Το παρόν, αποτελεί συνέχεια της προεπισκόπησης εδώ Όταν είδα για πρώτη φορά αυτό το μοντάκι, σκέφτηκα ότι επιτέλους βγήκε ένα box στο μέγεθός μου. Φαινόταν μεγάλο, εντυπωσιακό, επιβλητικό. Θεώρησα καλή ιδέα να επικοινωνήσω με την εταιρεία που το εμπορεύεται, τη Gear Best, μήπως και μου το στείλουν για κριτική – παρουσίαση. Αρκετό καιρό μετά, και συγκεκριμένα την Τρίτη 13/01/2015, ήρθε η ειδοποίηση για την παραλαβή του πακέτου και έγινα καπνός για να το παραλάβω. Εδώ είναι το σημείο που θα ζητήσω την ανοχή σας. Είμαι ο πρώτος που υποστηρίζω το «έκαστος στο είδος του» και σίγουρα υπάρχουν πολύ καλύτεροι από μένα στην παρουσίαση εξοπλισμού, αλλά την απόπειρά μου θα την κάνω.
Το πακέτο λοιπόν περιείχε μία σκληρή θήκη, σφραγισμένη με ζελατίνα. Στην πίσω πλευρά το scratch code, για τον έλεγχο της αυθεντικότητας, το οποίο δεν έχω ξύσει καν, και στη μπροστά το λογότυπο. Εδώ συνάντησα κάτι που θεωρώ αστείο γραμμένο πάνω σε ένα μοντ που φτάνει τα 180W: «Live long and vape on».
Ανοίγοντας τη θήκη, βρήκα μέσα ένα βιβλιαράκι οδηγιών, ένα «αποδεικτικό» ελέγχου ποιότητας, ένα μακρύ drip tip, λίγο σύρμα το οποίο δεν έχω ιδέα πόσο χοντρό είναι αλλά δεν στρίβεται και πολύ εύκολα, ένα σακουλάκι με ένα μικρό σταυροκατσάβιδο και 4 ανταλλακτικές βίδες και φυσικά το μοντ στο σακουλάκι του.
Φυσικά θα χρειαζόμουν και μπαταρίες της προκοπής για να μπορέσω να δοκιμάσω τις αποδόσεις του στις μεγάλες ταχύτητες, οπότε επικοινώνησα με το Shadokan για να δω με ποιες μπαταρίες είναι καλύτερα να το δουλέψω. Η πρότασή του ήταν οι Samsung INR18650 25R και άμεσα τις παρήγγειλα. Μέχρι εκείνη τη στιγμή βέβαια αποκλείεται να έκανα υπομονή, και έτσι του πέταξα μέσα τρεις από τις πολυκαιρισμένες μου Panasonic NCR18650B, πράγμα το οποίο δεν θεώρησα επικίνδυνο καθώς θα δούλευα στα χαμηλά. Ας δούμε εν τω μεταξύ μερικά στοιχεία για το «θηρίο»:
Χρώματα: Μαύρο, μπλε, croci, ασημί
- Διαστάσεις: 119mm ύψος, 69 πλάτος, 30 βάθος
- Αντιστάσεις: 0.5-4.0Ω
- Input: 9.6-12.6 V, τρεις 18650 σε σειρά.
- Output: Step Down, 1.5-10.5V
- Ρύθμιση: 5-80W Normal Mode, 5-180W Super Mode με τον περιορισμό του output φυσικά.
- Προστασία βραχυκυκλώματος: αν εμφανιστεί ρεύμα άνω των 30Α, τότε σταματάει η λειτουργία.
- Προστασία αντίστροφης τοποθέτησης μπαταριών
- Προστασία θερμοκρασίας: Αν η θερμοκρασία της πλακέτας υπερβεί τους 85οC, σταματάει η λειτουργία.
- Προστασία μπαταρίας: όταν η φόρτιση των μπαταριών κατέβει στο 9.6V, σταματάει η λειτουργία.
- Προστασία συνεχόμενης λειτουργίας: ο γνωστός κόφτης, ο οποίος εδώ είναι ρυθμιζόμενος σε τρία εύρη λειτουργίας, βλέπε παρακάτω
- Προστασία ρύθμισης: δεν μπορούμε να υπερβούμε τα κανονικά watt, 80 δηλαδή (! ! !), αν δεν έχουμε μπει στο Super Mode.
