vaping.gr

Προειδοποίηση

ΠΡΟΣΟΧΗ

Το site και η δημόσια συζήτησή μας απευθύνεται μόνο σε άτομα ήδη εξαρτημένα στη νικοτίνη τα οποία ενδιαφέρονται να πληροφορούνται για θέματα γύρω από το άτμισμα και είναι άνω των 18 ετών

Προς τους ενήλικες: Το μήνυμα αυτό δεν θα είναι ορατό μετά την εγγραφή σας στο φόρουμ

447 επισκέπτες, 10 χρήστες
Tem, Buliwyf, Mulder, grag, manoslykos, george kotsopoulos, I.P, Milarepa, camber, Mantis039

Επίδραση του η.τ. στους πνεύμονες (διαδικτυακή έρευνα)

Αποσυνδεδεμένος WileECoyote

• 533
  • Φύλο: Άντρας
  • Voyage of H.M.S. Beagle - C.Darwin
Η έρευνα έγινε από το ecigarettedirect.co.uk (βρετανικό σάιτ ενημέρωσης για το η.τ) από τον δημιουργό του, James Dunworth με την βοήθεια του ερευνητή Paul Bergen και πήραν μέρος περίπου 1000 ατμιστές.

How Electronic Cigarettes Affect Your Lungs: Results of an Online Survey of Users

Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα θετικά (μάλιστα κλήθηκε να τα σχολιάσει ο Dr.Φαρσαλινός, η αναγνώριση του οποίου από την παγκόσμια ατμιστική κοινότητα, είναι πλέον φανερή)

Γενικοί αριθμοί
Συνολικός αριθμός συμμετεχόντων 1.041, από τους οποίους περίπου το 40% (401) δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν η.τ. πάνω από ένα χρόνο, 226 από 7 ως 12 μήνες, 162 από 4-6 μήνες, ενώ οι 252 ήταν νέοι ατμιστές (0-3 μήνες)
Η συντριπτική πλειοψηφία (1021) στην ερώτηση αν μετά την δοκιμή του η.τ. καπνίζει λιγότερο (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έκοψαν τελείως το τσιγάρο) ή περισσότερο, απάντησε βέβαια ότι καπνίζει λιγότερο (Αξιοπερίεργο είναι και το μικρό (1,6%) ποσοστό που δήλωσαν ότι δεν ήταν καπνιστές πριν αρχίσουν το η.τ.)

Πολύ ενθαρρυντικές οι απαντήσεις στο ερώτημα για το πόσο το η.τ. έχει αντικαταστήσει το τσιγάρο: Το 77% δήλωσε ότι δεν καπνίζει πλέον, αλλά χρησιμοποιεί αποκλειστικά η.τ., το 15,3% ότι καπνίζει σποραδικά και μόνο το 1,9% ότι κυρίως καπνίζει και λιγότερο ατμίζει.

Βελτίωση της υγείας
Στη συνέχεια η έρευνα εξετάζει διάφορες παραμέτρους σχετικά με τα αποτελέσματα του η.τ. στην υγεία των ατμιστών
Στην ερώτηση σχετικά με τον "τσιγαρόβηχα" μόνο το 3,4% απάντησε ότι παρέμεινε ίδιος ή χειροτέρεψε, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία (63,9%) απάντησε ότι βελτιώθηκε ή εξαφανίστηκε (οι υπόλοιποι (32,7%) απάντησαν ότι δεν είχαν βήχα ως καπνιστές)
Η ικανότητα για άσκηση βελτιώθηκε στο 72,9% των ατμιστών, ενώ παρέμεινε αμετάβλητη στο 18,2%
Παρόμοια ήταν και τα αποτελέσματα για την ικανότητα για σωματική εργασία (πχ να σηκώνουν βάρη, απασχόληση στον κήπο, καθάρισμα του σπιτιού κλπ): το 66,5% απάντησε ότι βελτιώθηκε, ενώ το 26,4% ότι παρέμεινε στα ίδια επίπεδα.
Στη σημαντική ερώτηση αν βελτιώθηκε η λειτουργία των πνευμόνων, το 70% απάντησε καταφατικά, ενώ το 26,4% απάντησε ότι δεν παρατήρησε μεταβολή. Πρέπει να σημειωθεί ότι για την πλειοψηφία των απαντήσεων, αυτό ήταν προσωπική διαπίστωση των ατμιστών, αλλά για το 22,1% επιβεβαιώθηκε και από ιατρικές εξετάσεις.

