Ο νόμος μιλάει για προϊόντα καπνού. Οπότε, δεν αφορά χρήση υγρών με μηδενική νικοτίνη.
ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘM. 3730 - Άρθρο 2 - γ:
«η κατασκευή, προβολή, εμπορία και πώληση αντικειμένων που έχουν την εξωτερική μορφή προϊόντων καπνού, καθώς και το ηλεκτρονικό τσιγάρο με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου»
(Η παράγραφος 2 είναι το παραθυράκι).
Δεν είναι παραθυράκι, είναι πόρτα διάπλατη.
Τι λέει:
"απαγορεύεται: ... , καθώς και το ηλεκτρονικό τσιγάρο με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.
..."
Παράγραφος 2. (με λίγα λόγια) απαγορεύεται η διαφήμιση προϊόντων καπνού ως μειωμένου κινδύνου για την υγεία, και η κυκλοφορία προϊόντων διακοπής καπνίσματος χωρίς έγκριση.
Εδώ, μάλλον επίτηδες, πέφτει σε ασάφεια. (κάποτε μας τα είχε εξηγήσει ένας δικηγόρος, που να βρείς εκείνο το ποστ τώρα).
Όταν λες κάτι 'απαγορεύεται με τις εξής επιφυλάξεις', στις επιφυλάξεις θα γράψεις τις εξαιρέσεις που επιτρέπεται.
Όπως είναι, εγώ καταλαβαίνω ότι απαγορεύεται με τους
όρους της παραγράφου 2. Δηλαδή, η παράγραφος 2 εξηγεί τί απαγορεύεται ακριβώς. Όλα τα άλλα επιτρέπονται.
Η διευκρίνηση για την παρ. 2 στην αστυνομική εγκύκλιο που παραθέτεις λέει:
"Σύμφωνα με την εν λόγω διάταξη, απαγορεύεται, χωρίς την προηγούμενη έγκριση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης η κυκλοφορία προϊόντων που διατίθενται για τη διακοπή του καπνίσματος." Νομίζω ότι λέει αυτό που λέω και εγώ.
Για την ερώτηση του βουλευτή που παραθέτεις, πραγματικά δεν ξέρω να απαντήσω στο μόνο ερώτημα που υπάρχει: αν τον πλήρωσε καπνοβιομηχανία ή φαρμακοβιομηχανία. Η απάντηση λέει: "
απαγορεύεται η διακίνηση και διάθεση όλων των προϊόντων που πωλούνται μαζί με το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως υποκατάστατα του καπνίσματος".Επίσης, πουθενά δεν ταυτίζει το ηλεκτρονικό τσιγάρο με τα προϊόντα καπνού που απαγορεύει την κατανάλωσή τους.Φυσικά, οι νομοθέτες δεν είναι βλάκες και οι ασάφειες δεν έγιναν κατά λάθος.
Όπως καταλαβαίνεις, όλα αυτά λέγονται ενώ με δύο προτάσεις θα μπορούσαν να είχαν απαγορεύσει την χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους χώρους όπου απαγορεύεται το κάπνισμα. Εφ' όσον αυτό δεν συμβαίνει, στοιχειοθετείται πως
δεν ήταν αυτός ο σκοπός του νομοθέτη.