Το τι είναι "βλακεία" και το τι είναι "υπερβολική" δεν το έχει ορίσει κανείς ως τώρα με τρόπο κοινά αποδεκτό. Συνεπώς είναι λέξεις που δεν σημαίνουν πολλά -και κανείς δεν θεωρεί τον εαυτό του βλάκα, έτσι ώστε αυτή η γνώση τουλάχιστον να τον προστατέψει. Αντίθετα, το τι είναι η νικοτίνη το ξέρουμε και δεν υπάρχουν αμφιβολίες.
Θα το πω αλλιώς για το θέμα μας: Η βλακεία χωρίς νικοτίνη δεν σκοτώνει. Με νικοτίνη το πράγμα αλλάζει. Συνεπώς, ναι, η νικοτίνη μπορεί και να σκοτώνει. Ή όχι; Ποιός ξέρει...
Δεν με νοιάζουν τα ρητορικά σχήματα για το αν η κότα έκανε το αυγό. Ακόμα και η 50άρα μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Η 72άρα σίγουρα μπορεί. Πουθενά δεν υπάρχει Δίπλωμα Χειρισμού Νικοτίνης και Εντοπισμού Βλακείας. Εδώ μιλάμε με αγνώστους, βασισμένοι σε γραπτό λόγο, ο καθένας με ότι μυαλό κουβαλάει (που δεν το ξέρει ο άλλος) και ανταλλάσουμε πληροφορίες για δηλητήρια. Ένας νέος ατμιστής (ξύπνιος ή βλάκας, δε με νοιάζει) πρώτα θα πετύχει μπροστά του την πληροφορία πως υπάρχουν υψηλής περιεκτικότητας νικοτίνες, μετά μια ακαθόριστη κουβέντα πως "αν δεν είσαι βλάκας" (μια γενικότητα που δεν σημαίνει τίποτα) τις κουμαντάρεις εύκολα, και μόνο στο τέλος (και ΑΝ...) θα δει συγκεκριμένες πληροφορίες χειρισμού και προστασίας. Οι οποίες είναι άχρηστες σε έναν απλό ατμιστή, απλά διαβάζει μισόλογα και τον πιάνει να δοκιμάσει να παίξει με πράγματα που δεν χρειάζεται.
Επίσης, αν το 5% των συμφορουμιτών (λέμε τώρα...) είναι "βλάκες" ή απλά απρόσεκτοι μια δεδομένη χρονική στιγμή... εγώ εξακολουθώ να τους θέλω ζωντανούς, και αυτή η ιστορία με την "βλακεία" μου φαίνεται -από πρακτικής άποψης- βλακεία, και να με συμπαθάτε. Είναι στοιχειώδες το να είμαστε προσεκτικοί για το πώς μεταφέρουμε πληροφορίες για πράγματα που σε σκοτώνουν εύκολα. Και του βλάκα τα παιδιά κι αυτά παιδιά είναι, δεν θέλω να μείνουν ορφανά επειδή θεωρώ τον εαυτό μου ξύπνιο.