Δε καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να πουλήσουμε κάτι που θα αγοράσουμε , δλδ κάνουμε αγορές με βάση τη μεταπολιτική αξία του προϊόντος που παίρνουμε η γιατί κάτι μας αρέσει και θέλουμε να το λιώσουμε και όσο κρατήσει ?
Και πόσο μάλον όταν το πουλάμε για τέτοιο λόγο.. Δηλαδή όταν πουλάμε έναν κλώνο γιατί βρίσκουμε πως η ποιότητά του δεν μας καλύπτει. Προσωπικά ακόμα και σε προϊόντα που δε μου άρεσε το κάτι τους, δεν τα πούλησα, κι αυτό γιατί μιλάμε για προϊόντα από 5 έως ... να πω 250€; Είναι πάνω κάτω τιμές ρούχων, όπου κι εκεί δεν πούλησα ποτέ κάτι. Με περίμενε στην ντουλάπα, αν το φορέσω το φόρεσα. Έτσι και με τους ατμποιητές, με περιμένουν στο γραφείο, γνήσιοι και κλώνοι, χωρίς να λάμπει κάποιος περισσότερο από άλλους.
Τώρα για τη χαρά της αγοράς του άρθρου, θεωρώ πως υπάρχει λεκτικό παιχνίδι κι εξηγούμαι.
1) Αναφέρεται η χαρά της αγοράς, η οποία υπάρχει είτε κάτι έρθει τώρα είτε σε ένα μήνα κατά την άποψή μου. Και υποθέτω λοιπόν ότι κάτι που το παίρνεις σε ένα μήνα σου έχει φύγει η χαρά.
Άρα θα νιώσεις πιο χαρούμενος να πάρεις ένα κλώνο από έναν Οδυσσέα σήμερα, από ένα ελληνικό κατάστημα από το να περιμένεις την επόμενη φουρνιά όταν και όπως, όπου (όπως και στο παράδειγμα για την fasattech) δεν τον βλέπεις κι όλας όταν τον αγοράζεις, και μπορεί να μη σου αρέσει τελικά.
2) Από την άλλη πλευρά, την αγορά του κλώνου, βάζουμε τις τύψεις αγοράς (κάπως αλλιώς νομίζω λέγονται στο marketing αλλά δεν το θυμάμαι) Και φυσικά αυτές περιγράφονραι θελκτικά στην περίπτωση του γνήσιου με τα καντήλια, αλλά αρνητικά στην αντίθετη. Κι αν τελικά αυτός ο γνήσιος δε σου κάτσει; Εκεί πάλι στο συρτάρι δε θα πάει; Εκεί πάλι με τους εργοστασιακούς δε θα παλέψεις; Επίσης οι τύψεις αγοράς εμφανίζονται πολύ συχνότερα σε κάτι ακριβότερο (αν δηλαδή πάρεις ένα πανάκριβο μοντ ακόμα και η γρατζουνιά σε τρελαίνει) αλλά για κάποιο λόγο θεωρούμε πως θα πάρεις προϊόντα ίδιας αξίας από τη fasattech. Στα οποία δε θα μπορέσεις να δουλέψεις και κανένα (που βάση πιθανοτήτων και μόνο, αν πάρεις τα ίδια χρήματα έχεις δεκαπλάσιες πιθανότητες, αλλά και πάλι, γιατί να πάρεις σώνει και ντε τα ίδια χρήματα;; ) Κι έχει διαφορά το πως χρησιμοποιείται το παράδειγμα, γιατί όπως και στο παράδειγμα του γνησίου, που δεν έχεις επιλογή και θα λιώσεις μέχρι να τον κάνεις να δουλέψει, έτσι κι αν έχεις πάρει έναν κλώνο από fasttech θα τον λιώσεις μέχρι να τον κάνεις να δουλέψει.
3) Παρουσίαση.... Ο ατμιστής που δοκιμάζει σωστό ρεύμα κι ενθουσιάζεται, κι ο φτωχός συγγενής όχι (μα αγοράζεις κάτι για να το βγάλεις φωτογραφία, σα να την πέφτεις σε αυτήν που οι φίλοι σου βρίσουν ωραία..) Λοιπόν μπες στο νήμα του Vamo (κι ας μην είναι κλώνος το πιάνεις το νόημα) ή του nautilus/terminator να δεις τι θα πει ενθουσιασμός.
Το shopping therapy δεν είναι μύθος; Οκ, να μη βρούμε τότε τρόπους να το κάνουμε συχνότερα αφού πιάνει; Οπότε πολλαπλές χαρές αγοράς, και δουλέυει και διπλά, μία όταν πατάς "ολοκλήρωση παραγγελίας", και μια δεύτερη όταν έρχεται το πακετάκι από την Ασία. Αλλά αυτές οι αγορές εξαιρούνται από την χαρά του shopping therapy..
Τέλος........
4) αν
πράγματι κάποιος λαμβάνει μεγαλύτερη χαρά με το να έχει δώσει περισσότερα λεφτά, αναθεωρώ ότι έχω γράψει μέχρι τώρα. Θα αρχίσω κι εγώ να πουλάω τα μεταχειρισμένα μου, πιο ακριβά από ότι αγόρασα και θα ποστάρω τις αγγελίες μου στα σχόλια του άρθρου. Και θα συναντιόμαστε για την πώληση και στο κωλονάκι (χι χι χι ) για να τηρήσω και τον τόπο αγοράς.