vaping.gr

Προειδοποίηση

ΠΡΟΣΟΧΗ

Το site και η δημόσια συζήτησή μας απευθύνεται μόνο σε άτομα ήδη εξαρτημένα στη νικοτίνη τα οποία ενδιαφέρονται να πληροφορούνται για θέματα γύρω από το άτμισμα και είναι άνω των 18 ετών

Προς τους ενήλικες: Το μήνυμα αυτό δεν θα είναι ορατό μετά την εγγραφή σας στο φόρουμ

309 επισκέπτες, 2 χρήστες
camber, Methodios

Γερμανική έρευνα πάνω στα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Αποσυνδεδεμένος urahara

• 3234
  • Φύλο: Άντρας
Τα παρακάτω αποτελούν μετάφραση σχετικών άρθρων στο web και κομματιών από το κείμενο των ερευνητών...

Με τη διεξαγωγή μιας νέας, ανεξάρτητης μελέτης, οι ερευνητές ελπίζουν να εισαγάγουν ένα βαθμό αντικειμενικότητας στο συναισθηματικό θέμα του κατά πόσο τα η.τ είναι επιβλαβή για τους χρήστες. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν μεγάλη άνθηση αυτή τη στιγμή.
Υπολογίζεται ότι δύο εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία έχουν ήδη μετατραπεί σε ατμιστές, το οποίο πολλοί θεωρούν ως μια υγιή εναλλακτική λύση στο συμβατικό κάπνισμα.
Ωστόσο, μια σειρά από φωνές, κυρίως από την πολιτική σφαίρα, προειδοποίουν για πιθανούς κινδύνους για την υγεία, υποστηρίζοντας ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις δεν μπορούν ακόμη να προβλεφθούν. Μελέτες μέχρι σήμερα έχουν έρθει σε ανάμεικτα συμπεράσματα. Υπάρχει μια γενική έλλειψη τεκμηριωμένων στοιχείων, τροφοδοτώντας μια συνεχή μάχη μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων.

Ο στόχος των ερευνητών στο Ινστιτούτο Fraunhofer για την Wood Research WKI στο Braunschweig ήταν να ανακαλύψει αν ηλεκτρονικά τσιγάρα ρυπαίνουν τον περιβάλλοντα αέρα, επηρεάζοντας έτσι τους παρευρισκομένους ενός χρήστη η.τ..

Ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελείται από μια μπαταρία, έναν ψεκαστήρα, ένα πηνίο θέρμανσης και μία δεξαμενή για τα υγρά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ατμού. Αυτά τα υγρά θερμαίνονται επάνω στο ψεκαστήρα και εξατμίζεται σε θερμοκρασία μεταξύ 65 και 120 βαθμούς κελσίου.
Ο χρήστης ενεργοποιεί τον μηχανισμό είτε με το πάτημα ενός κουμπιού ή με εισπνοή, ανάλογα με το σχεδιασμό. Υγρά έρχονται με ή χωρίς νικοτίνη, και, επίσης, περιέχουν αρώματα και γεύσεις όπως amaretto, αμύγδαλα, βανίλια ή μήλο.

Η προπυλενογλυκόλη είναι ο πιο συνηθισμένος διαλύτης. Παράγει την κονιορτοποιημένη ομίχλη που μοιάζει με καπνό όταν εκπνέεται. Σε αντίθεση με τα συμβατικά τσιγάρα, τα οποία εκπέμπουν συνεχώς καπνό όπως  ο καπνός καιγεται, το ηλεκτρονικό ισοδύναμο απελευθερώνει μόνο πτητικές ουσίες όταν είναι ενεργοποιημένο.

Αλλά αυτό δεν είναι η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο διεγερτικών, όπως οι ερευνητές WKI παρατηρούν.
"Στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, οι εξατμιζόμενες ουσίες δημιουργούν ένα αερόλυμα υπέρλεπτων σωματιδίων τα οποία γίνονται ακόμη λεπτότερα όταν εισπνέονται εντός των πνευμόνων. Αυτά τα μικροσκοπικά nanodroplets διασπείρονται πάροδο του χρόνου. Σε αντίθεση, η διαδικασία απορρίψης (εκπνοή) εξάγει στερεά σωματίδια που μπορούν να παραμείνουν στο περιβάλλοντα αέρα για μια μεγάλο χρονικό διάστημα," δήλωσε ο Δρ Tobias Schripp, συν-συγγραφέας της μελέτης.

