Η εν λογω νεα ερευνα αποτελει μια απο τις πολλες και γνωστες ερευνες που κατα καιρους δημοσιευονται για να προκαλουν πανικο με τους πηχαιους και στοχευμενους τιτλους τους. Αρκει καποιος να διαβασει την ερευνα για να συνειδητοποιησει οτι πουθενα δεν αποδεικνυεται σχεση ηλεκτρονικου τσιγαρου - καρκινου. Ακολουθουν οι ενστασεις και
ο σχολιασμος της ερευνας απο το Ινστιτουτο Καρκινου της Αγγλιας:" Ερευνητές από τηn Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο οι ατμοί του ηλεκτρονικού τσιγάρου επηρέασαν το DNA των ποντικών και τα ανθρώπινα κύτταρα σε συνθήκες εργαστηρίου. Δεν εξετάστηκε το πώς επηρεάζουν τους ανθρώπους. Και δεν το συγκρίνουν άμεσα με το κάπνισμα. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στο πώς τα συστατικά του ηλεκτρονικού τσιγάρου καταστρέφουν το DNA των κυττάρων. Και η βλάβη του DNA αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Αλλά δεν εξέτασαν άμεσα το κατά πόσο το ηλεκτρονικό τσιγάρο προκαλέσει καρκίνο, είτε σε ποντίκια είτε σε ανθρώπους. Διαπίστωσαν ότι οι ατμοί ηλεκτρονικού τσιγάρου αύξησαν τα επίπεδα βλάβης του DNA στους πνεύμονες, τις κύστεις και τις καρδιές των ποντικών. Διαπίστωσαν επίσης ότι τα κύτταρα μοριακών μηχανών που χρησιμοποιούνται για την επιδιόρθωση αυτής της βλάβης του DNA ήταν λιγότερο αποτελεσματικά στους πνεύμονες των ποντικών που εκτέθηκαν σε ατμούς ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Στη συνέχεια εξέτασαν πώς η νικοτίνη, η χημική ουσία που υπάρχει στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, επηρεάζει κύτταρα ανθρώπινου πνεύμονα και ουροδόχου κύστης που αναπτύσσονται σε εργαστηριακό δίσκο. Η νικοτίνη είναι αυτό που κάνει τα τσιγάρα εθιστικά, αλλά δεν είναι αυτό που προκαλεί τη ζημιά από το κάπνισμα. Τόσο τα ηλεκτρονικά τσιγάρα όσο και τα συμβατικά τσιγάρα περιέχουν νικοτίνη, αλλά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα των επιβλαβών συστατικών του καπνού.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η νικοτίνη βλάπτει το DNA μέσα σε αυτά τα εργαστηριακά αναπτυχθέντα κύτταρα πνεύμονα και ουροδόχου κύστης. Και διαπίστωσαν ότι αυτά τα κύτταρα ήταν λιγότερο ικανά να αποκαταστήσουν αυτή τη ζημιά. Αυτά τα κύτταρα ήταν τότε περισσότερο επιρρεπή σε περαιτέρω γενετικά σφάλματα που θα μπορούσαν να τους δώσουν ιδιότητες όπως αυτές των καρκινικών κυττάρων.
Οι ερευνητές περιέγραψαν τα αποτελέσματά τους με μια ενδιαφέρουσα φράση:
"Είναι επομένως πιθανό ο καπνός του ηλεκτρονικού τσιγάρου να συμβάλλει στον καρκίνο του πνεύμονα και της ουροδόχου κύστης, καθώς και στις καρδιακές παθήσεις, στον άνθρωπο".
Ενώ αυτό είναι τεχνικά εφικτό, η μελέτη δεν εξέτασε ανθρώπους και έτσι δεν έδειξε καμία επίδραση στην υγεία των ανθρώπων.
Διαφορετικές συσκευές ηλεκτρονικού τσιγάρου παρέχουν διαφορετικές ποσότητες ατμού και οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν με διαφορετικούς τρόπους. Έτσι τα επίπεδα του ατμού και της νικοτίνης που χρησιμοποιούνται στη μελέτη ενδέχεται να μην ταιριάζουν με τα επίπεδα στα οποία εκτίθενται οι άνθρωποι μέσω της κανονικής χρήσης.
Και άλλες έρευνες δεν έδειξαν σύνδεση μεταξύ των προϊόντων νικοτίνης και του καρκίνου.
Τέλος και ζήτημα μείζονος σημασίας, η μελέτη δεν συγκρίνει το συμβατικό τσιγάρο με τον ατμό."
