@pechr
νταξει, σε αντιστασεις χρησιμοποιειται παντου, (κι επειδη μερικοι ειμαστε και λιγο large στις μελλετες μας και ξεφευγουμε καπως προς τα πανω στις προδιαγραφες χρησιμοποιειται ακομα κι εκει που δε χρειαζεται και που απλη χρωμονικελινη θα εκανε μια χαρα τη δουλεια της) η ερωτηση αφορουσε αν σαν υλικο βγηκε για αλλες χρησεις, οχι για συρματα, τουλαχιστο αυτο καταλαβα απ αυτα που εγραψες αρχικα και μου φανηκε καπως περιεργο.
Προσωπικα αντιστασεις φτιαχνω συνηθως στον Οικονομου και απ οσο γερω για απλες χρησεις σε heaters και γενικα για θερμανση δε χρησιμοποιει τετοια συρματα αλλα nicr. Α1 Α2 συνηθως παραγγελνω (η τυλιγω κι εγω καμια φορα αν εχω τουμπο) εκει που παιζουν αποτομα υψηλα ρευματα σε εξοδους inverter ισχυος κτλ.
Τωρα οσον αφορα αυτο με τους υδρατμους, εννωειται το καθε υλικο προσφερεται για πολυ περισσοτερες εφαρμογες στην πορεια απο τις αρχικες του, αλλα αυτο με την οξειδωση δε το γνωριζα (χωροι με υδρατμους με γυμνες αντιστασεις ειναι τελειως εξω απ το αντικειμενο μου
)
Παντως σιγουρα δε βγηκε για να λειτουργει σε χωρο με υδρατμους αφου το 1931 δεν υπηρχαν τετοιου ειδους τεχνολογιες αλλα προεκυψε μετα (βασικα δε ξερω τις διαφορες του συγχρονου με το αλουμινιο με το αρχικο που ηταν χρωμονικελινη με μαλακο σιδηρο αν θυμαμαι καλα)
Αυτο που σιγουρα υπηρχε εκεινη την εποχη ηταν οι χειροκινητοι dc εκκινητες, και ειναι απολυτα λογικο να χρειαζεται συρμα που να αντεχει σε γκαζια και "ανθρωπινες ηλιθιοτητες" (αν πχ καποιος γυριζε τον εκκινητη με το πασο του η αν του σκαλωνε πριν φτασει στο τερμα να κλειδωσει οποτε το απλο nicr πυρωνε για πλακα).
Ακομα πιο επιτυχημενο υλικο γι αυτη τη χρηση -ετσι για την ιστορια- ηταν το Manganin που δεν κολωνε πουθενα...
Γενικα οι πρωτογονες εκεινες κατασκευες ενω ηταν πολυ απλες στη σχεδιαση τους (εντελως απλοικες στα δικα μας ματια) στο θεμα υλικων ηταν λες και προοριζονταν να ζησουν το τελος του κοσμου
@SEB Οχι μη νομιζεις πως αυτη η "προοδος" προεκυψε απο καποια μελλετη, ουτε να εισαι τοσο σιγουρος οτι ο σχεδιαστης της αρχικης συσκευης ειχε τοσες πολλες γνωσεις.
Ουτε η αφροκρεμα των ηλεκτρονικων του κοσμου εκατσε να ασχοληθει να κατασκευασει ηλεκτρονικα τσιγαρα.
Προσωπικα αν μου ελεγαν τοτε που βγηκε να κανω μια σχετικη σχεδιαση το πρωτο πραγμα που θα πηγαινε στο μυαλο μου θα ηταν ελεγχος θερμοκρασιας, (και το πρωτο που θα σκεφτομουν σαν πιο "απλη λυση" δεν ειναι tcr αλλα thermocouplers, ετσι θα ετρωγα τα μουτρα μου στην αρχικη σχεδιαση γιατι θα ηταν καπως πιο αργο, οποτε μετα θα πηγαινα σε tcr) -ετσι κι αλλιως το πρωτο ego-t που επεσε στα χερια μου, που υποτειθεται ηταν και συγχρονο σε σχεση με τα παλιοτερα, το πρωτο που σκεφτηκα ηταν "wtf? γιατι δεν εχει ελεγχο θερμοκρασιας? εδω εχω στο κολλητηρι μου"- κι εχω αυτο τον τροπο σκεψης γιατι ειμαι αυτοματιστης, ο αρχικος κατασκευαστης μπορει να ηταν επισκευαστης τηλεορασεων η ...ηλεκτρολογος αυτοκινητων, δεν ειναι απαραιτητο να ειχε τετοιου ειδους γνωσεις.
Οι εταιριες που βγαζουν τετοιες συσκευες στην Κινα (και οπουδηποτε) μη νομιζεις οτι απαρτονται απο το τμημα r&d της Samsung να καθονται να κανουν δοκιμες και ομαδικες μελλετες.