Όπως είναι φυσικό, μια διαδικτυακή έρευνα μεταξύ των ατμιστών δεν έχει την επιστημονική τεκμηρίωση μιας κλινικής έρευνας, αλλά δεν παύει να δείχνει την σημαντική βελτίωση της υγείας των ατμιστών - έστω και όπως το αντιλαμβανόμαστε εμείς, δηλαδή στην καθημερινότητα μας.

Ανάλυση της έρευνας
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα αποτελέσματα κλήθηκε να αναλύσει ο Δρ.Φαρσαλινός, ο οποίος, μεταξύ άλλων σημειώνει:
Παρόλο που τα αποτελέσματα τέτοιων ερευνών δεν αντιπροσωπεύουν την ακριβή επίδραση του η.τ. στους ατμιστές, αφού προσελκύουν τους χρήστες που ήδη έχουν κίνητρο, εν τούτοις το κίνητρο αποτελεί βασικό παράγοντα για την διακοπή του καπνίσματος. Επίσης τέτοιες έρευνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του η.τ. σε μεγάλους αριθμούς χρηστών.

Από τις απαντήσεις φαίνεται η δυνατότητα που δίνει η μακροχρόνια χρήση του η.τ. για την σημαντική μείωση ή και την πλήρη διακοπή του καπνίσματος.

Απο την ανάλυση των αποτελεσμάτων στα ερωτήματα, προκύπτει οριακός συσχετισμός του χρόνου χρήσης του η.τ. με την μείωση του βήχα, δηλαδή οι νέοι (0-3 μήνες) ατμιστές είναι πιο πιθανό να απαντήσουν ότι δεν είδαν διαφορά, ενώ οι παλιότεροι ότι ο βήχας μειώθηκε ή εξαφανίστηκε. Αντίστοιχος οριακός συσχετισμός φαίνεται και στην βελτίωση της ικανότητας για άσκηση, δηλαδή οι παλιότεροι χρήστες είναι πιο πιθανό να αναφέρουν βελτίωση της σε μεγαλύτερο ποσοστό.
Σημαντική συσχέτιση βρέθηκε ανάμεσα στον βήχα και την συνέχιση του καπνίσματος: οι χρήστες η.τ. που συνεχίζουν να καπνίζουν είναι πιο πιθανό να αναφέρουν ότι συνεχίζεται και ο τσιγαρόβηχας.

Συμπερασματικά, στη συγκεκριμένη έρευνα μεταξύ των χρηστών η.τ. παρατηρούμε θετικά αποτελέσματα στην αναπνευστική λειτουργία, ενώ ο χρόνος χρήσης του η.τ. έχει επίδραση στην βελτίωση των συμπτωμάτων του βήχα και της ικανότητας άσκησης. Σε χρήστες που συνεχίζουν το κάπνισμα πάντως, τα αποτελέσματα είναι λιγότερο ευεργετικά, ένδειξη ότι το η.τ. θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως πλήρες υποκατάστατο του τσιγάρου.
Ολόκληρη η ανάλυση εδώ

Ευχαριστούμε τον Mulder για την επισήμανση της έρευνας

Αποσυνδεδεμένος WILDE

• 1786
Εγω επισκευτηκα χθες φίλη μου πνευμονολόγο για σπειρομέτρηση
έγραψε τα στοιχεία μου και με ρωτησε αν καπνίζω και της είπα οτι κάπνιζα 19 χρόνια και τωρα ατμίζω
μου είπε καμια σχέση το ένα με το άλλο
με ξαναρώτησε πόσο καιρό έχεις λοιπόν σταματήσει να καπνίζεις!!!!!

τα αποτελέσματα της εξέτασης ήταν πολύ καλά εκτός απο κάτι στην εκπνοή (ελάχιστη τιμή) που οφείλετε στην ζημια απο το κ.τ.
η συμβουλή της

Μην ξανακαπνίσεις!!!

