δεν μπορούν να παράσχουν με ασφάλεια αρκετό ρεύμα για έναν ατμοποιητή, ο οποίος μπορεί να απαιτήσει από 1 μέχρι και 2.5 amps). Οι μπαταρίες με κύκλωμα προστασίας έχουν ένα μικρό ηλεκτρονικό ενσωματωμένο κύκλωμα που ενεργοποιείται σε διάφορες περιπτώσεις βλάβης. Οι μπαταρίες Li-Mn (και μερικές LiFePo4) πάντως μπορούν να ανταπεξέλθουν σε μεγαλύτερα φορτία με ασφάλεια.

Όσο περισσότερες οι μπαταρίες και όσο περισσότερα τα volt, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος. Έχουν αναφερθεί περιστατικά με μία μπαταρία χωρίς προστασία, αλλά ο κίνδυνος αυξάνεται όταν υπάρχουν μπαταρίες σε σειρά. Στατιστικά, οι χρήστες που ανεβαίνουν στα 6 volt και πάνω έχουν περισσότερες πιθανότητες ατυχήματος.

Επειδή το κύκλωμα προστασίας σε μια μπαταρία Li-Ion μπορεί να πάθει βλάβη, οι Li-Mn ή οι υψηλής ποιότητας Li-FePo4 μπαταρίες είναι πραγματικά ασφαλέστερες. Μην χρησιμοποιείτε φτηνές Li-FePo4 μπαταρίες.

ΟΛΑ ΤΑ ΜΟΝΤΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ON/OFF ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ.
ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΜΟΝΤΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΠΑΚΙ ΑΠΟΣΠΩΜΕΝΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΡΗΞΗΣ.
ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΜΟΝΤΣ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ.

Επαναφορτιζόμενες μπαταρίες
Προτείνουμε για χρήση σε μοντς επαναφορτιζόμενες μπαταρίες Li-Mn ή άριστης ποιότητας Li-FePo4, που πρέπει να προτιμώνται από τις επαναφορτιζόμενες Li-Ion. Κατά σειρά:

1. AW IMR Li-Mn επαναφορτιζόμενες
2. AW Li-FePo4 επαναφορτιζόμενες (πρέπει να φορτίζονται σε ειδικό φορτιστή). Σημειώστε ότι οι μπαταρίες αυτές είναι κυρίως 3βολτες, άρα η τάση του συστήματος θα είναι χαμηλότερη από το κανονικό.
3. Καλής ποιότητας (όπως οι AW ή οι Pila) επαναφορτιζόμενες Li-Ion με κύκλωμα προστασίας.
4. Διάφορες επαναφορτιζόμενες Li-Ion με κύκλωμα προστασίας, από γνωστές μάρκες όπως Trust/Ultra/Sure fire.
5. Η τελευταία επιλογή είναι οι επαναφορτιζόμενες Li-Ion με κύκλωμα προστασίας χωρίς όνομα.
6. επαναφορτιζόμενες Li-Ion χωρίς κύκλωμα προστασίας δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται.
7. Κοινές μπαταρίες (μη επαναφορτιζόμενες) δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται.

Μπαταρίες Li-FePo4 μπορούν να χρησιμοποιηθούν εφόσον είναι άριστης ποιότητας και έχουν κατάταξη 4C και πάνω.

Αν χρησιμοποιείτε μπαταρίες Li-Ion προτείνουμε αυτές που έχουν κύκλωμα προστασίας, καθώς οι απλές επαναφορτιζόμενες Li-Ion μπορούν να εκραγούν κάτω από ορισμένες συνθήκες (υπερφόρτιση, βραχυκύκλωμα, υπερβολική αποφόρτιση, υπερβολική τάση), τις οποίες τα κυκλώματα προστασίας μπορούν να αποτρέψουν. Η ανεξέλεγκτη διαφυγή θερμότητας (που έχει ως αποτέλεσμα την βίαιη αποβολή αερίων ή την έκρηξη) μπορεί να εμφανιστεί με τις μπαταρίες αυτές, καθώς έχουν συνήθως κατάταξη 1C, δηλαδή ο ρυθμός αποφόρτισης είναι ίσος με την χωρητικότητα τους - δεν υπάρχει δηλαδή αρκετή αποθηκευμένη ισχύς για να τροφοδοτήσουν επαρκώς έναν ατμοποιητή, ο οποίος απαιτεί περισσότερα αμπέρ απ' όσα μια μικρή μπαταρία Li-Ion μπορεί να παράσχει.

Δεν πρόκειται για συχνό φαινόμενο, αλλά συμβαίνει. Σημειώστε ότι η πιθανότητα εμφάνισης αυτού του είδους βλάβης μπορεί να ελαχιστοποιηθεί χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερης χωρητικότητας μπαταρίες μπορούμε να βρούμε, εφόσον αυτές δεν θα πιέζονται τόσο πολύ. Τα περισσότερα περιστατικά συμβαίνουν με μικρές μπαταρίες όπως οι RCR123, παρά με μεγάλες μπαταρίες, πιθανόν γι' αυτόν τον λόγο.

Τα κυκλώματα προστασίας ενεργοποιούνται και συνήθως σταματούν αυτά τα περιστατικά. Το κύκλωμα προστασίας είναι ενσωματωμένο στην μπαταρία - η χάλκινη επιφάνεια που βλέπουμε στον αρνητικό πόλο της μπαταρίας είναι το κάτω μέρος της βάσης της πλακέτας του κυκλώματος προστασίας. Γι'αυτό οι μπαταρίες με κύκλωμα προστασίας έχουν συνήθως μεγαλύτερο ύψος από αυτές χωρίς προστασία, καθώς το κύκλωμα πρέπει να προστεθεί στο κάτω μέρος τους.


Τύποι επαναφορτιζόμενων μπαταριών

Li-Ion
Αυτού του τύπου των 3,6 βολτ (ή 3 βόλτ στην περίπτωση των περισσότερων RCR123) είναι βασικά αυτές που χρησιμοποιούνται στα μοντς. Είναι ασφαλέστερο να χρησιμοποιούμε τις προστατευμένες εκδόσεις τους, δεδομένου ότι οι μπαταρίες Li-Ion είναι ευπαθείς σε θερμική απώλεια και βίαιη διαφυγή αερίων ή ακόμα και έκρηξη σε κάποιες περιπτώσεις. Το θερμό αέριο που εκτοξεύεται είναι υδρογόνο, το οποίο και μόνο του καίγεται πολύ έντονα. Επειδή είναι πιθανό το μοντ να εκραγεί μπροστά στο πρόσωπο του χρήστη, ο οποίος έχει μόλις φορτίσει και τοποθετήσει τις μπαταρίες, με το πρώτο πάτημα του κουμπιού, μπορεί να (και ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΧΕΙ) υποστεί άσχημο τραυματισμό, από μώλωπες στο πρόσωπο και τραυματισμούς ματιών μέχρι εγκαύματα από το αέριο.

Περιστατικό που συνέβη σε χρήστη φακού είχε ως αποτέλεσμα σοβαρή δηλητηρίαση που κράτησε αρκετές ημέρες, από την είσοδο των χημικών της μπαταρίας στις πληγές που του προκάλεσε η έκρηξη.

ΟΙ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΗΤΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ – ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΕΣ LI-ION ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ

Μια μπαταρία Li-Ion δεν παρουσιάζει «φαινόμενο μνήμης», άρα μπορεί να φορτιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του κύκλου εκφόρτισης χωρίς συνέπειες. Δεν χρειάζεται να φορτιστεί για πρώτη φορά πολύ ώρα, ούτε «στρώσιμο» κατά την πρώτη χρήση, δηλαδή μια πλήρη αποφόρτιση και μετά μια πλήρη φόρτιση. Αυτά τα φαινόμενα μνήμης εμφανίζονται σε άλλους τύπους μπαταριών, όπως οι NI-Cad και ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ τις μπαταρίες Li-Ion.

Αυτές οι μπαταρίες έχουν ονομαστική τιμή 3,6 ή 3,7 βολτ (είναι το ίδιο πράγμα). Φορτίζονται πλήρως στα 4,2 βολτ και όταν αποφορτίζονται δεν πρέπει να πέφτουν κάτω από 3 βολτ, γιατί υφίστανται βλάβες. Μπορούν να επαναφορτιστούν οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια του κύκλου αποφόρτισης, αφού δεν έχουν φαινόμενο μνήμης όπως οι παλιότερες Ni-Cad, και μάλιστα προτείνεται να τις επαναφορτίζουμε πριν από την πλήρη αποφόρτιση γιατί με αυτό παρατείνεται η διάρκεια ζωής τους. Θεωρητικά μπορούν να επαναφορτιστούν μέχρι 300 φορές, αλλά αυτό αναφέρεται σε ιδανικές συνθήκες – 150 φορτίσεις είναι πιο πιθανός αριθμός. Μην τις αφήνετε να αποφορτιστούν τελείως και θα ζήσουν περισσότερο.

Οι περισσότερες, αν και όχι όλες, οι μπαταρίες Li-Ion είναι στην πραγματικότητα Li-CoO2 (ή αλλιώς Li-Co), λιθίου-διοξειδίου του κοβαλτίου. Η αλήθεια είναι ότι όλες οι μπαταρίες στις οποίες αναφερόμαστε (Li-Ion, Li-Mn, Li-FePo4) είναι ουσιαστικά στοιχεία Li-Ion, αλλά χρησιμοποιούμε την ονομασία Li-Ion για τον τύπο Li-Co.

Οι μπαταρίες Li-Ion δεν έχουν καλό δείκτη C, για χρήση με συσκευές που απαιτούν υψηλή αποφόρτιση, όπως η τροφοδοσία ενός ατμοποιητή. Επίσης, όπως πολλά προϊόντα, οι μπαταρίες συχνά παρουσιάζονται με υπερτιμημένες δυνατότητες και η πραγματική κατάταξη τους είναι πλησιέστερα στο 0,5C και όχι στο 1C που δίνει πολλές φορές ο κατασκευαστής. Για παράδειγμα η τυπική πραγματική δυνατότητα αποφόρτισης μιας επαναφορτιζόμενης RCR123 είναι περίπου 500mA, δηλαδή μισό αμπέρ, το οποίο είναι προφανώς πολύ χαμηλό για να τροφοδοτήσει οποιονδήποτε ατμοποιητή, αφού αυτοί χρειάζονται από 1 αμπέρ και πάνω. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι μπαταρίες δεν αντέχουν – υποβάλλονται σε εξαντλητική χρήση. Οι μπαταρίες αυτές ουσιαστικά δεν κάνουν για τη δουλειά γιατί είναι πολύ μικρές. Το φυσικό μέγεθος είναι σημαντικό για μια μπαταρία.

Πλεονεκτήματα των Li-Ion
Χαμηλός δείκτης αυτό-αποφόρτισης (δηλ. διατηρούνται φορτισμένες όταν δεν χρησιμοποιούνται)
Δεν έχουν φαινόμενο μνήμης
Μεγάλη διάρκεια ζωής, περίπου 200-300 φορτίσεις
Φτηνές, σε σύγκριση με κάποιους άλλους τύπους

Μειονεκτήματα
Φτωχή απόδοση σε υψηλή αποφόρτιση
Συσκευές που απαιτούν μεγάλη τροφοδοσία (όπως τα η.τ.) συντομεύουν τη διάρκεια ζωής τους
Μπαταρίες χωρίς προστασία είναι επικίνδυνες σε απαιτητική χρήση και μπορεί να εκραγούν.
Τα ηλεκτρονικά κυκλώματα προστασίας μπορεί να χαλάσουν εξαιτίας στατικού ηλεκτρισμού ή ελαττωματικού φορτιστή, με αποτέλεσμα η μπαταρία να μην διαθέτει πλέον προστασία και  να μην υπάρχει καμία ένδειξη για να το καταλάβουμε.

IMR Li-Mn

Στους κατασκευαστές τους περιλαμβάνονται οι AW και BDL. Οι AW θεωρούνται καλύτερης ποιότητας. Οι μπαταρίες αυτού του τύπου είναι μάλλον απίθανο να εκραγούν κατά τη χρήση. Προτείνονται αντί για τις Li-Ion και δεν χρειάζονται κύκλωμα προστασίας. Είναι υψηλής ποιότητας και επομένως ακριβές – αλλά ό,τι πληρώνεις, παίρνεις.

