Και σε αυτο το σημειο θα μου επιτρεψετε να κανω μια παρενθεση και να πώ ενα προσωπικό περιστατικο που το εχω πει σε πολύ λίγα άτομα αλλά μιας και το εχει φερει η κουβεντα και ειναι και λίγο ζεστό απόψε το βραδάκι θα ηθελα να το μοιραστώ μαζί σας.
Πριν λίγα χρόνια λιγότερα από 5 πάντως, ειχα πάει στον παθολόγο για να ανανεωσω το διπλώμα οδηγησης.
''Μιας και ηρθες'', μου λέει ο γιατρος, ''δεν καθεσαι να σε κοιταξω?'' Ξερετε, συνηθως αν ειναι για διπλωμα και εισαι και νεος, σου πετανε τη σφραγιδα και φευγεις, αυτος όμως φαινοταν σωστός και εκατσε να με κοιταξει.
Αφου λοιπόν με ειδε και ηταν όλα οκ ειπα να του κανω μια ερωτηση σχετικα με το τσιγάρο.
''Γιατρέ'', του λέω, ''ξερεις, όταν καπνίζω, μετά από μερικές τζουρες νοιωθω μια ζαλάδα.Αυτο μου συμβαινει από την αρχη που ξεκινησα το τσιγάρο και μου κανει εντυπωση.Με χορταινει τόσο το ένα και μόνο τσιγαρο αλλά και με ζαλίζει συγχρόνως που για αρκετή ωρα δεν βάζω τσιγαρο στο στόμα μου.Πρεπει να ανησυχω και γιατι πιστευεις οτι μου συμβαινει αυτο?''
Και μου απαντάει...
''Η ζαλάδα προερχεται λόγω των επιπεδων του μονοξειδιου του ανθρακα στον εγκεφαλο εξαιτιας της καυσης, τον οποιο όμως μετά από καποιο επιπεδο ο οργανισμός σου δέν τον αντεχει.''....
Και τον ρωτάω.''Πρεπει να ανησυχω?''
''Όχι'' μου απανταει,''και μάλιστα θα πρεπει να θεωρεις τυχερό τον εαυτο σου που σου λέει πού να σταματήσεις.''
Ξαναρωτάω....''Και γιατι άλλοι κανουν 2, 3 πακετα και εγώ μόλις 10 το πολύ τσιγαρα την ημέρα?''
Και μου απαντάει...
''Γιατι ο καθε οργανισμός ειναι διαφορετικός.Εκτός αυτού αν και εσυ προσπαθησεις με τον καιρο να κανεις και από λιγα παραπάνω θα δεις πώς ο οργανισμός θα συνηθισει σε αυτη την κατασταση και δεν θα σε ενοχλεί.Ενα ειδος αλκοολισμου δηλαδή. Κάνε λοιπόν τόσα όσα σε ευχαριστούν, αλλά μεχρι εκει που εσύ θα νοιωθεις καλά.''
Αυτα τα λόγια του γιατρου ηταν στο μυαλό μου κάθε φορά που αναβα τσιγάρο και πολύ περισσότερο καθε φορά που μετά από καποιες τζουρες, ειδικά στα πρωτα που εκανα με τον καφε, μου ερχοταν αυτη η ζαλάδα που μερικες φορες εφτανε σε σημειο να εχω ταση και για εμμετό.Ειδικά αν έκανα καναδυό απανωτά τσιγάρα....μαστουρα σκετη.
Πλέον λοιπόν με το ηλεκτρονικο, εδω και 9 μηνες περιπου,εχω ξεχασει τι θα πει ζαλάδα, ταση για εμετό από την καταχρηση(με τα δικά μου πάντα οργανικά όρια) και πλέον ευχαριστιέμαι το άτμισμα μαζι με τον καφέ μου αλλά και το ποτό μου.
Επίσης λίγο πριν κοψω το κτ ενοιωθα εναν πόνο πισω στο κεφάλι σαν να το ενοιωθα βαρυ, πολλά κιλά.Πλέον ουτε αυτο με εχει ξανα πιάσει.
Θελω να πώ λοιπόν πώς εχω βρει εναν εναλλακτικο τροπο καπνισματος με τον οποιο νοιωθω πάρα πολύ καλά και δε ν προκειται να ξαναγυρισω ποτέ στο κτ μιας και αυτα που τραβούσα για την απολαυσή μου ηταν πολύ χειρότερα από αυτα που πιθανών να πάθω με το η.τ.
Ελπίζω να μην σας κουρασα βραδιάτικα.....