Εγώ θα πώ την κατ' εμέ ρεαλιστική προσέγγιση του θέματος και θα μιλήσω για τον εαυτό μου. Ας βάλει ο καθένας τον εαυτό του στη θέση μου και αυτών που γράφω και ας αναλογιστεί αν κάτι που λέω είναι λάθος.
Κάπνιζα σχεδόν 30 χρόνια, γνωρίζοντας καλά τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνού από ιατρικές μελέτες, από τις επιδράσεις που έβλεπα στον οργανισμό μου, και από τις επιδράσεις σε συνανθρώπους μου που αποδήμησαν εις τόπον χλοερό λόγω του τσιγάρου.
Δεν μπήκα όμως ποτέ σε κανένα φόρουμ για το κ.τ. να κατακρίνω τις εταιρείες που πουλάνε καπνό, ίσα ίσα έλεγα οτι δικαίωμά μου να καπνίζω αν το κάνω εκεί που δεν επιβαρύνω την υγεία των μη καπνιστών.
Το γύρισα στο άτμισμα, όχι με την ψευδαίσθηση της απόλυτης ασφάλειας, αλλά για να είμαι σχετικά πιό ασφαλής σε σχέση με το κάπνισμα. Δε θα με πείσει κανείς οτι έστω και στο πίσω μέρος του μυαλού του, δεν είχε την βεβαιότητα οτι κάτι επιβλαβές θα έχει και ο "ατμός". Εξάλλου και μελέτες υπήρχαν πριν του γιατρού που έδειχναν κάποια επιβλαβή στοιχεία (αλλά τότε ήταν (sic) "κατασκευασμένα" από τις εταιρείες κ.τ. για να μη χάνουν από πωλήσεις), και όλες οι εταιρείες του χώρου ανέγραφαν προειδοποιήσεις οτι τα προιόντα απευθύνονται σε ενήλικες, να τα αποφεύγουν οι μή καπνιστές, οι έγκυες, κτλ κτλ. Αν ήταν ασφαλή τα προιόντα, δεν θα το έγραφαν με χρυσά γράμματα? Μη μου πείτε οτι αυτά τα γράφουν επειδή δεν υπάρχουν μακροχρόνιες έρευνες λόγω νεότητας του προιόντος. Και μόνο το γεγονός αυτό, εμένα με κρατούσε επιφυλακτικό.
Τώρα ξαφνικά μετά από άλλη μία έρευνα, η οποία έτυχε να είναι υψηλού προφίλ στο φόρουμ, κάνουμε λες και ανακαλύψαμε τον τροχό, με τις κακές εταιρείες που δεν ξέρουν ή δεν διασφαλίζουν την σύσταση των υγρών που παράγουν (κανείς δεν μπορεί να αποδείξει τι πραγματικά από τα δύο συμβαίνει).
Δεν "φταίνε" οι εταιρείες που ατμίζουμε... Δεν ήρθε μια μέρα η atmos ή η FA ¨η ο Svoemesto (τυχαία παραδείγματα) να μου βάλει ένα η.τ. στο στόμα, μόνος μου το έκανα.
Τολμώ να πω επίσης οτι δεν φταίνε οι εταιρείες που τα υγρά τους τη μία μπορεί να περιέχουν κάτι επιβλαβές και την άλλη όχι. Αντί να φωνάζουμε στον γιατρό, ας πιέσουμε ως Ευρωπαική χώρα να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο που να μας διασφαλίζει τουλάχιστον από κάποια βασικά επικίνδυνα συστατικά, μέσω συνεχών ελέγχων στα προιόντα η.τ. Τότε οι εταιρείες θα έχουν και συνέπειες αν αποκλίνουν...
Και δεν εννοώ μόνο τα υγρά αλλά και τις συσκευές. Έχουμε καμία πιστοποίηση οτι τα υλικά τους (πλαστικά, μέταλλα, κτλ) είναι κατάλληλα για τη χρήση που τους κάνουμε? Άντε να πεις οτι τα επώνυμα Ευρωπαικά η.τ. είναι αξιόπιστα, τα κλωνάρια που περηφανευόμαστε οτι ψωνίζουμε από Κίνα μεριά είναι από κατάλληλα υλικά? Πόσοι και πόσοι φίλοι δεν έχουν γράψει για υποτιθέμενα ανοξείδωτα μέταλλα στους ατμοποιητές που σκουριάζουν / οξειδώνονται, κτλ
Ας κάνουμε εμείς τις κινήσεις που πρέπει για να προφυλάξουμε τον εαυτό μας, αντί να ψάχνουμε ποιόν να κατηγορήσουμε..
Sorry για το μεγάλο ποστ.