Σημειώσεις
Δεν παρουσιάζουν φαινόμενο μνήμης

Προφυλάξεις
Έχουν δυνατότητα υψηλής αποφόρτισης και επομένως ίσως είναι καλό να υπάρχει κύκλωμα προστασίας στην κύρια συσκευή. Ο δείκτης αποφόρτισης είναι πολλές φορές 8C, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχουν διαθέσιμα πολλά αμπέρ σε περίπτωση βραχυκυκλώματος.
Υπερφορτίζονται από φορτιστές παλιάς τεχνολογίας και μπορεί να εκραγούν.
Η υπερφόρτιση (πάνω από 4,25 βολτ) μειώνει την διάρκεια ζωής τους, η οποία είναι 500 φορτίσεις, υπό ιδανικές συνθήκες.
Αποφόρτιση κάτω από τα 3,5 βολτ συντομεύει τον χρόνο ζωής τους.
Αν μια Li-Mn συνεχίσει να λειτουργεί κάτω από την ελάχιστη τάση, το στοιχείο παρουσιάζει αλλοιώσεις. Καθώς δεν υπάρχει κύκλωμα διακοπής της αποφόρτισης, όπως στις προστατευμένες Li-Ion, είναι θέμα που χρειάζεται προσοχή.


 Li-FePo4
Και αυτές έχουν "ασφαλή χημικά", είναι νεώτερης τεχνολογίας και ακριβότερες από τις Li-Ion. Η τεχνολογία τους είναι ασφαλής και δεν χρειάζονται κύκλωμα προστασίας. Κατασκευάζονται από την AW και είναι πολύ καλή επιλογή, καθώς έχουν την ικανότητα να αντέχουν το μεγάλο φορτίο ενός η.τ. Έχουν το ίδιο σχήμα με τις Li-Ion που χρησιμοποιούνται στα μοντς και είναι εξαιρετική εναλλακτική λύση, προτιμότερη απ' όλες τις απόψεις, πλην του κόστους - σημειώστε όμως τις δύο σημειώσεις παρακάτω.

Προσοχή: μερικές Li-FePo4 δεν είναι κατάλληλες, καθώς έχουν δείκτη αποφόρτισης μόνο 1C. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ.

Σημειώσεις
Πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής με 1.000 φορτίσεις σε ιδανικές συνθήκες.
Δεν παρουσιάζουν φαινόμενο μνήμης.
Φορτίζονται γρήγορα

Προφυλάξεις
Μην τις συνδέετε σε παράλληλη διάταξη
Να χρησιμοποιούνται μόνο δύο όταν συνδέονται σε σειρά.
Ο δείκτης αποφόρτισης είναι συνήθως 5 με 8C και μερικές φορές 10C, συνεπώς άνετα τροφοδοτούν αποτελεσματικά τους ατμοποιητές, αλλά χρειάζεται προσοχή για βραχυκυκλώματα. Για παράδειγμα η 26650 μπορεί να δώσει μέχρι 70 αμπερ σε περίπτωση βραχυκυκλώματος.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις
Χρειάζονται ειδικό φορτιστή - διαφορετικό από τους άλλους τύπους.
Μερικές Li-FePo4 έχουν εξαιρετικά χαμηλό δείκτη αποφόρτισης, λιγότερο από 1C (πχ. οι Tenergy), και συνιστάται να ελέγχουμε τον δείκτη αυτόν πριν από την αγορά τους.
ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ αυτές τις χαμηλής ποιότητας μπαταρίες, αφού εκτός από τα υπόλοιπα φαίνεται ότι έχουν απόδοση χαμηλότερη ακόμα και από τις μικρές Li-Ion.

Οι LiFePo4 της AW θεωρούνται οι καλύτερες. Έχουν πολύ ψηλότερο δείκτη αποφόρτισης από τις Tenergy για παράδειγμα - οι μικρές Tenergy δεν είναι κατάλληλες γι' αυτή τη δουλειά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: οι περισσότερες LiFePo4 λειτουργούν σε τάση αρκετά χαμηλότερη από τις ισοδύναμες Li-Ion, δηλαδή στα 3,2 βολτ και δεν μπορούν να φορτιστούν στους φορτιστές για Li-Ion. Η AW κατασκευάζει μια LiFePo4 στα 3,6 βολτ (την 14500) αλλά αυτό είναι η εξαίρεση. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κάποιοι χρήστες να τις υπερφορτίσουν, αφού η ΜΕΓΙΣΤΗ τάση που μπορούν να έχουν είναι 3,6 βολτ, ενώ οι συνηθισμένοι φορτιστές για Li-Ion δίνουν 4,2 βολτ. Εξαιτίας αυτού, οι επαναφορτιζόμενες Li-Mn της AW θεωρούνται η καλύτερη επιλογή για μοντς.
ΠΟΤΕ μην βάζετε 3βολτες μπαταρίες σε φορτιστή 3,6 βολτ. Οι LiFePo4 με ελάχιστες εξαιρέσεις είναι 3βολτες μπαταρίες. Οι μπαταρίες μεγέθους RCR123 μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σειρά για ονομαστική τάση 6 βολτ.


Ασφαλείς και λιγότερο ασφαλείς μπαταρίες σύμφωνα με το ECF

Δύο βασικοί παράγοντες λήφθησαν υπ΄όψη: η κατάταξη C και, στην περίπτωση των Li-Ion, το αν έχουν ενσωματωμένο κύκλωμα προστασίας. Οι προτεινόμενες μπαταρίες έχουν δείκτη  C μεγαλύτερο από 1amp/1000mA

1. Η μεγαλύτερη μπαταρία είναι η καλύτερη για ένα μοντ
2. Οι καλύτεροι κατασκευαστές είναι οι AW, Pila και Wolf Eyes
3. Οι καλύτεροι τύποι μπαταριών είναι κατά σειρά:
α)Li-Mn
β)Li-FePo4 με κατάταξη C τουλάχιστον 4C
γ)Li-Ion με κύκλωμα προστασίας


Κατάταξη ισχύος επαναφορτιζόμενων μπαταριών
Ο κρίσιμος παράγοντας για τη χρήση (επαναφορτιζόμενων μπαταριών) στα Η.Τ. μοντς είναι η κατάταξη σε C (ρεύμα αποφόρτισης). Η μικρότερη τιμή για ασφαλή και αποτελεσματική χρήση στο η.τ. είναι 1amp (1000mA), αλλά το επιθυμητό είναι η τιμή αυτή να είναι μεγαλύτερη - 2 amps (2000mA) ή περισσότερο, καθώς ένας ατμοποιητής συνήθως καταναλώνει 1 με 2Α.

Πίνακας κατάταξης C ανάλογα με το μέγεθος
1C ή λιγότερο: κακής ποιότητας Li-FePo4
1C (κατ'εκτίμηση) γενικά για Li-Ion, εκτός αν αναγράφεται διαφορετική τιμή
1,5C για ultra/trust/sure -fire Li-Ion
2C για AW ICR (Li-Ion)  (protected)
3c για BDL 10440 IMR (Li-Mn)
5C για BDL 14500 IMR (Li-Mn)
8C για AW 14500 και 16340 IMR (Li-Mn)
10C για AW 18650 IMR (Li-Mn)
10C για AW Li-FePo4

Οι Tenergy κλπ Li-FePo4 έχουν κατάταξη C μικρότερη από 0,55Α (~1C) και δεν κάνουν για χρήση σε η.τ.

Την μέγιστη αποφόρτιση βρίσκουμε με τον τύπο mAh/1000 X κατάταξη C
Παράδειγμα: μιά AW IMR Li-Mn 14500 έχει χωρητικότητα 600mAh. Η κατάταξη C είναι 8C, δηλαδή μπορεί να δώσει 8 φορές την χωρητικότητα της. Επομένως η μέγιστη αποφόρτιση είναι:

600 Χ 8 / 1000 = 4800 / 1000 = 4.8 amps

Αυτό δείχνει ότι είναι αρκετά δυνατή για να τροφοδοτήσει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα έναν ατμοποιητή - κάτι που μερικές 14500 δεν μπορούν να κάνουν. Με άλλα λόγια είναι λιγότερο πιθανό να σημειωθεί ανεξέλεγκτη απώλεια θερμότητας αν η μπαταρία παρουσιάσει εσωτερικό ελάττωμα την ώρα που τροφοδοτεί μια συσκευή που τραβάει σχετικά υψηλό φορτίο, όπως ο ατμοποιητής και δεν θα έχει μεγάλη πτώση της τάσης της όταν τροφοδοτεί τον ατμοποιητή.

Χρήσιμοι τύποι
Απαίτηση σε ρεύμα = τάση/αντίσταση
Π.χ. σε ένα μοντ που λειτουργεί στα 5 volt συνδέουμε έναν ατμοποιητή με αντίσταση 2.5Ω. Η απαίτηση σε ρεύμα είναι 5/2,5 = 2
άρα η μπαταρία πρέπει να παρέχει 2 amps.

Ενέργεια που καταναλώνεται από ατμοποιητές σε βατ = volts x amps, ή volts x volts /
αντίσταση
Παράδειγμα: ένα μοντ 5 βολτ παρέχει 2 amps στον ατμοποιητή με αντίσταση 2,5Ω. Ποιά είναι η ενέργεια;
5Χ2=10
Ο ατμοποιητής καταναλώνει 10 βατ
ή
5 Χ 5/2,5 = 10 βατ.

Γιατί εκρήγνυνται οι μπαταρίες;

Μέχρι πριν από λίγο καιρό δεν ήταν ξεκάθαρο, αλλά σήμερα είμαστε αρκετά σίγουροι για την απάντηση. Υπάρχουν αρκετές αιτίες αλλά, με μεγάλη διαφορά, η πιο πιθανή είναι η υπερβολική πίεση μια μπαταρίας που παρουσιάζει κάποιο ελάττωμα. Ακολουθούν οι απαντήσεις που έχουμε σήμερα, κατά σειρά πιθανότητας:

Η υπερβολική απαίτηση παροχής ρεύματος (σε αμπερ) από μια μπαταρία που δεν μπορεί να το παράσχει με ασφάλεια. Οι μικρές επαναφορτιζόμενες μπαταρίες συχνά δεν έχουν δυνατότητα αρκετά υψηλής αποφόρτισης ώστε να τροφοδοτήσουν με ασφάλεια έναν ατμοποιητή - δηλαδή, αν υπάρχει κάποιου είδους βλάβη ή ελάττωμα οπουδήποτε στην αλυσίδα:
ποιότητα κατασκευής/κύκλοι φόρτισης/συντήρηση μπαταρίας (αν έχει πέσει ή είναι χτυπημένη)/τοποθέτηση σε σειρά
η μπαταρία μπορεί να πάθει βλάβη και να παρουσιάσει ανεξέλεγκτη διαφυγή θερμότητας.

Οι μεγάλες μπαταρίες σπάνια παρουσιάζουν φαινόμενα βίαιης αποβολής αερίων/έκρηξης. Οι μικρές είναι συνήθως οι ένοχοι. Οι τύπου RCR123 έχουν στα συμβάντα αυτά μεγαλύτερο μερίδιο από αυτό που θα τους αναλογούσε, πιθανόν γιατί συνήθως θεωρούνται "λίγες" για τη δουλειά αυτή και χρησιμοποιούνται σε ζευγάρια. Ελάχιστες RCR123 είναι ικανές να τροφοδοτήσουν έναν ατμοποιητή με ασφάλεια. "Με ασφάλεια" σημαίνει ότι αν υπάρχει μια βλάβη κάπου (όπως στην αλυσίδα που αναφέρθηκε παραπάνω), η μπαταρία μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κίνδυνο.

Δεν υπάρχει περιθώριο ασφαλείας στις περισσότερες από αυτές τις μικρές μπαταρίες. Αν πάρετε τη μεγαλύτερη μπαταρία που μπορείτε, ο παράγοντας ασφάλεια αυξάνεται θεαματικά, αλλά πολλές (πιθανόν οι περισσότερες) μικρές μπαταρίες δεν μπορούν να χειριστούν με ασφάλεια το φορτίο ενός ατμοποιητή.

2. Η τοποθέτηση τους σε σειρά για διπλασιασμό της τάσης, αυξάνει τον κίνδυνο. Εδώ υπάρχουν περισσότεροι παράγοντες που μπορούν να πάνε στραβά, όπως: διπλασιάζεται η πιθανότητα ελαττωματικής μπαταρίας αφού τώρα υπάρχουν δύο, κίνδυνος από το ζευγάρωμα δυο μπαταριών που δεν είναι απολύτως όμοιες σε όλα και από το ότι διπλασιάζεται η τάση, άρα και το ενεργειακό φορτίο.

