Τα παρακάτω αποτελούν μετάφραση σχετικών άρθρων στο web και κομματιών από το κείμενο των ερευνητών...
Με τη διεξαγωγή μιας νέας, ανεξάρτητης μελέτης, οι ερευνητές ελπίζουν να εισαγάγουν ένα βαθμό αντικειμενικότητας στο συναισθηματικό θέμα του κατά πόσο τα η.τ είναι επιβλαβή για τους χρήστες. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν μεγάλη άνθηση αυτή τη στιγμή.
Υπολογίζεται ότι δύο εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία έχουν ήδη μετατραπεί σε ατμιστές, το οποίο πολλοί θεωρούν ως μια υγιή εναλλακτική λύση στο συμβατικό κάπνισμα.
Ωστόσο, μια σειρά από φωνές, κυρίως από την πολιτική σφαίρα, προειδοποίουν για πιθανούς κινδύνους για την υγεία, υποστηρίζοντας ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις δεν μπορούν ακόμη να προβλεφθούν. Μελέτες μέχρι σήμερα έχουν έρθει σε ανάμεικτα συμπεράσματα. Υπάρχει μια γενική έλλειψη τεκμηριωμένων στοιχείων, τροφοδοτώντας μια συνεχή μάχη μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων.
Ο στόχος των ερευνητών στο Ινστιτούτο Fraunhofer για την Wood Research WKI στο Braunschweig ήταν να ανακαλύψει αν ηλεκτρονικά τσιγάρα ρυπαίνουν τον περιβάλλοντα αέρα, επηρεάζοντας έτσι τους παρευρισκομένους ενός χρήστη η.τ..
Ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελείται από μια μπαταρία, έναν ψεκαστήρα, ένα πηνίο θέρμανσης και μία δεξαμενή για τα υγρά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ατμού. Αυτά τα υγρά θερμαίνονται επάνω στο ψεκαστήρα και εξατμίζεται σε θερμοκρασία μεταξύ 65 και 120 βαθμούς κελσίου.
Ο χρήστης ενεργοποιεί τον μηχανισμό είτε με το πάτημα ενός κουμπιού ή με εισπνοή, ανάλογα με το σχεδιασμό. Υγρά έρχονται με ή χωρίς νικοτίνη, και, επίσης, περιέχουν αρώματα και γεύσεις όπως amaretto, αμύγδαλα, βανίλια ή μήλο.
Η προπυλενογλυκόλη είναι ο πιο συνηθισμένος διαλύτης. Παράγει την κονιορτοποιημένη ομίχλη που μοιάζει με καπνό όταν εκπνέεται. Σε αντίθεση με τα συμβατικά τσιγάρα, τα οποία εκπέμπουν συνεχώς καπνό όπως ο καπνός καιγεται, το ηλεκτρονικό ισοδύναμο απελευθερώνει μόνο πτητικές ουσίες όταν είναι ενεργοποιημένο.
Αλλά αυτό δεν είναι η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο διεγερτικών, όπως οι ερευνητές WKI παρατηρούν.
"Στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, οι εξατμιζόμενες ουσίες δημιουργούν ένα αερόλυμα υπέρλεπτων σωματιδίων τα οποία γίνονται ακόμη λεπτότερα όταν εισπνέονται εντός των πνευμόνων. Αυτά τα μικροσκοπικά nanodroplets διασπείρονται πάροδο του χρόνου. Σε αντίθεση, η διαδικασία απορρίψης (εκπνοή) εξάγει στερεά σωματίδια που μπορούν να παραμείνουν στο περιβάλλοντα αέρα για μια μεγάλο χρονικό διάστημα," δήλωσε ο Δρ Tobias Schripp, συν-συγγραφέας της μελέτης.
