Ας ανοίξω και εγώ ένα θέμα , για κάτι που παρατήρησα σε εμένα και νομίζω πως είναι ενδιαφέρον να ακουστούν κάποιες απόψεις, επειδή μάλλον θα το αντιμετοπίζουν και πολλοί άλλοι ακόμα και αν δεν του έχουν δώσει την απαραίτητη σημασία..
Ας ξεκινήσω σε γενικές γραμμές με το background μου γενικά.. Είμαι 32 χρονών και μέχρι το Πάσχα που ξεκίνησα το ΗΤ κάπνιζα ηλιθίως από τα 12.. 20 χρόνια.. από τα 18 και μετά πάνω από 1,5 πακέτο ημερησίως στα τελειώματα 2,5.. Μια μέρα αφού έφαγα ένα φλας και μέτρησα πόσα λεφτά έχω δώσει για τσιγάρα λέω θα πάω να πάρω ΗΤ. Παίρνω ένα μοντάκι 30αρι αργά το απόγευμα θυμάμαι.. Φεύγω , κλείνουν τα μαγαζιά και το βράδυ συνειδητοποιώ πως έχει θέμα με το fire button.. Πάω πρωί πρωί στο μαγαζί (αυτό δεν έχει σημασία για το νήμα, αλλά για εμένα ήταν εξαιρετικά σημαντικό) μου λέει το παιδί να το στείλουμε για service . Του λέω , αδερφέ αν με βάλεις σήμερα να πάρω πακέτο, το χάσαμε το παιχνίδι. Και όντως το παιδί μου το αντικατέστησε από μόνος του , με ευθύνη δικιά του. Έτσι από την ημέρα που αγόρασα το ηλεκτρονικό ούτε πακέτο ξαναγόρασα ούτε τζούρα ξανά έκανα από κανονικό τσιγάρο.
Μέχρι που έφτασε ο Σεπτέμβριος και ένα βράδυ εν ώρα εργασίας, πετάω κάτω το μοντάκι με τον GS air και κλασσικά ξεκολλάει από την βάση. Στο σημείο αυτό καπνίζω νικοτίνη 20 mg 3,5-4 ml την ημέρα.. Θα καταλάβετε πιο μετά γιατί το λέω.. Μόλις έσπασε λοιπόν ο άτμο ψιλοτρελάθηκα.. Λέω τι θα κάνω τώρα.. Να φύγω, να κάνω τράκα τσιγάρο, να κάνω υπομονή.. Αποφάσισα να κάνω υπομονή γιατί σίγουρα θα μπορούσα να κάτσω καμιά ώρα χωρίς.. Τόσες φορές το είχα κάνει και σαν κανονικός καπνιστής άλλωστε (αεροπλάνα, κλειστοί χώροι κλπ.). Σε 10 λεπτά είχα κάνει τράκα τσιγάρο.. Έκανα 2-3 τζούρες και το πέταξα γιατί μου φαινόταν πλέον μια αηδία.. Λέω θα αντέξω μωρέ σιγά.. Σε ένα τέταρτο είχα φύγει να πάω να πάρω άλλον άτμο..
Δεν δίνω σημασία..
Περνάει άλλος ένας μήνας.. Πάω στο Mall για να ψωνίσω μερικά πράγματα και την ώρα που παρκάρω συνηδειτοποιώ πως έχω ξεχάσει να πάρω το ΗΤ. Το πρώτο πράγμα που αγόρασα ήταν ένα nobahito από την nobacco. Έκανα 10 τζούρες και αποθηκεύτηκε στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου γιατί έφυγα.. Εδώ να σημειώσω πως σαν καπνιστής , απλά δεν θα κάπνιζα.
Δεν δίνω σημασία..
Τέλη Νοεμβρίου άλλαξα ατμοποιητές και πέρασα σε πνευμονικούς. Σε μια μέρα έριξα την Νικοτίνη που λέγαμε από 18 στο 9 με προσθήκη βάσης και στο επόμενο μαγείρεμα στο 5-6.. Πλέον μπορώ να κάτσω και διαπιστωμένα 4-6 ώρες (που εν κοιμάμαι, χωρίς να ατμίσω και χωρίς να μου λείπει).
Παραμονή πρωτοχρονιάς ενώ δούλευα πάλι μου τελειώνει η μπαταρία στο μοντάκι.. Ξανατρελαίνομαι.. Φεύγω και πάω στο αυτοκίνητο και κάθομαι ένα τέταρτο με αναμμένη την μηχανή για να φορτίσω. Και φορτίζω. Και από την ώρα που γύρισα για τις επόμενες 2 ώρες μέχρι να φύγω ζήτημα είναι αν πήρα 5 τζούρες.
Και έδωσα σημασία αυτή την φορά..
Συμπέρασμα.. Ενώ η οργανική εξάρτηση έχει ατονήσει σε τεράστιο βαθμό, υπάρχει έντονη ψυχολογική εξάρτηση.. Στην σκέψη και μόνο πως αν θελήσω, δεν θα έχω, τρελαίνομαι. Και ας μην θέλω.. Και ας μην το χρησιμοποιώ ενώ το έχω.. Θέλω να ξέρω πως το έχω.. Χρειάζομαι να ξέρω πως το έχω..
Το έχετε παρατηρήσει και άλλοι αυτό..?? Νομίζω θα είναι χρήσιμο να ακουστούν κάποιες σκέψεις επί του θέματος..