Θα ανακεφαλαιώσω εδώ κάποια που κατά καιρούς έγραψα στο συγκεκριμένο νήμα, καθώς βλέπω ότι τις τελευταίες μέρες μπερδευτήκαμε λίγο.
Αρώματα ΦΑ
Αγοράζω εδώ και 7 μήνες από το bio hlektroniko-tsigaro.com που κατά κοινή ομολογία διαθέτει γνήσια υψηλής ποιότητας ΦΑ σε εξαιρετικές τιμές με σούπερ γρήγορη παράδοση.
Η ποσόστωση για όσους αρέσουν τις έντονες γεύσεις είναι 2 σταγόνες ανά 1μλ χρησιμοποιώντας ως δοσομετρητή το σταγονόμετρο της συσκευασίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει 20 σταγόνες στο μπουκαλάκι των 10μλ, δηλαδή περίπου 1μλ άρωμα ή 10%. Αυτή την ποσόστωση προτιμούν και άλλοι ατμιστές. Για μέτρια έντονο άρωμα 15 σταγόνες ανά 10μλ. Για ελαφρύ άρωμα 10 σταγόνες ανά 10μλ. Μικρότερη δόση μόνο για όσους προτιμούν εξαιρετικά ελαφριά αρώματα. Τώρα, αν η ΦΑ φτιάχνει ελαφρύτερα αρώματα από άλλες εταιρίες (ποιες άραγε; ατμος και ιναβέρα;) και τι συστάσεις έχει κλπ θα πω ότι δεν είμαστε χημικοί. Εμπειρικά φτιάξαμε συνταγές και τις απολαμβάνουμε.
Ωρίμανση
Μετά τη μίξη το υγρό είναι μεν έτοιμο για άτμισμα, αλλά αν το αφήσετε 2-7 ημέρες το άρωμα δένει καλύτερα, σκουραίνει και γίνεται πιο μεστό. Εμπειρικά πάλι, έχοντας 5 διαφορετικά αρώματα ΦΑ που ατμίζω, κάθε φορά που τελειώνει ένα μπουκαλάκι, φτιάχνω άλλο και το βάζω στην άκρη, ώστε ανά πάσα στιγμή να έχω τουλάχιστον 3 μπουκαλάκια με διαφορετικές γεύσεις 2 τουλάχιστον ημερών
Σύγκριση DIY FA με έτοιμα FA
Δε γνωρίζουμε τι άλλα συστατικά περιέχουν τα έτοιμα υγρά άτμισης, πχ ΜΤΣ. Οι ποσοστώσεις που δίνει η ΦΑ σίγουρα δίνουν ως αποτέλεσμα πιο ελαφρύ άρωμα στα DIY. Με 2 σταγόνες ανά 1μλ έχω δοκιμάσει έτοιμα υγρά και έχουν την ίδια γεύση με τα δικά μου DIY ή έστω πολύ κοντινή
Βάσεις
Σίγουρα, η σύσταση της βάσης επηρρεάζει σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό την τελική γεύση. Παράγοντες που επηρρεάζουν
α) η μάρκα της βάσης πχ αν χρησιμοποιούμε βάσεις ΦΑ ή ατμος ή κινέζικες
β) η ποσόστωση της βάσης σε pg/vg
γ) η ποσόστωση στην ανάμειξη ατμιστικής με μη ατμιστική βάση. Ατμιστική βάση είναι κατά πρώτον το νικοτινούχο μείγμα και κατά δεύτερον το μηδενικό. Αν παρατηρήσετε τους κωδικούς στα εξειδικευμένα καταστήματα, θα δείτε ότι υπάρχουν δύο τύποι μηδενικών υγρών. Η μηδενική βάση και η σκέτη vg ή pg. Οι σκέτες vg&pg ΔΕΝ είναι ατμιστικές βάσεις, όσο κι αν χρησιμοποιούνται για άτμιση (εξού και η διαφορετική τους τιμή) Γι΄αυτό και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε ποσοστώσεις άνω του 50%. Δηλαδή, αν θέλουμε υγρό 12ρι, μπορούμε να σπάσουμε το 24ρι με μηδενική φαρμακείου, αλλά δεν είναι σωστό να σπάσουμε 40ρα βάση με σκέτη βρώσιμη γλυκερίνη για να φτιάξουμε 12ρι υγρό. Δεν είναι κι απαραίτητο από οικονομικής άποψης πλέον. Οι διαφορές μπορεί να μην είναι μεγάλες, είναι όμως υπαρκτές. Την τελευταία παρατήρηση σας τη μεταφέρω με μια μικρή επιφύλαξη, όπως μου μεταφέρθηκε από συσκευαστή ατμιστικών υγρών και θα ήταν χρήσιμο να ακούσουμε εμπειρίες όσων δοκίμασαν αναμείξεις με ποσοστό ανάμειξης απλής vg/pg άνω του 70%. Πάντα υπό το πρίσμα ότι σε άλλους η αίσθηση της όσφρησης και γεύσης είναι λιγότερο ή περισσότερο οξυμένη σε σχέση με το μέσο όρο.
Τέλος, η βρώσιμη pg ή vg που επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί για άτμιση είναι καθαρή σε ποσοστό 99,3% και άνω. Η pg χρησιμοποιείται ως έχει, εκτός αν ο συσκευαστής συστήνει διαφορετικά. Η vg αν είναι παχύρευστη σαν μέλι θέλει προσθήκη 20-25% ενέσιμου νερού (Water For Injection) ώστε με το μάτι να δείχνει παχύρευστη όσο ένα έτοιμο υγρό άτμισης pg. Πιο παχύρευστη μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής ατμοποιητών, αν το παρακάνουμε στην αραίωση μπορεί επίσης να μην ατμίζεται ευχάριστα ή και να μειώσει τη διάρκεια ζωής των άτμο.