Άρα όταν μια πνευμονολόγος θεωρεί οτι πλέον δεν καπνίζω
Και χωρίς να μου πει κόψε και το Η.Τ.
Αυτό μου δίνει μεγάλη χαρά.

Αποσυνδεδεμένος Dr Farsalinos

• 892
Να σημειώσω πως τα σχόλια μου αφορούσαν στατιστική ανάλυση που έκανα πάνω στα δεδομένα του ερωτηματολογίου κι όχι απλά σχολιασμός των αποτελεσμάτων... :thumpup:

Αποσυνδεδεμένος spectrum

• 2577
  • Ευχαριστώ την Παναγία και τα παιδιά μου
    • Iδεογράφος
1) Στην ερώτηση σχετικά με τον "τσιγαρόβηχα" μόνο το 3,4% απάντησε ότι παρέμεινε ίδιος ή χειροτέρεψε, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία (63,9%) απάντησε ότι βελτιώθηκε ή εξαφανίστηκε (οι υπόλοιποι (32,7%) απάντησαν ότι δεν είχαν βήχα ως καπνιστές)

2) Στη σημαντική ερώτηση αν βελτιώθηκε η λειτουργία των πνευμόνων, το 70% απάντησε καταφατικά, ενώ το 26,4% απάντησε ότι δεν παρατήρησε μεταβολή.

Το σχόλιό μου αφορά αυτά που έχω σημειώσει με μπλε στην παράθεση.
Υπήρξε "κλάση" για το πόσα χρόνια καπνιστές ήταν οι ερωτηθέντες;
Κι αν δεν υπήρξε, μήπως οι μελλοντικές έρευνες πρέπει να την συμπεριλάβουν;

Αποσυνδεδεμένος WileECoyote

• 533
  • Voyage of H.M.S. Beagle - C.Darwin
Από όσα τουλάχιστον δημοσιεύτηκαν, φαίνεται ότι δεν υπήρξε ερώτηση που να ομαδοποιεί τους ερωτηθέντες ανάλογα με το πόσα χρόνια ήταν καπνιστές (ενώ υπήρχε αντίστοιχη για τον χρόνο που ατμίζουν)

Λογικό φαίνεται όσο λιγότερα χρόνια κάπνιζε κανείς, να έχει και λιγότερα από τα συμπτώματα των βλαβερών συνεπειών του καπνού, αλλά αυτό δεν ερωτήθηκε, ούτε προκύπτει από την έρευνα (μάλλον γιατί δεν ήθελαν να επεκταθούν τόσο πολύ)

Αποσυνδεδεμένος spectrum

• 2577
  • Ευχαριστώ την Παναγία και τα παιδιά μου
    • Iδεογράφος
Ή διότι, δεν υπάρχουν ακόμα στατιστικά προγράμματα που να μπορούν να χειριστούν τόσο "μπλεγμένες" παραμέτρους.
Οι διαφορετικές συνθήκες για τον καθένα είναι πάρα πολλές, ώστε να μπορεί να τις χειριστεί κάποιο μαθηματικό "μοντέλο".

Αποσυνδεδεμένος Dr Farsalinos

• 892
Φυσικά και μπορεί η στατιστική να αναλύσει οποιεσδήποτε παραμέτρους. Απλά μην ξεχνάτε πως αυτό ήταν ένα σύντομο ερωτηματολόγιο. Επιπλέον, δεν είναι βέβαιο πως ο βήχας σχετίζεται απόλυτα με την ποσότητα τσιγάρων που καταναλώνονται καθημερινά ή με τα χρόνια που καπνίζει κάποιος (ή και με τα δύο).

