Λοιπόν, λίγη θεωρία για τις μπαταρίες.
Η χωρητικότητα της μπαταρίας εξαρτάται από τον ρυθμό αποφόρτισης (discharge rate).
Για να υπολογίσουμε την ζωή της μπαταρίας διαιρούμε την χωρητικότητα της μπαταρίας με το πραγματικό φορτίο και παίρνουμε τις ώρες αυτονομίας της.
Για παράδειγμα, αν έχουμε μια μπαταρία 2000 mAh (2 αμπέρ την ώρα) με ένα κύκλωμα (αντίσταση ατμοποιητή) που καταναλώνει 2500 mΑ (1 mA = 10-3 A) στα 3.7 volts 2000mAh/2500mA= 0.8h δηλαδή θα έχει αποφορτιστεί η μπαταρία μας σε 48 λεπτά.
Τώρα είναι απολύτως κατανοητό ότι αν μεγαλώσουμε την ένταση Αμπέρ μικραίνουν οι ώρες αυτονομίας της και το αντίθετο όταν η ένταση ελαττώνεται.
Προφανώς ισχύει ο νόμος διατήρησης της ενέργειας όπως και ο παράγοντας απώλειες (που μπορεί να είναι και θερμικές Q) αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση ανέφερα ότι η εξήγηση είναι σύντομη, απλοϊκή και εκλαϊκευμένη και όχι επιστημονική (δεν τεκμηριώνουμε απόψεις σε επιστημονική κοινότητα).
Πολλές φορές υπάρχει μπέρδεμα μεταξύ των όρων της δύναμης και της ενέργειας. Όταν θέλουμε να μιλήσουμε για καταναλωθείσα ενέργεια πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τον χρόνο, δηλαδή watt/h, πράγμα που δεν υπάρχει στην εξίσωση I=P/V.
Συνεπώς δεν μπορούμε να μιλάμε για διάρκεια μπαταρίας εν απουσία χρόνου.
Αν υπάρχει αντίθετη άποψη καλό είναι να συζητείται χωρίς όμως προσβλητικούς χαρακτηρισμούς όπως σκουπίδια και μανία.
Αν πάλι προκάλεσα αναστάτωση και μπέρδεμα στους συμφορίτες, ζητώ προκαταβολικά συγνώμη.
Πάντα φιλικά
