Ο ΕΟΦ λέει:
Για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία περιέχουν στα φυσίγγια τους διαλύματα νικοτίνης έχει εκδοθεί η Απόφαση με Αρ. Πρωτ. 49959/25-07-2008 του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ):
«Απαγόρευση της διακίνησης και διάθεσης όλων των προϊόντων που πωλούνται μαζί με το ηλεκτρονικό τσιγάρο/πούρο ή και ανεξάρτητα και περιέχουν νικοτίνη», σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η διακίνηση και διάθεση όλων των προϊόντων που πωλούνται μαζί με το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως υποκατάστατα του καπνίσματος, η δε διάθεσή τους στην αγορά προϋποθέτει τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας φαρμάκου από τον ΕΟΦ.
Είτε το αγοράσεις χώρια είτε μαζί με το η.τ, από την στιγμή που έχει νικοτίνη το υγρό πρέπει για να είναι νόμιμο, να έχει πάρει άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου.
Κατά δεύτερο, δεν υφίσταται η.τ με νικοτίνη και η.τ χωρίς νικοτίνη. Το η.τ είναι μια συσκευή για να ατμίζεις υγρά είτε με νικοτίνη, είτε χωρίς.
''Άρα, αν το η.τ (με νικοτίνη) δεν διατίθεται για διακοπή καπνίσματος, είναι νόμιμο.''
Λιάκουρα εγώ μαζί σου είμαι αλλά νομίζω οτι το παραπάνω είναι τελείως κουλό σύμφωνα και με τον ΕΟΦ αλλά και τον νόμο.
Ο νόμος είναι μεταγενέστερος της απόφασης του ΕΟΦ και με μεγαλύτερη ισχύ.
Όπως και να έχει όμως, έτσι όπως είναι γραμμένος και με τα υφιστάμενα δεδομένα, αν όντως απαγορεύει το η.τ (μπορεί η ερμηνεία μου να είναι λάθος), θεωρώ οτι μπορεί πολύ εύκολα να προσβληθεί αλλά και να δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα στο κ.τ αναλόγως των αποφάσεων που θα παρθούν.
Κατά την άποψη μου, όσο το η.τ δεν είναι πιο βλαβερό από το κ.τ δεν πρόκειται να φοβηθεί τίποτα. Ούτε νόμους ούτε πράσινα μπλε κόκκινα φαντάσματα
Edit: Σκέφτομαι και την διάκριση ανάμεσα σε νικοτινούχα κ μη νικοτινούχα υγρά. Ας πάρουμε ένα μη νικοτινούχο υγρό. Από τι φτιάχνεται; Pg/vg, νερό, άρωμα και ίσως κάποια πρόσθετα. Έτοιμο το μη νικοτινούχο. Αυτό κατά πως φαίνεται θα κυκλοφορεί ελεύθερο.
Τι χρειάζεται για να το κάνουμε νικοτινούχο; Να του στάξουμε μερικές σταγόνες νικοτίνη. Ώπα μεγάλε!! Αυτό για να κυκλοφορήσει πρέπει να πάρει άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου από τον ΕΟΦ...Ρε δε πάτε να κουρεύεστε;;;
Βλέπω και την σχετική αναφορά του ΕΟΦ για τα μη νικοτινούχα υγρά, που λέει:
Όσον αφορά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που δεν περιέχουν νικοτίνη, ο ΕΟΦ μας ενημέρωσε με το Αρ. Πρωτ. 49931/07-07-2009 έγγραφό του, ότι συγκεντρώνει στοιχεία και επεξεργάζεται σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας του ηλεκτρονικού τσιγάρου, το οποίο σύντομα θα σταλεί προς υπογραφή στα αρμόδια Υπουργεία.
Με βάση τα παραπάνω θα ρυθμίζεται η κυκλοφορία του η.τ Άρα δεν θα είναι απαγορευμένο...Ότι καταλάβατε καταλάβατε...Εγώ πάντως δεν μπορώ να βγάλω άκρη!