Καταρχάς, κακώς εκφράζεις έμμεσα μια "ενόχληση" για τις μελέτες. Μακάρι να γίνονται περισσότερες και σωστές, και ας βρίσκουν προβλήματα γιατί έτσι θα βελτιωθεί κι άλλο το άτμισμα. Με θεωρίες δεν γίνεται τίποτα. Έχω δημοσιεύσει 2 μελέτες για το IQOS. Και μάλιστα σε σύγκριση με ηλ τσιγάρο, που είναι οι μοναδικές στον κόσμο. Σου παραθέτω το συμπέρασμα από την τελευταία, που έγινε στην Ελλάδα και χρηματοδοτήθηκε από την Mayo Clinic (τεράστιο όνομα στο χώρο της υγείας στην Αμερική): "Based on the findings from Health Canada Intense puffing regimen, use of 20 heated tobacco sticks would result in approximately 85% to 95% reduced carbonyl exposure compared with smoking 20 tobacco cigarettes; the respective reduction in exposure from use of 5 g e-cigarette liquid would be 97% to > 99%. The IQOS heated tobacco product emits substantially lower levels of carbonyls than a commercial tobacco cigarette (Marlboro Red) but higher levels than a Nautilus Mini e-cigarette." Πηγή: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed
Δεν εχω απολύτως κανενα προβλημα με μια σωστή και αμερόληπτη έρευνα, ακομη και εαν αυτη λέει αληθειες που δεν μου αρέσουν. Και όχι μονο στο ατμισμα αλλα και σε καθε πεδίο, πιστεύω στην επιστήμη και την εμπιστεύομαι...
Με ενοχλουν όμως οι έρευνες που στηνονται και παρουσιάζονται (ειτε απο τα ΜΜΕ έιτε απο τους ίδιους τους ερευνητές) έτσι ώστε να δυσφημουν
αδικα (το τονιζω το άδικα) το άτμισμα.
(τις δικες σας έρευνες, τις θεωρω υποδειγματικές. Οχι επειδή μου αρεσουν τα συμπεράσματα τους, αλλα επειδη δεν είναι στημενες ή παρουσιασμενες με λαθος η μεροληπτικό τρόπο)
Στον "μέσο" ανθρωπο χωρίς ιατρική ή έστω μαθηματική παιδεία, αλλα ακομη και σε καποιους που μπορεί να έχουν τετοια παιδεία, όμως δεν εχουν συνηθίσει να εξετάζουν τις πηγες και το στησιμο τετοιων ερευνών, αφου το στησιμο μιας έρευνας και το τι απαντήσεις ζητάς απο αυτην, ουσιαστικα κατευθυνει σε μεγάλο βαθμό και το συμπέρασμα της, τους μενει ένας λανθασμενος συναγερμός στο μυαλό τους: ΑΤΜΙΣΜΑ = ΚΙΝΔΥΝΟΣ και όχι ο ορθός που είναι Προσεκτικό Ατμισμα = Κινδυνος, αλλα πολύ μικρότερος απο αυτον του τσιγάρου, και αισθητα μικρότερος και απο αυτόν του θερμαινόμενου.
Το άτμισμα δεν ειναι ενα ανεξάρτητο πραγμα, βγηκε για να αντικαταστήσει το τσιγάρο σε ήδη καπνιστες, και καθε έρευνα κατα την γνώμη μου, θα πρέπει να συγκρίνει τους κινδυνους του με αυτους του καπνισματος, μαζι με τους κινδυνους εναντι σε ενα μη ατμιστή-μη καπνιστη.
Οταν γνωρισα το άτμισμα, το 2010, το υιοθέτησα σαν ένα "καπνισμα με ατιμωρισία".
Περσι άλλαξα γνώμη, και οδεύω αργα αλλα σταθερά προς την πληρη διακοπή και του ατμισματος (αλλα και καθε μεθόδου πρόσληψης νικοτίνης) η εισπνοής οτιδήποτε άλλο περαν του "καθαρου αέρα", όσο καθαρός είναι αυτός στις πόλεις φυσικά, θεωρω δηλαδη πλέον το άτμισμα σαν μια μεθοδο τόσο διακοπης καπνισματος όσο και σταδιακής απεξαρτησης απο τη νικοτίνη.