Είδατε κανέναν να λέει τους νόμους σωστούς και λογικούς??
Άλλο διαφωνώ και προσπαθώ να τους αλλάξω, και άλλο διαλέγω ποιοι νόμοι μου αρέσουν και ποιοι όχι και ακολουθώ μόνο αυτούς που θέλω εγώ.
Πόσο μυαλό θέλει?
Είναι πραγματικά άλλο. Το οποίο όμως δεν μας δίνει και κάποια χρήσιμη πληροφορία στην κουβέντα.
Οποισδήποτε ζωντανός άνθρωπος αυτή τη στιγμή στη γη κάποια στιγμή έχει παραβεί κάποιον νόμο. Η νομική οπτική δεν έχει πλήρη εφαρμογή στην καθημερινή ζωή. Εφόσον μιλάμε για την καθημερινή ζωή μας, την πραγματική και όχι νομικίστικη εμπειρία του νόμου, το σχόλιό σου είναι θεωρητικό -και, αν το τραβήξουμε λίγο, ηθικολογεί και στέκεται στο δάχτυλο και όχι στο τι δείχνει.
Είναι λεπτό το σημείο στο τι παραδεχόμαστε δημόσια και τι όχι, (πολύ περισσότερο στο τι προτρέπουμε άλλους να κάνουν και τι όχι) αλλά είναι σαφές πως, κάποιες στιγμές, κάποιους νόμους τους γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια ΟΛΟΙ. Βρίσκω υποκριτικό το να γράφουμε εδώ σα να είμαστε παρθένες Μαγδαληνές.
Το dura lex sed lex δεν έχει βρει ποτέ καθολική εφαρμογή, είναι ένα ρητό που δεν περιγράφει την ανθρώπινη κατάσταση. Δεν θα μπω στην θεωρία του πράγματος αλλά ειλικρινά πιστεύω πως καλώς δεν έχει βρει καθολική εφαρμογή, και πως δεν θα ήταν εφικτό. Οι νόμοι υπάρχουν για να εξυπηρετούν τις κοινωνίες, όχι το αντίστροφο.
Δεν προτρέπω κανέναν σε παρανομία, αλλά αν είμαι απόλυτα ειλικρινής, ναι, ως άνθρωπος "ακολουθώ μόνο αυτούς που εγώ θέλω", είναι απολύτως αναμενόμενο βάσει της ανθρώπινης φύσης αυτό να κάνουν όλοι, και τελείως υποκειμενικά αποφασίζουμε πότε και γιατί. Γι αυτό και το συζητάμε, αλλιώς δεν θα υπήρχε θέμα συζήτησης. Κατά σύμπτωση, "θέλω" να είμαι όσο νομοταγής γίνεται αλλά στην πράξη έχει τα όριά του αυτό.
Οπότε... θα μιλάμε για πραγματικούς ανθρώπους σε πραγματικές καταστάσεις εδώ μέσα ή θα προσποιούμαστε πως ζούμε σε νομικό βιβλίο;
Νομίζω πως η κουβέντα εκτροχιάστηκε για λάθος λόγο, με λάθος αφορμή.