Σε ανάλογο ύφος κινείται και
ο σχολιασμός της έρευνας από τον IBVTA, τον σύλλογο των βρετανών εμπόρων ηλεκτρ. τσιγάρων:
Σήμερα το πρωί, πολλά μέσα ενημέρωσης έχουν καλύψει μια μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, η οποία ισχυρίζεται ότι το άτμισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και της ουροδόχου κύστης και μπορεί να προκαλέσει καρδιακή νόσο.
Η μελέτη δεν παρέχει στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ή καρδιακής νόσου για χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων.
Η υπερβολική αναφορά αυτών των συμπερασμάτων είναι ανεύθυνη, καθώς σύμφωνα με τον Δρ Jasmine Just από την Cancer Research UK δεν είναι δυνατόν να συναχθούν συμπεράσματα από αυτή τη μελέτη σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το άτμισμα μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους στην πραγματική ζωή λόγω των μεθόδων που χρησιμοποιούνται. Άλλες έρευνες έχουν ήδη αρνηθεί τα συμπεράσματα που βγάζει αυτή η μελέτη και είναι λοιπόν ένα άλλο παράδειγμα παραπληροφόρησης που λειτουργεί εναντίον των καπνιστών που μπορεί να σταματήσουν τη μετάβασή τους στο άτμισμα που είναι μια πολύ ασφαλέστερη εναλλακτική λύση στο κάπνισμα.
Στη μελέτη του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης οι ποντικοί εκτέθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα αερολυμένης νικοτίνης που περιείχε υγρό αναπλήρωσης. Οι ερευνητές υπέθεσαν την παρατηρούμενη βλάβη στο DNA και η αναστολή της επιδιόρθωσης του DNA στα ποντίκια ήταν αποτέλεσμα του μεταβολισμού της νικοτίνης σε ειδικές νιτροζαμίνες (TSNAs). Όπως κατέστησε σαφές ο καθηγητής Robert West από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου, δεν είναι η νικοτίνη που σκοτώνει, σχεδόν όλη η βλάβη από το κάπνισμα προέρχεται από το θανατηφόρο κοκτέιλ χημικών ουσιών στον καπνό. Πράγματι, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Αριστείας (NICE) και ο Οργανισμός Ρυθμιστικών Προϊόντων για τα φάρμακα και την υγειονομική περίθαλψη (MHRA) έχουν αποφανθεί ότι η μακροχρόνια χρήση της νικοτίνης δεν είναι επιβλαβής για την υγεία του χρήστη.
Αυτή η εργαστηριακή μελέτη δεν παρέχει κανένα στοιχείο σχετικά με τον σχετικό κίνδυνο εμφάνισης σφάλματος. Η έρευνα διερεύνησε την επίδραση της υψηλής δόσης αεροζόλης που περιέχει νικοτίνη σε in vitro κυτταρικές καλλιέργειες και ζωικά μοντέλα. Αυτά τα προκαταρκτικά δεδομένα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η έκθεση σε ατμό μπορεί να επηρεάσει την πραγματική ζωή. Δεν πραγματοποιήθηκαν μελέτες σύγκρισης με την έκθεση των ποντικών στον καπνό του συμβατικου τσιγάρου υπό ταυτόσημες συνθήκες."
Τέλος δεν πρέπει να αφήσουμε εκτός, το σχόλιο του γνωστού Peter Hayek, καθηγητή του
Queen Mary University of London:" Ανθρώπινα κύτταρα βυθίστηκαν σε νικοτίνη και σε καρκινογόνες νιτροζαμίνες (ΝΝΚ). Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτό βλάπτει τα κύτταρα, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με τις επιπτώσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε άτομα που τα χρησιμοποιούν."
Μάλιστα καλά διαβάσατε. Έκαναν κανονικά μπάνιο τα ανθρωπινα κύτταρα μέσα σε υγρή νικοτίνη και καρκινογόνες νιτροζαμίνες τις οποίες προσθεσαν οι ίδιοι έτσι ... γιατί μπορούσαν. Και κατόπιν διαπιστωσαν βλάβη στα κύτταρα. Οι συγκεκριμένες νιτροζαμίνες εντοπίζονται σε ελάχιστα ποσοστά σχεδόν ανάξια συζήτησης στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε αντίθεση με το συμβατικό που υπάρχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Γιατί; Γιατί είναι υποπροϊόν καύσης της νικοτίνης κάτι βέβαια που δε συμβαίνει στο άτμισμα.
Αυτά τα ολίγα. Ο πόλεμος συνεχίζεται. Να θυμόμαστε να κράταμε το μυαλό μας ανοιχτό. Γιατί μόνο τότε λειτουργεί. Όπως το αλεξίπτωτο.