Δεν περίμενα να γράψω σε αυτό το νήμα, καθώς παρόλο που έχω ακούσει τα κλασικά από ανασφαλείς καπνιστές πχ: «τώρα αυτό όντως σε καλύπτει;», «κάνε ένα κανονικό να το απολαύσεις τουλάχιστον», αλλά και κάποια κουφά από μη καπνιστές όπως, ότι το άτμισμα φαίνεται gay !?! (το pico θα φταίει, θα πάρω τετραμπάταρο με εξάτμιση, να πέφτουν τα μωρά τέζα
), γενικά την έχω βγάλει «λάδι» μέχρι τώρα. Οι φίλοι και η κοπέλα με στηρίζουν, καθώς δεν πίστευαν ότι θα κόψω το κάπνισμα, ενώ λόγω του ότι έξω χρησιμοποιώ πάντα μαζεμένο setup , και τραβάω και μια φορά τον ατμό μέσα, δεν μου έχει κάνει παρατήρηση μέχρι τώρα
κανείς, παρόλο που ατμίζω και στην πρακτική που κάνω (δημόσια υπηρεσία
) και σε ανοιχτές αποβάθρες του ηλεκτρικού. (Καλά, ίσως για το δεύτερο παίζει ένα ρόλο το ότι είμαι 2 μέτρα και 120 κιλά, αλλά σας διαβεβαιώ πως είμαι πολύ ευγενική φυσιογνωμία
).
Εκεί, λοιπόν, που είχα καταλήξει πως τα πάντα είναι θέμα συμπεριφοράς, πως κατά βάση φταίμε κι εμείς για το πως μας αντιμετωπίζουν και λοιπά ενοχικά, μου ήρθε μια καλή από εκεί που δεν το περίμενα. Αυτό το Σ/Κ φιλοξενηθήκαμε ως παρέα σε σπίτι φίλης στη Ραφήνα, όπου μαζί έμεναν και οι γονείς της. Να μην τα πολυλογώ, αφού γίναν οι χαιρετούρες κι έσπασε ο πάγος, καθόμαστε στο μπαλκόνι βγάζω τον ατμό και τραβάω μια ντροπαλή τζουρίτσα (στα 12 watt, 50/50 υγρό, ίσα που φαινόταν ο ατμός). Ακαριαία, έρχεται το πρώτο χτύπημα από τον ιδιοκτήτη, πρώην μανιώδη καπνιστή, πλέον χομπίστα με πούρα και πίπα μια φορά στο τόσο.
«Αυτό, ξέρεις οτί θα το απαγορεύσουν μέχρι το `19.» Του λέω
«Όχι, δεν νομίζω». «
Ναι, το ΧΗΜΙΚΟ τσιγάρο θα απαγορευτεί». Μπλέξαμε... Του λέω, έχουν περάσει δύο νομοθεσίες, απαγορεύτηκε το άτμισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους, αλλά εδώ δεν απαγορεύτηκε το τσιγάρο, θα απαγορέψουν αυτό; Τέλος πάντων , άμα απαγορευτεί βλέπουμε, δε χάθηκε κι ο κόσμος. Λίγο μετά, ενώ άλλη φίλη μου με πρόβλημα υγείας κάπνιζε κανονικά, και δεν της έλεγε κανείς τίποτα, μου κάνει
«Θες να σου φέρω ένα πούρο, να το ευχαριστηθείς τουλάχιστον;». «Όχι ευχαριστώ, ο καπνός μου βρωμάει πια, δεν μπορώ να καπνίσω εδώ και καιρό». Παγωτό ο ιδιοκτήτης! Πρέπει να σκεφτόταν fukushima, παιδιά-βατράχους και δε συμμαζεύεται...
Το τελειωτικό χτύπημα μου ήρθε την άλλη μέρα από την οικοδέσποινα. Αφού προηγήθηκε σωστή μαντεψιά από την παρέα ότι ατμίζω μήλο και κανέλα (diy Fuji apple FA, danish cinnamon capella, bavarian cream tpa), έρχεται η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου: «
Αυτά τι αρώματα είναι, που βάζουν μέσα; Είναι φυσικά τουλάχιστον;». Λέω εδώ είμαστε, θα ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού. «
Βέβαια, αυτά είναι συνήθως βρώσιμα αρώματα, η κανέλα ας πούμε φτιάχνεται από την εταιρεία για ζαχαροπλαστική και μπαίνει και στον καφέ. Κυρίως χρησιμοποιούνται φυσικά συστατικά, πως να μιμηθείς την γεύση της κανέλας, μόνο με τεχνητά; Οικοδέσποινα:
«Και κάνει αυτά που τρώμε να μπαίνουν στα πνευμόνια;». Εγώ: «Βέβαια, υπάρχουν αναλύσεις, πχ κάποια λίγα αρώματα που είχαν μια ουσία, που πιθανόν να προκαλούσε καρκίνο
με την εισπνοή σε πολύυυυ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, δε τα χρησιμοποιούμε για καλό και για κακό». Τι τό θελα; Δεν κατάπινα τη γλώσσα μου;
« ΑΚΟΥΣ ΗΛΙΑ; ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΛΕΕΙ. Και βάζεις τέτοιο πράγμα στα πνευμόνια σου;» Πάω να σώσω τα άσωστα: «
Όοχι, δεν είπα αυτό, το αντίθετο, οτί δεν προκαλούν. Τέλος πάντων, έκοψα το ένα που προκαλεί σίγουρα καρκίνο, και έχω δει βελτίωση στην υγεία μου, δεν είναι καλύτερα;». «Εεε, ναι». Το χειρότερο της υπόθεσης είναι πως και οι δύο είναι επιστήμονες (αρχαιολόγοι, ο άντρας πανεπιστημιακός!). Εγώ μαζεύτηκα στη γωνιά μου, έκρυψα τον triton mini, περίμενα να εμφανιστεί από τη γωνία κανά κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ να με μαζέψει, και περίμενα υπομονετικά να φύγουμε. Ειλικρινά, σε εννιά χρόνια καπνίσματος (τα μισά όντας έφηβος και αθλητής) ελάχιστοι μου είχαν κάνει παρατήρηση για να προστατέψουν την υγεία μου από το κάπνισμα.
υ.γ.: Με βάση τα παραπάνω, προτείνω να στηθεί ανδριάντας στην πρώτη γενιά ατμιστών, που είχαν αυτά τα τσιγαράκια με τα έτοιμα φίλτρα, που άναβαν μπροστά. Δεν μπορώ να φανταστώ τι πογκρόμ πρέπει να έχουν υποστεί, από τον εκάστοτε Δρ. Μένγκελε που βρέθηκε μπροστά τους.