3. Η χρήση μπαταριών λιθίου χωρίς κύκλωμα προστασίας είναι σαν να προκαλείς τον κίνδυνο. Μην το κάνετε. Χρησιμοποιήστε προστατευμένες επαναφορτιζόμενες μπαταρίες λιθίου (Li-Ion) ή καλύτερα ακόμα μπαταρίες με ασφαλή χημικά, όπως οι Li-Mn ή οι υψηλής ποιότητας Li-FePo4. Δεν έχουμε ακούσει για βλάβη Li-Mn, αν και σίγουρα μπορεί να συμβεί - καμία επαναφορτιζόμενη μπαταρία δεν είναι απόλυτα ασφαλής. Έχουμε μόνο μια αναφορά για Li-FePo4*, ενώ υπάρχουν δεκάδες αναφορές για βίαιες βλάβες (εκρήξεις) Li-Ion.

*Έχουμε και δεύτερη αναφορά για βλάβη Li-FePo4 την 21-1-2012. Δυστυχώς ήταν η χειρότερη έκρηξη μοντ μέχρι σήμερα, που προκάλεσε σοβαρό τραυματισμό. Ένα ζευγάρι μπαταριών Tenergy ήταν υπαίτιο - άρα οι προειδοποιήσεις μας ήταν σωστές.

4.Βλάβες του συστήματος μπορεί να παίξουν ρόλο, όπως ένας ελαττωματικός διακόπτης ή ένα μεταλλικό άκρο που ξύνει το προστατευτικό περίβλημα της μπαταρίας, επιτρέποντας την ύπαρξη ενός διαφορετικού αρνητικού ('ένα βραχυκύκλωμα' της μπαταριοθήκης), αλλά σήμερα θεωρείται ότι η πλειοψηφία των περιστατικών οφείλονται σε κάποιου είδους εσωτερική βλάβη της μπαταρίας.

Είναι τα μοντς ασφαλή;

Εξαρτάται τι εννοούμε. Από τα παραπάνω βλέπουμε ότι η ασφαλέστερη μπαταρία είναι η μεγαλύτερη μπαταρία με "ασφαλή χημικά" που μπορούμε να αγοράσουμε. Χρειαζόμαστε επίσης τον κατάλληλο φορτιστή. Καμιά μπαταρία δεν είναι απόλυτα ασφαλής και επομένως κανένα μοντ δεν μπορεί να θεωρηθεί απόλυτα ασφαλές, αλλά μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο στα ελάχιστα όρια αν ακολουθήσουμε την οδό της λογικής. Υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος απ' ότι μ' ένα η.τ. του εμπορίου γιατί οι μπαταρίες που χρησιμοποιούνται στα μοντς είναι αρκετά μεγάλες για να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα αν παρουσιάσουν βλάβη και επειδή τα η.τ. του εμπορίου είναι ασφαλέστερα λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως το ενσωματωμένο κύκλωμα προστασίας.

Ας δούμε δύο περιπτώσεις:

Περίπτωση 1. Αν αγοράσετε: μία μεγάλη AW IMR Li-Mn μπαταρία (18650 και πάνω) με τον κατάλληλο φορτιστή, την χρησιμοποιείτε μόνη της και περιστασιακά ελέγχετε την μπαταρία και τον φορτιστή αν έχουν τη σωστή τάση, τότε είναι μάλλον απίθανο να σας τύχει κάποιο τέτοιο περιστατικό.

Αν όμως διαφοροποιηθεί κάποιος από τους 5 αυτούς παράγοντες, ο κίνδυνος αυξάνεται.

Περίπτωση 2. Αν χρησιμοποιήσετε δύο μικρές μπαταρίες Li-Ion χωρίς κύκλωμα προστασίας και σε σειρά, σε μια συμπαγούς κατασκευής μπαταριοθήκη με μικρό ή καθόλου εξαερισμό, με έναν φτηνό φορτιστή και δεν ελέγχετε ποτέ την τάση τους, τότε μάλλον διατρέχετε σοβαρό κίνδυνο.

Ας πούμε ότι η Περίπτωση 2 έχει δείκτη κινδύνου 100 καθώς δεν υπάρχουν και πολλά για να γίνει χειρότερη και η Περίπτωση 1 έχει δείκτη κινδύνου 10, πρακτικά τον μικρότερο. Όλα τα υπόλοιπα βρίσκονται κάπου ανάμεσα. Εσείς αποφασίζετε, με τις αγορές σας και τον τρόπο χρήσης που θέλετε να είστε στην κλίμακα αυτή.

Κανένα μοντ δεν είναι απολύτως ασφαλές και δεν μπορεί να είναι, εφόσον υπάρχουν μπαταρίες μέσα του, οι οποίες είναι δυνητικά μικρογραφίες ράβδων δυναμίτη. Δείτε τα βίντεο με τις εκρήξεις από μπαταρίες λιθίου και θα το καταλάβετε.

Αν το μοντ δεν έχει προδιαγραφές ασφαλείας, ο δείκτης κινδύνου αυξάνεται. Αν για παράδειγμα δεν έχει τρύπες για έξοδο των αερίων, η μπαταριοθήκη θα πρέπει κάπως να ανοίξει για να βγούν τα αέριο και αυτό θα γίνει με βίαιο τρόπο. Μια μικρή RCR123 έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μια εκπληκτικά ισχυρή έκρηξη αν είναι τοποθετημένη σε μια συμπαγή, αεροστεγή θήκη. Καμία κανονική θήκη δεν είναι αρκετά δυνατή για να συγκρατήσει μέσα της μια έκρηξη - το αντίθετο συμβαίνει στην πραγματικότητα: όσο πιο γερή η θήκη, τόσο πιο ισχυρή η έκρηξη. Θα πρέπει το μοντ να είναι από ατσάλι 1,25 εκ. και περισσότερο για να συγκρατήσει μια τέτοια έκρηξη. Μια χειροβομβίδα είναι μια τέτοια μεταλλική θήκη με συμμετρικές αυλακώσεις για να διασκορπίζονται ομοιόμορφα τα θραύσματα.

Πρέπει να πάρετε όλα τα δυνατά μέτρα για να διασφαλίσετε ότι το μοντ σας δεν είναι μια ενδεχόμενη χειροβομβίδα. Κάθε απόφαση σας για το τι θα αγοράσετε έχει σοβαρό αντίκτυπο:
1. Μπορείτε να πάρετε μοντ με μεγαλύτερη μπαταρία;
2. Αγοράσατε μπαταρία AW Li-Mn ή κάτι φτηνότερο;
3. Αγοράσατε τον καλύτερο φορτιστή που μπορείτε να βρείτε ή τον φτηνότερο;
4. Έχετε πολύμετρο για να ελέγχετε την τάση μετά από φόρτιση περιστασιακά;
5. Το μοντ σας έχει προδιαγραφές ασφαλείας, όπως ας πούμε αρκετές τρύπες εξαερισμού;
6. Αν είναι μεταλλικός κύλινδρος, έχει καπάκι διαφυγής στο κάτω μέρος ή το πάνω μέρος του θα σκάσει πρώτα;

Συμπερασματικά, εσείς αποφασίζετε την κλίμακα του κινδύνου. Κάθε απόφαση που παίρνετε είτε μειώνει είτε αυξάνει τον κίνδυνο.

Μεταλλικά μοντς
Ένα μοντ με μεταλλική θήκη είναι ασφαλέστερο από κάποιο με εύθραυστη/πλαστική θήκη;

Η ερώτηση αυτή δεν μπορεί να απαντηθεί γιατί απαιτούνται εκτεταμένοι έλεγχοι διαφόρων τύπων. Είναι αλήθεια ότι οι τρύπες εξαερισμού δεν επαρκούν για να αποτρέψουν μια έκρηξη, αλλά θα πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχουν αρκετές αναφορές εκρήξεων σύμφωνα με τις οποίες υπήρχε διαφυγή αερίου για αρκετά δευτερόλεπτα πριν από την έκρηξη, πράγμα που δείχνει ότι πιθανόν να δίνουν τουλάχιστον μια προειδοποίηση.

Φαίνεται λογικό, πάντως, ότι στην περίπτωση ενός μεταλλικού μοντ, το κάτω καπάκι πρέπει να είναι σημαντικά ασθενέστερο από το πάνω καπάκι και θα πρέπει να δρα σαν πώμα που πετάγεται λόγω της ισχυρής πίεσης του αερίου. Η προοπτική να πεταχτεί πρώτα το πάνω καπάκι δεν είναι ευχάριστη.

Υπάρχει τουλάχιστον ένα περιστατικό όπου το κάτω καπάκι πετάχτηκε και έτσι ελαχιστοποίησε τον τραυματισμό. Λόγω της αντίδρασης το μοντ ωθήθηκε προς το πρόσωπο με μια μικρή και απότομη κίνηση, αλλά ο τραυματισμός ήταν ελάχιστος, συγκρινόμενος με την περίπτωση όπου πετάγεται πρώτα το πάνω καπάκι ή διαλύεται η μπαταριοθήκη.

Στις 21-1-2012 συνέβη μια σοβαρή έκρηξη μοντ, στην οποία το πάνω μέρος του μεταλλικού μοντ έσκασε πρώτα, προκαλώντας σοβαρά τραύματα στο πρόσωπο και στέλνοντας το θύμα στην Εντατική.

ΜΗΝ ΑΓΝΟΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Ευχαριστούμε το φίλο WileECoyote που μπήκε στον κόπο κι έγραψε τη μετάφραση αυτής της ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ.

==========

Η συζήτηση στο φόρουμ μας συνεχίζεται εδώ:
Μπαταριες για τα mod μας....Ποιες ειναι ασφαλεις? Ποιες οι διαφορες τους?
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 21, 2021, 19:22 από Tem »

Αποσυνδεδεμένος Vangos

  • *****
  • 1896
  • Φύλο: Άντρας
  • "ΑΤΜΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ"
THE BATTERY UNIVERSITY
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 05, 2012, 01:14 »
Ότι λέει ο τιτλος παιδια!
Το πανεπιστημιο της μπαταριας!
Τα παντα για τις μπαταριες...

http://batteryuniversity.com/learn/

Αποσυνδεδεμένος WileECoyote

  • *****
  • 533
  • Φύλο: Άντρας
  • Voyage of H.M.S. Beagle - C.Darwin
λοιπον...
επειδη πολλα γραφονται και λεγονται για το ποια ειναι η καλυτερη μπαταρια και ποσα πραγματικα mAh εχει και αλλα εδω εχει τρομερες λεπτομερειες-συγκριτικα-διαγραμματα με τις 18350 που ειναι πολυ διαδεδομενες στα περισσοτερα μοντ

http://dampfakkus.de/akkuvergleich.php?akku1=47&akku2=146&akku3=49&akku4=53&akku5=165&akku6=56&a=3

εδω μπορειτε να βαλετε μεχρι 6 διαφορετικες μπαταριες που σκεφτεστε να παρετε και να δειτε το συγκριτικο τους διαγραμμα

http://dampfakkus.de/akku_auswahl.php

και τελος τα παντα ολα για σχεδον ολες τις μπαταριες οπως
(και βαζω αυτο γιατι πολλοι το ρωτατε)

AW IMR 18350 700mAh πραγματικα 763mAh
Trustfire 18350 1200mAh protected πραγματικα 516mAh
Ultrafire 18350 1200mAh unprotected (orange) πραγματικα 763mAh

http://dampfakkus.de/liste_akkus.php


Μπορεις να δεις συγκριτικα, τεστ και μετρημενες διαστασεις για τις μπαταριες 18650 εδω...

http://lygte-info.dk/info/Batteries18650-2011%20UK.html

Αποσυνδεδεμένος kritikos727

  • ****
  • 1209
  • Φύλο: Άντρας
  • Ευτυχώς γλύτωσα από το καρκινογόνο τσιγάρο !!!
    • Riza Apartments
Ανακυκλωση Μπαταριων
« Απάντηση #6 στις: Μαρτίου 07, 2013, 20:45 »
Θα συνιστούσα να μήν πετάτε της μπαταρίες στα σκουπίδια , μολύνουν ποιό πολύ από οτιδήποτε άλλο και ιδικά τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα..
Μαζέψτε της σε ένα κουτί και όταν πάτε σε κατάστημα ηλεκτρικών , ηλεκτρονικών , κινητής τηλεφωνίας , PC , σούπερ μάρκετ , σχολεία,  βάλτε της στο ιδικό κάδο ΑΦΗΣ που υπάρχει σε εμφανές μέρος .

