Χωρίς εισαγωγή, πραγματικά δεν έχω νοιώσει περισσότερο κορόιδο στη ζωή μου, απ'ότι στο κομμάτι της ζωής μου που λέγεται "άτμισμα". Ο λόγος που μπήκα στο χώρο, δεν ήταν ο μάλλον κλασσικός "το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία". Στα 35 μου δεν είχα κάποιο οφθαλμοφανές πρόβλημα λόγω τσιγάρου ώστε να με σπρώξει να το ξεφορτωθώ. Μου άρεσε κι όλας. Απλά τον Ιούλιο του '13 μάθαμε με τη γυναίκα μου ότι είναι έγκυος κι επειδή αυτή δεν καπνίζει, ήθελα να ξεφορτωθώ το κ.τ. Και πριν δεν κάπνιζα όπου να ναι και μπροστά της, αλλά και όταν κάπνιζα και επέστρεφα κουβαλούσα όλη αυτή την τσιγαρίλα μαζί μου, οπότε έψαξα να βρω κάτι εναλλακτικό. Κι έτσι έφτασα στο κατάστημα της Nobacco στην Κατερίνη. Να μην τα πολυλογώ, κατέληξα με δύο eVod και δύο ElToro μπουκαλάκια και απολάμβανα τον εθισμό μου χωρίς να ενοχλώ. Αυτή είναι μόνο η αρχή. Μπαίνοντας στο μαγικό κόσμο του ατμίσματος, όπως και σε όλα τα πράγματα στη ζωή, ακολουθεί η εξέλιξη, η αναζήτηση του καλύτερου, του επόμενου βήματος. Κι από εδώ και πέρα μόνο fail είδα. Η πλειονότητα των υγρών στη λιανική είναι για πέταμα. Κινέζικες (με την κακή έννοια) μίξεις με γεύση ρώσικης τσίχλας. Οι ανταλλακτικές αντιστάσεις είναι ακριβές και λαχείο (κι αν σου κάτσει;). Άρα λες, πρέπει να πάω σε κάποιον επώνυμο. Κοστίζει λίγο παραπάνω, αλλά κερδίζω σε απόδοση και αξιοπιστία. Αμ δε... Μια βόλτα σε ένα οποιοδήποτε forum για ατμιστές ανά τον κόσμο το επιβεβαιώνει. Κακοτεχνίες, φθαρμένα κομμάτια, υποτροφοδοσία, υπερτροφοδοσία, διαρροές, όλα τα καλά. Και όλα αυτά, από την τσέπη του ατμιστή. Όσο προσεκτικός να είσαι, θα την πατήσεις όπως και να χει. Π.χ. είπα να πάρω κανέναν ατμοποιητή λίγο ανώτερου επιπέδου από τους eVod. Ποια είναι τα hot κομμάτια στην αγορά, λέω; "Protank 2, φοβερός και τρομερός" λένε οι reviewers. Μπαίνω στο φόρουμ να δω, απελπισία. Άλλος πρέπει να το λιμάρει, άλλος το έχει κάνει κούπα για καφέ, άλλος προσπαθεί ακόμη να το κάνει να δουλέψει, χίλια δυο προβλήματα. Το ανέφερα σε σχόλιο κι ένας φίλος εδώ μου πρότεινε να δω τους aspire BDC. Ξανά ψάξιμο, βλέπω και τους γνωστότερους reviewers εγχώριους και παγκοσμίως (Busardo, Αγραφιώτης, gewre) να μιλάνε με τα καλύτερα λόγια. Πάω κι εγώ ο καψερός και παίρνω τον Aspire BDC 3,5 ml. Τον ετοιμάζω, όλα προβλεπόμενα, και στην ώρα του τον δοκιμάζω. Λίγο πιο ζεστός ατμός απ ότι είχα συνηθίσει, αλλά δουλεύει τέλεια! Μετά από περίπου 1,5-2 ml έπιασε η κατάρα του ατμιστή. Υπερτροφοδοσία μέχρι αηδίας. Το έλυσα, το ξανα έδεσα, έλεγξα τις εισροή αέρα, την αντίσταση, άλλαξα αντίσταση, άλλαξα υγρό, πάντα μου το έδινε να το πιω. Και το ρημάδι το 18άρι το RY4 καίει στα χείλια. Τσάμπα λεφτά. Κι έλεγα να πάρω nautilus, έξτρα μπαταρίες (να πάω από τη vision spinner σε mod). Μπα, δεν έχω ούτε καρδιά, ούτε την τσέπη του Μίδα. Και κάτσε εσύ κορόιδο ατμιστή και πλέρωνε ψάχνοντας, όχι το καλύτερο, αλλά αυτό που απλά δουλεύει χωρίς πρόβλημα. Πάρε provari (μα, 200€ για μια... μπαταριοθήκη;), πάρε modάκια, πάρε εργοστασιακούς, βγάλαμε το καινούριο που σε λίγους μήνες θα είναι παλιό, υλικά, σύρματα, αντιστάσεις, υγρά, πάρε.. πάρε... πάρε....
Τελικά το κανονικό τσιγάρο είναι πιο τίμιο. Πας στο περίπτερο, δίνεις τρία κέρματα, παίρνεις το πακετάκι, καπνίζεις, τέλος. Ούτε υπερτροφοδοσία, ούτε καμμένο, ούτε να το πλανιάρουμε στην άκρη να δουλέψει, ούτε το φίλτρο θέλει άλλαγμα, ούτε τίποτε. το αγοράζεις, το καπνίζεις, πάντα το ίδιο, το σβήνεις, τέλος.
Δεν ξέρω, εγώ απογοητεύτηκα πολύ με το άτμισμα. Θέλω να πάρω δυο ατμιστές, πόσο κάνουν; 10-20-30-50-100; Τόσα-Πάρ'τα. Να βάζω υγρό και αντιστάσεις και τέλος. Να λειτουργεί. Όταν κάνουν τον κύκλο τους να τους αντικαθιστώ και όλα καλά. Υπάρχει; Απ'ότι βλέπω όχι, και ούτε θα υπάρξει. Η ατμιστική κοινότητα είναι μαγεμένη τελευταία με τον nautilus. Ακριβός, αλλά δουλευει και με το παραπάνω. Ήδη όμως άρχισαν τα παράπονα εδώ κι εκεί σιγά σιγά. Σίγουρα υπάρχουν και αυτοί που κάνουν κακή χρήση, αλλά ξεχωρίζω και έμπειρους που αφήνουν τον ενθουσιασμό στην άκρη.
Υπάρχει πάτος στο πηγάδι αυτό; Ή απλά είμαστε κορόιδα που απλά μας αρμέγουν λόγω του πάθους μας;