Οι εμπειρογνώμονες της Fraunhofer πραγματοποίησαν μια σειρά μετρήσεων σε θάλαμο δοκιμών για την ανάλυση των εκπομπών πτητικών οργανικών ενώσεων (VOC), λεπτών σωματιδίων και φορμαλδεΰδης, με ιδιαίτερη έμφαση στην ποσότητα, τη συγκέντρωση και την κατανομή των σωματιδίων.

Δοκιμές διεξήχθησαν χρησιμοποιώντας εθελοντές σε ένα 8-κυβικών μέτρων θάλαμο δοκιμής, όπου συμβατικά τσιγάρα συγκρίθηκαν με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν μια ποικιλία από υγρά.

Για να εξακριβωθεί το πώς η κατανομή των σωματιδίων αναπτύσσεται πάνω από ένα αριθμό λεπτών ώρας, και η ποσότητα προπυλενογλυκόλης που απελευθερώνεται μακροπρόθεσμα, ο ατμός επιπλέον αντλείται απευθείας μέσα σε ένα 10-λίτρων θάλαμο γυαλιού. Η δοκιμή αυτή εκτελέστηκε σε διαφορετικούς τύπους του ηλεκτρονικού τσιγάρου, που όλα περιείχαν το ίδιο υγρό.

"Σε γενικές γραμμές, οι εκπομπές των πτητικών οργανικών ενώσεων και πολύ λεπτών σωματιδίων απο το κάπνισμα ένος ηλεκτρονικού τσιγάρου ήταν χαμηλότερες από τις αντίστοιχες εκπομπές από ένα κανονικό τσιγάρο," είπε ο Schripp. Επιπλέον, οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να ανιχνεύουν τυχόν εκπομπές φορμαλδεΰδης από το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Τα συμβατικά τσιγάρα, από την άλλη πλευρά, υπερέβαιναν την οριακή γραμμή του 0,1 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο) για εσωτερική ποιότητα του αέρα κάτω από τις δεδομένες συνθήκες της δοκιμής.

Ατμοποιημένη προπυλενογλυκόλη απελευθερώνεται στον αέρα, τόσο από τα ηλεκτρονικά όσο και από τον καπνό τσιγάρων, καθώς συχνά χρησιμοποιείται ως πρόσθετο στον καπνό του τσιγάρου. Οι πνευμονολόγοι φοβούνται ότι αυτός παράγοντας διάλυσης μπορεί να ερεθίσει τους αεραγωγούς όταν εισπνέεται σε μεγάλες ποσότητες.
"Ενώ είναι αλήθεια ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο συμβάλλει λιγότερο στην εσωτερική ρύπανση του αέρα από τα τσιγάρα καπνού, δεν είναι εντελώς χωρίς εκπομπές. Ως εκ τούτου, φαίνεται λογικό να υποθέσουμε ότι οι παρευρισκόμενοι είναι εκτεθειμένοι στον ατμό και ως εκ τούτου «το παθητικό άτμισμα» είναι δυνατόν να υπάρξει", είπε ο Schripp.

Επικρίνει επίσης τη στρατηγική επισήμανση των προϊόντων, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις παρέχουν ανακριβείς ή ανεπαρκείς πληροφορίες σχετικά με τις χρησιμοποιούμενα υγρά. Ως εκ τούτου, οι ατμιστές συχνά δεν έχουν αξιόπιστο τρόπο να γνωρίζουν τι δυνητικά επιβλαβείς ουσίες εισπνέουν και εκπνέουν.
Η μελέτη έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Indoor Air (η παρουσίαση της μελέτης έγινε 6 Δεκ, 2012 στο 10ο Γερμανικό Συνέδριο για τον έλεγχο του καπνού)

Λινκ για την έρευνα:
http://www.fraunhofer.de/en/press/research-news/2012/december/putting-electronic-cigarettes-to-the-test.html
http://www.fraunhofer.de/content/dam/zv/en/press-media/2012/PDFs/rn12_2012_DEZEMBER.pdf

Πηγή:http://www.sakshipost.com/index.php/lifestyle/editor-s-picks/8070-how-harmful-are-e-cigarettes

Αποσυνδεδεμένος capable

• 599
Απ: Γερμανική έρευνα πάνω στα ηλεκτρονικά τσιγάρα
« Απάντηση #1 στις: Δεκεμβρίου 11, 2012, 20:34 »
συγνωμη αλλα αν καταλαβα καλα αναφερει στο τι γινεται στην ατμοσφαιρα και οτι υπαρχει καποιος κινδυνος για την υγεια μας?  :hmmm: :hmmm:

Αποσυνδεδεμένος urahara

• 3234
« Απάντηση #2 στις: Δεκεμβρίου 11, 2012, 20:37 »
"Σε γενικές γραμμές, οι εκπομπές των πτητικών οργανικών ενώσεων και πολύ λεπτών σωματιδίων απο το κάπνισμα ένος ηλεκτρονικού τσιγάρου ήταν χαμηλότερες από τις αντίστοιχες εκπομπές από ένα κανονικό τσιγάρο,"

δεν λεει οτι δεν υπαρχουν, αλλα συγκριτικα μιλωντας.. ειναι πολυ χαμηλοτερες..