Γιατί οι μπαταρίες είναι επικίνδυνες για όλους μας.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ

Για εμάς:

1.   Κίνδυνος ανάφλεξης

2.   Κίνδυνος από διαρροή υγρών

3.   Κίνδυνος αν προσπαθήσει κάποιος να τις ανοίξει ή να τις τρυπήσει

4.  Κίνδυνος κατάποσης (ιδιαίτερα για τις μπαταρίες σχήματος «κουμπιού»)

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι μπαταρίες πρέπει να αποθηκεύονται σε σημεία του σπιτιού που να μην φτάνουν τα παιδιά .    Στην περίπτωση κατάποσης τηλεφωνήστε αμέσως γιατρό

 
Για το περιβάλλον:

1.   ανάφλεξη –καύση – μόλυνση του αέρα

2.   φθορά του περιτυλίγματος – μόλυνση του εδάφους και των υπόγειων νερών

 

Οι ουσίες που περιέχει μια μικρή μπαταρία (όπως αυτές που έχουν τα ρολόγια μας ή οι φωτογραφικές μας μηχανές) είναι ικανές να ρυπάνουν 1 κυβικό μέτρο χώμα ή 400 κυβικά μέτρα νερό!!

Για να δούμε μερικούς αριθμούς σχετικά με τις μπαταρίες:

Πάνω από 10 δισεκατομμύρια μπαταρίες παράγονται κάθε χρόνο στη γη.

Στις Η.Π.Α. αγοράζονται κάθε χρόνο δύο δισεκατομμύρια μπαταρίες.

Στη Γαλλία κάθε χρόνο 720 εκατομμύρια μπαταρίες, βάρους 26.500 τόνων.

Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν κάθε χρόνο:

-  Μερικές χιλιάδες συσσωρευτές βιομηχανικού τύπου (βιομηχανίες, ΟΤΕ, στρατός) που είναι συνήθως μολύβδου ή καδμίου/νικελίου

-      Περίπου 1.000.000 μπαταρίες αυτοκινήτων. (Οι περισσότερες είναι μολύβδου.)

-      100.000.000 μπαταρίες «οικιακής χρήσης» διαφόρων μεγεθών και τύπων, ενώ 5.000.000 είναι οι μπαταρίες σε σχήμα κουμπιού (κομβιόσχημες).

(Αριθμοί προηγούμενης δεκαετίας. Οι παραπάνω αριθμοί σήμερα είναι μεγαλύτεροι)

Από τις «οικιακές» υπολογίζεται ότι το 80% είναι απλές μπαταρίες ψευδαργύρου/άνθρακα και οι υπόλοιπες είναι αλκαλικές. Ένας αριθμός περίπου 20.000.000 μπαταριών που κυκλοφορούσαν μέχρι τώρα κάθε χρόνο στην Ελλάδα ήταν αυτές που περιείχαν υδράργυρο σε ποσοστό 0,001-1 % του βάρους τους. Αργότερα οι μπαταρίες αυτών των τύπων μείωσαν τα ποσοστά υδραργύρου μέχρι 0,025%.

Σήμερα κυκλοφορούν μπαταρίες χωρίς καθόλου υδράργυρο (Να τις προτιμήσετε!) Από τις μπαταρίες σε σχήμα κουμπιού που κυκλοφορούν στην Ελλάδα κάπου 500.000 μπαταρίες είναι αυτές που περιέχουν μεγάλα ποσοστά υδραργύρου, δηλ, μέχρι και 30%.

Πηγές:   http://www.obviously.com/recycle       
ΑΦΗΣ ΑΕ εταιρεία με σκοπό την οργάνωση συλλογικού συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης φορητών ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών.

Παρακαλώ πολύ το κείμενο για της μπαταρίες να μεταφερθεί στο ανάλογο νήμα . και να μπει το Link που θα οδηγεί στο κείμενο .

Απλά το δημοσίευσα εδώ για να τονίσω σε προηγούμενα Post ότι δεν λέμε πετάμε μπαταριές αλλά ...
Της πήγα για ανακύκλωση

Να γίνει συνείδηση όλον μας . :yes: :yes:



« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 07, 2013, 23:22 από Vrs5 »

Αποσυνδεδεμένος Vangos

  • *****
  • 1896
  • Φύλο: Άντρας
  • "ΑΤΜΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ"


Λεπτομέρειες κι η συνέχεια του εκτενούς τεστ, εδώ:https://docs.google.com/file/d/0BxL-fHC-i2cBQlc0UmR3SDVPNkk/edit?pli=1

Απ'το μέλος leosedf και το ποστ που έκανε εδώ:http://vaping.gr/index.php/topic,1248.msg602342.html#msg602342
Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες :thumpup:
« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 21, 2021, 23:55 από Tem »

Αποσυνδεδεμένος Atmos

  • *****
  • 5632
  • Φύλο: Άντρας
    • Ηλεκτρονικό κάπνισμα
Μέτρηση χωρητικότητας μπαταρίας
« Απάντηση #8 στις: Ιουλίου 07, 2014, 15:41 »
Το παρακάτω μήνυμα ανήκει στον Slammer και έχει δημοσιευτεί στον πίνακα των ιδιοκατασκευών, εδώ:

Μέτρηση χωρητικότητας μπαταρίας

Το ερώτημα πόσο καλές είναι οι μπαταρίες μας, μετά από κάποιο χρόνο χρήσης είναι ένα ερώτημα που μας απασχολεί όλους. Η εμπειρική αξιολόγηση τους κατά την χρήση δεν δίνει αντικειμενικό αποτέλεσμα.


Πριν παρουσιάσω μια λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα ας δούμε λίγα θεωρητικά δεδομένα.

Στο θέμα θα ασχοληθώ μόνο με μπαταρίες λιθίου για mods (πχ 18350, 18650 κλπ). Αυτές οι μπαταρίες φορτίζονται κανονικά από τον φορτιστή μέχρι να αποκτήσουν τάση 4.2V, τοτε θεωρούνται φορτισμένες. Η τάση αφορά ανοιχτό κύκλωμα, δηλαδή είναι η τάση της μπαταρίας αν τη μετρήσουμε με ένα πολύμετρο χωρίς φορτίο. Τις μπαταρίες τις χρησιμοποιούμε επισήμως μέχρι να φτάσει η τάση τους τα 2.8V, από εκει και πέρα οι μπαταρίες θεωρητικώς υποβαθμίζονται. Όλη η χρήσιμη ενέργεια που παρέχει μια μπαταρία είναι αυτή που δίνεται όταν ξεκινά με τάση 4.2V μέχρι να φτάσει τα 2.8V. Το σύνολο του ρεύματος επί τον χρόνο είναι τα γνωστά μας mAh. Δυστυχώς το μέγεθος αυτό εξαρτάται, στην ίδια μπαταρία, από πολλές παραμέτρους όπως το ρεύμα εκφόρτισης, η θερμοκρασία κα. Για να τυποποιηθεί η διαδικασία οι κατασκευαστές θέτουν ότι η μέτρηση εκφόρτισης πρέπει να γίνεται σταθερά με ρεύμα 0.1C όπου C η χωρητικότητα της μπαταρίας. Αν δηλαδή η μπαταρία είναι περίπου 700mAh, τότε κατα την μέτρηση θα πρέπει το ρεύμα εκφόρτισης να είναι 70mA. To ρεύμα αυτό πρακτικά δεν είναι ικανό να θερμάνει τα στοιχεία της μπαταρίας. Το ρεύμα 0.1C είναι στη πράξη πολύ μικρό και η πλήρης εκφόρτιση της μπαταρίας θα διαρκέσει τουλάχιστον 10 ωρες. Επειδή εμείς δεν είμαστε κατασκευαστές, ούτε μας ενδιαφέρει η χωρητικότητα κατά ISO, μπορούμε να επισπεύσουμε την διαδικασία ανεβάζοντας το ρεύμα εκφόρτισης προσέχοντας βέβαια να μην φτάσουμε σε πολύ υψηλά επίπεδα. Πρακτικά, εκφόρτιση μέχρι 0.5C-0.6C είναι απολύτως ασφαλής και το αποτέλεσμα της μέτρησης δεν είναι πολύ μακριά από αυτό που δίνει η 0.1C. Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατή η ολοκλήρωση της διαδικασίας σε περίπου 2 ωρες.  


Για να φτιαχτεί μια διάταξη που να μετρά την χωρητικότητα χρειαζόμαστε ένα φορτίο που να δημιουργεί ρεύμα εκφόρτισης περίπου 0.5-0.6C, αρα με εφαρμογή του νόμου του Ωμ, έχουμε R = V/I = 3.7/350 = περίπου 10Ω ( επιλέγω για τον υπολογισμό τις πιο μικρές μπαταρίες που έχουν χωρητικότητα κοντά στα 700mAh).
Η διάταξη εκφόρτισης φαίνεται στο επισυναπτόμενο σχέδιο. Η προς έλεγχο μπαταρία συνδέεται με μια αντίσταση 10Ω και ένα τρανζίστορ τύπου 2Ν2222 που λειτουργεί ως διακόπτης και αναλαμβάνει να ανοιγοκλείνει το φορτίο. Όπως φάινεται στο σχέδιο, θα πρέπει να γίνεται μέτρηση τάσης της μπαταρίας (Vb) καθώς και της τάσης στο κάτω άκρο της αντίστασης (Vs), με τον τρόπο αυτό είναι εύκολος ο υπολογισμός του ρεύματος που διαρρέει την αντίσταση (πάλι αυτός ο Ωμ) :


Ιr = ( Vb - Vs ) / R


Το επόμενο πράγμα που χρειαζεται είναι ένα σύστημα ελέγχου της διαδιακασίας. Ενας μικρός επεξεργαστής που να μπορεί να μετρά τις δύο τάσεις και να κάνει τους απαραίτητους υπολογισμούς. Οι επιλογές πολλές, όμως το πιο εύκολο και γρήγορο που βρήκα στα "εργαλεία" μου είναι ένα arduino. Το arduino είναι ένα μικρό πλακετάκι που περιλαμβάνει έναν μικρό επεξεργαστή Atmel. To καλό με αυτό είναι ότι υπάρχει έτοιμο λογισμικό που βοηθά στην ανάπτυξη εφαρμογών, δεν χρειάζεται επιπλέον εργαλεία (προγραμματιστές κλπ) και υπάρχει ένα τεράστιο community για βοήθεια.


Συνδέω λοιπόν την Vb στο ποδαράκι Α0, την Vs στο ποδαράκι Α1 και το τρανζίστορ μέσω μιας αντίστασης 560Ω (για να μη κάψουμε το ποδαράκι) στο D2. Στο arduino οι μετρήσεις τάσεις συγκρίνονται με την τάση τροφοδοσίας που κανονικά είναι 5V. Ενώ το arduino μπορεί να τροφοδοτηθεί από την θύρα USB, όταν έχουμε να κάνουμε με μετρήσεις, αυτό δεν είναι πολύ καλή ιδέα, γιατί καμμια USB δεν βγάζει την ίδια τάση (άλλες βγάζουν 4.8V, άλλες 4.9V κλπ). Γι αυτό χρησιμοποιώ για την τροφοδοσία εξωτερικό τροφοδοτικό 12V, τάση που χρησιμοποιεί το arduino για να παράγει αυτό τα 5V.


Το προγραμματάκι δεν μου πήρε πάνω από 15 λεπτά να το φιάξω...
Η διαδικασία ξεκινά ανοίγοντας το φορτίο μέσω της D2.
Στη συνέχεια μετά από ένα χρονικό διάστημα DT περίπου 2 δευτερολέπτων το οποίο όμως μετριέται με ακρίβεια χιλιοστού του δευτερολέπτου (δεν με νοιάζει να είναι ακριβώς 2 δευτερόλεπτα, με νοιάζει όμως να το μετρήσω ακριβώς σε χιλιοστά) κάνω μέτρηση των Vb και Vs.