Οι εμπειρογνώμονες της Fraunhofer πραγματοποίησαν μια σειρά μετρήσεων σε θάλαμο δοκιμών για την ανάλυση των εκπομπών πτητικών οργανικών ενώσεων (VOC), λεπτών σωματιδίων και φορμαλδεΰδης, με ιδιαίτερη έμφαση στην ποσότητα, τη συγκέντρωση και την κατανομή των σωματιδίων.
Δοκιμές διεξήχθησαν χρησιμοποιώντας εθελοντές σε ένα 8-κυβικών μέτρων θάλαμο δοκιμής, όπου συμβατικά τσιγάρα συγκρίθηκαν με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν μια ποικιλία από υγρά.
Για να εξακριβωθεί το πώς η κατανομή των σωματιδίων αναπτύσσεται πάνω από ένα αριθμό λεπτών ώρας, και η ποσότητα προπυλενογλυκόλης που απελευθερώνεται μακροπρόθεσμα, ο ατμός επιπλέον αντλείται απευθείας μέσα σε ένα 10-λίτρων θάλαμο γυαλιού. Η δοκιμή αυτή εκτελέστηκε σε διαφορετικούς τύπους του ηλεκτρονικού τσιγάρου, που όλα περιείχαν το ίδιο υγρό.
"Σε γενικές γραμμές, οι εκπομπές των πτητικών οργανικών ενώσεων και πολύ λεπτών σωματιδίων απο το κάπνισμα ένος ηλεκτρονικού τσιγάρου ήταν χαμηλότερες από τις αντίστοιχες εκπομπές από ένα κανονικό τσιγάρο," είπε ο Schripp. Επιπλέον, οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να ανιχνεύουν τυχόν εκπομπές φορμαλδεΰδης από το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Τα συμβατικά τσιγάρα, από την άλλη πλευρά, υπερέβαιναν την οριακή γραμμή του 0,1 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο) για εσωτερική ποιότητα του αέρα κάτω από τις δεδομένες συνθήκες της δοκιμής.
Ατμοποιημένη προπυλενογλυκόλη απελευθερώνεται στον αέρα, τόσο από τα ηλεκτρονικά όσο και από τον καπνό τσιγάρων, καθώς συχνά χρησιμοποιείται ως πρόσθετο στον καπνό του τσιγάρου. Οι πνευμονολόγοι φοβούνται ότι αυτός παράγοντας διάλυσης μπορεί να ερεθίσει τους αεραγωγούς όταν εισπνέεται σε μεγάλες ποσότητες.
"Ενώ είναι αλήθεια ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο συμβάλλει λιγότερο στην εσωτερική ρύπανση του αέρα από τα τσιγάρα καπνού, δεν είναι εντελώς χωρίς εκπομπές. Ως εκ τούτου, φαίνεται λογικό να υποθέσουμε ότι οι παρευρισκόμενοι είναι εκτεθειμένοι στον ατμό και ως εκ τούτου «το παθητικό άτμισμα» είναι δυνατόν να υπάρξει", είπε ο Schripp.
Επικρίνει επίσης τη στρατηγική επισήμανση των προϊόντων, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις παρέχουν ανακριβείς ή ανεπαρκείς πληροφορίες σχετικά με τις χρησιμοποιούμενα υγρά. Ως εκ τούτου, οι ατμιστές συχνά δεν έχουν αξιόπιστο τρόπο να γνωρίζουν τι δυνητικά επιβλαβείς ουσίες εισπνέουν και εκπνέουν.
Η μελέτη έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Indoor Air (η παρουσίαση της μελέτης έγινε 6 Δεκ, 2012 στο 10ο Γερμανικό Συνέδριο για τον έλεγχο του καπνού)
Λινκ για την έρευνα:
http://www.fraunhofer.de/en/press/research-news/2012/december/putting-electronic-cigarettes-to-the-test.htmlhttp://www.fraunhofer.de/content/dam/zv/en/press-media/2012/PDFs/rn12_2012_DEZEMBER.pdfΠηγή:http://www.sakshipost.com/index.php/lifestyle/editor-s-picks/8070-how-harmful-are-e-cigarettes