Ο ΠΟΥ λειτουργεί πολύ κλειστά και πολύ περίεργα.
...
Οι αιτιάσεις του και η λογική του για το άτμισμα είναι από επιστημονικά ύποπτες έως εξωφρενικά παράλογες.
...
Το βασικό φάρμακο για διακοπή καπνίσματος στις περισσότερες χώρες είναι το chantix/champix. Είχα ψάξει πριν ανακαλύψω το ΗΤ. Τρόμαξα. Αργότερα έψαξα περισσότερο. Τρόμαξα πολύ περισσότερο. Τα ποσοστά επιτυχίας είναι χαμηλά, όπως και με τις άλλες μεθόδους φαρμακευτικής δικοπής καπνίσματος. Στις οποίες, ως δια μαγείας δεν είναι απειλή η "κακιά" νικοτίνη και δεν ενοχλούν οι γεύσεις και τα αρώματα (σαν αυτά που έχει η nicorette σε άλλες χώρες)! Όλα αυτά δεν εμποδίζουν κάθε Γράτσιου να μιλά για "άμεσες βλάβες" του ατμίσματος και να φτιάχνει κλίμα εναντίον του ΗΤ, του ιστορικά πιο αποτελεσματικού μέσου διακοπής καπνίσματος. Χωρίς να υπάρχουν άλλες μελέτες που να στηρίζουν αποτελεσματικά αυτή την άποψη.
...
πραγματικά χαίρομαι όταν διαβάζω τέτοια ποστ, που δείχνουν άτομα που ξέρουν να διαβάζουν πίσω από τις λέξεις...
Συμφωνώ, επαυξάνω και συμπληρώνω:
Μπήκα στο σάιτ του ΠΟΥ, διάβασα κάποιες μπροσούρες του. Τι κατάλαβα; Πάντα πίσω από τις λέξεις;
Η τάση υπέρμετρου παρεμβατισμού που έχει ο ΠΟΥ. Επεμβαίνει σε κράτη πιέζοντας να γίνουν επίσημοι νόμοι του κράτους οι δικές του διατάξεις. Δεν προτείνει, προσπαθεί να επιβάλλει.
Διέκρινα πολλή υπεροψία. Κι όπου υπάρχει υπεροψία, υπάρχει σύμπλεγμα ανωτερότητας. Κι όπου υπάρχει σύμπλεγμα ανωτερότητας, απουσιάζει το πραγματικό ενδιαφέρον για το ευ ζην του απλού ανώνυμου πολίτη.
Ο ΠΟΥ έχει τη δική του ατζέντα. Σε άλλες περιπτώσεις τυχαία συμπίπτει με τα συμφέροντα του ως άνω αναφερόμενου απλού ανώνυμου πολίτη. Στις περιπτώσεις που δεν συμπίπτει, σκοπός είναι να γίνει αυτό που έχει αποφασίσει ο ΠΟΥ.
Με ξένισε το γεγονός ότι το champix δεν έχει απαγορευτεί, ούτε έχει ζητηθεί να βελτιωθεί. Οι παρενέργειες είναι πολλές και το κέρδος στους χρήστες του ελάχιστο.
Να δεχτώ καλοπροαίρετα ότι "στην απελπισία" τους δέχτηκαν το συγκεκριμένο φάρμακο, ελλείψει μη αποτελεσματικότερου. Αυτό σημαίνει ότι ψάχνονται για κάτι αποτελεσματικότερο.
Τι γίνεται λοιπόν όταν εμφανίζεται μια ελπιδοφόρα λύση, το η.τ.;
Δεν μπαίνουν καν στον κόπο να το εξετάσουν, το αντιμετωπίζουν με τον ίδιο μισαλλόδοξο και άνευ παιδείας αρνητισμό που αντιμετωπίζει μια 80χρονη σε απομακρυσμένο ορεινό χωριό τον υπολογιστή μετά του ιντερνέτ. Αυτό βρωμάει.
Θα πει κάποιος.... μα, αυτοί στρέφονται σε σκευάσματα που χορηγούνται για λίγο καιρό, προκειμένου να σε απαλλάξουν για πάντα από το κ.τ.
Οχι σε "υποκατάστατα" μόνιμης χρήσης.
Κάπου εδώ μου έρχεται στο μυαλό η μακροχρόνια χορήγηση μεθαδόνης αντί για 3 μήνες τσιρότα και τσίχλες και ανάλογα champix. Υποκατάστατο (όχι και τόσο) μειωμένης βλάβης θεωρείται η μεθαδόνη και όμως είναι εγκεκριμένη και εφαρμόζεται σε πολλά κράτη. Ναι, ξέρω... θα μου πείτε ότι αυτή την παράγουν φαρμακευτικές (ΒΑΥΕR) Μα... είστε κακοί!