Κάνω μια συλλογή πληροφοριών από το δίκτυο σχετικά με ένα από τα κυρίαρχα συστατικά των υγρών ατμίσματος ηλεκτρονικών τσιγάρων ώστε να συζητήσουμε το θέμα εδώ.
Σημ. Καμία από τις παρακάτω πηγές δεν είναι απόλυτα αξιόπιστη. Τον βαθμό αξιοπιστίας της κάθε πληροφορίας θα τον κρίνετε μόνοι σας. Προσπάθησα να συγκεντρώσω πληροφορίες που μας δίνουν μια ιδέα της επίδρασης της γλυκερόλης στον άνθρωπο όταν έρχεται σε επαφή με τις ως τώρα γνωστές μορφές της (φαγώσιμη, στο δέρμα κτλ.). Για εισπνοή θα αναφερθεί ξεχωριστά.
Α. Γλυκερίνη (Glycerin) και Γλυκερόλη (Glycerol) είναι το ίδιο πράγμα; Απάντηση:
ΝΑΙ 1.
What is the difference between glycerol and glycerin? = Nothing
2. Αν βάλεις "Glycerin" στην αμερικάνικη Βικιπαίδεια σε ανακατευθύνει στο λήμμα "
Glycerol".
Αυτά νομίζω είναι αρκετά να διαπιστώσουμε ότι γλυκερίνη και γλυκερόλη είναι το ίδιο πράγμα.
Β) Υπάρχουν διαφορετικά είδη γλυκερίνης; Απάντηση:
ΝΑΙΣύμφωνα με την
cyprusgreenteam υπάρχει γλυκερίνη που παράγεται από
φυτικά λίπη και άλλη που παράγεται από
πετροχημικά προϊόντα. Επίσης μπορεί να παράγεται και από
ζωικά λίπη. Έχουν ίδιες ιδιότητες αλλά από ό,τι κατάλαβα από την έρευνα, για φάγωμα και και για άτμισμα είναι μόνο η φυτική γλυκερίνη και καλό είναι να υπάρχει επισήμανση ότι είναι βρώσιμη.
Εδώ υπάρχει και μια σχετική συζήτηση (αγγλικά). Αυτή που μπαίνει στα τρόφιμα πάντως έχει στον κώδικα πρόσθετων τροφίμων τον κωδικό Ε 422.
Το
parents.gr μας πληροφορεί ότι σε μεγάλες ποσότητες (φαγώσιμη εννοείται) προκαλεί κεφαλαλγία, δίψα, ναυτία και υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αλλά από την άλλη προστατεύει από βλάβες στο DNA που επάγονται από ραδιενέργεια και υπέρυθρες ακτινοβολίες.
Γ. Κυκλοφορεί η γλυκερίνη ελεύθερα στο εμπόριο; Απάντηση:
ΝΑΙΗ γλυκερίνη κυκλοφορεί ελεύθερα στο εμπόριο. Έπεσα πάνω σε κάποιες συσκευασίες και παραδείγματα χρήσης στο δίκτυο αλλά δεν ξέρω κατά πόσο είναι κατάλληλες για άτμισμα. Το πιο πιθανό είναι να τη βρείτε και στο φαρμακείο της γειτονιάς σας,
ρωτήστε όμως αν είναι αυτή που μπαίνει σε τρόφιμα.
1. Συσκευασία λίτρου με 4.90 € Δεν νομίζω να μπαίνει σε τρόφιμα
αυτή και μάλλον δε θα είναι για άτμισμα. Το συμπέρασμα το βγάζω απ΄το ότι την ίδια τιμή περίπου έχει κι
αυτή εδώ αλλά και
αυτή (που είναι φυτικές) και έχουν πολύ λιγότερη ποσότητα.
2. Εδώ τη βρίσκουμε σε συνταγή ζαχαροπλαστικής για
ζαχαρόπαστα όπου υπάρχει και μια ενδιαφέρουσα
συζήτηση για τη βρώσιμη γλυκερίνη.
3. H γλυκερίνη σε συνταγές καλλυντικών.
Εδώ τη βρίσκουμε σε κρέμα σύσφιξης προσώπου και σε κρέμα χεριών.
Δ. Πληροφορίες προέλευσης, παρασκευής κτλ. Η γλυκερίνη περιέχεται σε όλα τα λίπη
(1) αλλά μπορεί να προέρχεται και από πετροχημικά (επεξεργασία σαπουνιών). Σ΄
αυτό εδώ το άρθρο γράφει πάρα πολλές πληροφορίες που αφορούν τη γλυκερίνη που μπαίνει στα σαπούνια. Παρόμοιες ιδιότητες πρέπει να έχει και η φυτική γλυκερίνη. Πληροφορίες γι' αυτήν:
(2),
(3),
(4) Η
βρώσιμη γλυκερίνη παράγεται από φυτικά λίπη με μια περίπλοκη διαδικασία που ονομάζεται
υδρόλυση. Το φοινικέλαιο ή λάδι ινδικής καρύδας φαίνεται να χρησιμοποιείται συχνά ως πρώτη ύλη. Στην βρώσιμη μορφή της συνήθως έχει καθαρότητα που φτάνει κοντά στο 99,8%. Το υπόλοιπο 0,2% είναι νερό. Υπάρχει και σε πιο "ακατέργαστη" μορφή με μικρότερο βαθμό καθαρότητας αλλά δεν κάνει για τρόφιμα.
Ε. Ιδιότητες Η γλυκερόλη (ή γλυκερίνη) είναι ένα διαφανές, άχρωμο, άοσμο, παχύρρευστο και με γλυκιά γεύση υγρό.
Διαλύεται στο νερό και στο αλκοόλ αλλά όχι στα έλαια.
Συγκρατεί την
υγρασία στα τρόφιμα αλλά και το δέρμα μας διατηρώντας το έτσι απαλό. Αν αφήσουμε ανοιχτό ένα δοχείο με γλυκερίνη σε ένα δωμάτιο, μετά από μέρες θα έχει απορροφήσει υγρασία από τον αέρα και θα περιέχει περισσότερο νερό, γι' αυτό πλάκες σαπουνιού που περιέχουν πολλή γλυκερίνη αποκτούν αυτή την "γλιτσιασμένη" επιφάνεια όταν μένουν εκτεθειμένες.
Στην αρτοποιία και στη ζαχαροπλαστική διατηρεί την υγρασία στα παρασκευάσματα και τους δίνει γλυκιά γεύση.
Άλλες πληροφορίες:
Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η ανώτατη επιτρεπόμενη ημερήσια
δόση ως φαγώσιμη.
Το
2007 μία
κινέζικη εταιρία αντί για γλυκερόλη έστειλε την
τοξική διεθυλενική γλυκόλη στον Παναμά επειδή είναι πιο φτηνή στην παρασκευή της αλλά μοιάζει πάρα πολύ με τη γλυκερόλη. Αποτέλεσμα:
100 δηλητηριάσεις που απέβησαν μοιραίες.
Είναι το πρόσθετο τροφίμων με την ονομασία E422 (
5)
(6)