"Νεοσύλλεκτος" (rookie) ατμιστής κι εγώ (μόλις 4-5 μηνών), κατατάχτηκα στο "στρατό" των ατμιστών για να απαλλαγώ από το τσιγάρο, γιατί το είχα παρακάνει (κόντευα 2 πακέτα άφιλτρο τη μέρα). Δεν ήταν απόφασή μου η επιλογή του ατμίσματος ως εναλλακτική εξάρτηση του τσιγάρου, αλλά προτροπή πολύ καλού μου φίλου ατμιστή τα τελευταία 2 χρόνια. Το Πάσχα του 2017 με φιλοξένησε και μου διέθεσε έναν επισκευάσιμο (doggy) που μου τον έστηνε αυτός και δοκίμαζα για 3-4 μέρες τα υγρά που έφτιαχνε αυτός (εννοείται κάνοντας μαζί και τσιγάρο, ιδιαίτερα στον πρωινό καφέ και στο φαγητό). Γυρίζοντας Αθήνα, μετά από 4 μέρες, είχα ήδη αγοράσει μαζί μου το pico με τον nautilus 2 και gandalf. Με πήγε ο ίδιος σε ατμιστικό μαγαζί και μου τα πρότεινε, με την προτροπή να μην ακουμπήσω ξανά τσιγάρο, αλλιώς θα το έχανα το "παιχνίδι". Έκτοτε δεν έβαλα τσιγάρο στο στόμα και δεν ένιωσα την ανάγκη του.
Το "μυστικό" νομίζω ότι ήταν το υγρό πρωτίστως, αλλά και η κάλυψη (από την πρότασή του φίλου μου) των προδιαγραφών που του είχα θέσει: "Θέλω κάτι που να μου δίνει την ίδια ευκολία χρήσης με το τσιγάρο". Και φυσικά το γεγονός της κάλυψης της τσιγαρίσιας τζούρας και του MTL -συνηθισμένου από το τσιγάρο- τρόπου μου. "Κυνηγός" της γεύσης (προς καπνό πίπας κυρίως) και όχι του ατμού και του χτυπήματος, δηλώνω. Έτσι, ξεπερνάω την "μνήμη" του τσιγάρου... εγώ.
Στην πορεία δοκίμασα πολλά έτοιμα υγρά, πήρα και δεύτερο pico και nautilus 2, για να έχω άμεση εναλλαγή 2 διαφορετικών γεύσεων και εννοείται πήρα μπαταρίες και φορτιστή. Όντως, αρκετά τα έξοδα αρχικά.
Στη συνέχεια μπήκα σε επισκευάσιμο ατμοποιητή (για οικονομικότερη χρήση, μια και οι έτοιμες αντιστάσεις του ναυτίλου είναι ακριβές για την χρήση που έκανα), όπου και πάλι με προτροπή του φίλου μου πήρα τον phenomenon zest v2. Το "ξάφνιασμα" από την διαφορά γεύσης του ίδιου υγρού (από αυτήν που μου έδινε ο ναυτίλος 2) ήταν πρωτόγνωρο για μένα. Έγινε, ας πούμε, το "σύστημα αναφοράς" του πρωτάρη.
Τώρα έχω 2 ακόμα primo mini (πάλι με προτροπή του φίλου μου), για να βλέπω καλύτερα την αντίσταση και τα βατ λόγω πρεσβυωπίας, έναν calix III (για γεύση) και έναν hussar (για ευκολία). Πήρα και το καινούργιο τανκ του phenomenon που γεμίζει από πάνω και έγινε κι αυτός εύκολος στο γέμισμα (χωρίς... χαρτομάντηλο!). Και μόλις άρχισα να φτιάχνω και δικά μου υγρά. Με αυτά πορεύομαι μέχρι... απεξάρτησης (!).
Το Pico με τον ναυτίλο 2 είναι το φορητό μου, που το βάζω ακόμα και στην πίσω τσέπη του παντελονιού (κλείνοντας φυσικά την μπαταρία και τον αέρα). Στο δρόμο μαζί μου έχω ένα μπουκαλάκι υγρό και κάποιες φορές και μία μπαταρία.
Ένας έμπειρος φίλος, που εμπιστεύεστε και που σας ξέρει, είναι η καλύτερη βοήθεια. Αλλιώς, "ρίξτε" πρώτα μπόλικο διάβασμα στο φόρουμ. Θα πάρετε πολλά από τα μέλη του.
Καλή αρχή σε όλους του "νεοσύλλεκτους".