Και εγω έχω το DNA και όντως η πλακέτα είναι πολύ δυνατή. Σίγουρα τα παιδιά που αγόρασαν το συγκεκριμένο mod θα το ευχαριστηθούν. Μια ένσταση έχω μόνο.
Το δικό μου το πήρα 100 ευρώ. Ξέρω οτι η πλακέτα εχει 45 ευρω περίπου. Οπότε η σωλήνα , μαζι με τα εργατικά για να περάσει μέσα η πλακέτα, εχει 355 ευρω περίπου. Δεν είναι πολλά για μια σωλήνα απο τιτάνιο ; .
Αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι μομφή για τις επιδόσεις και την αισθητική του συγκεκριμένου mod. Κατά γενική ομολογία είναι πανέμορφο. Αλλά λίγο ακριβό δεν είναι, αν λάβουμε υπόψιν την τιμή της πλακέτας ;
Ίσως να το βλέπω έτσι γιατι εγώ ποτέ δεν θα μπορούσα να δώσω τόσα για mod .Εδω για να πάρω το DNA με 100 ευρω , πούλησα κάποιο άλλο πρώτα .
Θα σου γράψω επιγραμματικά το σκεπτικό μου για την τιμή. Να ξεκινήσω από το ... τέλος. Το θεωρώ από αρκετά έως πολύ ακριβό αλλά όχι παράλογα ακριβό (στα 350 θα ήταν νομίζω πιο "λογικό"). Πέρα όσων έγραψα είναι και αυτή η αγορά μία από τις "τρέλες" που κάνω μια στο τόσο. Όχι για φιγούρα ή μεταπώληση αλλά γιατί μου αρέσει για μένα και μόνο να χρησιμοποιώ κάτι ποιοτικό/όμορφο/"καλό".
Δεν θεωρώ όμως παράλογη την τιμή του για τους επόμενους λόγους. Να διευκρινίσω ότι μέσα στα 399 ήταν και τα μεταφορικά για όλο τον κόσμο συν pp fees. Οπότε πάνω κάτω ας πούμε 380 ως τιμή πώλησης.
- Υλικό και κατασκευή. Το τιτάνιο μπορεί να είναι το ίδιο σκληρό με κάποια ss αλλά με το μισό βάρος από αυτά. Ανάλογα τη σύσταση του μπορεί να γίνει και 2-3 φορές σκληρότερο. Είναι αρκετά ακριβότερο, σπανιότερο και έχει πολύ δυσκολότερη επεξεργασία:
http://en.wikipedia.org/wiki/Titanium. Για το κόστος, χωρίς να είμαι ειδικός, από τον επόμενο σύνδεσμο:
http://en.wikipedia.org/wiki/Titanium, βλέπω (στον τελευταίο πίνακα) ότι το 2010 οι τιμές για μία κυλινδρική μπάρα 2.5 εκ διαμέτρου και 30 εκ ύψους (δλδ χοντρικά για 2 μόντ) ένος ss 304, ενός ss 316 και του τιτανίου είναι αντίστοιχα: 15,3 , 20,6 και 107$ (τιμές 2010). Δλδ 5 και 7 φορές πάνω το τιτάνιο από ss304,ss316. Συνυπολογίζοντας και την δυσκολία επεξεργασίας θεωρώ ότι μια τιμή τουλάχιστον 2 με 3+ φορές πάνω από το ανάλογο ss σώμα είναι εν μέρει λογική. Όταν λοιπόν βλέπω επώνυμα μοντ μηχανικά ss με τιμές 100-140 και 200 ευρώ τα 340 (εννοώ χωρίς το dna20) μου φαίνονται "λογικά". Αλλά εδώ υπάρχει και ένα άλλο παιχνίδι. Πόσο "λογικές" είναι οι τιμές των μηχανικών μοντ των 100-140-200 ευρώ? Νομίζω εδώ είναι το λεπτό σημείο. Φυσικά το τιτάνιο δεν είναι το τέλειο μέταλλο για το ΗΤ. Έχει υψηλή αντίσταση αλλά αυτό σε ένα ηλεκτρονικό μοντ ίσως δεν παίζει τον ίδιο ρόλο όσο σε ένα μηχανικό. Πέρα όμως από την τιμή του μετάλλου, που όπως είπα δεν είμαι και ειδικός, μου άρεσε πολύ η προσοχή του στην λεπτομέρεια. Ας πούμε οι τρεις ρίγες πάνω από την οθόνη ενώ φαίνονται περιττές έγιναν για να κρύψουν το "κόψιμο" του πάνω μέρους που ξεβιδώνει. Επίσης το ότι ευθυγράμμισε τις δύο εγχαράξεις στα δυο κομμάτια με οθόνη και πλήκτρα μπορεί να φαίνεται ανούσια λεπτομέρεια αλλά, και πάλι χωρίς να είμαι ειδικός, σίγουρα κρύβει κάποια εξτρά δουλειά πίσω του και δείχνει το "μεράκι" του κατασκευαστή. Επίσης δεν έχει καθόλου βίδες που να φαίνονται. Μόνο ένα αχνό μικρό πιν πάνω δεξία από την οθόνη που υπάρχει για να σταθεροποιεί τα σωθικά.
