Μπαταρίες Μεγάλο κεφάλαιο και καινοτομία στα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά , εδω και πολλές 10ετίες.
Έχουν κατηγορηθεί για πολλά . Αλλά μας είναι απαραίτητες
Σκέφτηκα να ανοίξω αυτό το τόπικ με μια αισιόδοξη (?) νότα - είδηση.
Το ερωτηματικό αναφέρεται στους κινδύνους που κρύβει κάθε καινούρια ανακάλυψη
Αλλα , για σκεφτείτε μπαταρία με 5 χρόνια ενέργεια , ας πούμε 1.000.000 mah
........
Ερευνητές παρουσίασαν μια μπαταρία σε μέγεθος νομίσματος η οποία παράγει ενέργεια από την αποσύνθεση ραδιοισοτόπων.
Κατα την αποσύνθεση των ραδιενεργών αυτών υλικών απελευθερώνονται φορτισμένα σωματίδια τα οποία όταν συλλεγούν σωστά μπορούν να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα.
Οι πυρηνικές μπαταρίες υπάρχουν εδώ και καιρό, αλλά χρησιμοποιούνται κυρίως σε στρατιωτικές και αεροδιαστημικές εφαρμογές.
Η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Μιζούρι ισχυρίζεται ότι οι μπαταρίες αυτές διαρκούν ένα εκατομμύριο φορές περισσότερο από τις κλασικές μπαταρίες, αλλά προσανατολίζει την έρευνά της στην προσπάθεια μείωσης του όγκου τους έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συσκευές κλίμακας micro και nano-ηλεκτρομηχανικών συστημάτων. (Mems & Nems)
Οι πυρηνικές μπαταρίες αποτελούν δελεαστική πρόταση για πολλές χρήσεις, μια και τα ραδιοισότοπα μπορούν να παρέχουν ικανοποιητικά ποσά ηλεκτρικού ρεύματος για απίστευτα μεγάλο χρονικό διάστημα. (εκατοντάδες χρόνια ή και περισσότερο). Γι'αυτό και έχουν χρησιμοποιηθεί κυρίως σε διαστημικές εφαρμογές.
Στην Γή το μεγάλο τους μέγεθος είναι ανασταλτικός παράγοντας για την ευρεία χρήση τους.
Η ομάδα του πανεπιστημίου του Μιζούρι με αρχηγό τον Jae Wan Kwon, εφήυρε ένα υγρό ημιαγωγό για την συλλογή και χρήση των σωματιδίων που αποσπούνται από τα ραδιενεργά υλικά της μπαταρίας. Ο λόγος που δεν χρησιμοποιείται απλός ημιαγωγός για την συλλογή είναι ότι λόγω της τεράστιας ενέργειας που περιέχουν τα εν'λόγω σωματίδια οι ημιαγωγοί αυτοί φθείρονται εύκολα. Για να έχουν λοιπόν την ίδια διάρκεια ζωής με το ραδιενεργό υλικό έπρεπε μέχρι σήμερα οι μπαταρίες αυτές να αποτελούνται από τεράστιες συστοιχίες ημιαγωγών. Η λύση του υγρού ημιαγωγού της ομάδας του πανεπιστημίου του Μιζουρι αποτέλεσε την λύση στο πρόβλημα αυτό, καθώς ο ημιαγωγός αυτός δεν υπόκειται σε φθορά κατα την συλλογή των σωματιδίων.
Τώρα δουλεύουν προς την κατεύθυνση της σμίκρυνσης των μπαταριών αυτής της τεχνολογίας. Και παρότι το όλο εγχείρημα βασίζεται σε ραδιενεργά υλικά, είναι απόλυτα ασφαλής η χρήση τέτοιων μπαταριών κάτω από φυσιολογικές συνθήκες.
Ο Dr Jae δήλωσε πως "οι άνθρωποι φοβούνται οτιδήποτε φέρει την λέξη "πυρηνικό" σκεπτόμενοι ότι πρόκειται για κάτι πολύ επικίνδυνο", και προσθέτει πως "οι πυρηνικές πηγές ενέργειας χρησιμοποιούνται ήδη σε μεγάλη γκάμα συσκευών, όπως βηματοδότες, δορυφόροι και υποβρύχια συστήματα"
Πηγή BBC Tech News (
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8297934.stm)