Με αφορμή το αίτημα κάποιου φίλου (δε θυμάμαι σε ποιο νήμα ακριβώς) είπα, μιας και το έχω αρκετό καιρό, να κάνω μια μικρή παρουσίαση σ' αυτό το μικρό
μοντάκι.
Ο σωλήνας είναι μονοκόμματος και κατασκευασμένος από copper. Το άθλιο κουμπί (εξηγώ παρακάτω) είναι από ss και το μοντ δέχεται μια μπαταρία 18650.
Κονέκτορας δεν υπάρχει. Ο ατμοποιητής βιδώνει πάνω στον σωλήνα και ο πόλος του έρχεται απευθείας σε επαφή με τον θετικό πόλο της μπαταρίας.
Με διάμετρο 22mm και ύψος 78mm είναι πάρα πολύ διακριτικό. Διατίθεται σε πολλές
παραλλαγές με μικρές ή μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ τους.

Η βαφή του είναι ανθεκτικότατη και δεν έχει παρουσιαστεί το παραμικρό σημαδάκι, παρά το ότι το μεταφέρω σε τσέπες και τσάντες.
Πάμε τώρα στο μεγάλο του πρόβλημα και τη λύση του. Τι άλλο θα μπορούσε να είναι βέβαια εκτός από το κουμπί?
Καραρχάς είναι χωνευτό στο σωλήνα και δεν έχει κλείδωμα. Αυτό δεν είναι όμως μειονέκτημα για μένα, αντιθέτως με γλίτωσε από την ταλαιπωρία του κλείδωνε-ξεκλείδωνε που είχα με το stingray x, αφού θέλω να στέκεται όρθιο στο γραφείο μου, να το παίρνω, να ατμίζω και να το ακουμπάω ξανά όρθιο χωρίς να περιστρέφω δαχτυλίδια.
Την πρώτη εβδομάδα το μοντάκι πυροβολούσε ασύστολα. Από κει και πέρα άρχισε να χάνει αισθητά την αγωγιμότητά του το ατσάλινο κουμπί και να παρουσιάζονται σοβαρές απώλειες στα ρεύματα. Εμφανίστηκαν μάλιστα και κάποια σημαδάδια στην επαφή, τα οποία φαίνονται στην φωτο και δεν κατάφερα να εξαφανίσω. Σκέφτηκα μήπως το πρόβλημα δημιουργείται από το ατσάλινο ελατήριο και έφτιαξα ένα δικό μου από ασήμι 925, 0,8mm, αυτό που φαίνεται στο κάτω μέρος της φωτογραφίας. Το επάνω είναι το δικό του. Υπήρξε μια μικρή βελτίωση αλλά όχι ικανοποιητική.
Ψάχνοντας, βρήκα τη λύση μ' ένα καινούριο
κουμπί. Αυτό είναι όλο χάλκινο, αντί για ελατήριο έχει μαγνήτες και ταιριάζει απόλυτα το σπείρωμά του με αυτό του σωλήνα. Αυτό ήταν!! Το μοντάκι είναι οπλοπολυβόλο πλέον. Εξαιρετική αγωγιμότητα, θαυμάσια ρεύματα μέχρι να πέσει αρκετά η τάση της μπαταρίας στα 3,2V. Ξεχασμένος τις προάλλες, κατάφερα να την ρίξω και στα 2,8V

Αριστερά, το ατσάλινο κουμπί με το ελατήριο και δεξιά το χάλκινο με τους μαγνήτες.

Το καθάρισμα γίνεται πολύ εύκολα, τόσο στο σωλήνα όσο και στο κουμπί.
Κάποια στιγμή θα κάνω και τις σχετικές μετρήσεις με φορτίο, με το πολύμετρο, για να δω και ποιες είναι οι απώλειες, κάνοντας με την ευκαιρία και μια σύγκριση με το Stingray και κυρίως το ξυλομοντάκι του craven που είναι ο απόλυτος κυρίαρχος. Επίσης να μην ξεχάσω να πω ότι ταιριάζουν άψογα και αυτοί οι
μαγνήτες που έχουν βγει για το Nemesis.
Και μια τελευταία φωτό με το Φαινόμενο και όπως είπαμε οι ενδιαφερόμενοι: ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