Εδώ, δίπλα σε έναν TR-001 για σύγκριση μεγέθους:
Δύο βίδες συγκρατούν το πίσω καπάκι, τις οποίες πρέπει να αφαιρέσεις για να έχεις πρόσβαση στις μπαταρίες.
Το σκεπτικό μου λοιπόν ήταν να το δοκιμάσω σε δύο επίπεδα. Το ένα, με συνθήκες καθημερινής χρήσεως, ώστε να δούμε τι έχει να κερδίσει ο μέσος ατμιστής από αυτό, ενώ μόλις θα είχα τις μπαταρίες μου, θα του έφτιαχνα μια αντίσταση γύρω στα 0.6Ω με το σύρμα που μου έστειλαν, ώστε να τη βάλω σε ένα κλώνο trident που υπάρχει τριγύρω για τέτοιες περιπτώσεις, απλά για τη μέτρηση. Πράγματι, το βράδυ της Τρίτης ξεκίνησα το πρώτο στάδιο.
Με πέντε κλικ στη «σκανδάλη», εμφανίζεται η οθόνη καλωσορίσματος: «SMY – Live Long and Vape On». Μετά, ανιχνεύει την αντίσταση, αναγράφοντας την τιμή της ή «No atomizer Detected» αν δεν υπάρχει. Τέλος, μας πάει στην οθόνη αναμονής με τη ρύθμιση από προεπιλογή στα 5W και όσα βολτ χρειάζεται για να επιτευχθεί αυτό. Στην οθόνη αναμονής, έχουμε πολλές πληροφορίες. Στα αριστερά, μία στήλη πληρότητας της μπαταρίας, χωρισμένη σε όγδοα. Ακριβώς δίπλα και επάνω την τιμή της αντίστασης με δύο δεκαδικά, ή το ∞ αν δεν έχουμε ατμοποιητή πάνω. Ακριβώς από κάτω τη θερμοκρασία της εσωτερικής πλακέτας κατά προσέγγιση και τέρμα κάτω τον μετρητή τζούρων. Δεξιά και επάνω, έχουμε τα επιλεγμένα watt ενώ από κάτω τα βολτ που απαιτούνται για να επιτευχθεί η επιλογή μας, με ένα δεκαδικό.
Μενού Με τρία κλικ από την κατάσταση αναμονής, μπαίνουμε στο μενού. Εκεί, η πλοήγηση γίνεται με τα πλήκτρα + και – και το fire λειτουργεί ως «Enter». Η πρώτη επιλογή του μενού, είναι το Overtime Protection. Εκεί, μπορούμε να ρυθμίσουμε τον «κόφτη» της τζούρας, ανάλογα τα watt που έχουμε επιλέξει. Οι προεπιλογές είναι: 10 δευτερόλεπτα στο εύρος 5 – 29W, 7 δευτερόλεπτα στο εύρος 30 – 79W, και 5 δευτερόλεπτα στο εύρος 80 – 180W. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, ο κόφτης δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 10 δευτερόλεπτα.
Η δεύτερη επιλογή, είναι το Power Off. Αυτό επιλέγουμε όταν θέλουμε να απενεργοποιήσουμε το mod. Η τρίτη επιλογή, είναι το Screen Setting. Εκεί, μπορούμε να ρυθμίσουμε με βήματα του ενός λεπτού μετά από πόση ώρα αναμονής θα απενεργοποιείται η οθόνη. Στις οδηγίες αναγράφεται ότι μπορείς να ρυθμίσεις από 1 – 99 λεπτά. Μέχρι τα 260 που έφτασα εγώ, την κράτησε τη ρύθμιση οπότε είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι θα φτάνει μέχρι τα 999.
Η τέταρτη επιλογή, λέγεται Vapor Setting και έχει δύο υποεπιλογές, το Auto Mode και το Manual Mode. Το Manual είναι αυτό το οποίο είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή. Το γνωστό σε όλους μας χειροκίνητο άτμισμα, δηλαδή «πατάω – ατμίζω». Αν επιλέξουμε τώρα το Auto Mode, μιλάμε για άτμισμα Hands Free. Μας ανοίγει τη ρύθμισή του και μπορούμε να επιλέξουμε χρόνο τζούρας, χρόνο παύσης μεταξύ τζούρων και κύκλους, δηλαδή πόσες φορές θα επαναληφθεί όλο αυτό, μέχρι 300. Οι γνώστες της Visual Basic, μπορούν να το θεωρήσουν ως μακροεντολή.