Αποσυνδεδεμένος kkeram

• *
  • 80
  • Κωνσταντίνος
Πάντως αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά για τον εαυτό μου αν και δεν είμαι γιατρός είναι ότι μετά από 30 μήνες ατμιστής τους τελευταίους 20 δεν χρειάστηκε ούτε μία φορά να κάνω χρήση βρογχοδιασταλτικών φαρμάκων..... και αυτό για μένα λέει πολλά..... :thumpup:
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 20, 2013, 21:24 από kkeram »

Αποσυνδεδεμένος MAdKetch

• **
  • 126
  • Foggatti Hybrid LE - Poldiac Hybrid V2
Δυστυχώς γαι μένα δε λέει και πολλά αυτή η έρευνα αφου βασίζεται στις απαντήσεις των ατμιστών και δεν περιλαμβάνει ιατρικές εξετάσεις (πριν-μετά) που να δίνουν πραγματικά/μετρήσιμα αποτελέσματα.
Ψυχολογικά/εγωιστικά και μόνο λογικό είναι να απαντάμε θετικά σε ότι ερωτηθούμε σχετικά με το η.τ.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 24, 2013, 19:22 από MAdKetch »

Αποσυνδεδεμένος christos520

• 541
εγώ πάλι που πήγα σε καρδιολόγο και έκανα ένα γενικό τσεκάπ παρόλο που τα αποτελέσματα ήταν σούπερ και έβγαλα και όλο το πρόγραμμα με το τεστ κοπώσεως μου είπε να κόψω και το η.τ  γιατί η νικοτίνη κάνει ζημιά.

Αποσυνδεδεμένος vantamis

• **
  • 225
  • Όχι άλλο κάρβουνο!
Απ: Επίδραση του η.τ. στους πνεύμονες (διαδικτυακή έρευνα)
« Απάντηση #10 στις: Ιουλίου 24, 2013, 22:57 »
εγώ πάλι που πήγα σε καρδιολόγο και έκανα ένα γενικό τσεκάπ παρόλο που τα αποτελέσματα ήταν σούπερ και έβγαλα και όλο το πρόγραμμα με το τεστ κοπώσεως μου είπε να κόψω και το η.τ  γιατί η νικοτίνη κάνει ζημιά.

Μπράβο στον γιατρό, καλά τα είπε. Σαφώς κι η νικοτίνη κάνει ζημιά. Το θέμα είναι αν έχει κανείς να επιλέξει ανάμεσα στα 2, ποιό είναι προτιμότερο. Το κ.τ. ή το Η.Τ. ;

Το ρωτάω αυτό, γιατί το Η.Τ. εφευρέθηκε εξ αρχής, για να μπορέσει κάποιος που δεν μπορεί εύκολα να κόψει το κάπνισμα ή αλλιώς να απαλλαγεί από την εξάρτησή του από τον καπνό, να το αντικαταστήσει με κάτι παρόμοιο που κάνει καθόλου, πολύ μικρή ή αρκετά μικρότερη ζημιά!

Μακάρι να μην κρατούσα στα χέρια μου αυτό το ατσάλινο κατασκεύασμα που παράγει ατμό, όμως η εμπερία μου τα τελευταία σχεδόν 2 χρονια, επιβεβαιώνει την παραπάνω έρευνα, κι ας μην μπορεί να θεωρηθεί επιστημονικά τεκμηριωμένη απόδειξη του καλού που κάνει το Η.Τ. έναντι του κ.τ. Η βελτίωση της καθημερινότητας είναι από μόνη της ένα ειδος απόδειξης, κι αυτό νομίζω ότι αποτυπώθηκε στην έρευνα.

:yes:

Αποσυνδεδεμένος casperino99

• *
  • 85
« Απάντηση #11 στις: Ιουλίου 25, 2013, 00:59 »
Καταλαβαίνω οτι αυτο το site στηρίζεται στο ΗΤ. Αλλα το να εμφανίζεις ενα προιον που βασίζεται στη νικοτινη ως μανα εξ ουρανου ειναι τουλαχιστον προκλητικο και αλλο τόσο επικίνδυνο.

Θα σας διαβασουν παιδια και θα νομιζουν οτι το ΗΤ ειναι καραμέλα.

Δε θα κάτσω να αραδιάσω τις ερευνες για το δηλητήριο που ονομάζεται νικοτίνη. Θα θεωρήσω οτι τις γνωρίζετε και αφου φτάσω σε αυτο το συμπερασμα θα θεωρήσω οτι είστε και επικίνδυνοι.

Καλή σας Νυχτα... 

