Απο τις παρατηρήσεις μου έχω καταλήξει στο οτι, τηρουμένων ισων αναλογιών, όσο πιο μικρή η εσωτερική διάμετρος του coil τόσο καλύτερη η γεύση.
Όμως, ειδικά στον Eviva λόγω του πιο περιορισμένου χώρου του κεραμικού, σε ένα πιο μεγάλης εσωτερικής διαμέτρου coil μας δίνεται η δυνατότητα να αυξήσουμε την επιφάνεια ατμοποίησης, συγκριτικά μιλώντας. Ταυτόχρονα βεβαίως σφίγγει και η τζούρα του, αφου με το 2.5 συρρικνώνουμε τον έτσι και αλλιώς περιορισμένο χώρο διέλευσης του αέρα (ε, δεν είναι και δραματική η αλλαγή, αλλά υπάρχει) .. άβυσσος η ψυχή του άτμο ..
Επίσης, μια απο τις παραμέτρους του Eviva που μου αρέσει και με κάνει να μην ξεκολλάω, είναι η απόδοση του στα χαμηλά watts (7-8), εκεί ακριβώς που κανένας απο τους Kayfunοειδείς άτμο δεν αποδίδει*.
Ενώ δεν θα τον χαρακτήριζα και δύσκολο στο στήσιμο, σίγουρα για την όραση μου και τα μανταλάκια που καμμιά φορά έχω στα χέρια, δεν θα τον χαρακτήριζα ούτε και εύκολο, μιλώντας για την τανκάτη έκδοση.
Πιο συγκεκριμένα, μου έχει τύχει μερικές φορές να έχω υποτροφό, χωρίς να μπορώ να εντοπίσω το λόγο, όπως-συμπτωματικά-εχθές:
Τον είχα στήσει όπως πρέπει, με μεγάλη προσοχή και ακρίβεια αυτή τη φορά, σε 2mm με 4ρι ribbon (μόνο Kanthal ribbon τελευταία, σε VW με SX Mini/VTC Mini), και πήγα για δουλειά. Έπαιζε τέλεια
για 7 ώρες, αλλά την 8η άρχισε την υποτροφό. Αυτό κράτησε για 30-40 τζούρες, μετά επέστρεψα σπίτι και δεν άτμισα για μισή ώρα περίπου. Όταν πήγα να ξαναατμίσω ήταν μια χαρά, τέλειος, άψογος, λές και τον είχα ξαναστήσει απο την αρχή. Και αυτή τη στιγμή ακόμη παίζει τέλεια, στα 8.5 Watts (Ρε, λες να μη γουστάρει τη δουλειά σαν και μένα ο κατεργάρης ;;;;
). Εννοείται βεβαίως οτι τον λειτουργούσα πάντα στα ίδια γκάζια.
Το μόνο που μου δίνει ελπίδες λογικής απάντησης στο θέμα μου είναι το οτι δεν χρησιμοποίησα το απόλυτα δοκιμασμένο για μένα Koh Gen Do, αλλά ένα αγοραστό bio cotton γενικής χρήσης, που το έχω πάνω απο ένα χρόνο στο συρτάρι, ούτε που θυμάμαι πόσο, το οποίο μπορεί και να έχει μπαγιατέψει και να μην δουλεύει σωστά ... δεν ξέρω, μπορεί να είναι τα μανταλάκια που έλεγα παραπάνω, μπορεί και να έχω ξεκουτιάνει (σίγουρα), αλλά ο Eviva πάντα με εκπλήσσει σε όλους τους τομείς της σχέσης μας, με τις κυκλοθυμίες του …
Και επειδή με βάλατε στην πρίζα με τη συζήτηση, αφού ο αυτός ο έρωτας θέλει μονόπλευρη τροφοδοσία, έφτιαξα ένα κωνικό coil με εσωτερικές διαμέτρους 2 και 2.5, έτσι για την τέχνη ..
*εκεί ακριβώς αναιρείται κάπως και η απόπειρα σύγκρισης με τους kayfunοειδείς, αφού αυτοί οι άτμο αρχίζουν και δίνουν γεύση σε αναλογικά σημαντικά υψηλότερα Watts, με ορισμένους (βλέπε Φαινόμενο) να αποδίδουν ακόμη πιο πολύ την γεύση απο οτι ο Eviva-σε αυτά τα υψηλότερα Watts, βέβαια αφήνοντας απ'έξω τις υπόλοιπες παραμέτρους.