Ξεκίνησα με καπνικό υγρό, FA Cuban Supreme. Με την αιτιολογία "κάτι καπνικό θέλω, όχι φρούτα λαχανικά κλπ...". Πάντα είχα ένα μπουκαλάκι από αυτό το υγρό, αλλά κάθε φορά έπαιρνα και κάτι άλλο, κάνα Lime, κάνα τιραμισού, κάνα εσπρέσσο... Δεν πέρασε καιρός για να καταλάβω ότι τα καπνικά ήταν μόνο κατ' όνομα. Δεν έψαχνα ποτέ τσιγαρίσιο άρωμα, πάντα όμως ήλπιζα για ένα υγρό το οποίο θα αποδίδει τα αρώματα ένος καλού καπνού. Με τα πρώτα μου DIY, ξέφυγα τελείως, μόλις δυο μήνες μετά. Πάλι όμως έφτιαχνα μια μίξη RY4+Cuban Supreme, αλλά έπεφτε μέσα και η ανάλογη βανίλια ή καραμέλα ή και τα δύο... WTF, μέχρι και καπνικό με πορτοκάλι είχα φτιάξει. Και μετά, ήρθε η αποκάλυψη: El Toro! Στην αρχή μόνο δυο γεύσεις, Puros + Cigarillos. Είχε καθαρίσει αρκετά η γεύση ώστε να μπορέσω να τα εκτιμήσω και να τα απολαύσω. Και να γνωρίσω και τι εστί ΝΕΤ. Συνέχισα να δοκιμάζω πολλά καπνικά, και στα περισσότερα η κριτική μου ήταν σκληρή, καθώς είχα άποψη για το τι εστί καπνικό πλέον. Υπάρχουν κάποιες υλοποιήσεις χωρίς ΝΕΤ στοιχεία, οι οποίες είναι αξιοπρεπέστατες και μάλιστα μία είναι και από ελληνική εταιρεία, μιλώντας για το ecig Divino. Τίποτα όμως δεν πλησιάζει το ΝΕΤ. Το οποίο κάποιοι θα βρουν απαίσιο, μιας και τους θυμίζει τη συνήθεια από την οποία πάλεψαν να απαλλαγούν. Απόλυτα σεβαστό. Υπάρχουν όμως και κάποιοι οι οποίοι μπορούν ακόμα να απολαύσουν, εφόσον την βρουν σε ένα υγρό, την καθαρή γεύση του καπνού. Χωρίς καμένο χαρτί και χωρίς βρώμα. Κάποιοι μπορεί να έχουν την εντύπωση ότι περνάω μεγάλο μέρος του χρόνου μου ψάχνοντας νέα υγρά να δοκιμάσω. Δεν ισχύει. Το μοναδικό για το οποίο ξοδεύω λίγο χρόνο το μήνα, είναι σε έρευνα για ΝΕΤ υγρά και στο τι ντόρος γίνεται γύρω από το όνομά τους. Μέχρι στιγμής, μια σειρά έχω καταφέρει να δοκιμάσω (εκτός των El Toro & The Cellar) και οι εντυπώσεις μου ήταν άψογες. Περιμένω και το καινούριο τους στα μέσα Μαρτίου, ακόμα πιο εξειδικευμένο υγρό από σπάνια ποικιλία.
Ούτε μετάβαση, ούτε προτίμηση λοιπόν για μένα. Στην αρχή ναι, μετάβαση, έτσι ήταν το τρεντ. Καπνικό και ψηλή νικοτίνη. Το απαιτούσε και ο εξοπλισμός άλλωστε. Πλέον, είναι επιλογή, μια φορά και τόσο, ένα καλό καπνικό για να συνοδεύσει κάποιες φάσεις συγκεκριμένες. Κατά τα άλλα, η σκέτη βάση με καλύπτει πλήρως. Και τα διάφορα άλλα "μπινελίκια" που απολαμβάνω στο ενδιάμεσο και για λίγο.