Έχοντας τα παραπάνω δεδομένα μπορώ να μετρήσω τα mAh που αφαιρέθηκαν από τη μπαταρία κατα το χρονικό διάστημα DT:


dC = (Vb - Vs)/R * DT / 3600


Τα Vb και Vs τα μετράω σε mV  και το dC σε mAh ( γι αυτό η διαίρεση με το 3600 αφού το DT είναι σε sec )


Στη συνέχεια προσθέτω το dC  σε μια μεταβλητή που συσσωρεύει το άθροισμα (στην αρχή την είχα μηδενίσει):


C = C + dC


Αν η τιμή της Vb είναι μεγαλύτερη του 2800 ( ή 2.8V ) τότε περιμένω το χρονικό διάστημα των περίπου 2 sec και επαναλαμβάνω τη διαδικασία, αν όχι τότε κλείνω το φορτίο και σταματάω.


[ Στην πραγματικότητα η μέτρηση των Vb και Vs γίνεται συνέχεια, και η τιμή μετατρέπεται και φιλτράρεται με ένα γρήγορο ψηφιακό φίλτρο για να επιτύχω καλύτερη ακρίβεια, όμως αυτή η λεπτομέρεια δεν αλλάζει την ουσία της μεθόδου]




Σε κάθε επανάληψη το arduino μου στέλνει τις τιμές των Vb, Vs, C καθώς και του χρόνου που πέρασε από την εκκίνηση μέσω της σειριακής θύρας-USB.

Τις τιμές αυτές τις κάνω copy-paste στο Excel ή σε κάποιο πρόγραμμα διαχείρισης διαγραμμάτων και πέρνω τα αποτελέσματα σε μορφή διαγράμματος ( το διάγραμμα τάσης/χωρητικότητας δείχνει το ποιό καλό αποτέλεσμα)


Στα συνημμένα υπάρχει ένα διάγραμμα εκφόρτισης τριών μπαταριών 18350 που έχω. Η μία (μαύρη γραμμή) αποδείχτηκε πολύ καλή αφού ξεπέρασε τα 900mAh με σχεδόν όλα πάνω από τα 3.2V, η δεύτερη σε μέτρια κατάσταση με συνολικά 650 mAh αλλά μάλλον ξεψυχισμένη απόδοση αφού λιγώτερα από 500 ήταν πάνω από 3.2V. Τέλος η τρίτη μπαταρία (κόκκινη γραμμή) μάλλον πάει για πέταμα αφού σε σύνολο 300 mAh, μόνο τα περίπου 180 ήταν πάνω από 3.2V, ενώ είναι φανερό ότι δεν έχει καθόλου κράτημα.


Μπορώ να πώ ότι διασκέδασα αρκετά κατά την υλοποίηση της δοκιμής και συγχρόνως βρήκα και την κατάσταση των μπαταριών μου.


=========

Ο διάλογος για το θέμα συνεχίζεται εδώ: Μέτρηση χωρητικότητας μπαταρίας
« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 22, 2021, 00:07 από Tem »

Αποσυνδεδεμένος Nemesis_rds

  • *****
  • 5569
  • Φύλο: Άντρας
Το παρακάτω μήνυμα ανήκει στον shadockan κι έχει δημοσιευτεί στον πίνακα των μπαταριών, εδώ.



Καμια εταιρια δεν φτιαχνει μπαταριες για το η.τ.
Ολες οι εταιριες , κατασκευαζουν μπαταριες για διαφορα εργαλεια , αυτοκινητα , pack υπολογιστων ......κλπ. κλπ. κλπ.
Για παραδειγμα , κομπρεσερ με μπαταριες Li-Ion το οποιο χρειαζεται πολυ δυναμη , μεσα ειχε τις Panasonic CGR 18650 CH.
Ειχε 10 τετοιες μπαταριες μεσα .
Το Tesla , ειναι ενα ηλεκτρικο αυτ/το.  Ζωη παιρνει απο κυψελλες μπαταριων Li-Ion σαν αυτες που εχουμε ολοι μας.
Η προηγουμενη γενια ηταν με τις NCR 18650 B 3400mAh
Τωρα η Panasonic εχει κατασκευασει μπαταρια των 11-12 Αmperes με 3600 mAh. Την NCR 18650 G.
Hδη ειναι στην αγορα σαν Obtronic και σαν Keeppower.  Οχι ομως ακομα σαν Panasonic.
Oταν τελειωσουν με την Tesla και κανουν κατι αλλο , τοτε μαλλον θα τις δουμε και στην αγορα σαν Panasonic και μαλιστα με καλυτερη τιμη απ' οτι τωρα που στοιχίζουν καπου στα 20 $ η μια........... :o


Εχω δυο χρονια δυο Panasonic CGR 18650 CH αγορασμενες απο το Atmistique και αν δεν υπηρχαν στην αγορα μπαταριες σαν τις Sony VTC5 - LG Chem HE2 (αντε να δουμε τι θα ειναι και η ΗΕ4) - Samsung 25R , οι οποιες δινουν λιιιγο παραπανω δυναμη με τις ιδιες αντ/σεις και λιγα  περισσοτερα mAh μεχρι τα 3.3 V (μιλαμε για πολυ λιγα παραπανω) , μπορει και να μην ειχα κοιταξει αλλες μπαταριες.
Τοσο καλες μου βγηκανε.
Στο θεμα πτωσης αποδωσης ,τοτε που της αγορασα με καθαρο μοντακι και 1.0 Ωμ αντ/ση , απο 4.20 V στις αρχες μου εδιναν 3.92 V.
Τωρα εχω 3.85-3.87 V.
Νομιζω δεν ειναι αξιο λογου να μιλαμε για πτωση μπαταριας μετα απο δυο χρονια , οταν εχω τετοια αποδωση.
Ασχετα με τα νουμερα ομως , σημασια εχει οτι οταν βαζω σημερα μεσα στο μοντ την CGR CH , ακουω την αντ/ση απο το διπλα δωματιο........... :tongue_smilie: 8) :)) .............που λεει ο λογος   ;D
Νομιζω βεβαια οτι πολυ σημαντικο ρολο εχει στο θεμα και ο φορτιστης.  O καλυτερος που ειχα ηταν ο Pila , ο οποιος μετα απο δικια μου χαζη κινηση   :idiot1:  , εγινε βιδες.
Και ο Xtar ομως τα πηγε πολυ καλα (μετα εγινε δωρο σε νεο ατμ/στη)
Τωρα με τους Nitecore , μπορω να πω οτι ειναι καλοι φορτιστες για τη δουλεια που εμεις τους θελουμε.
Επόμενος προσπαθω να ειναι και παλι καποιος αναλογος του Pila ή κατι σαν τον OPUS που εχει ανεμιστηρα και καθ' ολη τη διαρκεια της φορτωσης , η μπαταρια αν δεν ειναι κρυα , ειναι σε πολυ χαμηλοτερη θερμοκρασια απ' οτι σε αλλους φορτιστες απλους.
Το μεγαλο ομως και το πιο κυριο σημειο οσο αφορα τη ζωη μιας μπαταριας , ειναι και το πιο απλο θεμα που εχουμε καθε μερα ολοι μας.


------------------------------------ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΑΤΜΟΠΟΙΗΣΗΣ-----------------------------------


Θα δουμε τη ζωη της μπαταριας μας να χανεται μερα με τη μερα αν κανουμε αντ/σεις που στρεσαρουν τις μπαταριες.

Μιλαμε για 0.2 εως 0.8 Ωμ αντ/σεις , σα να ειναι κατι απλο και ασημαντο.
                                                                        ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ


Αν κανουμε αντ/σεις μεχρι 1.5 Ωμ και πανω με μπαταριες απλες ή  πολλών Amperes  , θα δουμε οτι η πτωση τασης που εχουν , ειναι σχεδον μηδαμινη.
Αυτο σημαινει οτι οι μπαταριες πολυ απλα δεν ζοριζονται καθολου να μας δωσουν ρευμα.
Αν ομως κανουμε 0.5 Ωμ , αυτο που λεμε πτωση τασης θα ειναι τρομερα μεγαλυτερη. 

Η θερμοκρασια που ειναι και ενας απο τους βασικοτερους εχθρους για τις μπαταριες μας , θα ειναι σχεδον ανυπαρκτη με 1.5Ωμ και με 0.5 Ωμ δεν θα μπορουμε να πιασουμε το μοντακι.
Απλα να το σκεφτουμε , θα φτασουμε στο συμπερασμα οτι οι extra sub ohm αντ/σεις , ειναι απλα κακιστες για τις μπαταριες μας.     Αυτα σε μηχ/κο μοντ

Σε vv/vw  και παλι εχουμε μια πλακετα που για να ανταπεξελθει στις τρελες απο αποψη λειτουργικοτητας αντ/σεις μας , πιεζουμε την πλακετα στα ορια της και οπως εχουμε δει ολοι μας , εκτος απο τη θερμοκρασια που απαγαγεται απο τον ατμ/τη και ζεσταίνεται το μοντακι , βλεπουμε και θερμοκρασια στην ιδια την πλακετα.
Αρα αφου εχουμε εκει θερμοκρασια , θα εχουμε και στην μπαταρια.

Οταν μια πλακετα ρουφαει την μπαταρια , εχουμε μια κινηση του ρευματος που εχει σα διαδρομη αρνητικός-αντ/ση-θετικος-αρνητικος-αντ/ση-θετικος....κλπ. κλπ. κλπ.
Αυτη η κινηση , οπως και οποιαδηποτε κινηση στον κοσμο μας , εχει ενα ειδος τρυβης.   Γνωστο ειναι οτι η τρυβη εχει ως παράγογο την θερμοκρασια.
Οι μπαταριες μας εχουν εσωτερικη αντ/ση.   Οποτε αντ/ση + τρυβη = θερμοκρασια. 
Και παλι δηλαδη εχουμε τον παραγοντα θερμοκρασια , παρολο που σε VV/VW λεμε οτι κουμαντο κανει η πλακετα.

Αφου το ρευμα κανει την ιδια σχετικα διαδρομη , το αποτελεσμα και παλι θα ειναι η θερμοκρασια.
Αυτο πιστευω ειναι και ο μεγαλυτερος εχθρος των μπαταριων μας.   Η θερμοκρασια...........
Οποτε (αυτο καταλαβα εγω) , οταν εχω μια μπαταρια που με 3 Amperes αντ/ση και σε  τεστ σου λεει οτι εχει 2.045 mAh και 7.5 εργατοωρες χρησης μεχρι τα 3.3 V και στα χερια μου με την υπεροχη ντουμανιαρα αντ/ση των 0.2-0.5 Ωμ δουλευει το πολυ 4 ωρες και μαλιστα χωρις να το καταλαβω μου εχει πεσει στα 2.6 V , τοτε σιγουρα εχω κανει κατι κακο στην μπαταρια μου.
Τι στιγμη που απο τα 3.0 V παταω το κουμπι και χαίρομαι με τη δυναμη που μου δινει , η πτωση τασης ειναι τετοια που το στοιχειο μου εχει κατεβει πολυ κατω απο τα 2.5Volts.
Μπορει η LG HE2 και η Samsung 25R να λενε οτι τα στοιχεια τους κατεβαινουν μεχρι τα 2 Volts χωρις προβλημα και μετα ξαναφορτιζουν κανονικα , αλλα στις προδιαγραφες των προϊοντων τους (των μπαταριων δηλαδη) , σαν κατωτερο οριο εχουν τα 2.5 Volts.
Οταν ρουφαμε με βια ολο το ρευμα απο την μπαταρια , αυτη θα πρεπει να εχει επιστροφη τοσο γρηγορη , που θα πρεπει να μην εχει καθολου εσωτερικη αντ/ση.
Μεχρι τωρα αυτο το λεμε C (Coulomb). Eιναι η μοναδα που μετραμε (να το πω απλα) με τι ταχυτητα το ρευμα φευγει απο το στοιχειο και με τι ταχυτητα επανερχεται. 
Στο DNA θα δουμε οτι την ωρα της τζουρας , το εικονιδιο της μπαταριας αδειαζει και μετα απο λιγο ξαναγεμίζει.
Εχουμε δηλαδη ανακτηση ενεργειας.
Σαν παραδειγμα:
Σε μια μπαταρια των 2C αυτο θα κανει 15 δευτερα για να συμβει , ενω σε μια μπαταρια των 15C θα το δουμε σε 5 δευτερα.
Με την μπαταρια των 2C θα δουμε πολυ γρηγορα μεγαλη θερμοκρασια και πολυ γρηγορα μειωση αποδωσης.
Με την μπαταρια των 15 C θα δουμε οτι θα μπορει να δωσει ρευμα με πολυ καλο αποτελεσμα , ακομα και να μην εχει ''επιστρεψει'' ολο το ρευμα.
Αρα τα πολλα Amperes και τα πολλα C ειναι καλα.  Ναι ειναι καλα ,αλλα θα πρεπει να κανουμε και σωστη χρηση , γιατι βλεποντας την αποδωση της μπαταριας μας , θελουμε ακομα πιο πολυ δυναμη.  Αποτελεσμα να κανουμε ασχημα πραγματα , που σαν αντικτυπο τελικα του λαθους χειρισμου , ειναι η κακη ζωη της καλης μπαταριας μας...............

