Παιδιά, ανακυκλώνουμε τα ίδια και τα ίδια και επιπλέον χαλάμε ενέργεια και χρόνο στο να κάνουμε σενάρια τα οποία δεν έχουν κανένα ρεαλισμό. Τα πράγματα είναι πολύ απλά:
1) Βάσει Νόμου, δεν απαγορεύονται ούτε αρώματα, ούτε SnV, ούτε μηδενικά υγρά, ούτε PG, ούτε VG.
2) Βάσει της εγκυκλίου το Μάιο, εντέλλονται οι ελεγκτικές αρχές να αντιμετωπίζουν υλικά ιδιοκατασκευής και μηδενικά υγρά ως έτοιμα υγρά που περιέχουν νικοτίνη και υπάγονται σε TPD.
3) Βάσει της πρόσφατης εγκυκλίου, εντέλλονται οι τελωνειακές αρχές να θεωρούν λαθρεμπόριο την πώληση όσων αναφέρω στο 2 καθώς και την εισαγωγή τους καθώς βάσει σκόπιμης παρερμηνείας του Νόμου, απαγορεύεται η κυκλοφορία τους.
4) Βάσει ΣΕΕΗΤ, καλούνται οι καταστηματάρχες να συμμορφωθούν με την τελευταία εγκύκλιο έστω προσωρινά, και αν δεν το κάνουν και έχουν κυρώσεις, ο ΣΕΕΗΤ βάζει πλάτη.
Οι πιο πρόσφατοι ατμιστές, αδυνατούν να κατανοήσουν ότι κάποτε στην Ελλάδα έβρισκες μόνο δεκάμελα μπουκαλάκια με ελάχιστες εξαιρέσεις πανάκριβων υγρών σε 30μελα. Μετά έγινε η νόρμα το 30μελο. Βέβαια τότε, ρίχναμε 18ρι στο τανκάκι και το 10μελο των €7 (ναι, τόσο έκανε το υγρό της FA πχ) μας κράταγε και 2-3 μέρες. Σήμερα, κάτι τέτοιο θεωρείται αδιανόητο.
Διαβάζω διάφορα περί αρωμάτων ζαχαροπλαστικής. Αυτή τη στιγμή, πληρώνουμε τα αρώματα κάνα τάλαρο το 10μελο για περιεκτικότητα 1% καθαρού αρώματος και 99% PG. Αν ανέβει η συμπύκνωση ώστε να δικαιολογηθεί το μπουκαλάκι ως άρωμα ζαχαροπλαστικής, θα ανέβει ανάλογα και η τιμή μαζί με τη δυσκολία διαχείρισης. Οκ, να τα πληρώσεις τα €500 που θα κοστίζει. Οκ, να δεχτώ ότι σε συμφέρει καθώς από εκεί που έκανες 100ml τώρα θα κάνεις 10 λίτρα. Πολύ λίγοι είναι αυτοί που έχουν κατασταλάξει σε ένα άρωμα από το οποίο έχουν δέκα λίτρα και θα μείνουν εκεί.
Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά στη θέση σας δεν θα προχωρούσα σε παραγγελίες από το εξωτερικό. Εκτός αν δεν σας πειράζει η πιθανότητα να χάσετε κάποια χρήματα σε κατασχεμένο εμπόρευμα.
Λύσεις θα βρεθούν. Έχω ήδη συζητήσει κάποιες με επαγγελματίες του χώρου, και δείχνουν να έχουν προοπτική. Αλλά για να έχουμε το οποιοδήποτε τέτοιο σενάριο ως δεδομένο, θα πρέπει να περιμένουμε ώστε να προχωρήσουν πρώτα κάποιες νομικές ενέργειες τις οποίες έχει αναγγείλει ο ΣΕΕΗΤ. Μπορεί η λύση να είναι πιο απλή από ότι φανταζόμαστε (κατάπτωση εγκυκλίου μέσω αποδοχής προσβολής των διοικητικών πράξεων που απορρέουν από αυτή), αλλά και χρονοβόρα (12-14 μήνες στη χειρότερη περίπτωση).
Όσο για τις καβάτζες, κάποιοι έχουν τις άκρες τους ναι. Προφανώς και θα τις χρησιμοποιήσουν, για όσο αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα σε αυτές τις άκρες. Το θέμα είναι πως το αντιμετωπίζουμε. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε με τον οποιονδήποτε τρόπο την ελεύθερη πρόσβαση παλιών και νέων ατμιστών στα προϊόντα, ή "δεν πάτε να πνιγείτε όλοι, την άκρη μου την έχω"? Επιλογές τους καθενός, καθόλα σεβαστές.