Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες για ό,τι αφορά στον λαιμό και το ηλ.τσιγάρο. Το άτμισμα μόνο καλό κάνει στον λαιμό. Αυτό που ανέφεραν κανα δυό ατμιστές παραπάνω, σίγουρα οφείλεται σε ιώσεις και κρυολογήματα του χειμώνα!
Προσωπικά, επειδή ασχολούμαι χρόνια με το τραγούδι, η φωνή μου είχε χαλάσει πολύ μετά από 24 χρόνια κάπνισμα, αλλά δεν το καταλάβαινα. Έβγαζε έναν γρέζο και στις ψιλές... κοκοράκια. Από τότε που άρχισα να ατμίζω, έστρωσε απίστευτα κι επανήλθε στα επίπεδα πολλών χρόνων νωρίτερα. Συγχρόνως, βλέπω άλλους φίλους που τραγουδούν και συνεχίζουν να καπνίζουν, η φωνή τους να χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο (κάτι που παρατηρούν και οι ίδιοι). Εγώ τους προτρέπω να το γυρίσουν στο ηλεκτρονικό αλλά δεν...
Και ένα ακόμα γεγονός που μου έκανε πολλή εντύπωση: μια ξαδέρφη μου (50 ετών) είχε καταστρέψει τελείως τη φωνή της. Είχε γίνει μπάσα και βραχνή όσο δεν πάει, εντελώς αντρική! Δηλ αν την άκουγες μόνο και δεν την έβλεπες, νόμιζες ότι σε μιλάει άντρας. Συν το ότι η αναπνοή της δεν έβγαινε, αγκομαχούσε λέμε, χουρχουρητό χάλια. Της έλεγα επανειλημμένως να το κόψει και να το γυρίσει στο ηλεκτρονικό, αλλά τίποτα αυτή, μέχρι που της το επέβαλε ο γιατρός! Την συνάντησα μετά από κανα 6μηνο ρε παιδιά (δυστυχώς βρεθήκαμε σε κηδεία) και ήταν άλλος άνθρωπος

Η φωνή της επανήλθε σε γυναικεία, λεπτή και απαλή, κυριολεκτικά την είχα ξεχάσει μετά από πολλά χρόνια. Καλά... περιττό να πω το πόσο εκθίασε το ηλ.τσιγάρο και ότι έγινε φανατικότερη κι από μένα