Οποιος βαρεθει να το διαβασει ....... του δίνω δίκιο................... ;D :laugh1:
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 17, 2022, 00:56 από Tem »

Αποσυνδεδεμένος Atmos

  • *****
  • 5632
  • Φύλο: Άντρας
    • Ηλεκτρονικό κάπνισμα
Το παρακάτω μήνυμα ανήκει στον shadockan κι έχει δημοσιευτεί στον πίνακα των μπαταριών, εδώ.


Προταση για μερικες μπαταριες που θεωρειτε οτι ειναι καλυτερες σε ηλεκτρονικο μοντακι για χρηση με τις  sub om 0.5 αντιστασεις του Atlantis???


Παιδια , καντε ενα κοπο και υπολογηστε τι ζητατε απο την πλακετα και την μπαταρια σας.


http://www.rapidtables.com/calc/electric/power-calculator.htm


Το εχουμε πει πολλες φορες πολλοι απο εμας σαν ατμιστες , αλλα κυριως οι αξιοι modder μας ,που φυσικο ειναι να ξερουν και κατι παραπανω , οτι ειναι ανορθοδοξο να ζηταμε απο ενα VV/VW να μας δωσει κατωτερο αποτελεσμα απο αυτο για το οποιο εχει κατασκευαστει.


Κατωτερο δεν σημαινει μονο οτι δεν θα δωσει δυναμη , αλλα και το οτι θα ρουφηψει την μπαταρια σε χρονο μηδεν.
Οταν μια πλακετα μπορει να ανεβασει μεχρι 5 Amperes και εγω ζητω 7 Amperes (παραδειγμα ειναι αυτο), ειναι λογικο η πλακετα να ρουφηξει περισσοτερο ρευμα , για να μας δωσει ομως μεχρι 5 Amperes. 
Δεν θα δωσει πιο πολυ οτι και να κανουμε εμεις , με οτι αντ/ση και αν προσπαθησουμε να το κανουμε αυτο , με οποια μπαταρια και να βαλουμε μεσα , οτι......οτι.....οτι.....μα οτι και να κανουμε.


Sony-Samsung-Panasonic-Sanyo-LG-Keeppower-Enerpower-Obtronic-Fenix-Molicel.........κλπ. κλπ. κλπ. , οτι και να παρουμε , δεν προκειται, σε VV/VW ιδιαιτερα, να κανουν κατι το διαφορετικο σαν αποδωση .
Αν δεν μπορει η πλακετα , δεν θα υπαρξει διαφορετικο αποτελεσμα. 


Και οι 26650 δεν θα δωσουν κατι διαφορετικο.  Απλα θα εχουν μεγαλυτερη διαρκεια. 


Ομως απο τη στιγμη που δεν μπορουν οι πλακετες να κανουν τη διαφορα , μη περιμενεται σε τετοιες περιπτωσεις απο τις μπαταριες κατι διαφορετικο.
Εξαλου γιατι να βαλω 0.5 Ωμ σε VV/VW και να παρω 3.0 V(και λιγοτερο) και να μη βαλω 2.2Ωμ και να ατμισω στα 5 V ;;; :confused1:


Τα Amperes που θα χρειαστω θα ειναι κατα πολυ πιο λιγα , θα εχω παραπανω χρονο ατμισματος , πιο καλη γευση , ισαξιο ντουμανι και υφη ατμου , χαμηλοτερη θερμοκρασια και πιο ανετη λειτουργια σε ολο το συνολο (μοντ-ατμ/τη-πλακετα-μπαταρια).


Το οτι ενας Κινεζος ή καποιος Αμερ/νος/Ευρ/ος εβγαλε ενα ατμ/τη , που ακολουθει τη μοδα και στοχευει στα μηχ/κα μοντακια ή το οτι οι ιδιοι εβγαλαν πλακετες που να μπορουν να δουλεψουν τετοιες αντ/σεις , δε σημαινει οτι ειναι κατασκευασμενα το ενα για το αλλο.
ΟΛΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΜΕ ΟΛΑ,αλλα η σωστη αποδωση ερχεται σε αναλογιες ολων των παραγοντων.


Μπορω να βαλω 1.0 Ωμ σε μηχανικο και να παρω 3.8 V , που σημαινει 3.8 Amps και 14.5 Watts , αλλα μπορω να παρω αναλογα αποτελεσματα και με 2.5Ωμ , εχοντας μαλιστα ζητουμενο ρευμα 2.45 Amperes στα  6.1Volts.


Mε αυτες τις τιμες , η διαρκεια της μπαταριας θα ειναι κατα πολυ ανωτερη παρα τα 6 Volts αποδωσης απο την πλακετα.


Στο ερωτημα γιατι ομως κατασκευαζουν τετοια μηχανηματα , η απάντηση ειναι πολυ πιο απλη απο οσο μπορει να φανταστει καποιος.


Απλα αφου στη μοδα ειναι τα πολλα Watts/Amperes και οι χαμηλες αντ/σεις , γιατι να εχουν μεριδιο μονο αυτοι που κατασκευαζουν μηχανικα και να μη παρω χρημα και 'γω με το VV/VW ??? ??


Μπορει καποιος να εχει διαφορετικη γνωμη και ειναι σεβαστη απο μερια μου , αλλα η λογικη των power boost που βαση αυτου κατασκευαζονται οι πλακετες , ειναι εντελως αντιθετη με τις μικρες αντ/σεις , που ζοριζουν τις πλακετες να κατεβουν κατω απο το κατωτερο οριο αποδωσης τους.


Με ενα μηχ/κο μοντ το ανωτερο που θα παρω , αντε να πουμε οτι ειναι τα 4Volts.
Απο 'κει και πανω , για να παρω ανωτερη αποδωση υπαρχουν οι πλακετες οι οποιες μπορουν να παρουν το ρευμα και να το πολλαπλασιάσουν.
Αυτη ειναι και η κυρια αποστολη τους.


Το να παρω λοιπον ενα μηχανημα και να το ζορισω να μου δωσει λιγοτερο και απο μηχανικο , προσωπικα το βλεπω καπως λαθος.


Με τις πλακετες ανεβαζω Volts/Watts για να παρω αυτο που θελω και ειναι πανευκολο και ασφαλες.
Με το μηχανικο κατεβαζω τα Ωμ σε επιπεδα....--κακης λειτουργιας-- σε οτι αφορα τις μπαταριες μου , με αποτελεσμα να βγω αυριο και να πω οτι η AW-Samsung-Toshiba κλπ. κλπ. κλπ. δεν ειναι καλη μπαταρια και συναμα να εχω και τον κυνδυνο καποιας στραβης.....


Φταινε λοιπον οι μπαταριες ;;
ΟΧΙ.........  Καλες ειναι , αλλα τις χαλασα εγω γιατι με τη θερμοκρασια και το στρεσαρισμα που τις εκανα , τις αναγκασα να παραδωσουν πνευμα.


Και οσο προσπαθω να παρω αποδωση ισαξια των VV/VW με αντ/σεις βραχυ/τως , τοσο και οι κατασκευαστες θα δινουν μοδατες λυσεις , που στην ουσια το μονο που παρεχουν ειναι μεγαλη θερμοκρασια απο το μοντ μεχρι και τον ατμό και ετσι νομιζουμε οτι υπαρχει και αποδωση.


Εχω μπαταριες εδω και τρια χρονια που δουλευουν με σχεδον την ιδια αποδωση και το ωραιο ειναι οτι δεν γραφουν καμια μαρκα επανω , ουτε ειναι ομως και καποιας καλης εταιριας. 
Ποτε ομως δεν προσπαθησα να κανω κατι εξτριμ με αυτες , χωρις ομως ποτε να εχω κακο αποτελεσμα ατμιστικο. 


Βλεπουμε αντ/σεις με συρματα 40αρια-60αρια....κλπ. κλπ. κλπ. και ρωτω αν μπορει καποιος να μου πει απο αυτους που δουλευουν τετοια συρματα , αν εχουν βαλει ποτε στους ατμ/τες τους 16αρι-20αρι συρμα.
Αληθεια , αυτα που βλεπουμε στο youtube , απο τους ατμισταραδες και τους τοσο μεγαλους μαγκες με τις 0.2 - 0.5Ωμ αντ/σεις , ειναι απο ατομα που εχουν γνωσεις ή απο καποιους που προσπαθουν να κανουν κακο στο η.τ. στην τελικη;;;;;


Ελεος δηλαδη με τα SUBOHM.    2.4 Ωμ στον Diver V2 στα 12 Watts και η αποδωση του στον ουρανο.  0.8 Ωμ στον Diver V1 στα ιδια Watts και η αποδωση ενα μεγαλο μηδενικο.


Συγνωμη αν γινομαι κουραστικος πολλες φορες , αλλα καθε μερα μπροστα μου συναντώ ατομα που μιλανε για εκρηξεις του η.τ. και ο πολεμος για κατι που μου αρεσει παρα πολυ , ειναι τετοιος , που αν εγω δεν ψαξω καλα τι κανω , στο κεφαλι μου θα φαω τη σφαλιαρα καποτε στο μελλον.
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 17, 2022, 00:58 από Tem »

Αποσυνδεδεμένος memostrikas

  • **
  • 427
  • Φύλο: Άντρας
  • Εστι δίκης οφθαλμός ος τα πανθʼορά
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις μπαταρίες μας (λιθιου)!
« Απάντηση #11 στις: Νοεμβρίου 23, 2014, 07:17 »
Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου χρησιμοποιούνται σήμερα σε ένα τεράστιο εύρος ηλεκτρικών συσκευών, από τα κινητά τηλέφωνα μέχρι τα υβριδικά οχήματα. Μπορούν να αποθηκεύουν μεγάλα ποσά ενέργειας ανά μονάδα βάρους (περιέχουν υψηλότερη πυκνότητα ενέργειας). Έτσι παρατείνεται η διάρκεια ζωής της μπαταρίας, ενώ είναι πιο ελαφριά αφού το λίθιο είναι το πιο ελαφρύ μέταλλο.
Μπορείτε επίσης να επαναφορτίσετε την μπαταρία ιόντων λιθίου όποτε σας βολεύει χωρίς να χρειάζεται πλήρη φόρτιση ή πλήρη αποφόρτιση πράγμα το οποίο απαιτούν οι άλλες μπαταρίες για καλύτερη απόδοση. Για αυτό τον λόγο εξασφαλίζουν καλύτερη απόδοση στα οχήματα, μεγάλη αυτονομία σε σύγκριση με τις μπαταριές μόλυβδου και έχουν διπλάσια αυτονομία και πενταπλάσια διάρκεια ζωής.
Ο όρος «μπαταρία λιθίου» ή «συσσωρευτής λιθίου» αναφέρεται σε μια κατηγορία μπαταριών με διαφορετική σύνθεση, περιλαμβάνοντας πολλούς τύπους καθοδικών ηλεκτροδίων και ηλεκτρολυτών.

Οι μπαταρίες λιθίου Χωρίζονται σε:

1. Ιονικές μπαταρίες λίθιου (συμπεριλαμβανόμενες πολυμερείς μπαταρίες λίθιου)
Επαναφορτιζόμενες μπαταρίες που χρησιμοποιούνται συνήθως σε ηλεκτρονικές συσκευές όπως: φορητός υπολογιστής, κινητά τηλέφωνα, συσκευές MP3, συσκευές DVD, συστήματα πλοήγησης GPS, κάμερες, ηλεκτρικά εργαλεία

2. Μπαταρίες μετάλλων λίθιου (συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών κραμάτων λίθιου)
Μη επαναφορτιζόμενες/μίας χρήσης μπαταρίες που έχουν το μέταλλο λιθίου, οι οποίες χρησιμοποιούνται γενικά σε μικρές, φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, όπως: ρολόγια, θερμόμετρα, υπολογιστές τσέπης, ηλεκτρονική κλειδαριά αυτοκινήτου, εφεδρικές μπαταρίες υπολογιστών ή επικοινωνιακού εξοπλισμού.