στα υπολοιπα αναφερει "Οι πνευμονολόγοι φοβούνται ότι...όταν εισπνέεται σε μεγάλες ποσότητες. "

Αποσυνδεδεμένος zerom

• **
  • 260
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Αι αμ ε γκερλ νταμ ιτ!
« Απάντηση #3 στις: Δεκεμβρίου 11, 2012, 20:57 »
Και πως ορίζονται οι μεγάλες ποσότητες?
Και μιλάμε μόνο για τους "παθητικούς ατμιστές"?
Είναι η ιδέα μου ή ό,τι μαθαίνουμε ως τώρα, περιορίζεται στο ότι το άτμισμα δεν είναι αβλαβές αλλά λιγότερο βλαβερό από το τσιγάρο? Και τίποτα λίγο πιο συγκεκριμένο δηλαδή... :(

Αποσυνδεδεμένος WileECoyote

• 533
  • Voyage of H.M.S. Beagle - C.Darwin
« Απάντηση #4 στις: Δεκεμβρίου 11, 2012, 21:00 »
Από τα άρθρα που μετέφρασε ο urahara  :thumpup: δεν προκύπτει σε τι ποσότητες ανιχνεύτηκαν σωματίδια και γενικά εκπομπές των διαφόρων ουσιών. Υποθέτω ότι αυτά τα στοιχεία θα υπάρχουν στην δημοσίευση της έρευνας, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτήν.
Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι, εφόσον δεν έχουμε τα ακριβή νούμερα, οι "χαμηλότερες από τις αντίστοιχες εκπομπές από ένα κανονικό τσιγάρο" εκπομπές μπορούν να είναι από λίγο χαμηλότερες ως 1/1000000 χαμηλότερες, δηλαδή ουσιαστικά αμελητέες. Εξαρτάται από τον συντάκτη του άρθρου πως θα το παρουσιάσει και, δυστυχώς, από την περίφημη έρευνα του FDA του 2009 μέχρι σήμερα, ακόμα και η ανίχνευση απειροελάχιστων ευρημάτων (χαρακτηριζόμενων ως κλινικά ασήμαντων) παρουσιάζεται ως απόδειξη ότι και το η.τ. περιέχει επιβλαβείς ουσίες...

Πάντως, το γεγονός ότι το άρθρο τελειώνει με επικρίσεις σχετικά με την ελλιπή σήμανση των υγρών (η οποία βεβαίως πρέπει να υπάρχει), με οδηγεί να πιστέψω ότι από την έρευνα για τις εκπομπές του εκπνεόμενου ατμού δεν βρέθηκε τίποτα σημαντικό για να χρησιμοποιηθεί κατά του η.τ, οπότε έγινε και μια αναφορά σε κάτι αρνητικό (αν και μάλλον άσχετο με την ίδια την έρευνα).

Αποσυνδεδεμένος urahara

• 3234
« Απάντηση #5 στις: Δεκεμβρίου 11, 2012, 21:00 »
Και πως ορίζονται οι μεγάλες ποσότητες?
Και μιλάμε μόνο για τους "παθητικούς ατμιστές"?
Είναι η ιδέα μου ή ό,τι μαθαίνουμε ως τώρα, περιορίζεται στο ότι το άτμισμα δεν είναι αβλαβές αλλά λιγότερο βλαβερό από το τσιγάρο? Και τίποτα λίγο πιο συγκεκριμένο δηλαδή... :(

το " λιγότερο βλαβερό από το τσιγάρο" ειναι κατι που δεχομαστε εμεις.. αλλα οχι παρα πολυς απο τον υπολοιπο κοσμο, δυστυχως. Τετοιοι ανεξαρτητοι ερευνητες που θα κανουν τους δικους τους ελεγχους και θα το επιβεβαιωσουν (για μια ακομη φορα,εστω) ισως γυρισουν και τα μυαλα πολλων..

Πάντως, από το γεγονός ότι το άρθρο τελειώνει με επικρίσεις σχετικά με την ελλιπή σήμανση των υγρών (η οποία βεβαίως πρέπει να υπάρχει), με οδηγεί να πιστέψω ότι από την έρευνα για τις εκπομπές του εκπνεόμενου ατμού δεν βρέθηκε τίποτα σημαντικό για να χρησιμοποιηθεί κατά του η.τ, οπότε έγινε και μια αναφορά σε κάτι αρνητικό (αν και μάλλον άσχετο με την ίδια την έρευνα).

