Κύριοι, συγχωρέστε με αν κάνω λάθος, αλλά έχω την εντύπωση ότι έχετε μπερδέψει την πατέντα με το εμπορικό σήμα. Το να καταφέρει οποιοσδήποτε να πάρει πατέντα για έναν σωλήνα (δεν το λέω υποτιμητικά, αν και στο παρελθόν ίσως λόγω άγνοιας θα το εννοούσα υποτιμητικά) το βλέπω λίγο δύσκολο. Το εμπορικό σήμα είναι άλλη ιστορία.
Η κλωνοποίηση προϊόντων (γενόσημα) με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Η αντιγραφή του εμπορικού σήματος όμως, κατάφωρα αντίθετο. Από την άλλη, πρέπει να δούμε και κάποια άλλα πράγματα, ιδιαίτερα όσον αφορά την κοινωνία των ατμιστών.
Κατ' αρχάς, τα εμπορικά σήματα και οι ονομασίες των μοντ, είναι γνωστά μόνο σε συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων. Ανάθεμά με αν σε παρέα, ακόμα και με ατμιστές μέσα, πω "Svoemesto" και καταλάβει κανείς για τί μιλάω. Ομοίως και με το σήμα του. Δεν μιλάω για ατμοσυνάντηση ψαγμένων εννοείται, στην οποία οι περισότεροι θα καταλάβουν αμέσως αν έχω κλώνο, ποιας εταιρείας είναι, το ΑΦΜ του εργάτη που έκανε την τελική συναρμολόγηση κλπ.
Τι μπορεί να κερδίσει κάποιος ατμιστής από ένα κατοχυρωμένο σήμα? Αναγνώριση, μεταπωλητική αξία, προσωπική ικανοποίηση, και στις περισότερες περιπτώσεις, μεγάλη διαφορά στην απόδοση.
Τι θα μπορούσε να κερδίσει από μία πιθανή κατοχύρωση πατέντας?
ΤΙΠΟΤΑ. Εκτός αν δεν έχει το παραμικρό οικονομικό πρόβλημα.
Ως παράδειγμα θα δώσω εμένα. Δεν μου τρέχουν από τα μπατζάκια τα ευρά, δεν πεινάω όμως. Για πολύ καιρό δεν πίστευα ότι θα ασχολούμουν ποτέ με επισκευάσιμο, όπως δεν έβρισκα και νόημα στη χρήση μηχανικών μοντ. Αποφάσισα λοιπόν να κάνω μια απόπειρα με Kayfun. Προφανώς και δεν θα έδινα τα όσα ζητάει ο αυθεντικός, μην έχοντας την παραμικρή πείρα με επισκευάσιμους, και στην ουσία χωρίς να ξέρω αν θα ταιριάξουμε. Οκ, θα μου πείτε, ας έπαιρνες έναν Spheroid, φτηνός είναι, εύκολος είναι... Ναι, αλλά εγώ δεν θέλω να κάνω καριέρα στον επισκευάσιμο. Είδα τον Kayfun, μου άρεσε, έτυχε να τραβήξω και δυο τζούρες από έναν αυθεντικό, και παρήγγειλα τον κλώνο από fasttech. Με 15€. Ναι, διαφωνώ που αυτοί οι Κινέζοι έχουν βάλει και το Logo πάνω και τον πουλάνε στο 15% του ορίτζιναλ. Αλλά δεν νομίζω ότι εδώ που ζω θα με σταματήσουν 50 άτομα στο δρόμο και θα μου πουν "Kayfun ε? Πολύ καλός!". Άντε να τον αναγνωρίσουν 2. Ούτε φυσικά θα προσπαθήσω να τον σπρώξω για €90 μετά. Αν δεν ταιριάξουμε, θα τον χαρίσω, με €15 κάποιος θα έπαιρνε τον Προτανκ και θα του φανεί ωραίο δωράκι. Μην αρχίσετε τα πμ, κοντεύω 2 μήνες από την παραγγελία και ακόμα δεν έχω παραλάβει(το τίμημα που πληρώνω επειδή αγόρασα κλώνο άραγε, ή επειδή έγινε το Νο.1 σε πωλήσεις σε χρόνο ρεκόρ?), δεν τον χαρίζω ακόμα
Για να καταλήξω:
Σέβομαι απόλυτα τη δουλειά του κατασκευαστή. Ίσως όχι απόλυτα, γιατί τότε, δεν θα γέμιζα το τόνερ από το HP Laserjet του γραφείου με €30, αλλά θα έσκαγα 60ριες στην HP. Δεν θα κατέβαζα mp3 από το youtube αλλά θα αγόραζα κάθε τραγούδι. Άσε το σήμερα που έχουν πέσει οι τιμές στη μουσική, θυμηθείτε 10 χρόνια πριν που πλήρωνες 30€ για το CD του Ρέμου. Και πολλά τέτοια παραδείγματα.
Αλλά έχω και διατηρώ το απόλυτο δικαίωμα να ψωνίσω κλώνο, άσχετα με το αν οι κλωνοποιητές εκμεταλλεύονται την έλλειψη κατοχύρωσης σήματος και κλωνοποιούν και αυτό. Είμαι υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς και προσωπικά τουλάχιστον, το λογότυπο και η ονομασία του προϊόντος είναι το τελευταίο που με νοιάζει. Levis δεν έχω βάλει ποτέ μου ας πούμε. Το αν το κέρδος του κατασκευαστή, αυθεντικού ή κλώνου, είναι 10, 20, 500, 3000%, δικό του θέμα, αν μπορέσει να το πετύχει μαγκιά του. Αλλά όπως και αυτός δεν παίρνει το ρίσκο να πληρώσει για να κατοχυρώσει το σήμα του πριν την κυκλοφορία του προϊόντος, χωρίς να ξέρει αν θα τραβήξει, με μυστικότητα όπως κάθε καλό και διεφθαρμένο corporation, έτσι και εγώ επιλέγω να μην ρισκάρω αγοράζοντας έναν ατμοποιητή για αρκετά €, που πιστεύω ότι τα αξίζει a posteriori, χωρίς να ξέρω αν θα τραβήξει. Όταν θα είμαι πιο εύρωστος οικονομικά, ίσως να πάρω και έναν αυθεντικό. Για οποιοδήποτε λόγο.
Είμαι κατά της αντιγραφής σήματος. Όπως επίσης είμαι και κατά του να βγάζεις ένα προϊόν, να βλέπεις ότι τραβάει, να μην κατοχυρώνεις το σήμα του και μετά να τη λες στους αντιγραφείς.
Ελπίζω να μην κούρασα και μην παρεξηγήσετε τα γραφόμενά μου, προσπαθώ να αναλύσω μία εμπορική τακτική από τη σκοπιά κάποιου που ασχολείται με τα οικονομικά, αλλά ταυτόχρονα και από τη σκοπιά του καταναλωτή.