Φίλε μου καλημέρα και καλώς μας ήρθες και επισήμως. Πρέπει να σου πω και εγώ ότι χτες το βράδυ που πρωτοδιάβασα το ποστ σου, μου φάνηκε αρκετά επιθετικό. Το άφησα λοιπόν στην άκρη να το διαβάσω ξανά το πρωί με ηρεμία. Και θέλω να σταθώ σε μερικά σημεία του.
Μου αρέσει που όλοι έχετε άποψη περί τιμών και κατασκευαστών. Δεν μπορείτε να ξέρετε πόσο κοστίζουν στον έλληνα κατασκευαστή όλα αυτά στην χώρα του και πόσο μάλλον στον ελληνικό χώρο και με το καθεστώς που επικρατεί. Επίσης απορώ πως οι κατασκευαστές και δη πολύ περισσότερο οι έλληνες κατασκευαστές που δεν ασχολούνται στο να σας απαντήσουν. Οπότε η λογική μου λέει δεν σας απαντάνε για τον απλούστατο λόγο, ότι και να σας πούνε εσείς κάτι θα έχετε να απαντήσετε. Ακριβά, δεν σας υπολογίζουν κτλ κτλ.
Φυσικά και έχουμε άποψη. Θέλω να πιστεύω πως όλοι μας είμαστε ελεύθερα σκεπτόμενοι άνθρωποι, με αρκετές γνώσεις πάνω στο ηλεκτρονικό τσιγάρο και με τη δυνατότητα αξιοποίησης του διαδικτύου για σκοπούς έρευνας όταν αυτό είναι απαραίτητο. Ξέρουμε πόσο κοστίζουν στους κατασκευαστές, γιατί πολύ απλά λόγω αυτού του φόρουμ, πολλοί από εμάς έχουμε γνωριστεί και προσωπικά με κατασκευαστές, και έχουμε συζητήσει για πολλά. Το ότι δεν ασχολούνται, είναι ίσως γιατί πιστεύουν ότι έχουν καλύτερα πράγματα να κάνουν, και εν μέρει συμφωνώ μαζί τους. Ιδιαίτερα όταν εκτός Ελλάδας η αγορά είναι πολύ πιο ανεκτική.
Απορία άξιον αποτελεί το γεγονός ότι μέχρι πρότινος οι περισσότεροι εξ' υμών δίνατε με περίσση ευκολία τα όμορφα ευρώ σας για ένα πακέτο καπνό (που όντως γινόταν καπνός), άλλα για την υγεία κοιτάτε και το λεπτό στο τι σας προσφέρει ο κατασκευαστής που στο φινάλε τα περισσότερα είναι για να τα έχετε μια ζωή που λέει ο λόγος. Όσον αφορά για την ηθική που οι περισσότεροι διαθέτε είναι υπό του μηδενός.
Αν σου φαίνεται άξιον απορίας το ότι την τελευταία εξαετία στην Ελλάδα έχουν έρθει τα πάνω κάτω στην ταμειακή θέση του καθενός μας, τότε προφανώς κάτι σου διαφεύγει. Όσο για το τι μας προσφέρει ο κατασκευαστής, αυτό είναι προσωπικό γούστο του καθενός. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο, και δη τα μοντάκια, αποτελούν καταναλωτικό αγαθό και ως τέτοιο απευθύνεται σε συγκεκριμένο μεν target group, που διαφοροποιείται αισθητά στους κόλπους του δε. Άλλος μπορεί να ψάχνει για ομορφιά, άλλος για χρηστικότητα, άλλος τη χρυσή τομή. Το θέμα είναι ότι αυτές οι κατασκευές απευθύνονται στο "θέλω" και όχι στο "χρειάζομαι". Μπορεί να "θέλεις" το συνδυασμό μοντ - ατμοποιητή των €6.000,00 (ακραίο παράδειγμα) αλλά στην πραγματικότητα αυτό που χρειάζεσαι κοστίζει πολύ λιγότερο. Γι αυτό και συμφωνώ εν' μέρει με τις σχετικά υψηλές τιμές των κατασκευαστών. Είναι λογικό κάποιος να προτιμά να πουλήσει 100 κομμάτια προς €300 έκαστο παρά 1000 κομμάτια προς €30 έκαστο. Και όσο υπάρχουν άτομα που τα αγοράζουν, και συντηρείται και μια λογική Χρηματιστηρίου προσπαθώντας να διατηρήσεις υψηλή μεταπωλητική αξία, αυτό θα συνεχίσει. Θα σου φέρω ως παράδειγμα τον ατμοποιητή της χρονιάς, τον Kayfun. Κυκλοφορεί ο πρωτότυπος, ένα αντίγραφο με δικό του όμως όνομα (Russian 91%) και πολλοί κλώνοι και τον δύο. Η Fasttech μόνο στα τέλη του 2013 δεν προλάβαινε να στοκάρει, φύγανε εκατοντάδες χιλιάδες κομμάτια. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν υπήρχε η Fasttech και οι κλώνοι, ο Kayfun και ο Russian θα πούλαγαν εκατοντάδες χιλιάδες κομμάτια? Ή ότι επειδή υπάρχει ο κλώνος, έχασαν τα τρελά λεφτά?
