Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC):
“Η περιέργεια και όχι οι γεύσεις είναι αυτό που ελκει τους νέους στο ηλεκτρονικο τσιγαρο – όπως και στο κλασσικο καπνισμα , το αλκοολ η τα ναρκωτικα”Εχουμε λοιπον τον απολυτο παραλογισμο : Διαρρεει εντεχνως η είδηση για την επικειμενη απαγόρευση στις γεύσεις των υγρών αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου – η ιδια ακριβως στρατηγικη που εφαρμοσε ο Τραμπ στην πρωτη του θητεια το 2020 στις ΗΠΑ (και με την ιδια ακριβως επιχειρηματολογια ...) ακολουθειται τωρα και από τον Αδωνι Γεωργιαδη. Στο μεσοδιαστημα , πολλες χωρες δημοσιοποιησαν την προθεση τους να ακολουθησουν αντιστοιχη περιπου λογικη. Από την 1η Ιανουαρίου 2024 για παραδειγμα, απαγορεύτηκε στη Ολλανδία η πώληση υγρων για ηλεκτρονικα τσιγάρα με γεύσεις φρουτων, γλυκων κλπ και πωλούνται μόνο ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύση καπνού. Στην Ολλανδια μιλαμε, που ο μπαφος παει συννεφο. Επισης η Νότια Κορέα, η Ινδία και η Βραζιλία είναι μεταξύ των δεκάδων χωρών που έχουν ανακοινώσει σαρωτικές απαγορεύσεις.
Την ίδια όμως στιγμή, όπως δείχνουν τα δεδομένα (
https://archive.cdc.gov/#/details?url=https://www.cdc.gov/media/releases/2019/1205-nyts-2019.html), η κύρια αιτία που ωθεί τους νέους στο να δοκιμάζουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι οι ωραίες γεύσεις και τα διάφορα αρώματα αλλά η περιέργεια! Πιο συγκεκριμένα, τα δεδομένα που εξέδωσε το CDC στα τέλη του 2019, καταδεικνύουν πως όσες ανακοινώσεις ή κανονισμοί και αν εκδοθούν από την κυβέρνηση γύρω από τις γεύσεις των υγρών αναπλήρωσης, δεν πρόκειται να αποτρέψουν τους νέους από το άτμισμα. Και ο λόγος είναι πως :
«Από όλους τους μαθητές που μας ανέφεραν έστω και μια δοκιμή ηλεκτρονικού τσιγάρου, οι τρεις συχνότεροι παράγοντες ήταν:
• Η περιέργεια και η επιθυμία για κάτι καινούριο (55,3%)
• Η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων από φίλους & συγγενείς (30,8%)
• Η διάθεσή τους σε διάφορες γεύσεις όπως καραμέλα, σοκολάτα ή κα΄ποιο φρούτο (22,4%)
Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά στους μαθητές που δεν είχαν δοκιμάσει ποτέ ηλεκτρονικό τσιγάρο, το 39,1% φέρεται να δηλώνει πως ήταν περίεργοι όσον αφορά στο πώς είναι αυτό, ενώ το 37% φαίνεται πως θα δοκίμαζε το ίδιο εύκολα και κανονικά συμβατικά τσιγάρα λόγω περιέργειας».
Τόσο τα παραπάνω δεδομένα όσο και άλλα παρεμφερή, δείχνουν να επιβεβαιώνουν τα επιχειρήματα πολλών ειδικών στο συγκεκριμένο ζήτημα οι οποίοι έχουν καταλήξει πως: Οι πτυχές του χαρακτήρα μας, όπως είναι η ροπή σε πειραματισμούς ή η επιθυμία για νέες εμπειρίες, είναι ο πρωταγωνιστικός παράγοντας που ωθεί κάποιον να ξεκινήσει το κάπνισμα ή οποιαδήποτε άλλη ουσία. Αν αυτό είναι αληθές και αν λάβουμε υπόψιν μας την AΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΠΛΕΟΝ σχετική ασφάλεια του ηλεκτρονικού τσιγάρου έναντι του συμβατικού, το ότι οι νέοι - που ούτως ή άλλως θα ξεκινούσαν το κάπνισμα - επιλέγουν τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, θα πρέπει να θεωρηθεί μεγάλη επιτυχία και πρόοδος όσον αφορά στη Δημόσια Υγεία μιας χώρας.
