Η έρευνα έγινε από το
ecigarettedirect.co.uk (βρετανικό σάιτ ενημέρωσης για το η.τ) από τον δημιουργό του, James Dunworth με την βοήθεια του ερευνητή Paul Bergen και πήραν μέρος περίπου 1000 ατμιστές.
How Electronic Cigarettes Affect Your Lungs: Results of an Online Survey of UsersΤα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα θετικά (μάλιστα κλήθηκε να τα σχολιάσει ο Dr.Φαρσαλινός, η αναγνώριση του οποίου από την παγκόσμια ατμιστική κοινότητα, είναι πλέον φανερή)
Γενικοί αριθμοίΣυνολικός αριθμός συμμετεχόντων 1.041, από τους οποίους περίπου το 40% (401) δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν η.τ. πάνω από ένα χρόνο, 226 από 7 ως 12 μήνες, 162 από 4-6 μήνες, ενώ οι 252 ήταν νέοι ατμιστές (0-3 μήνες)
Η συντριπτική πλειοψηφία (1021) στην ερώτηση αν μετά την δοκιμή του η.τ.
καπνίζει λιγότερο (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έκοψαν τελείως το τσιγάρο) ή περισσότερο, απάντησε βέβαια ότι καπνίζει λιγότερο (Αξιοπερίεργο είναι και το μικρό (1,6%) ποσοστό που δήλωσαν ότι δεν ήταν καπνιστές πριν αρχίσουν το η.τ.)
Πολύ ενθαρρυντικές οι απαντήσεις στο ερώτημα για το πόσο το η.τ. έχει αντικαταστήσει το τσιγάρο:
Το 77% δήλωσε ότι δεν καπνίζει πλέον, αλλά χρησιμοποιεί αποκλειστικά η.τ., το 15,3% ότι καπνίζει σποραδικά και μόνο το 1,9% ότι κυρίως καπνίζει και λιγότερο ατμίζει.
Βελτίωση της υγείαςΣτη συνέχεια η έρευνα εξετάζει διάφορες παραμέτρους σχετικά με τα αποτελέσματα του η.τ. στην υγεία των ατμιστών
Στην ερώτηση σχετικά με τον "τσιγαρόβηχα" μόνο το 3,4% απάντησε ότι παρέμεινε ίδιος ή χειροτέρεψε, ενώ
η συντριπτική πλειοψηφία (63,9%) απάντησε ότι βελτιώθηκε ή εξαφανίστηκε (οι υπόλοιποι (32,7%) απάντησαν ότι δεν είχαν βήχα ως καπνιστές)
Η ικανότητα για άσκηση βελτιώθηκε στο 72,9% των ατμιστών, ενώ παρέμεινε αμετάβλητη στο 18,2%
Παρόμοια ήταν και τα αποτελέσματα για την ικανότητα για
σωματική εργασία (πχ να σηκώνουν βάρη, απασχόληση στον κήπο, καθάρισμα του σπιτιού κλπ):
το 66,5% απάντησε ότι βελτιώθηκε, ενώ το 26,4% ότι παρέμεινε στα ίδια επίπεδα.
Στη σημαντική ερώτηση αν
βελτιώθηκε η λειτουργία των πνευμόνων, το 70% απάντησε καταφατικά, ενώ το 26,4% απάντησε ότι δεν παρατήρησε μεταβολή. Πρέπει να σημειωθεί ότι για την πλειοψηφία των απαντήσεων, αυτό ήταν προσωπική διαπίστωση των ατμιστών, αλλά για το 22,1% επιβεβαιώθηκε και από ιατρικές εξετάσεις.
Όπως είναι φυσικό, μια διαδικτυακή έρευνα μεταξύ των ατμιστών δεν έχει την επιστημονική τεκμηρίωση μιας κλινικής έρευνας, αλλά δεν παύει να δείχνει την σημαντική βελτίωση της υγείας των ατμιστών - έστω και όπως το αντιλαμβανόμαστε εμείς, δηλαδή στην καθημερινότητα μας.
Ανάλυση της έρευναςΑξιοσημείωτο είναι ότι
τα αποτελέσματα κλήθηκε να αναλύσει ο Δρ.Φαρσαλινός, ο οποίος, μεταξύ άλλων σημειώνει:
Παρόλο που τα αποτελέσματα τέτοιων ερευνών δεν αντιπροσωπεύουν την ακριβή επίδραση του η.τ. στους ατμιστές, αφού προσελκύουν τους χρήστες που ήδη έχουν κίνητρο, εν τούτοις το κίνητρο αποτελεί βασικό παράγοντα για την διακοπή του καπνίσματος. Επίσης τέτοιες έρευνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του η.τ. σε μεγάλους αριθμούς χρηστών.
Από τις απαντήσεις
φαίνεται η δυνατότητα που δίνει η μακροχρόνια χρήση του η.τ. για την σημαντική μείωση ή και την πλήρη διακοπή του καπνίσματος.
Απο την ανάλυση των αποτελεσμάτων στα ερωτήματα, προκύπτει οριακός συσχετισμός του χρόνου χρήσης του η.τ. με την μείωση του βήχα, δηλαδή οι νέοι (0-3 μήνες) ατμιστές είναι πιο πιθανό να απαντήσουν ότι δεν είδαν διαφορά, ενώ οι παλιότεροι ότι ο βήχας μειώθηκε ή εξαφανίστηκε. Αντίστοιχος οριακός συσχετισμός φαίνεται και στην βελτίωση της ικανότητας για άσκηση, δηλαδή οι παλιότεροι χρήστες είναι πιο πιθανό να αναφέρουν βελτίωση της σε μεγαλύτερο ποσοστό.
Σημαντική συσχέτιση βρέθηκε ανάμεσα στον βήχα και την συνέχιση του καπνίσματος: οι χρήστες η.τ. που συνεχίζουν να καπνίζουν είναι πιο πιθανό να αναφέρουν ότι συνεχίζεται και ο τσιγαρόβηχας.
Συμπερασματικά, στη συγκεκριμένη έρευνα μεταξύ των χρηστών η.τ. παρατηρούμε θετικά αποτελέσματα στην αναπνευστική λειτουργία, ενώ ο χρόνος χρήσης του η.τ. έχει επίδραση στην βελτίωση των συμπτωμάτων του βήχα και της ικανότητας άσκησης. Σε χρήστες που συνεχίζουν το κάπνισμα πάντως, τα αποτελέσματα είναι λιγότερο ευεργετικά, ένδειξη ότι το η.τ. θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως πλήρες υποκατάστατο του τσιγάρου.
Ολόκληρη η ανάλυση εδώΕυχαριστούμε τον
Mulder για την επισήμανση της έρευνας