Δώστε λοιπόν τα όμορφα ευρώ σας στους κινέζους ή σε όποιους άλλους τριτοκόσμικους, που αντιγράφουν με περίσσεια ευκολία τον κόπο αλλου, (που έχει δημιουργηθεί μέσα από μελέτη πειραματισμούς, δείγματα κτλ κτλ μέχρι να βγει το τελικό προϊόν) και τα κατασκευάζουν σε χώρες με άλλους συντελεστές ανάπτυξης, άλλους φορολογικούς κανονισμούς, άλλα εργατικά, και φτηνές και υποδιαίστερες πρώτες ύλες.
Αυτό το σημείο με κοκκίνισε. Χωρίς την παραμικρή παρεξήγηση, τα ωραία μας ευρώ (που τα βλέπουμε με το κυάλι και κυνηγάμε πελάτες με όπλο για να τα πάρουμε), δικαιούμαστε να τα διαθέτουμε όπως, όπου και όσο θέλουμε, έχοντας την υποχρέωση να δικαιολογήσουμε μόνο την προέλευσή του, και αυτή στις Φορολογικές Αρχές. Θες να στο πάω και ένα βήμα παραπάνω ως καλός επαγγελματίας λογιστής που είμαι, ώστε να παραμείνω ηθικός και πατριώτης, φροντίζοντας το κράτος μου να εισπράξει φόρους όπως προβλέπεται από τον κώδικα δεοντολογίας του επαγγέλματός μου? Να κάνουμε μία πρόταση στον κο Στουρνάρα, όταν ολοκληρωθεί το περιουσιολόγιο, να δηλώνονται και τα μοντάκια εργοστασιακής αξίας άνω των €150, ως κινητές αξίες, αφού έχουν και υψηλή μεταπώληση, ίσως να επιβληθεί και ένας φόρος υπεραξίας.
Οπότε η λογική, βάσει των δικών σας λόγων και εφόσον η ηθική δεν παίζει ρόλο, καλά κάνουν και οι λίγοι "καλοί" εργοδότες που παίρνουν φτηνότερα εργατικά χέρια, δεν δίνουν τους φόρους τους στο κράτος και γενικά δεν δίνουν δεκάρα σε κανέναν και απολύουν τους έλληνες, όπως καλή ώρα πολλούς από εσάς για καλύτερο και περισσότερο κέρδος.
Αυτό δεν θα ξεκινήσω καν να το αναλύω, θα φάμε ώρα με τεχνοοικονομικούς όρους, άσε που μπορεί να με πουν οι μισοί "φασίστα" ενώ οι άλλοι μισοί "ακραίο αριστερό". Και δεν είναι εδώ ο κατάλληλος τόπος.
