Χθες ήταν η πρώτη ζωντανή ενημέρωση που παρακολούθησα.
Συμπεράσματα που έβγαλα:
1ο: Δημιουργία συλλόγου
Ο τρόπος με τον οποίο δημιουργήθηκε ήταν ο πιο ενδεδειγμένος. Οι 20 θα καταφέρουν κάποια στιγμή να αποφασίσουν για το "πως", το "τι" και το "γιατί", γι' αυτό που έχουν στο μυαλό τους να δημιουργήσουν. Οι 100 μπορεί να το καταφέρουν σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή και καθόλου. Οι 1000 δε θα το καταφέρουν ποτέ. Κάποιοι λίγοι λοιπόν το σκέφτηκαν, το δημιούργησαν και λένε όποιος θέλει ας έρθει. Για το καλό μας είναι.
2ο: Ετήσια συνδρομή
Το ύψος της ετήσιας συνδρομής διαμορφώθηκε με βάσει τις προβλέψεις για τον αρχικό αριθμό των μελών κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του, σε συνάρτηση με τις ελάχιστες αναγκαίες λειτουργικές δαπάνες και το κόστος κάποιων μικρών δράσεων που θα αποφασισθούν. Το θεωρώ προτιμότερο να ξέρει κάποιος ότι θα δίνει 15€ ανά έτος, παρά να δίνει 5€ και μετά να του ζητάνε έκτακτες εισφορές. Τις οποίες αμφιβάλλω εάν θα τις δίνει και κανένας. Θεωρώ επίσης ότι εάν ο αριθμός των μελών γίνει αρκετά μεγάλος, η ετήσια συνδρομή θα μπορεί να μειωθεί. Όποιος δεν έχει ή δε θέλει να δώσει τα πρώτα 20€, δε γίνεται μέλος. Τόσο απλό.
3ο: Δυσπιστία - πόλεμος εναντίον του συλλόγου
Κατατάσσω τους "πολέμιους" σε 4 κατηγορίες:
1η: Όσοι δυσπιστούν στο πρόσωπο της ομάδας των 8, που είναι μέρος της ιδρυτικής ομάδας και οι οποίοι προχώρησαν πέρυσι σε ενέργεια, την οποία για να πω την αλήθεια δεν την ήξερα, εκπροσωπώντας όλους τους ατμιστές, χωρίς να έχουν την ανάλογη άδεια. Ο Σπύρος χθες είπε ότι οι 8 εκπροσωπούσαν τους 8, πλην όμως η ονομασία "κοινότητα" παραπέμπει κατ' εμέ σε μεγάλο πλήθος ανθρώπων, διαφορετικά μιλάμε για "ομάδα". Δεν ξέρω εάν η ενέργεια τους αυτή πέρυσι είχε θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο ως προς το άτμισμα, αλλά καταλαβαίνω εν μέρει το λόγο της αντιπαράθεσης.
2η: Όσοι δεν σκέφτηκαν ή δε πρόλαβαν να κάνουν αυτό που έκαναν οι άλλοι.
3η: Όσοι έχουν αντίθετα συμφέροντα.
4η: Όσοι διαφωνούν, απλά γιατί δεν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν.
4ο: Υποψηφιότητες για ΔΣ
Η ιδρυτική ομάδα, προς το παρών, δε θα θέσει υποψηφιότητα. Εγώ έχω καταλάβει ότι το κάνουν για να μην μπορεί να τους προσάψει κανένας κάτι. Λένε το δημιουργήσαμε και ελάτε όποιος θέλει να αναλάβει τα ηνία. Δε προσπαθούν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους γι' αυτό που δημιούργησαν. Αφήνουν χώρο.
Τελικό συμπέρασμα
Καλώς ή κακώς κάποιοι πήραν την απόφαση να κάνουν όλες τις ενέργειες για τη δημιουργία αυτού του συλλόγου. Ήταν ή όχι αναγκαίο, δεν το ξέρω. Θα μπορεί να κάνει κάτι, πάλι δε το ξέρω. Το μόνο που μένει είναι να το δοκιμάσουμε. Σε καμιά περίπτωση δε φοβάμαι μη μου "φάνε" τα 20€. Σιγά τα λεφτά που θα μαζέψουν. Στη χειρότερη περίπτωση να καταλήξει ως σύλλογος να κάνει μόνο χοροεσπερίδες, οπότε σιγά σιγά θα την "κάνουν" όσα μέλη θα έχουν μαζευτεί. Προς το παρών είμαι θετικός, προσβλέποντας ότι θα υπάρχει ένα θεσμικό όργανο το οποίο θα μπορεί καλύτερα να υποστηρίξει ότι εγώ που ατμίζω δεν είμαι "ελέφαντας", ουσιαστικά μάλλον κάνω καλό στο κράτος, που "νοιάζεται" για μένα, μήπως πεθάνω από καρκίνο του πνεύμονα και δε θα πρέπει να με κατατάσσει μαζί με τους καπνιστές.
Το μέλλον θα δείξει. Μακάρι αυτή η προσπάθεια να αποδώσει καρπούς.