“…σε κάνα χρόνο από σήμερα που θα έχουμε όλοι επιστρέψει στο κανονικό τσιγάρο…”
Θυμωμένο το χθεσινό μου ποστ, άρα αναπόφευκτα λανθασμένο αλλά και επικίνδυνο.
Λανθασμένο γιατί ποιον ακριβώς θα τιμωρήσω αν ξαναγυρίσω στο κανονικό τσιγάρο; Τον Πολάκη; Τον Ξανθό; Τον Μπεχράκη; Τον FDA; Ποιον; Τον εαυτό μου θα τιμωρήσω, και τον χθεσινό δεκαπεντάχρονο που έγραψε το απαράδεκτο ποστ και τον σημερινό πενηνταεξάχρονο που γράφει αυτές εδώ τις σκέψεις. Κανέναν άλλον δυστυχώς και οι προαναφερθέντες ‘φίλοι’ μάλλον δεν θα πάρουν χαμπάρι τι θα κάνω και τι δεν θα κάνω εγώ. Αν όμως πάρουν τελικά χαμπάρι, δεν νομίζω να στενοχωρηθούν και πολύ αν σταματήσω να ατμίζω και ξαναγυρίσω στο τσιγάρο με άμεσο αποτέλεσμα και πιο πολλούς έμμεσους φόρους να πληρώνω αλλά και να γίνω ξανά υποψήφιος πελάτης των ιατρείων διακοπής του τσιγάρου και όλων των φαρμακευτικών σκευασμάτων που ‘βοηθούν’ στην απεξάρτηση απ’ τον καπνό.
Επικίνδυνο (το χθεσινό ποστ...) γιατί μπορεί να το διαβάσει κανένας πολύ φρέσκος ατμιστής που ακόμα κάνει την προσπάθεια του και είναι με ένα μοντάκι στο ένα χέρι και ένα τσιγαράκι στο άλλο. Να το διαβάσει και να σκεφτεί πως «αν αυτοί που το έχουν κόψει το ρημάδι τόσο καιρό αναγκάζονται να το ξαναρχίσουν, εγώ τι παιδεύομαι; Που δεν μ’ αρέσει κιόλας (τουλάχιστον όχι ακόμα)...»
Είναι όμως και ανειλικρινές το χθεσινό μου ποστ γιατί...
...δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναγυρίσω στο τσιγάρο!
Τι κι αν μας φλομώσουν στους φόρους; Συγκρίνεται η δαπάνη του καπνίσματος με την δαπάνη του ατμίσματος; Αλλά ακόμα κι αν το κόστος εξομοιωθεί, θα ξαναγυρίσουμε στο τσιγάρο μετά από την βελτίωση που νομίζω όλοι έχουμε διαπιστώσει στην υγεία μας; Αν μας έλεγαν (πριν ξεκινήσουμε το άτμισμα) πως υπάρχει μια εναλλακτική μέθοδος πρόσληψης νικοτίνης, ιδιαιτέρως λιγότερο βλαπτική από το κανονικό τσιγάρο, πολύ πιο απολαυστική από το κανονικό τσιγάρο και όχι ακριβότερη από το κανονικό τσιγάρο (αλλά όχι και φθηνότερη), δεν θα ανεβαίναμε όλοι μαζί με ενθουσιασμό στο τρένο; Γι’ αυτό λεω πως...
Θα μου πείτε βέβαια πως εδώ ετοιμάζονται να απαγορεύσουν τα νικοτινούχα ατμιστικά υγρά. Τι θα ατμίζουμε; Τις κάλτσες μας; Και θα σας απαντήσω πως ναι, μπορεί να μην βρίσκουμε πια Five Pawns υγρά στο περίπτερο του Κυρ-Θανάση στη Σαμοθράκη αλλά είμαι σίγουρος πως καλύτερα θα είμαστε (και γευστικά) ατμίζοντας Liqua υγρά από τα κινέζικα μαγαζιά παρά καρελάκια από τα ελληνικά περίπτερα! Αλλά προσωπική μου εκτίμηση είναι πως δεν είναι αυτό ακριβώς που έχουν στο μυαλό τους οι ιθύνοντες. Δεν ξέρω τι ακριβώς μηχανεύονται αλλά πιστεύω ακράδαντα πως αυτές οι φήμες που σκόπιμα διαρρέει (ανεπίσημα ακόμα) το ΓΧΚ είναι στα πλαίσια της γνωστής τακτικής του λεω κάτι εντελώς ακραίο και όταν υποχωρήσω στα μισά του δρόμου (που είναι ακριβώς αυτό που ήθελα από την αρχή) όλοι θα είναι ευχαριστημένοι. Αν θέλω (εγώ, η όποια ελληνική κυβέρνηση) να αυξήσω τις ασφαλιστικές εισφορές, βγαίνω δημόσια και ανακοινώνω την αύξηση τους παράλληλα με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Μετά υπαναχωρώ στα όρια συνταξιοδότησης και μου μένουν οι αυξήσεις των εισφορών μαζί με την ευγνωμοσύνη της κοινωνίας για την κοινωνική ευαισθησία μου. Κάτι τέτοιο νομίζω παίζεται και με τα ατμιστικά υγρά. Ότι όμως κι αν ισχύει...
Αλλά κι αν ακόμα πέφτω τελείως έξω στην παραπάνω εκτίμηση μου και τελικά απαγορευθούν τα έτοιμα νικοτινούχα ατμιστικά υγρά και συγχρόνως τα τελωνεία στελεχωθούν με ικανό αριθμό υπαλλήλων για να ελέγχουν ένα-ένα τα δεματάκια από την Ασία, την λύση την έχουμε βρει από καιρό και λέγεται DIY. Ξέρω πως πολλοί από μας δεν θέλουν ούτε να το σκέφτονται το DIY, ούτε καν σαν λύση ανάγκης. Έτσι σκεφτόμουν κι εγώ που ούτε ένα αυγό δεν ξέρω να φτιάχνω, μέχρι που με την βοήθεια του φόρουμ έμαθα τα κόλπα μια χαρά (δεν είναι και τίποτα δύσκολο μεταξύ μας) και άρχισα να φτιάχνω υγρά που μου αρέσουν περισσότερο από τα έτοιμα και τώρα προσπαθώ να μειώσω λίγο την ημερήσια κατανάλωση μου γιατί μου αρέσουν πολύ τα άτιμα! Υπάρχει κάτι σχετικό με το άτμισμα που θέλει κάποιος να μάθει και να μην έχει βρει την λύση (τις λύσεις!) σ’ αυτό το φόρουμ; Γι’ αυτό ξέρω σίγουρα πως...
...δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναγυρίσω στο τσιγάρο! Εσείς;