Γι΄αυτό και δημιουργούν και τις λίστες, γιατί για να συμφέρει η κατασκευή τους πρέπει να μαζευτούν κάποια τεμάχια, αλλιώς δεν βγαίνουν τα έξοδα τους προς παρασκεύη. Αλλά δυστηχώς όταν βγαίνουν οι λίστες όλοι διαμαρτύρονται και εναντιώνονται. Στην ζωή μας λοιπόν παίρνουμε ότι μας αξίζει. Στο τέλος ότι πληρώνουμε παίρνουμε και έτσι όταν οι εγχώριοι κατασκευαστές πάψουν να παράγουν, γιατί δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους, όλοι μαζί θα έχετε βάλει το χεράκι και μετά ότι και να σας δίνουν οι άλλοι ακόμη και να μην σας αρέσει θα το καταπίνετε. Έτσι και αλλιώς ο θεμιτός ή αθέμιτος ανταγωνισμός δεν θα υφίσταται.
Οι λίστες βγαίνουν πολύ απλά επειδή άλλο το "κατασκευάζειν" και άλλο το "επιχειρείν". Και το δεύτερο, απαιτεί και ένα ρίσκο. Το οποίο αν αποφασίσεις να το πάρεις, και πετύχεις, μετά καθιερώνεσαι. Όταν κάποια χρόνια πριν, με την αγορά του ητ σαφώς πιο μικρή σε σχέση με τώρα, η Provape διέθετε το Provari στις ίδιες περίπου τιμές με σήμερα, δεν νομίζω να υπήρξε καμία λίστα. Η εταιρεία σκέφτηκε, υλοποίησε, διέθεσε, το προϊόν απέδωσε στους χρήστες ότι υποσχέθηκε και καθιερώθηκε. Αυτό, λέγεται επιχειρείν. Οι άλλοι κατασκευαστές, πράττοντας καλώς κατά τη γνώμη μου, απευθύνονται στην επιθυμία του οποιουδήποτε να έχει κάτι. Αν κάποιος έμπαινε σε ένα μοντάδικο και έβλεπε πχ διαθέσιμα 1000 Just GG προς πώληση, και το στοκ να ανανεώνεται συνεχώς, α) το εν λόγω θα σταματούσε να αποτελεί σκοτεινό αντικείμενο του πόθου αφού όλοι θα μπορούσαν να το έχουν, β) η αρχική του αξία θα έπεφτε καθώς θα μειωνόταν η ζήτηση και γ) η μεταπωλητική αξία των ήδη κυκλοφορούντων θα κατακρημνιζόταν. Σαν να έπεφτε στην αγορά ο χρυσός του Fort Knox ένα πράμα. Το μοντ που ανέφερα είναι τυχαίο παράδειγμα, αν σας κακοφαίνεται, μπορείτε να θεωρήσετε ότι έγραψα ότιδήποτε άλλο.
Πριν αρχίσετε να με βάλλετε με υβριστικά και με άλλα, μόνο και μόνο για να δικαιολογήσετε τις πράξεις σας, εννοείτε ότι δεν συμφωνώ ούτε και με την αισχροκέρδεια, άλλα ούτε και με την αγορά ενός κλεμένου προϊόντος. Αν δεν έχετε τα χρήματα καλό είναι να μην τον αγοράζετε, αλλά αν πάλι τον θέλετε, να το αγοράζετε από αυτόν που το δημιούργησε αρχικά, κάνοντας οικονομίες... Γνώμη μου. Τουλάχιστον υποστηρίξτε και τους εγχώριους κατασκευαστές, έτσι δίνεται και δουλειά σε πολύ κόσμο και οικογένειες που έχουν ανάγκη αυτές τις δύσκολες μέρες. Από εκεί και πέρα όλοι ας βάλετε την λογική και το χέρι στην καρδιά σας, πριν το βάλετε στην τσέπη σας. Εντελώς φιλικά......
Κανείς δεν προτίθεται να σε διαπομπέψει δημόσια, κρεμώντας σου ταμπέλα "Είμαι τέντυ μπόϋς" σύμφωνα με το Ν.4000. Γι αυτό ελπίζω και εσύ να καταλάβεις το ύφος αυτών που σου γράφω και να μην το θεωρήσεις ώς επίθεση επί προσωπικού. Το θέμα κλώνων - αντιγράφων - κλεψίτυπων, έχει κουβεντιαστεί πολλάκις, και θα συνεχίσει. Όλοι έχουμε το δικαίωμα να εκφράσουμε άποψη, αρκεί να μην προσβάλλουμε τους συνομιλητές μας.
Καλημέρα να έχουμε!