Η δική μου γνώμη συνοψίζεται σε
7 προαπαιτούμενα για την ατμιστική μας δόση…
Όπως ξέρουμε, το υγρό αποτελείται από δύο κύρια είδη συστατικών:
Τις βάσεις και τα αρώματα
Α) Οι βάσεις αποτελούνται από:
την προπυλενική γλυκόλη και την γλυκερίνη.
Συνηθίσαμε την ιδέα ότι η πρώτη είναι παράγωγο του πετρελαίου, ενώ η δεύτερη «φυτική».
Να λοιπόν, ο πρώτος κανόνας.
1) Θέλω η γλυκερίνη μου να είναι φυτική. Όχι τπτ άλλο, αλλά αν κάποιος τη διαφημίζει αλλά δεν το εφαρμόζει, πώς μπορούμε στη συνέχεια να προχωρήσουμε το θέμα; Αυτό είναι και το πρώτο αξίωμα.
Όπως και να έχει, επειδή, ανεξάρτητα από την προέλευση, το προϊόν θα πάει και στα πνευμόνια μου, απαιτώ:
2) απόλυτη εφαρμογή των συνθηκών υγιεινής κατά την μεταφορά, την αποθήκευση και τη συσκευασία.Άρα, την μικρότερη ή και μηδενική συμμετοχή της έκθεσης στο φως.
Β) Τα αρώματα
Κρατάμε σαν δεδομένο τις παραπάνω προϋποθέσεις ΚΑΙ γι αυτά.
Οι περισσότεροι δεν το ξέρουν, αλλά τα περισσότερα αρώματα δεν είναι παρά «χημικές απομιμήσεις» των φυσικών. Λίγα είναι εκείνα που ταυτίζονται με τα βρώσιμα – όπως το άρωμα μπανάνα, αν δεν κάνω λάθος (γι αυτό και δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις εταιρείες στο συγκεκριμένο άρωμα).
Πάμε παρακάτω: γιατί απομιμήσεις;
Διότι η φυσική απόσταξη συνεπάγεται τεράστιο κόστος, άρα και μη ρεαλιστική τιμή αγοράς για τον ατμιστή…
Διότι, με την φυσική απόσταξη, μένει στο «χαρμάνι» και μια σειρά ενώσεων παραπλήσιου μοριακού βάρους (όπως έχει ειπωθεί πιο παλιά από τον Καλλιτέχνη) που έχει μια πιθανότητα να μην διασφαλίζει την καταλληλότητά του σαν υγρό άτμισης.
Με δεδομένη, λοιπόν, την χημεικίλα:
3) Όλη η διαδικασία πρέπει να βασίζεται σε -τουλάχιστον- κοινά αποδεκτούς κανόνες υγιεινής και σε «καθαρά χέρια» έστω κι αν δεν έρχονται σε επαφή, έστω κι αν είναι Ιταλικά. Αν πηδούν οι ψύλλοι στον αέρα, σκεφτείτε τα μικρόβια και τα βακτήρια…
4)
Τα συνθετικά «ομοιώματα» αρωμάτων πρέπει να έχουν κάποια επίσημη «βούλα» ότι όχι μόνο είναι κατάλληλα για άτμιση, αλλά και για το ότι η παραμονή τους σε υψηλές θερμοκρασίες δεν εγκυμονεί κινδύνους για την δημιουργία βλαβερών ενώσεων (ίσως αυτό πρέπει να προστεθεί και στα πιστοποιητικά ασφαλείας των εταιρειών)
5)
Δεν είναι κριτήριο για μένα
η σταθερότητα της γεύσης.Εντάξει, οι μεταβολές σημαίνουν ότι η μίξη γίνεται με το χέρι, άρα ο Τάδε δεν διαθέτει μηχανήματα από τη ΝΑΣΑ, άρα…
Όμως…
α) και τα αηδιαστικώς ταϊσμένα κοτόπουλα σε υπερ-σύγχρονα σφαγεία σφάζονται… κανείς δεν ξέρει κάθε πότε καθαρίζονται και ποιος τα ελέγχει…
β) τα γαριδάκια (τι όνομα…) με άρωμα τυρί, σαφώς και δεν περιέχουν τυρί. Όμως, έχουν την ίδια γεύση όλα τα σακουλάκια. Πώς γίνεται αυτό, αλήθεια; Ναι, οι εγκαταστάσεις είναι σύγχρονες.
6)
Το (5) ισχύει αν, και μόνο αν, κάποιος δεν σκέφτηκε μια πολύ απλή και οικονομική λύση που λέγεται: νοθεία.
7)
Η τιμή αγοράς δεν σημαίνει και ποιότητα. Όχι μόνο ζούμε στη Γη, αλλά και στην Ελλάδα…
Δεν ξέρω πιο από όλα πρέπει να μπει πρώτο.
Αν ξέχασα κι άλλα, επανέρχομαι.