Ας αναρωτηθούμε , αλλά σοβαρά , γιατί το 99,9 % των καπνιστών προτιμούν το ΚΤ από το ΗΤ.
Σίγουρα όχι για λόγους υγείας, πολύ πιο σίγουρα όχι λόγω των κατά καιρούς δημοσιεύσεων , επιστημονικών και δημοσιογραφικών κατά του ΗΤ.
Η απλότητά του ΚΤ (αναπτήρας + πακέτο) , το ότι καθιερώθηκε από την δεκαετία το '50 σαν " must " , τα έσοδα που επιφέρει σε άπαντες , ....... και χίλια άλλα το κάνουν να υπερτερεί από το ΗΤ.
1)Το 99,9% των καπνιστών, δεν προτιμά το κάπνισμα τσιγάρου από το ηλεκτρονικό. Τα ποσοστά των ατμιστών, αυξάνονται σταθερά και ραγδαία εδώ και χρόνια, και αυτό έχει σχέση και με την αυξητική τάση αυτών που δηλώνουν μη καπνίζοντες. 200.000 ατμιστές στην Αθήνα δεν το λές 0,01% των καπνιστών.
Ίσως είναι θέμα ηλικίας του κύκλου του καθενός. Αυτοί που είναι στα -ήντα, είναι πιο δύσκολο να στραφούν σε ένα νέο τρόπο - συνήθεια, άσε που δεν εχουν σε γενικές γραμμές εξοικείωση με τα γκατζετάκια. Στην ηλικία μου 20-30 και λίγο παραπάνω μέχρι και τα 40, είναι πάρα πολλοί οι καπνιστές που έχουν δοκιμάσει. Από τον κύκλο μου, που δεν είναι μικρός, μιλάμε για σοβαρά ποσοστά, κοντά στους μισούς.
2) Η απλότητα δεν ισχύει. Μπορεί να έχετε μία απόσταση, αλλά όταν ο μέσος μισθός που παίρνουν οι νέοι κάτω των 25, να είναι κάπου στα 300, και οι κάτω των 50 κάπου στα 600, το να καπνίζεις πακέτο ΔΕΝ υπάρχει ως επιλογή. Όλοι κάναμε καπνό και στρίβαμε, που είναι όσο απλό είναι να ατμίζεις εργοστασιακό, ίσως και πιο μπελαλίδικο.
3)Το ότι έχει καθιερωθεί ως κοινωνικό status, είναι αλήθεια πως είναι το πιο δυνατό χαρτί του τσιγάρου, αλλά δεν είναι αρκετό. Έπεφτε ήδη πριν το άτμισμα, τώρα έχει κατακρήμνιση και μιλάω σοβαρά. 27% πέρσι σε σχέση με το 2009, που ήταν 37% του πληθυσμού οι καπνιστές στην Ελλάδα (κάπου εκεί τα ποσοστά, 10% κάτω σίγουρα πάντως). Μιλάμε για σοβαρή πτώση.
4) Έχοντας υπόψιν τα παραπάνω, αυτό που θέλω να πω ειναι ότι αυτό που κρατάει το άτμισμα πίσω, είναι κατά 90%, αυτα ακριβώς τα δημοσιεύματα που όλα κατατείνουν στο να πείσουν ότι το Η.Τ. είναι ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ από το Κ.Τ.. Κακά τα ψέματα παιδιά τον Φαρσαλινό δεν τον προβάλλει κανείς, με αποτέλεσμα να μηντον ξερει η μάνα του. Αντίθετα , προβάλλονται όλα αυτά τα σκουπίδια - ειδήσεις και διαμορφώνουν δυστυχώς, γνώμη. Έχω ακουσει ότι μπορείτε να φανταστείτε το τελευταίο εξάμηνο, από ΠΑΝΤΟΥ. Από όλες τις ηλικίες. Ότι η VG κάνει φλεγμονή στο αναπνευστικό που είναι το τελευταίο, ότι μαζεύει υγρό στους πνεύμονες, ότι φέρνει καρκίνο γενικά, ότι το εχει απαγορεύσει ο "Οργανισμός Υγείας", και άλλα πολλά.
Αυτά δεν τα άκουσα εδώ στο φόρουμ, στα νήματα που τα κράζουμε, αλλά όλα από γνωστούς και συγγενείς μου (μιλάμε για ΌΛΟ σχεδόν τον συγγενικό μου κύκλο. ΌΛΟ), που το διάβασαν κάπου. Το κυριότερο: Πιο πολύ από όλους ειχαν δώσει βάση σε αυτά οι καπνιστές φίλοι μου, και ο αδερφός μου, όλοι 35 και κάτω, όλοι με πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που παρότι έβλεπαν τη λογική, ήταν στην κατάσταση "ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται". Κάποιοι από αυτούς (ναι, όχι ένας), μου το έφεραν και σαν δικαιολογία, για να ξαναγυρίσουν στο κάπνισμα από το άτμισμα.
Είναι ένας πόλεμος, που δεν μπορεί να κερδηθεί για την ώρα. Μόνο η ίδια η πραγματικότητα εναι υπέρ μας, η βελτίωση στην υγεία, που βλέπουν καθημερινά, ακόμα και οι dual users, που κάνουν δύο τρία τσιγάρα την ημέρα.