Η πέμπτη επιλογή, είναι το Puff Info. Αυτό, μας δείχνει πόσες τζούρες έχουμε κάνει από την τελευταία αλλαγή μπαταριών ή τον τελευταίο μηδενισμό (το βλέπουμε και στην οθόνη αναμονής), το συνολικό καθαρό χρόνο ατμίσματος από την τελευταία αλλαγή μπαταριών ή τον τελευταίο μηδενισμό, και μας δίνει και την επιλογή να μηδενίσουμε τους μετρητές. Αυτοί μηδενίζουν έτσι κι αλλιώς κάθε φορά που βγαίνουν οι μπαταρίες. Έκτη επιλογή, το Power Mode. Εδώ μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ Normal Mode (! ! !) 5-80W και Super Mode στο οποίο μπορούμε να φτάσουμε τα 180W. Τέλος, το Device Info το οποίο μας δίνει πληροφορίες για το λογισμικό, και τον αριθμό ταυτότητας του προϊόντος.
Καλά όλα αυτά, αλλά πως ατμίζει?Η απάντηση είναι πολύ απλή. Σαν το διάβολο! Για τρεις μέρες το είχα πιπίλα. Η μπαταρία με κράτησε από το απόγευμα της Τρίτης μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου, για 1550 τζούρες και 01:58:46 ώρες
καθαρού ατμίσματος. Και μιλάμε για πολυκαιρισμένες NCR18650B 3400mAh. Κάποια από αυτά τα δευτερόλεπτα, ήταν δοκιμαστικά σε μεγάλα watt. Ακόμα και στα 80, με ανοιχτό κλώνο trident με διπλή αντίσταση 0,55 και με Subtank RBA με διπλή αντίσταση στα 0,46, τα οποία τα δούλεψε μια χαρά. Η μέτρηση που έκανα με πολύμετρο(M266) πάντως σε μονή αντίσταση 0,55Ω στα 180W, μου έδειξε 10v. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου, αυτό αποδίδει 181,18Watt οπότε μπορώ να το θεωρήσω ακριβές. Στο βίντεο, μπορείτε να δείτε την αντίδραση της διπλής αντίστασης 0.55Ω στα 180W. Προσωπικά το βρήκα λίγο τρομακτικό.
[youtube]chIFC7CH-wI[/youtube]
Και εσύ? Τι έχεις να μας πεις για όλα αυτά? Πολλά και διάφορα. Ας ξεκινήσω με το μέγεθος: Είναι θηρίο. Είναι μεγάλο ακόμα και για το δικό μου χέρι. Και με 3*18650 εντός, έχει και ένα σημαντικό βάρος. Αλλά, υπάρχει και ένα καλό σε όλο αυτό. Με τόσο καλή διαχείριση ενέργειας, δεν χρειάζεται να κουβαλάς μαζί μπαταρίες. Μοντ, ατμοποιητή, υγρό και μπορείς να φύγεις 3μερο. Αίσθηση των πλήκτρων: Και τα τρία κουδουνίζουν. Ευτυχώς αυτό που χρησιμοποιούμε πιο συχνά, λιγότερο. Και έχει όμορφο, σκληρό πάτημα. Μενού: εύκολο στην πρόσβαση και στον χειρισμό και κατανοητό. Θεωρώ όμως άχρηστο το Auto Mode κάτω από το Vapor Setting. Άντ’ αυτού, θα μπορούσε να έχει ένα μενού όπως το eVic Supreme στο οποίο να μπορείς να ρυθμίσεις ένα είδος τζούρας με εναλλασσόμενη δύναμη. Άλλο ένα χρήσιμο στοιχείο, θα ήταν δύο ακόμα επιλογές εύρους στο Vapor Setting, τέσσερις αντί για δύο, με εύρος 5-30, 5-50, 5-100, 5-180. Επίσης, θα μπορούσε να έχει μια επιλογή για Stealth Mode, δηλαδή να μην ανάβει η οθόνη όταν ατμίζουμε. Όπως είναι τώρα, όσο έχουμε πατημένο το fire, ενεργοποιείται ο μετρητής τζούρας σε δευτερόλεπτα. Και πάμε στην πιο σημαντική για μένα έλλειψη αυτού του κτήνους: οι ρυθμίσεις, δεν κλειδώνουν. Ούτε τα πλήκτρα + και -. Με αποτέλεσμα, να πρέπει να κάνουμε πάντα ένα κλικ αν το έχουμε ώρα ανενεργό, μην τυχόν έχει ανέβει σε άσχημα νούμερα και βρεθούμε προ καυτής εκπλήξεως!