Απαντώντας σε ένα σχετικό δημοσίευμα, ενας Αυστραλός επιστήμονας, ο Dr. Attila Danko μας εξηγουσε ηδη από το 2019 πως, όπως όλοι οι συνομήλικοί του, ξεκίνησε το κάπνισμα σε ηλικία μόλις 11 ετών! Αντίστοιχα, όπως παρα πολλοι άνθρωποι καταφέρνουν με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων να κόψουν το κάπνισμα, έτσι το κατάφερε και αυτός, με αποτέλεσμα να γίνει ένθερμος υποστηρικτής όσων μεθόδων υπόσχονται να βελτιώσουν τη ζωή των ανθρώπων, ως εκ τούτου και του ηλεκτρονικού τσιγάρου.
«Η αλήθεια είναι πως η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων από τους νέους έχει αρχικά πειραματικό χαρακτήρα, όπως άλλωστε και η χρήση άλλων προϊόντων καπνού. Υπάρχουν δεδομένα τα οποία μας δείχνουν πως αν ένας νέος δοκιμάσει ηλεκτρονικό, θα δοκιμάσει και κανονικό τσιγάρο. Αυτό έχει ως συνέπεια, κάποιοι να υποθέτουν πως το ηλεκτρονικό οδηγεί τους νέους στα συμβατικά τσιγάρα. Ωστόσο, αυτή η υπόθεση, κάθε άλλο παρά βάσιμη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί !»
Ο λόγος; Όπως αναφέρθηκε λίγο παραπάνω, το 55.3% των νέων δοκιμάζει και χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό τσιγάρο από απλή περιέργεια, όπως δοκιμάζει και άλλες, λιγότερο ή περισσότερο επικίνδυνες ουσίες, όπως είναι τα συμβατικά τσιγάρα.Μελέτες από διάφορα μέρη του κόσμου έχουν δείξει πως, όπου η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου αυξάνεται, μειώνεται αντίστοιχα το ποσοστό αυτών που καπνίζουν συμβατικά τσιγάρα. Μακροπρόθεσμα, αυτό θα πρεπει να είναι το μήνυμα προς τους αρμόδιους.
Και σαν κατακλειδα : Το αληθινό πρόβλημα δεν είναι oι γευσεις στα ηλεκτρονικα τσιγαρα , αλλά η απώλεια της ελευθερίας επιλογων. Σε έναν κόσμο διαρκούς ελέγχου, εκπαιδευτηκαμε να φοβόμαστε τους πάντες και τα πάντα. Επι πλεον , η εξουσια – Λεβιαθαν αποφασιζει εκ των προτερων τι είναι καλο για εμας χωρις καν διαβουλευση και , το πιο ανησυχητικο, χρησιμοποιει συστηματικα στρατευμενους δουλοπαροικους – «επιστημονες» για να δικαιολογησει επιλογες εξοχως μεροληπτικες . Και εν τελει , μπαινει ένα πρωταρχικο προβλημα νομικης τεκμηριωσης : ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΝΑ ΤΙΜΩΡΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΦΟΡΟΥΣ KAI ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΩΝ ΟΥΚ ΕΣΤΙ ΤΕΛΟΣ ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙΣ ΣΤΙΣ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ;
Aρκει τελικα να σκεφτει κανεις ότι ολο αυτό το ξεκινησαν οι βλαχο- Αμερικανοι. Που ψηφισαν τον Τραμπ για να τους ξανακανει μεγαλους – τρομαρα τους. Που τιναξαν μεσα σε τρεις μηνες την παγκοσμια οικονομια στον αερα και πεταξαν στα σκουπιδια τους δυστυχους Ουκρανους που μεχρι τωρα τους εκαναν την βρωμικη δουλεια γιατι ετσι γουσταρουν. Που θεωρουν απαραβατο δικαιωμα τους την οπλοκατοχη , αλλα όχι την γευση «μπισκοτοκρεμα» στο ηλεκτρονικο τσιγαρο. Και που μια φορα τον μηνα , καποιος παλαβος μπουκαρει σε ένα σχολειο με ένα ΑΚ-47 και γαζωνει οποιον βρει μπροστα του…