Σωστος!  :thumpup:
την ιδια αισθηση μου δημιουργησε και εμενα καθως το μετεφραζα...αλλα δεν εχουν αδικο οτι η σημανση ειναι κατι σημαντικο και πρεπει να το προσεχουν οι κατασκευαστες (άσχετο βεβαια με την ίδια την έρευνα)

Αποσυνδεδεμένος zerom

• **
  • 260
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Αι αμ ε γκερλ νταμ ιτ!
« Απάντηση #6 στις: Δεκεμβρίου 11, 2012, 21:13 »
Πάντως, ως φρέσκια, δεν έχω συναντήσει πολλούς που να ισχυρίζονται το αντίθετο, οι λέξεις τους είναι: "ό,τι κι αν είναι, σίγουρα είναι καλύτερο από το τσιγάρο...!" κι ας είναι άσχετοι γενικά είτε καπνιστές είτε μη χρήστες. Μειοψηφία έχει ακούσει ή διαβάσει κάπου περί χρόνιας χρήσης η.τ και "υγρού στον πνεύμονα" που ειλικρινά με κάνει και απορώ, από που έχουν εισπράξει αυτή την πληροφορία...
Δεν είμαι γιατρός ούτε επιστήμονας, ίσως να είμαι αφελής αλλά αν αυτή η θεωρία στηρίζεται σε υποτιθέμενη μερική υγροποίηση του ατμού εντός πνευμόνων, τη βρίσκω τουλάχιστον ανόητη... Η ξαναλέω, ίσως εγώ είμαι η ανόητη! Πορωμένη με το η.τ δεν είμαι.Ημουν με τρομερό βήχα όμως που μειώθηκε ως εξαφανίστηκε αυτόν τον 1 μήνα+ που ατμίζω (μπορεί και δύο) και ας κάνω περιστασιακά 2-3 τσιγάρα ακόμα.  ;)
Αν δεν απατώμαι πάντως Urahara, τα περισσότερα άρθρα εσύ τα ανεβάζεις/μεταφράζεις εδώ και θέλω να σε ευχαριστήσω για τον κόπο σου :yes:

Να διορθώσω τότε για να μην αδικώ...προφανώς έχω "τρακάρει" κυρίως δικές σου αναρτήσεις. Οι ευχαριστίες εξακολουθούν να ισχύουν όμως :D
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκεμβρίου 11, 2012, 21:20 από zerom »

Αποσυνδεδεμένος urahara

• 3234
« Απάντηση #7 στις: Δεκεμβρίου 11, 2012, 21:15 »
Αν δεν απατώμαι πάντως Urahara, τα περισσότερα άρθρα εσύ τα ανεβάζεις/μεταφράζεις εδώ και θέλω να σε ευχαριστήσω για τον κόπο σου :yes:

Δεν ισχυει αυτο... αλλα παρολαυτα αυτα σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια.. :)

Αποσυνδεδεμένος Sunspear

• **
  • 270
  • Unbowed, Unbent, Unbroken
« Απάντηση #8 στις: Δεκεμβρίου 11, 2012, 21:25 »
Urahara μπράβο για το post, εξαιρετικά ενδιαφέρον!

Εμένα μου έκανε εντύπωση αυτό:

"Στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, οι εξατμιζόμενες ουσίες δημιουργούν ένα αερόλυμα υπέρλεπτων σωματιδίων τα οποία γίνονται ακόμη λεπτότερα όταν εισπνέονται εντός των πνευμόνων. Αυτά τα μικροσκοπικά nanodroplets διασπείρονται πάροδο του χρόνου. Σε αντίθεση, η διαδικασία απορρίψης (εκπνοή) εξάγει στερεά σωματίδια που μπορούν να παραμείνουν στο περιβάλλοντα αέρα για μια μεγάλο χρονικό διάστημα''

Είχα την εντύπωση του ακριβώς αντιθέτου, ότι δηλαδή οι πνέυμονες αργούν να απορροφήσουν τις εισπνεόμενες ουσίες, και οτι αυτές αποβάλονται από το σώμα μας σε αργους ρυθμούς...  θα ήταν ενδιαφέρον, λοιπόν, κάποιος να αναλύσει και τις εκπνεόμενες ουσίες...και κυρίως, να υπήρχε και μια επεξήγηση της έκφρασης ''μεγάλο χρονικό διάστημα'', ώστε να μην αφήνονται περιθώρια για παρερμηνείες.