Γιατί να το αγοράσω? Αν υποθέσουμε ότι ξεπερνάς το σοκ μεγέθους και βάρους, τότε έχεις πολλά καλά από αυτό το μοντ. Για ξεκίνημα, αυτονομία. Για συνέχεια, μικρότερη ταλαιπωρία στη μπαταρία σου. Το Step Down έχει ευεργετικές ιδιότητες. Επιπλέον, με δύο σετ μπαταριών, έξι στο σύνολο, αφήνεις τις μπαταρίες να ξεκουράζονται μεταξύ χρήσεων. Όταν με το SVD ήθελα δύο μπαταρίες τη μέρα, οι κύκλοι τους ήταν πολύ κοντά μεταξύ τους. Τώρα όμως όχι. Επιπλέον, η τιμή του είναι πολύ καλή νομίζω και η Lazia από τη Gearbest υποσχέθηκε καλό deal σε όσα μέλη του φόρουμ μας το αγοράσουν. Επίσης, αν κάποιος διαθέτει κάποιον επαγγελματικό ατμοποιητή για cloud chasing, νομίζω ότι με αυτό το εργαλείο θα μπορέσει να δημιουργήσει τις ομίχλες του στα πιο «ασφαλή» επίπεδα των 0,5-0,8Ω αντί για 0,02 που θα χρησιμοποιούσε με μηχανικό, κάνοντας τις μπαταρίες του να φωνάξουν έλεος.
Καλά, εσύ τα λες αυτά ρε Cruiser, που κράζεις τις χαμηλές αντιστάσεις και τα 30+ μηχανήματα ως άχρηστα και επικίνδυνα? Ναι, εγώ τα λέω και θα συνεχίσω να τονίζω την επικινδυνότητα τέτοιων πρακτικών. Τη στιγμή που τράβαγα το βίντεο, ένιωθα σαν πυροτεχνουργός, με το ρολόι της βόμβας στα 5” και την απόφαση «μπλε ή κόκκινο καλώδιο» στο μυαλό μου. Και όταν είδα την αντίσταση να πυρώνει ενώ ο ατμοποιητής ήταν πλημμυρισμένος με υγρό, δεν μπορώ να πω ότι δεν τα χρειάστηκα. Θεωρώ όμως ότι διαθέτω την πειθαρχία να κρατήσω χαμηλά τις ρυθμίσεις μου και να τσεκάρω την οθόνη όταν το έχω αφήσει για ώρα σε σημείο που μπορεί να έχει πατηθεί το +. Τουλάχιστον, οι ρυθμίσεις τερματίζουν και δεν κάνουν κύκλο, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση με παρατεταμένη πίεση του – να γυρίσει στα 80W! Προσωπικά πάντως το χρησιμοποιώ συνεχώς και εκτός από τις απίστευτες αντιδράσεις που έχω συναντήσει, μέχρι και VHF το είπαν, στο δικό μου χέρι έχει όμορφη αίσθηση.
Τέλος, να αναφέρω ότι μου εστάλη δωρεάν για την παρουσίαση και αυτό είναι το μοναδικό μου όφελος από αυτήν. Δεν θα έχω το παραμικρό έξτρα όφελος σε περίπτωση που οποιοδήποτε μέλος του e-kapnisma το αγοράσει. Συνεχίζω να επιμένω ότι σίγουρα κάποιο άλλο μέλος θα μπορούσε να κάνει καλύτερη παρουσίαση από μένα και το πιθανότερο είναι να αργήσω πολύ να παρουσιάσω ξανά εξοπλισμό, παραμένοντας στον τομέα μου, τα υγρά. Ελπίζω να μην σας κούρασα και όπως πάντα θα χαρώ να απαντήσω όσες ερωτήσεις μπορώ πάνω σε αυτό το μοντάκι, το υποκοριστικό το χρησιμοποιώ χιουμοριστικά!