Καλησπέρα,
Γράφω ένα μικρό πρόγραμμα σε Python που θα υπολογίζει αυτόματα τι ανάμειξη πρέπει να κάνεις, ανάλογα με το τι ζητάς. Μιας κι έχω ένα θεματάκι στα μαθηματικά (τα οποία και προσπαθώ να βελτιώσω πολλά χρόνια αργότερα

), ρίχνω εδώ την ερώτηση και όποιος θέλει και μπορεί ας με βοηθήσει.
Ο σκοπός είναι να ρωτάει το πρόγραμμα:
α) πόσα υγρά βάσης έχουμε και τι περιεκτικότητας είναι
β) αν θέλουμε να προσθέσουμε γεύση και πόσο δυνατή θέλουμε να είναι αυτή
και κατόπιν να κάνει τους απαραίτητους υπολογισμούς. Έχω κολλήσει στο εξής: πώς λύνουμε την εξίσωση έτσι ώστε το υγρό με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νικοτίνη να χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν λιγότερο;
Η εξίσωση (εκτός κι αν έχω κάνει κάπου λάθος, οπότε ενημερώστε με) είναι:
τελικός όγκος * τελική περιεκτικότητα = (όγκος υγρού 1 * περιεκτικότητα υγρού 1) + (όγκος υγρού 2 * περιεκτικότητα υγρού 2) [...] + όγκος γεύσηςό,τι έχω σημειώσει με κόκκινο θα είναι "γνωστό" στην τελική εξίσωση. Για παράδειγμα, πώς θα λύναμε το παρακάτω;
20 * 21 = (X * 18) + (Y * 32) + 1.5έτσι ώστε το Y, ως το υγρό με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα, να έχει τη μικρότερη δυνατή χρήση; Θα ήθελα να καταλάβω και την λογική της λύσης, όχι μόνο τα νούμερα, έτσι ώστε να μπορέσω να την μετατρέψω σε λογικά βήματα για το πρόγραμμα.
Καταλαβαίνω πως ρωτάω περίεργα πράγματα, αλλά μου φάνηκε ως ο κατάλληλος χώρος για μια τέτοια ερώτηση.