Το στοιχείο Λιθίου Ιόντων, έχει ένα θετικό ηλεκτρόδιο που περιέχει οξείδιο του λιθίου. Τα ιόντα του λιθίου μεταφέρονται κατά την φόρτιση ή την εκφόρτιση από το ένα στο άλλο ηλεκτρόδιο, μέσω ενός πορώδους διαχωριστικού φύλλου εμβαπτισμένου σε ηλεκτρολύτη.
Τα στοιχεία Li-Io έχουν ονομαστική τάση 3,7 V, και προσφέρονται σε ελάχιστα μεγέθη/χωρητικότητες (ποιό γνωστά τα 450mAh και 700mAh).
Τα Li-Io ήταν μία μεγάλη εξέλιξη στον χώρο των ηλεκτρικών στοιχείων, με το εξής μειονεκτήμα :
Δεν μπορούν να εκφορτιστούν με ρεύμα μεγαλύτερο από 2C.
Για ασφάλεια από υπερβολικό ρεύμα φόρτισης, ή εκφόρτισης, πρέπει να έχουν ενσωματωμένο ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα προστασίας. Χωρίς αυτό το κύκλωμα η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους έκρηξης. Το κύκλωμα αυτό ανοίγει όποτε η τιμή του ρεύματος ξεπεράσει το ασφαλές όριο, αλλά δεν επανέρχεται (δεν ξανακλείνει) μόνο του, παρά μόνο αν αποσυνδεθεί πρώτα η μπαταρία από την κατανάλωση, και συνδεθεί εκ νέου.
Η φόρτιση των Li-Io γίνεται με ειδικο φορτιστή ή ειδικό πρόγραμμα σε σύνθετο φορτιστή. Δεν κάνει να χρησιμοποιηθεί για την φόρτισή τους πρόγραμμα για Li-Po, γιατί το τελευταίο δίνει μεγαλύτερη τάση από την επιτρεπόμενη για τα Li-Io (ενώ επιτρέπεται το αντίστροφο).


Στοιχεία ΛΙΘΙΟΥ-ΙΟΝΤΩΝ-ΠΟΛΥΜΕΡΟΥΣ (Li-Io-Po)

Σήμερα τα πλέον διαδεδομένα επαναφορτιζόμενα στοιχεία Λιθίου είναι τα επονομαζόμενα Λιθίου - Πολυμερούς. Αυτά στην πραγματικότητα είναι στοιχεία "Λιθίου Ιόντων Πολυμερούς", ή Li-Po.
Πληροφοριακά αναφέρουμε ότι υπάρχουν και αυθεντικά στοιχεία "Λιθίου Πολυμερούς" τα οποία όμως δεν μπορούν να αποδόσουν σε θερμοκρασίες κάτω από 60 βαθμούς κελσίου.
Το στοιχείο του Λιθίου Ιόντων Πολυμερούς, το πορώδες διαχωριστικό φύλλο έχει αντικατασταθεί από ένα φύλλο συμπαγούς πολυμερούς υλικού, που ναι μεν είναι μη αγώγιμο στον ηλεκτρισμό, αλλά επιτρέπει να περάσουν τα ιόντα.
Τα ηλεκτρόδιά τους είναι Λίθιο στην κάθοδο, και Γραφίτης (άνθρακας) στην άνοδο. Τα στοιχεία Li-Po έχουν ονομαστική τάση 3,7V. Η πρακτική περιοχή τάσης είναι από 4,2 Volts όταν είναι φρεσκοφορτισμένα, έως 3 Volts όταν εκφορτιστούν. Η εξωτερική διαφορά από τα στοιχεία Li-Ion είναι ότι περικλείονται σε μαλακό περίβλημα που λέγεται "φάκελλος". Αυτό το γεγονός τα κάνει να είναι πολύ ελαφρυά συγκριτικά με όλα τα άλλα στοιχεία, και αποκλείει τον κίνδυνο έκρηξης, αφού δεν μπορεί να αναπτυχθεί μεγάλη πίεση στο εσωτερικό του στοιχείου, όχι όμως και τον κίνδυνο ανάφλεξης όπως θα δούμε στην συνέχεια. Η σχέση βάρους / χωρητικότητας και η ικανότητά τους να εκφορτίζονται με μεγάλες συγκριτικά εντάσεις,.

Προσοχή: Η εργασία για την σύνδεση μεμονομένων στοιχείων μεταξύ τους είτε σε σειρά, είτε παράλληλα, μέσω των γυμνών ακροδεκτών τους, εγκυμονεί κινδύνους βραχυκυκλώματος, που έχει σαν συνέπεια την ανάφλεξη του στοιχείου.


Φόρτιση
Οταν φεύγουν από το εργοστάσιο κατασκευής τους, οι Li-Po έχουν περίπου το 50% του φορτίου τους.
Τα στοιχεία Li-Io και Li-Po απαιτούν ειδικές παραμέτρους φόρτισης, που ΜΟΝΟ φορτιστές κατασκευασμένοι γι' αυτή την αποστολή (ή τα ειδικά προγράμματα Li-Io και Li-Po των σύνθετων φορτιστών) μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Η μέγιστη τάση φόρτισης ανά στοιχείο (σε σειρά) είναι 4,235V. Στην πράξη η τάση φόρτισης ορίζεται στα 4,2V ή στα 4,15V για περισσότερη ασφάλεια.
Αντίστοιχα, ο γενικός κανόνας ορίζει το μέγιστο ρεύμα φόρτισης στο 1C. Στο μέλλον αυτό σίγουρα θα βελτιωθεί. Αν οι τιμές της τάσης ή της έντασης κατά την φόρτιση είναι μεγαλύτερες από τις επιτρεπόμενες, υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης ενός ή περισσότερων στοιχείων. Η φλόγα που βγαίνει από ένα στοιχείο Li-Po θυμίζει βεγγαλικό και φθάνει τα 3-4 μέτρα.
Το ρεύμα φόρτισης αρχικά είναι 1C, αλλά μειώνεται βαθμηδόν καθώς η μπαταρία φορτίζεται, και όταν η τάση του στοιχείου φθάσει τα 4,2V, στο τέλος της φόρτισης η ένταση έχει πέσει στο 0,1-0,2C. Με αρχική ένταση το 1C η μπαταρία θα επανακτήσει το 90% της χωρητικότητάς της σε μία ώρα, ενώ το υπολοιπόμενο 10% απαιτεί 45-50 ακόμη λεπτά.
Φορτίζοντας με ρεύμα μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο, δεν θα κερδίσεις τόσο χρόνο που να αντισταθμίζει την αναμενόμενη μείωση της ζωής της μπαταρίας και της χωρητικότητά της, ή τον κίνδυνο ανάφλεξης των στοιχείων.

Η φόρτιση μπορεί να γίνει με τα στοιχεία σε σειρά ή παράλληλα, ή και σε συνδυασμό των δύο. Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία πρέπει να είναι ακριβώς τα ίδια, και δεν εννοούμε το τι γράφει η ετικέττα, αλλά το να συμπεριφέρονται ακριβώς όμοια μεταξύ τους, πράγμα όχι τόσο εύκολο στην πράξη.. Επειδή λοιπόν δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι στην πράξη τα στοιχεία είναι ακριβώς ίδια, μετά το τέλος της φόρτισης, έλεγξε την τάση κάθε ενός στοιχείου χωριστά. Αν υπάρχει στοιχείο που έχει διαφορά τάσης από τα άλλα μεγαλύτερη από 0,05V, φόρτισέ το ή εκφόρτισέ το - αντίστοιχα- μεμονωμένα, για να έρθει στο επίπεδο των άλλων.

Επιτρέπεται να φορτίσεις Li-Po σε φορτιστή/πρόγραμμα Li-Io, αρκεί να επιλέξεις τον σωστό αριθμό στοιχείων και τιμή ρεύματος το 1C. Δεν επιτρέπεται να φορτίσεις Li-Io σε πρόγραμμα LI-Po.

Μην αφήνεις μόνες τις μπαταρίες λιθίου σε φόρτιση. Να τις επιβλέπεις πολύ συχνά, και να τις αγγίζεις με το χέρι για να αισθανθείς την πιθανή αύξηση της θερμοκρασίας. Μη τις φορτίζεις μέσα στη συσκευή. Στο σπίτι, τοποθέτησε την μπαταρία που φορτίζει μακρυά από εύφλεκτα υγρά, ή εύφλεκτα αντικείμενα, σε χώρο άκαυστο, και καλύτερα απομόνωσέ την σε ένα χώρο που θα φτιάξεις περιμετρικά με τούβλα, ή μέσα μεταλλικό κουτί, ή μέσα σε γυάλινο δοχείο. Μη φορτίζεις μπαταρίες λιθίου μέσα στο αυτοκίνητο.
Εάν περάσει ο προβλεπόμενος χρόνος φόρτισης και δεν έχει φορτίσει πλήρως η μπαταρία, σταμάτα την φόρτιση και θεώρησε την μπαταρία αυτή "εκτός χρήσης". Επίσης η φόρτιση πρέπει να σταματήσει οπωσδήποτε αν σύμφωνα με την ένδειξη του φορτιστή, έχει περάσει από αυτόν χωρητικότητα μεγαλύτερη από το 1,05C της μπαταρίας. Δηλαδή για μία εκφόρτισμένη μπαταρία 700mAh δεν πρέπει να περάσει περισσότερο από 735mAh. Τέλος αν φουσκώσει σημαίνει ότι έχει υπερφορτιστεί και πρέπει να χαρακτηριστεί "εκτός χρήσης".

Επειδή η τάση φόρτισης είναι πολύ κρίσιμη, κυκλοφορούν ειδικά κυκλώματα ελέγχου τάσης (προστασίας από υπέρταση) που παρεμβάλλονται στο κύκλωμα φόρτισης, όταν δεν εμπιστεύονται τον φορτιστή.

Εκφόρτιση
Οι διάφορες μάρκες ορίζουν διαφορετικές τιμές κατώτατης ασφαλούς τάσης για κάθε στοιχείο. Η εταιρεία Kokam ορίζει ότι τάση ενός εκφορτισμένου στοιχείου Li-Po, δεν πρέπει να πέσει πιό κάτω από 3,0V σε ηρεμία, ή από 2,5 V υπό φορτίο. Αν η τάση πέσει σε χαμηλότερες τιμές από αυτές που ορίζει η εταιρεία του στοιχείου, το στοιχείο θα χαλάσει.
Ολα τα στοιχεία δεν είναι της ίδιας μάρκας, και πάλι από αυτά της ίδιας μάρκας δεν είναι όλα της ίδιας γενιάς, ή της ίδιας παρτίδας. Ετσι δεν μπορούμε να ορίσουμε εδώ το μέγιστο ρεύμα εκφόρτισης με ένα πολλαπλάσιο του C, όπως κάναμε για άλλα είδη στοιχείων. Η πρώτη γενιά Li-Po περιόριζε το ρεύμα εκφόρτισης στα 2-3C, και η δεύτερη γενιά στα 5-6C. Σήμερα υπάρχουν στοιχεία που επιτρέπουν εκφόρτιση με 8-20C, όχι βέβαια χωρίς μείωση της ωφέλιμης χωρητικότητάς τους, ή ακόμα και της ζωής τους. Οταν αγοράζεις μία νέα μπαταρία σημείωσε επάνω της με μαρκαδόρο το μέγιστο ρεύμα εκφόρτισης σύμφωνα με τις προδιαγραφές της.
Ο περιορισμός της έντασης εκφόρτισης ανά στοιχείο, μπορεί να ξεπεραστεί αν ενώσουμε δύο ή περισσότερα ίδια στοιχεία παράλληλα. Για παράδειγμα αν ένα στοιχείο μπορεί να εκφορτιστεί με ρεύμα 5Α,ενώνοντας δύο ίδια παράλληλα μπορούμε να πάρουμε ρεύμα 10Α, με τρία ίδια παράλληλα να πάρουμε ρεύμα 15Α,κ.ο.κ.

Όταν κάποια μπαταρία Li-Po εκφορτίζεται με ρεύμα πολύ μεγαλύτερο από ότι συνιστάται, για αρκετά λεπτά της ώρας η θερμοκρασία των στοιχείων θα ανέβει σε σημείο που μέσω μιάς  χημικής αντίδρασης θα αυξηθεί η εσωτερική αντίσταση των στοιχείων. Αν αυτό γίνει η ισχύς της μπαταρίας ελαττώνεται.