- ευθύτητα, σαφήνεια, εγκυρότητα και αμεσότητα επικοινωνίας από τον κατασκευαστή. Δεν έφτιαξε ούτε λίστες σε πριβέ φόρουμ, ούτε προεγγραφές σε μια λίστα του google docs όπως άλλοι. Ανακοίνωσε αρχές καλοκαιριού το πρωτότυπο και είπε ότι τέλη Αυγούστου θα είναι διαθέσιμο. 25 Αυγούστου ξεκίνησαν οι πωλήσεις στο site του. Του έστειλα πολλά Mail και πμ με ερωτήσεις και αναλυτικές και ανούσιες. Απάντησε με υπομονή, σαφήνεια και άμεσα. Όταν στέλνω σε Έλληνα κατασκευαστή μήνυμα και μένει 2 μήνες αναπάντητο τι να περιμένω μετά από εκεί όταν γίνω πελάτης? Δεν λέω φυσικά ότι όλοι οι έλληνες κατασκευαστές είναι έτσι γιατί φυσικά η πλειοψηφία είναι εξαιρετικοί (και έχω επικοινωνήσει και με τέτοιους) και για αυτό μου αρέσει να αφήνω τα χρήματα μου στην Ελλάδα γενικά. Μάλιστα στο εξωτερικό τους έλληνες κατασκευαστές ΗΤ μέσες άκρες τους λένε "Greek Gods". Απλά το αναφέρω πόσο εντύπωση μου έκανε η προθυμία του και η ταχύτητα του. Π.χ. του έστειλα μνμ Κυριακή βράδυ ότι θέλω το tracking number (είχε ανακοινώσει ότι θα μπει στο paypal σε κάθε λογαριασμό αλλά ενδεχομένως και μετά την παράδοση) για να παραλάβω αυτοπροσώπως από UPS και να μην έρθει το πακέτο στο σπίτι (οι παντρεμένοι μπορούν να καταλάβουν τον λόγο...
). Σε 10 λεπτά είχα τον αριθμό..
Να πω τώρα και γιατί το θεωρώ "πολύ" ακριβό. Κυρίως για την εγγύηση. Παρόλο που αρχικά είχε πει για τρία χρόνια (όπως στα μηχανικά του) τελικά έδωσε μόνο 1 χρόνο. Προφανώς λόγο DNA20 που τόσο δίνει και η Evolv. Πιστεύω όμως ότι μέσα σε αυτή την τιμή θα μπορούσαν να χωρέσουν 2 ή και 3 έτη εγγύησης. Σε προϊόντα ευρείας κυκλοφορίας ένα ποσοστό (εντελώς χοντρικά από προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία) 7 με 10% της τιμής που πληρώνει ο πελάτης λιανικής είναι το έσοδο της εταιρίας για το κόστος εγγύησης. Δλδ στα 400 ευρώ εντελώς χοντρικά 40 ευρώ (αν και δική μου εκτίμηση είναι για παραπάνω) είναι το κόστος για την εγγύηση. Όσο κάνει δλδ το DNA20!
Kαι κλείνοντας αυτό το πανωσέντονο (ουφ και σόρυ..
), ένας εντελώς άσχετος λόγος είναι η προσωπική μου "αγάπη" προς αυτό το μέταλλο και στις κατασκευές του. Και λόγω ιδιοτήτων, αφής, χρώματος και λόγω ονόματος το "συμπαθώ" πολύ. Άλλο σοβαρό μοντ με αυτό το υλικό δεν φαινόταν στον ορίζοντα όποτε τελικά ήταν ένας ακριβός "μονόδρομος" για μένα.