Αν οι έμποροι με τους ατμιστές έχουν εκ διαμέτρου διαφορετικά συμφέροντα είναι μια πολύ μεγάλη και θεωρητική συζήτηση.
Στην πράξη μπορούμε να κάνουμε τις εξής διαπιστώσεις:
Πριν 3 χρόνια, μονοπωλιακή σχεδόν εταιρία στην Ελλάδα έφερνε καρτομάιζερ με 7 ευρώ, όταν τα ίδια είχαν σε κινεζομάγαζα 2 δολάρια. Η ποιότητα ήταν ανάλογη, δηλαδή των 2 δολαρίων. Για να καλύψει τη διαφορά στην τιμή πώλησης, τα βάφτιζε με δικό της όνομα.
Σήμερα και μετά την έκρηξη των μικρομάγαζων αλλά και των μεσαίων αλυσίδων, η ίδια εταιρία φερνει μετονομασμένα κλιαρομάιζερ με 7 ευρώ, όταν τα ίδια σε κινεζομάγαζα έχουν 6 δολάρια και ανάλογη ποιότητα. Και τα ίδια στα δίκτυα των μικρών μαγαζιών και των μεσαίων αλυσίδων έχουν 6 ευρώ.
Νομίζω ότι η διαφορά στις τιμές είναι εμφανής.
Το ίδιο και η διαφορά στην ποικοιλία. Η ίδια εταιρία έχει στη γκάμα της λιγότερους από 10 ατμοποιητές, στην ελληνικά αγορά κυκλοφορούν περισσότεροι από 40.
Αν μιλήσουμε για υγρά, θα θυμηθούμε ανάλογες καταστάσεις. hangsen υγρά, τα 20μλ 5 δολάρια στο health cabin, 14-17 ευρώ στην Ελλάδα τότε, όπου υπήρχαν 3-4 επαγγελματίες στο χώρο. Σήμερα; Εχουμε πάρει και 10μλ επώνυμα με 1-2 ευρώ σε προσφορές, έχουμε και τα diy μας και 30ρια με 10 και 12 ευρώ κλπ κλπ. Οσο δε για ποικιλία, σίγουρα κατά πολύ περισσότερη.
Ολα αυτά δεν προήλθαν από τα κοινά ή μη κοινά συμφέροντα ατμιστών-εμπόρων, αλλά από τον ανταγωνισμό και την προσωπική φιλοδοξία του κάθε εμπόρου. Ακόμη κι αν τα συμφέροντά του ήταν διαφορετικά από τα δικά μας, εμείς είχαμε όφελος.
Αν αύριο εφαρμοστούν νόμοι που να ζητάνε από τον κάθε εισαγωγέα να υποβάλλει μελέτη για κάθε κινέζικο ατμο που εισάγει και να περιμένει 6 μήνες, πάει η ποικιλία, πάει η συνεχής ανανέωση κωδικών και τα νέα μοντέλα. Θα επιστρέψουμε στα ολιγοπώλια με τις ακριβές χρεώσεις και την ελάχιστη ποικιλία. Αν οι μικροέμποροι που προμηθεύουν πολλούς απο εμάς κλείσουν (τους οποιους και προτιμούμε επειδή πιστεύουμε ότι μας συμφέρει να αγοράζουμε από αυτούς) τότε η νέα επιλογή μας προμηθευτή θα είναι εμφανώς λιγότερο συμφέρουσα.
Αν επιβιώσουν αυτοι από τους οποιους δεν αγοράζαμε επειδή τους θεωρούσαμε ασύμφορους και παλι θα έχουμε χάσει
Το ίδιο θα συμβεί και με τα υγρά. Λίγοι κωδικοί, υψηλές τιμές.
Κερασάκι στην τούρτα θα είναι μια εξτρά φορολόγηση στα πάντα, που θα ανεβάσει κάθετα τις τιμές
Το θέμα είναι ότι οι ίδιοι οι έμποροι θα βρεθούν χωρισμένοι σε δυο στρατόπεδα με διαφορετικά συμφέροντα το καθένα. Οι μεγάλοι θα θέλουν τους αυστηρούς νόμους για να πετάξουν από την αγορά τους μικρούς. Δεν θα είναι όλοι μαζί εναντιον της νομοθεσίας. Θα έχουν μεταξύ τους στρατόπεδα. Το γελοίο είναι ότι όλα αυτά θα γίνονται δήθεν για το καλό μας, το καλό των ατμιστών. Μα σοβαρά, όταν ακούτε επίσημα χείλη να ψελίζουν κάτι για το καλό του καταναλωτή, το πιστεύετε;
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να αναλωνόμαστε σε λεκτικούς διαξιφισμούς μεταξύ μας, αν ο καθένας ως άτομο είναι φιλικά προσκείμενος στους εμπόρους ή όχι.
Ταυτόχρονα, αν κάποιος έχει καβαντζώσει 2 χιλιόμετρα φυτίλι, 3 χιλιόμετρα σύρμα, 5-6 αθάνατους επισκευάσιμους και πηγή στην κίνα για φτηνή νικοτίνη, όντως το θέμα δεν τον αφορά. Μπορεί να γράψει στο νήμα για να μας πει πόσο περήφανος αισθάνεται γι΄αυτό που πέτυχε, αλλά δεν πάει τη συζήτηση εποικοδομητικά ένα βήμα πιο πέρα.
Καλό είναι λοιπον να ξαναδούμε τον τίτλο του θέματος (κι έλεγα, δεν θα το πετάξω το συντονιστικό μου;) και να παραμείνουμε σ΄αυτόν!
ΥΓ. Alexgr, υπάρχει σχετικό θέμα για την Ευρωπαική νομοθεσία. Το diy περιορίζεται με την φορολογία στις νικοτινούχες βάσεις και την υποχρέωση να κυκλοφορούν σε μπουκαλάκια των 10μλ αφού για κάθε σύνθεση και περιεκτικότητα νικοτίνης ξεχωριστά υποβληθεί ο σχετικός φάκελος μελέτης στην αρμόδια υπηρεσία για έγκριση ή γνωστοποιηση. Ο Κινεζος δεν θα επηρρεαστεί, αλλά εμείς όλοι θα γίνουμε καταναλωτικοι πρόσφυγες, που θα υποχρεωνόμαστε να αγοράζουμε την πλειοψηφία των ατμιστικών μας από Κίνα, διότι στη χώρα μας θα είναι ή απαγορευμένα κάποια προιόντα, ή απαγορευτικές οι τιμές τους.