Αποσυνδεδεμένος urahara

• 3234
« Απάντηση #9 στις: Δεκεμβρίου 11, 2012, 21:31 »
μια σημειωση εδω (μιας και το αναφερεις).. την λεξη "εκπνοή" στην παρενθεση την εβαλα εγω, προσπαθωντας να κατανοησω ακριβως τι ελεγε το κειμενο της ερευνας...

Αποσυνδεδεμένος Sunspear

• **
  • 270
  • Unbowed, Unbent, Unbroken
« Απάντηση #10 στις: Δεκεμβρίου 11, 2012, 21:43 »
 Αυτό υποθετω και εγώ οτι εννοεί ο συγγραφέας...

Αποσυνδεδεμένος aristarxos

• **
  • 141
  • H Τέχνη υπερτερεί της Ανδρείας
    • τα παντα για το στοιχημα
« Απάντηση #11 στις: Δεκεμβρίου 12, 2012, 02:00 »
ενδιαφερουσα μελετη.....ευχαριστουμε για τη μεταφραση....ευγε και στον sunspear για το avatar....στο πραγματικο κλιμα των ημερων  ;)

Αποσυνδεδεμένος Atmos

• 5632
    • Ηλεκτρονικό κάπνισμα
« Απάντηση #12 στις: Δεκεμβρίου 12, 2012, 02:40 »
Ενδιαφέρουσα μελέτη. Αν είχε κάτι μετρήσιμο ή έστω σε αναλογίες (η.τ. με κ.τ.) θα το έβαζα και στα μόνιμα άρθρα για την υγεία. Αν έχουμε κάτι πιο συγκεκριμένο α' αυτό, ειδοποιήστε σε περίπτωση που μου ξεφύγει.

Αποσυνδεδεμένος urahara

• 3234
« Απάντηση #13 στις: Δεκεμβρίου 12, 2012, 08:31 »
το εχω το λινκ που ειναι η μελετη αλλα δυστυχως δεν εχω λογαριασμο για να το κατεβασω (ειναι επι πληρωμη αυτοι οι λογαριασμοι :( ) αν θελετε το βαζω, μηπως εχει καποιος αλλος..

Αποσυνδεδεμένος Atmos

• 5632
    • Ηλεκτρονικό κάπνισμα
« Απάντηση #14 στις: Δεκεμβρίου 12, 2012, 16:42 »
Βάλ' το. Ποτέ δεν ξέρεις.

Τελευταία θέματα

Τίτλος Πίνακας Απαντήσεις Εμφανίσεις Τελευταίο μήνυμα
MODS - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ EXPRESS Mods 2134 359739 Τελευταίο μήνυμα Σήμερα στις 01:29
από thanoulis
Vaporesso Eco One 2ml Pod Kit [PODS - AIO (Όλα σε ένα)] 2 990 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 18, 2024, 14:40
από Tem
Stars, δημόσια πρόσωπα, διάσημοι και ηλεκτρονικό τσιγάρο [Άτμισμα δημοσίως] 319 114153 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 14, 2024, 11:09
από karga
Κλώνοι επισκευάσιμων - Ερωτήσεις εξπρές και νέες κυκλοφορίες [Κλώνοι επισκευάσιμων] 2924 449981 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 13, 2024, 20:54
από anetost
Five Pawns mix and vape Shake and Vape 1030 110642 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 13, 2024, 20:16
από Antiprosopos
Σύρματα NiChrome, Kanthal (και άλλα πολλά) και χρήση τους σε αντιστάσεις. [Περί αντιστάσεων (τεχνικά)] 3093 374688 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 11, 2024, 02:04
από neofitosgr
Τσιγαρίσιες γεύσεις (καπνικά υγρά ή αρώματα) ΥΓΡΑ (γενικά) 1463 328011 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 08, 2024, 21:22
από madmama
Vaporesso GEN SE [Ηλεκτρονικά mods] 0 1056 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 08, 2024, 20:38
από zamploutos
Zenith -Pro & Zlide Ατμοποιητές "εμπορίου" 13 6418 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 06, 2024, 23:23
από Antiprosopos
Steam Crave Aromamizer Classic MTL RTA [Με φιτιλοαντίσταση] 20 15276 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 05, 2024, 10:27
από Giorgos F
Ambition Mods Gate MTL RTA [Με φιτιλοαντίσταση] 208 29325 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 04, 2024, 18:22
από kpoul
Steampunk by Vladimiros Shake and Vape 371 99873 Τελευταίο μήνυμα Οκτωβρίου 29, 2024, 11:10
από Giorgos F