Αποσυνδεδεμένος Sunspear

• **
  • 270
  • Unbowed, Unbent, Unbroken
« Απάντηση #12 στις: Ιουλίου 25, 2013, 01:10 »
είπε κανείς μας οτι το η.τ. είναι εντελώς ακίνδυνο; εγώ δεν έχω διαβάσει κάτι τέτοιο... :dontknow:
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 25, 2013, 02:46 από Atmos »

Αποσυνδεδεμένος casperino99

• *
  • 85
« Απάντηση #13 στις: Ιουλίου 25, 2013, 01:17 »

Για να καταλαβω απο τα ελληνικα σου. Δεν ειναι εντελως ακίνδυνο αλλο λιγο ακινδυνο. Αρα ειναι επικίνδυνο. χμ χμ καταλαβα... 

Αποσυνδεδεμένος ROD

• **
  • 221
« Απάντηση #14 στις: Ιουλίου 25, 2013, 01:32 »
Για να καταλαβω απο τα ελληνικα σου. Δεν ειναι εντελως ακίνδυνο αλλο λιγο ακινδυνο. Αρα ειναι επικίνδυνο. χμ χμ καταλαβα... 

Δεν είναι κακο να εχει κάποιος απορίες, κακο είναι να εχει διαμορφώσει άποψη απο πριν οπως εσυ. Τι δεν κατάλαβες απο όσα σου είπε ο φίλος πριν; Κανείς δεν είπε οτι είναι ακίνδυνο τελείως , ειδικά όσοι ατμίζουν υγρα με νικοτίνη. Αλλα σε καμία περίπτωση δεν είναι σαν το τσιγάρο. Αυτο μπορει να το καταλάβει  κάποιος που κάπνιζε 1+ πακέτο τη μερα  και τώρα ατμιζει.ενοώ να το καταλάβει στην καθημερινότητά του, το πως αισθάνεται . Περισσότερο  κατανοητή απάντηση δεν υπάρχει
Αυτά σου τα λέω χωρίς καμία διάθεση αντιπαράθεσης έτσι  :thumpup:

Τελευταία θέματα

Τίτλος Πίνακας Απαντήσεις Εμφανίσεις Τελευταίο μήνυμα
MODS - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ EXPRESS Mods 2134 359790 Τελευταίο μήνυμα Σήμερα στις 01:29
από thanoulis
Vaporesso Eco One 2ml Pod Kit [PODS - AIO (Όλα σε ένα)] 2 997 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 18, 2024, 14:40
από Tem
Stars, δημόσια πρόσωπα, διάσημοι και ηλεκτρονικό τσιγάρο [Άτμισμα δημοσίως] 319 114205 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 14, 2024, 11:09
από karga
Κλώνοι επισκευάσιμων - Ερωτήσεις εξπρές και νέες κυκλοφορίες [Κλώνοι επισκευάσιμων] 2924 450020 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 13, 2024, 20:54
από anetost
Five Pawns mix and vape Shake and Vape 1030 110694 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 13, 2024, 20:16
από Antiprosopos
Σύρματα NiChrome, Kanthal (και άλλα πολλά) και χρήση τους σε αντιστάσεις. [Περί αντιστάσεων (τεχνικά)] 3093 374725 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 11, 2024, 02:04
από neofitosgr
Τσιγαρίσιες γεύσεις (καπνικά υγρά ή αρώματα) ΥΓΡΑ (γενικά) 1463 328097 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 08, 2024, 21:22
από madmama
Vaporesso GEN SE [Ηλεκτρονικά mods] 0 1067 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 08, 2024, 20:38
από zamploutos
Zenith -Pro & Zlide Ατμοποιητές "εμπορίου" 13 6430 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 06, 2024, 23:23
από Antiprosopos
Steam Crave Aromamizer Classic MTL RTA [Με φιτιλοαντίσταση] 20 15285 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 05, 2024, 10:27
από Giorgos F
Ambition Mods Gate MTL RTA [Με φιτιλοαντίσταση] 208 29344 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 04, 2024, 18:22
από kpoul
Steampunk by Vladimiros Shake and Vape 371 99907 Τελευταίο μήνυμα Οκτωβρίου 29, 2024, 11:10
από Giorgos F