ναι δεν τα εχω διαβασει ολα αλλα απο προσωπικη παρατηρηση
με τα κινεζικα υγρα αν και ειχανε καλη γευση παθαινα ζαλη με κυματα νυστας μετα που το γυρισα
σε diy υγρα vg based με μεγαλυτερη νικοτινη δεν εχω αυτες τις παρενεργειες
και το ποιο σημαντικο δεν εχω την τρελη αυπνια που μου κανανε τα κινεζικα απο εκει που κοιμομουνα
8 ωρες επεσα στις 5 με τα κινεζικα και κουτουλουσα ενω με τα diy με vg κοιμαμε πλεον οπως με το κτ
και δεν κουτουλαω απο την αυπνια ουτε εχω ζαλη και κυματα νυστας οταν τραβαω τζουρα.
Επισης η διαφορα απο τα 6watt στα 10watt ατμισματος ειναι μεγαλη.
Δηλαδη εχουμε δραματικες διαφορες αναλογα με τα υγρα και την συσκευη
H θεωρία που περιγράφεις είναι καλή, αλλά αδύνατη. Όχι μόνο για λόγους χρηματοδότησης αλλά και γιατί ορισμένα που γράφεις είναι αδύνατα με την σημερινή τεχνολογία που διαθέτει η ανθρωπότητα.
Πρώτον, πώς θα γίνει double-blind η μελέτη; Ξέρεις κανένα placebo που να αναπαράγει τον καπνό και την γεύση με το άτμισμα ώστε να είναι blinded η μελέτη από μεριάς ατμιστή; Και για το κ.τ., δεν έχει υπάρξει ποτέ double-blinded μελέτη (αφού δεν υπάρχει πλαψεβο αντί καπνίσματος που να μην καταλαβαίνει την διαφορά ο χρήστης), άρα και εκεί οι μελέτες είναι άχρηστες;
Για το θέμα της ανάλυσης πολλαπλών υγρών, έχει ήδη απαντηθεί το θέμα. Ακόμη κι αν έρθουν όλα τα μέλη του φόρουμ αμφιβάλλω αν φτάνουν για να αναλυθούν όλα αυτά.
Για το θέμα των υγρών, δεν φταίω εγώ αν υπάρχουν διαφορές σε κάθε παρτίδα υγρού. Ούτε είναι δυνατόν να γίνεται ξεχωριστή ανάλυση σε κάθε δείγμα που χρησιμοποιείται. Αν πράγματι υπάρχουν τέτοια θέματα με την σύσταση των υγρών, θα πρέπει να προβληματίσουν πρώτα τις εταιρίες που τα εμπορεύονται και μετά τους χρήστες των υγρών.
Τις προδιαγραφές των watt των συσκευών δεν είναι δουλειά μου να τις αναλύσω. Σκοπός είναι να συλλέξω ένα δείγμα με όσο το δυνατόν πιο όμοιες συσκευές, αλλά και πάλι όσα watt και να είναι μια συσκευή, η θερμοκρασία του ατμού είναι ίδια αφού σε συγκεκριμένη θερμοκρασία ατμοποιείται. Π.χ., αν η κουζίνα σου είναι 2000watt ή 5000watt, το νερό στους 100 βαθμούς θα βράσει!!
Από εκεί και πέρα, σίγουρα ο καθένας δεν θα ρουφάει την ίδια ποσότητα ατμού. Αλλά και στους καπνιστές κ.τ., κανείς δεν ρουφάει ίδια ποσότητα με κάθε τσιγάρο. Πραγματιστική μελέτη κάνουμε, όχι εργαστηριακά in vitro πειράματα.
Οι καμπύλες νικοτίνης στο πλάσμα γιατί να χρησιμοποιηθούν; Αλλάζει ο μεταβολισμός της νικοτίνης επειδή την παίρνεις με άτμισμα αντί για κάπνισμα; Η νικοτίνη έχει half life περίπου 60 min, είτε την παίρνεις με κ.τ. είτε με η.τ. είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Θα μπορούσε να γίνει μέτρηση των επιπέδων κοτινίνης, για να δούμε πόση προσλαμβάνει ο καθένας, αλλά αυτό μετά θα ήταν βιοχημική μελέτη κι όχι καρδιολογική.
Συμφωνώ πως χρειάζονται μελέτες μακροχρόνιων επιπτώσεων, αλλά πώς να γίνουν όταν το ηλεκτρονικό τσιγάρο κυκλοφορεί 3-4 χρόνια μόνο; Αδύνατον......... Άσε που μιλάμε για επιδημιολογική μελέτη, δηλαδή χρειάζονται χιλιάδες άτομα να συμμετέχουν.......
Τις βραχυπρόθεσμες επιπτωσεις γράφεις ότι τις καταλαβαίνεις. Πάντως, όταν στο κ.τ. η διαστολική λειτουργία επιβραδυνόταν κατά 17% στις μελέτες που είχα κάνει (σε υγιέστατα άτομα μικρής ηλικίας), οι καπνιστές δεν καταλάβαιναν τίποτα.
Αυτά, και πάντα φιλικά γιατί καταλαβαίνω πως αν κάποιος δεν έχει από μέσα εμπειρία και σχέση με το αντικείμενο είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί τις συνθήκες και τις προυποθέσεις διεξαγωγής μιας τέτοιας μελέτης.