Θεωρώ ότι ο όρος "νικοτινούχα προϊόντα" που χρησιμοποιείται στο κείμενο, περιλαμβάνει κυρίως τα η.τ.
Βλέπω επιμελή προσπάθεια να διαχωριστεί τελείως το "νικοτινούχο προϊόν" από το καπνικό ή smoking related προϊόν. Ρυθμίζονται σε ξεχωριστά κεφάλαια και το μόνο κοινό στοιχείο τους είναι η νικοτίνη.
Με βάση την νέα οδηγία δεν μπορεί κανείς να κατατάξει τα υγρά για η.τ. στα προϊόντα καπνού (άλλο θέμα βέβαια είναι το τι περιορισμοί μπορεί να επιβληθούν π.χ. στη χρήση η.τ. σε δημόσιους χώρους*).
Άρθρο 2 (§22) του σχεδίου
'nicotine-containing product' means a product usable for consumption by consumers via inhalation, ingestion or in other forms and to which nicotine is either added during the manufacturing process or self-administered by the user before or during consumption;"νικοτινούχο προϊόν" εννοείται το προϊόν που μπορεί να καταναλωθεί μέσω εισπνοής, κατάποσης ή με άλλες μορφές και στο οποίο η νικοτίνη είτε έχει προστεθεί κατά την διαδικασία παραγωγής του είτε ο ίδιος ο χρήστης την διαχειρίζεται πριν ή κατά την διάρκεια της κατανάλωσης.Στη συνέχεια το Σχέδιο δίνει ορισμούς για άλλα προϊόντα, όπως μασώμενος καπνός, φυτικό προϊόν για κάπνισμα, καπνός για εισπνοή από τη μύτη (nasal tobacco), νέα καπνικά προϊόντα, smokeless tobacco, καπνός για χρήση από το στόμα (tobacco for oral use - εννοεί το snus). Με τον τρόπο αυτόν διαχωρίζει σαφώς τις κατηγορίες των προϊόντων που θέλει να ελέγξει.
Στο πρώτο κεφάλαιο της πρότασης για την Οδηγία (κάτι σαν Εισηγητική Έκθεση) αιτιολογείται η διαφοροποίηση της κατάταξης (και βέβαια η αντιμετώπισης) που επιφυλάσσει στα νικοτινούχα προϊόντα: το όριο των 2-4mg τέθηκε λαμβάνοντας υπόψη την περιεκτικότητα σε νικοτίνη των φαρμακευτικών προϊόντων για την διακοπή του καπνίσματος, τα οποία έχουν ήδη λάβει έγκριση σύμφωνα με την νομοθεσία για τα φάρμακα.
(The nicotine threshold identified in this proposal has been established by considering the nicotine content of medicinal products (Nicotine Replacement Therapies, NRTs) for smoking cessation which have already received a market authorisation under the medicinal products' legislation.)
Και εδώ δηλαδή γίνεται σαφής διαχωρισμός των νικοτινούχων από τα φαρμακευτικά (Nicotine Containing Products - Nicotine Replacement Therapies).
Άλλη μια διατύπωση -σαφέστατη αυτή τη φορά- υπάρχει στην
περίληψη του σχεδίου της Οδηγίας (ονομάζεται βέβαια δελτίο τύπου, αλλά είναι επίσημο δελτίο της ΕΕ)
Επέκταση του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας: Τα νικοτινούχα προϊόντα (
π.χ. ηλεκτρονικά τσιγάρα) [αγγλικό κείμενο Nicotine Containing Products (e.g. electronic cigarettes) ] που περιέχουν νικοτίνη σε ποσότητα που δεν υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο όριο επιτρέπεται να διατίθενται στην αγορά, αλλά πρέπει να φέρουν προειδοποιήσεις για την υγεία· τα προϊόντα αυτού του είδους που περιέχουν νικοτίνη σε ποσότητα που υπερβαίνει το εν λόγω όριο επιτρέπεται να διατίθενται στην αγορά μόνο αν εγκριθούν ως φάρμακα, όπως τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε θεραπείες υποκατάστασης της νικοτίνης. Τα φυτικά τσιγάρα θα πρέπει να φέρουν προειδοποιήσεις για την υγεία.
(*) Το σχέδιο δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να θεσπίσουν αυστηρότερες ρυθμίσεις από αυτές που θα προβλέπει η Οδηγία, στο όνομα της προστασίας της δημόσιας υγείας.