Ώπα γιατί ξεφεύγουμε!
[member=13721]ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ[/member] θα απαντήσω κι εγώ στα σημεία που θέτεις.
1) Η εγγύηση δεν έχει να κάνει με το υπουργείο υγείας. [member=21397]rolf[/member] υπάρχει ανάλογο θέμα για τις εγγυήσεις όπου έχει γίνει διεξοδική συζήτηση, δεν χρειάζεται να λέμε τα ίδια και μάλιστα σε άσχετο θέμα.
2) Μέχρι πέρυσι, δεν υπήρχε καν Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας για εμπορία ηλεκτρονικών τσιγάρων και υγρών αναπλήρωσης. Οι επαγγελματίες χρησιμοποιούσαν παρεμφερείς κωδικούς. Τώρα υπάρχει. Και μπορεί να τον χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε εμπορική επιχείρηση. Από το περίπτερο της γειτονιάς, μέχρι τα Marks & Spencer. Το ατμομάγαζο, δεν είναι αυτό που λέμε "εξειδικευμένο κατάστημα" με όρους εφορίας. Είναι μια εμπορική επιχείρηση η οποία έχει επιλέξει να πουλάει ΜΟΝΟ είδη ατμίσματος. Δεν έχει κάποια ειδική άδεια, ούτε θα πέσει φωτιά να την κάψει αν αρχίσει και πουλάει και παπούτσια.
3) Όλα τα είδη τα οποία καλύπτονται από την TPD, πρέπει υποχρεωτικά να έχουν φυλλάδιο στα ελληνικά. Αυτά τα είδη είναι οι συσκευές, οι ατμοποιητές και τα έτοιμα υγρά αναπλήρωσης, ανεξάρτητα με το αν περιέχουν νικοτίνη. Για να είμαστε όμως σωστοί και να τηρούμε τους Νόμους, κάθε νέα συσκευή που θέλουμε να πωλείται στην Ελλάδα πρέπει να παίρνει έγκριση 6 μήνες πριν. Και όταν λέμε συσκευές, αναλόγως ερμηνείας, εννοούμε και ατμοποιητές. Αλλά αυτό δεν νομίζω να μας αρέσει και τόσο, έτσι?
4) Την είσοδο δεν μπορείς να την απαγορεύσεις. Όπως δεν μπορείς να την απαγορεύσεις σε καμία εμπορική επιχείρηση. Και για να προλάβω, το μπαρ δεν είναι εμπορική επιχείρηση. Ούτε το καζίνο, ούτε το πρακτορείο του ΟΠΑΠ. Η πώληση προϊόντων ατμίσματος απαγορεύεται σε άτομα κάτω των 18. Σίγουρα υπάρχουν και επαγγελματίες οι οποίοι δεν το τηρούν. Δικό τους το ρίσκο.
5) Μία εποχή αν θυμάσαι, αρχές του 17 αν θυμάμαι καλά, το ΓΧΚ με δική του αυθαίρετη ερμηνεία του Νόμου, ισχυριζόταν σε επίσημη ενημέρωση ότι τα υγρά αναπλήρωσης δεν πρέπει να περιέχουν καμία απολύτως αρωματική ουσία. Από αυτούς τους λεβέντες δεν θέλω την παραμικρή βεβαίωση/πιστοποίηση/οποιαδήποτε σχέση!
6) Κατά το ήμισυ συμφωνώ, κατά το ήμισυ διαφωνώ. Δεν θα αναλύσω το γιατί. Δεν είναι αυτή η λύση πάντως.
7) Το πλαφόν επιβάλλεται μόνον σε είδη πρώτης ανάγκης και μόνο όταν υπάρχουν συνθήκες έλλειψης στην αγορά για να αποφευχθεί η αισχροκέρδεια. Όλες οι λέξεις που έγραψα σε αυτή την πρόταση, έχουν απόλυτη σχέση μεταξύ τους. Αισχροκέρδεια υπάρχει ΜΟΝΟ σε είδη πρώτης ανάγκης. Φάρμακα, ψωμί, γάλα, νερό, καύσιμα. Και μόνο όταν υπάρχει έλλειψη στην αγορά. Και το είδος πρώτης ανάγκης δεν έχει εναλλακτικές. Όσο και να μας φαίνεται υψηλή η τιμή ενός προϊόντος που δεν είναι πρώτης ανάγκης, δεν χαρακτηρίζεται αισχροκέρδεια.
Όσον αφορά το ΣΕΕΠΑ και την τοποθέτηση του προέδρου του, καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας δύο πράματα:
α) Πρόκειται για Σύλλογο επαγγελματιών τα μέλη του οποίου περιμένουν από τον πρόεδρό τους να υποστηρίξει τα συμφέροντά τους.
β) Όλη η ιστορία του τελευταίου διαστήματος, αφορούσε προϊόντα μαύρης αγοράς με παράνομο περιεχόμενο. Λογικό δεν είναι να θέλει να καταλάβουν οι πολιτικοί μας, αυτά τα σαΐνια, ότι το τοπίο στην Ελλάδα είναι ρυθμισμένο?
[member=22821]longjohn[/member]
Ο εκάστοτε Σύλλογος εκπροσωπεί τα όποια μέλη του, τα οποία έχουν εκλέξει το όποιο προεδρείο για ακριβώς αυτό το σκοπό. Το αν οι ενέργειές του έχουν αντίκτυπο και σε μη μέλη του, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Αν μη μέλη θεωρούν ότι επηρρεάζονται αρνητικά από αυτές τις ενέργειες, μπορούν (αν έχουν το δικαίωμα) να γίνουν μελη και να εκλέξουν άλλο προεδρείο. Τόσο απλά. Και από όσο ξέρω, η ΚΕΑ δεν συμμετείχε. Φαντάζομαι ότι επρόκειτο για ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών παραγόντων που προβλέπεται κατά την επεξεργασία σχέδιων νόμου στις επιτροπές της Βουλής. Δεν σε προσκαλούν εκεί, κάνεις αίτηση συμμετοχής. Δεν έχω ακούσει κάν την ομιλία του Πάνου οπότε δεν μπορώ να εκφέρω άποψη για το κατά πόσο θα έπρεπε να είναι και η ΚΕΑ εκεί. Μόλις τη δω, θα μπορώ να μιλήσω.