Εγώ πρέπει να πω ότι το άρθρο με προβλημάτισε. Όμορφα γραμμένο και ο συντάκτης προφανώς έχει τη δική του οπτική για τα πράγματα. Και την υποστηρίζει, πράγμα το οποίο σέβομαι.
Αυτό το οποίο δεν κατάλαβα, ή μάλλον κατάλαβα αλλά δυσκολεύομαι να το πιστέψω, είναι το ότι αν πράγματι ο συντάκτης προβάλλει σαν επιχείρημα για την αγορά γνήσιου προϊόντος την καταναλωτική μανία, ή κάνει πλάκα περιμένοντας να δει τι σχόλια θα μαζευτούν. Εκτός φυσικά και αν απευθύνεται μόνο σε ατμιστές που δεν θεωρούν ότι έχουν οικονομικό πρόβλημα, ή που τέλος πάντων αυτή είναι η μόνη τους ασχολία. Το από που αντλεί ευχαρίστηση ο καθένας, είναι καθαρά προσωπική του επιλογή. Κάποιος μπορεί να τη βρίσκει ατμίζοντας και μόνο αυτό. Εγώ πχ λαμβάνω πολύ περισσότερη ευχαρίστηση από το να πάω για ποτό με μια φίλη, ξαδέρφη, συνάδελφο ή υποψήφια για το καρνέ μου και να πληρώσω εγώ τα ποτά (παλαιάς κοπής, δεν θα συνηθίσω ποτέ το λογαριασμό ξεχωριστά...), παρά να μαζεύω για έναν επισκευάσιμο. Και ας ψάχνω για ψιλά να πιω καφέ την άλλη μέρα. Δεν μπορώ να το κατακρίνω αυτό.
Αυτό που μπορώ να κατακρίνω όμως, είναι η προσπάθεια του να γίνει αναγωγή του ατμίσματος σε καταναλωτική συνήθεια και τίποτα άλλο. Οι πιο πολλοί από μας, όταν αρχίσαμε το άτμισμα, ιδέα δεν είχαμε για επισκευάσιμους, μοντ κλπ. Το αρχίσαμε κατά κανόνα για να σκεπάσουμε μια άλλη συνήθεια που είχαμε. Μετά, έγινε ενασχόληση και ευχαρίστηση. Τώρα πρέπει να ξαναγίνει συνήθεια και άλλο ένα όπλο για να μετράμε το "ποιος έχει το μεγαλύτερο"?
Θα αναφερθώ ακόμα και στα δύο σενάρια που ανοίγουν το άρθρο. Δηλώνω κάτοχος κλώνου Kayfun 3.1ES από τον Δεκέμβριο του 2013. Τον ατμοποιητή τον γνώρισα μέσα από το φόρουμ. Μου άρεσε η ευκολία του και για ξεκίνημα ο στόχος ήταν να μαζέψω χρήματα για τον Russian 91%, ο οποίος μου άρεσε καλύτερα οπτικά. Για καλή μου τύχη, οι καλοί μας κινέζοι μου τον έδωσαν στο πιάτο για €16 περίπου, και μετά από δυο μήνες αναμονή τον είχα στα χέρια μου. Στη διάρκεια λοιπόν αυτών των δύο μηνών, έπεσε στα χέρια μου ένας αυθεντικός KFL+. Τον δοκίμασα και ενθουσιάστηκα. Όταν ήρθε και ο κλώνος, τον δοκίμασα και πάλι ενθουσιάστηκα. Και συνεχίζω να είμαι ενθουσιασμένος, αλλά πλέον για δύο λόγους: 1) Ο κλώνος μου δουλεύει απροβλημάτιστα από τότε και διαφορά με τον αυθεντικό δε βρήκα (εκτός από ένα πρόβλημα με τη βίδα του αρνητικού πόλου το οποίο έλυσα με επίσκεψη σε επισκευαστή ρολογιών) και 2) έδωσα μόνο €16 γι αυτόν.
Με χαλάει που έχει πάνω το λογότυπο του αυθεντικού? Ναι.
Παίζει ρόλο αυτό? Όχι, εδώ που είμαι το μόνο που μπορεί να αναγνωρίσει κάποιος είναι "το μαρκούτσι".
Θα ήθελα και τον αυθεντικό? Σίγουρα, αλλά αφού περρισέψει χρήμα μετά την κάλυψη άλλων αναγκών.
Τον έχω πλασάρει ποτέ ως αυθεντικό? Όχι, σε κάθε συζήτηση, φωτογραφία και ποστάρισμα οπουδήποτε, αναφέρω ρητά ότι είναι κλώνος και την διαφορά στην τιμή.
Μετανιώνω που δεν μάζεψα χρήματα για τον αυθεντικό κατ' ευθείαν? Όχι, σκεπτόμενος ιδιαίτερα την απογοήτευση που θα έπαιρνα αν τελικά δεν τα βρίσκαμε.
Με απλά λόγια: σε παίρνει για αυθεντικό? Πάρτον, κανείς δεν θα σου πει "χαχα εγώ πήρα το ίδιο με €16". Και αν στο πει, απλά δεν αξίζει να ασχοληθείς μαζί του. Αλλά είναι λάθος σκέψη να δυσκολεύεσαι οικονομικά και να προσπαθείς να μαζέψεις χρήματα για ατμοποιητή. Όπως είναι λάθος να είσαι άνεργος και να προσπαθείς να πάρεις BMW X5 μεταχειρισμένο και να σε σκίσει το τεκμήριο και η Βενζίνη. Όπως είναι λάθος να τα βγάζεις ίσα ίσα βόλτα και να κάνεις συμβόλαιο κινητής με 80€ το μήνα απλά για να πάρεις το Xperia Z2 ultra με μόνο 150€. Όπως είναι λάθος το να είσαι με το μαχαίρι στο λαιμό και αντί να πάρεις 5 μέτρια τζιν, να παίρνεις το Dolce.
Για να μην παρεξηγηθώ με κανέναν, όλα τα παραπάνω ισχύουν στο δικό μου το μυαλό. Δεν κατακρίνω κανέναν και ούτε έχω σκοπό να υποδείξω σε κανέναν που να χαλάσει τα λεφτά του, είτε είναι λίγα είτε πολλά, εκτός αν είναι πελάτης μου και μου ζητήσει επενδυτικές συμβουλές επ' αμοιβή. Ο καθένας μπορεί να νιώθει ευχάριστα με τον δικό του τρόπο.