Αποθήκευση-Συντήρηση- Προφυλάξεις
Εχουν μικρό βαθμό εκφόρτισης στην αποθήκευση. Θεωρητικά αυτό σημαίνει ότι μπορείς να τις φορτίσεις σήμερα και να τις χρησιμοποιήσης  μετά από 6 μήνες. Ομως στην πράξη τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Οι Li-Po δεν πρέπει να μένουν πλήρως φορτισμένες για περισσότερο από ένα μήνα. Εάν τις αποθηκεύσεις με πλήρη ενέργεια και για μεγάλο διάστημα, θα μειωθεί η δυνατότητα να ανακτούν όλη την ονομαστική χωρητικότητά τους. Παράλληλα, στην μακρόχρονη αποθήκευση πρέπει να ελέγχεις ότι η τάση τους δεν θα πέσει κάτω από τα 3,0V (ανά στοιχείο). Αν φοβάσαι ότι πλησιάζει η στιγμή που θα συμβεί κάτι τέτοιο, φόρτισέ τες στο 5-10%.

Μην τσακίσεις το στοιχείο. Ούτε να επιχειρήσεις να ανοίξεις το πλαστικό περίβλημά του.
Απόρριψε τα εκτός χρήσης στοιχεία σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες άλλες οδηγίες, πρώτα εκφόρτισέ το, μετά άνοιξε τρύπες στο μαλα κό περίβλημά του, βύθισέ το σε αλατόνερο για δύο - τρείς ημέρες, και μετά πέταξέ το στα οικιακά σκουπίδια. Οι μπαταρίες Λιθίου θεωρούνται φιλικές στο περιβάλλον. Μην τρυπήσεις το περίβλημα όσο το στοιχείο έχει ακόμα ενέργεια. Μη τις πετάξεις στην φωτιά.

Αν ο υγρός ηλεκτρολύτης έρθει σε επαφή με το δέρμα ή τα μάτια, πρώτα ξέπλυνε την περιοχή με άφθονο νερό, και μετά πήγαινε στον γιατρό. Αν οι μπαταρίες χτυπηθούν με βίαιο τρόπο  άφησέ τες επί 30 λεπτά να διαπιστώσεις αν θα εκδηλώσουν αντίδραση ή όχι. Η φωτιά μπορεί να προέλθει από την επαφή του Λϊθιου με το οξυγόνο του αέρα. Μη προσπαθήσεις να φορτίσεις στοιχείο που δείχνει έστω και μικρή ζημιά . Αν στοιχείο φουσκώσει κατά την διάρκεια της φόρτισης, διάκοψε αμέσως την φόρτιση, και απομάκρυνέ το σε ασφαλές σημείο, γιατί μπορεί να αναφλεγεί μετά από αρκετή ώρα.
Μην κάνεις το λάθος να τις βάλεις για φόρτιση με αντίστροφη πολικότητα. Θερμοκρασία αποθήκευσης και χρήσης είναι 0-50 βαθμοί κελσίου. Η θερμοκρασία τους δεν πρέπει να υπερβεί τους 70 κατά την εκφόρτιση.

Οι μπαταρίες λιθίου δεν έχουν φαινόμενο μνήμης. Φαινόμενο μνήμης είχαν οι παλαιότερες τεχνολογίες. Τι είναι όμως αυτό το φαινόμενο; Οι συμπληρωματικές φορτίσεις, στις παλαιότερου τύπου μπαταρίες -π.χ. τις αφήναμε να εκφορτίσουν ως το 80% και μετά φορτίζαμε- είχαν κακή επίδραση πάνω τους. Η μπαταρία απο κάποιο σημείο και μετά, «θυμόταν» πως στο 80% πήγαινε για … γέμισμα και όταν κάποια στιγμή θέλαμε να εκφορτίσουμε περισσότερο, η μπαταρία «νόμιζε» πως δεν είχε άλλη ενέργεια μέσα! Έτσι το ιδανικό σε εκείνες τις μπαταρίες, ήταν να τις αφήνουμε να αδειάσουν εντελώς πριν τις βάλουμε πάλι στη φόρτιση. Στις λιθίου δεν υπάρχει κανένα όφελος, το αντίθετο μάλιστα.

Οι κατασκευαστές προτείνουν να κάνουμε βυθίσεις εκφόρτισης που και που
Ναι, το προτείνουν γιατί είναι σωστό. Η χημεία ιόντων λιθίου και πολυμερούς λιθίου, δεν έχει φαινόμενο μνήμης, έχει όμως… το κύκλωμα που τις ελέγχει! Το κύκλωμα που αναφέραμε παραπάνω, διαθέτει μια «βάση δεδομένων» οπου συλλέγει στατιστικά και μετρήσεις συνεχώς. Παρακολουθεί δηλαδή την απόδοση της μπαταρίας και υπολογίζει με μαθηματικούς τύπους το «πόση χωρητικότητα» έχουν τα κελιά που ελέγχει. Εαν λοιπόν χρησιμοποιούμε πάντα τη μπαταρία όπως πρέπει, δηλαδή με μικρές φορτίσεις, μη επιτρέποντας της να αδειάσει τελείως, το κύκλωμα αρχίζει να βγάζει σφάλματα στις στατιστικές του και να θεωρεί πως οι μπαταρίες διατηρούν μικρότερη ενέργεια απο όση πραγματικά μπορούν να χωρέσουν.
Εκεί ερχόμαστε εμείς για να βελτιώσουμε αυτές τις στατιστικές. Που και που, δηλαδή περίπου κάθε 30 κύκλους φόρτισης-εκφόρτισης, πρέπει να αφήσουμε την μπαταρία να βυθιστεί στο 3% της χωρητικότητας της. Με αυτό τον τρόπο, το κύκλωμα καταγράφει στα δεδομένα του τις πραγματικές τιμές χωρητικότητας και έτσι η μπαταρία μας θα έχει μεγαλύτερο χρόνο ζωής.
Σημείωση απ'το συντονισμό: η παραπάνω πληροφορία αφορά περισσότερο ηλεκτρονικές συσκευές με ενσωματωμένα ψηφιακά κυκλώματα ελέγχου φόρτισης/εκφόρτισης μπαταρίας. (λάπτοπ, ταμπλέτες, κινητά κτλ.)

Γιατί οι μπαταρίες λιθίου θεωρούνται ως επικίνδυνα αγαθά
Οι μπαταρίες λιθίου θεωρούνται ως επικίνδυνα αγαθά εξαιτίας του γεγονότος ότι μπορούν να υπερθερμανθούν και να αναφλεχθούν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.
Οι μπαταρίες λιθίου, ήρθαν να επιλύσουν προβλήματα των παλαιότερων τεχνολογιών, όπως το φαινόμενο μνήμης όμως παράλληλα πρόσθεσαν και νέα προβλήματα… Ας τα δούμε ενα-ενα:

Είναι επικίνδυνες
Ναι, οι μπαταρίες λιθίου είναι επικίνδυνες , όσο περίεργο και να σας φαίνεται. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι πως τα ενεργά χημικά συστατικά που τις απαρτίζουν, διαχωρίζονται απο κάποιο μονωτικό υλικό -εσωτερικά των κελιών της μπαταρίας- το οποίο εαν διαρραγεί και τα χημικά έρθουν απότομα σε επαφή, τότε η αντίδραση είναι βίαιη και παράγει μεγάλη ποσότητα αερίων και ανεβάζει πολύ υψηλή θερμοκρασία. Ο συνδιασμός αυτός είναι που τις κάνει επικίνδυνες γιατί η βίαιη εκτόνωση θα προκαλέσει έκρηξη.
Αυτό το πρόβλημα δεν υπήρχε σε καμία παλαιότερη τεχνολογία κατασκευής όπως οι Ni-Cd και η Ni-MH.

Γιατί όμως επιλέχθηκαν επικίνδυνες μπαταρίες και πώς πήραν έγκριση;
Επιλέχθηκαν γιατί ήταν η καλύτερη τεχνολογία με πολλά θετικά χαρακτηριστικά, όπως η δυνατότητα υψηλής παροχής ρεύματος (amperes), η απάλειψη του φαινομένου μνήμης και η μεγαλύτερη χωρητικότητα ενέργειας σε μικρότερο όγκο. Το πρόβλημα της επικινδυνότητας επιλύθηκε με ηλεκτρονικές μεθόδους.
Κάθε pack μπαταριών λιθίου, περιέχει εσωτερικά ενα ενεργό έξυπνο κύκλωμα ελέγχου της κατάστασης λειτουργίας των cells. Διαθέτει επεξεργαστή και μνήμη. Η μπαταρία του laptop σας είναι ενας μικρός υπολογιστής δηλαδή, ο οποίος και επικοινωνεί με τον υπολογιστή σας συνεχώς ωστε να του αναφέρει την κατάσταση της, πιθανές ανωμαλίες στη λειτουργία, την κατάσταση φόρτισης και όλα τα συναφή.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση υπάρξει κάποια δυσλειτουργία, το κύκλωμα ελέγχου διακόπτει τη λειτουργία των κελιών ωστε να αποφευγθεί έκρηξη. Μάλιστα είναι τόσο «έξυπνο», ωστε αν κάποιος «βάλει χέρι» στο εσωτερικό του pack και διαταράξει τις ισσοροπίες -καταμετρημένες τάσεις και ρεύματα- το κύκλωμα «σκοτώνει» οριστικά το pack μπαταριών! Έτσι πήραν έγκριση αυτές οι μπαταρίες. Μέσω αυστηρού ελέγχου απο ηλεκτρονικό κύκλωμα.
Σημείωση απ'το συντονισμό: η παραπάνω πληροφορία αφορά περισσότερο ηλεκτρονικές συσκευές με ενσωματωμένα ψηφιακά κυκλώματα ελέγχου φόρτισης/εκφόρτισης μπαταρίας ή ολόκληρα "έξυπνα" πακέτα μπαταριών (λάπτοπ, ταμπλέτες, κινητά κτλ.).



Έγινε μερική επεξεργασία μορφοποίησης επικεφαλίδων και παραγράφων.
Απ'το συντονισμό
« Τελευταία τροποποίηση: Νοεμβρίου 23, 2014, 13:00 από Vangos »

 

Τελευταία θέματα

Τίτλος Πίνακας Απαντήσεις Εμφανίσεις Τελευταίο μήνυμα
MODS - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ EXPRESS Mods 2134 360418 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 22, 2024, 01:29
από thanoulis
Vaporesso Eco One 2ml Pod Kit [PODS - AIO (Όλα σε ένα)] 2 1028 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 18, 2024, 14:40
από Tem
Stars, δημόσια πρόσωπα, διάσημοι και ηλεκτρονικό τσιγάρο [Άτμισμα δημοσίως] 319 114383 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 14, 2024, 11:09
από karga
Κλώνοι επισκευάσιμων - Ερωτήσεις εξπρές και νέες κυκλοφορίες [Κλώνοι επισκευάσιμων] 2924 450780 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 13, 2024, 20:54
από anetost
Five Pawns mix and vape Shake and Vape 1030 110966 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 13, 2024, 20:16
από Antiprosopos
Σύρματα NiChrome, Kanthal (και άλλα πολλά) και χρήση τους σε αντιστάσεις. [Περί αντιστάσεων (τεχνικά)] 3093 375422 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 11, 2024, 02:04
από neofitosgr
Τσιγαρίσιες γεύσεις (καπνικά υγρά ή αρώματα) ΥΓΡΑ (γενικά) 1463 328515 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 08, 2024, 21:22
από madmama
Vaporesso GEN SE [Ηλεκτρονικά mods] 0 1088 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 08, 2024, 20:38
από zamploutos
Zenith -Pro & Zlide Ατμοποιητές "εμπορίου" 13 6468 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 06, 2024, 23:23
από Antiprosopos
Steam Crave Aromamizer Classic MTL RTA [Με φιτιλοαντίσταση] 20 15335 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 05, 2024, 10:27
από Giorgos F
Ambition Mods Gate MTL RTA [Με φιτιλοαντίσταση] 208 29406 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 04, 2024, 18:22
από kpoul
Steampunk by Vladimiros Shake and Vape 371 99993 Τελευταίο μήνυμα Οκτωβρίου 29, 2024, 11:10
από Giorgos F