Μερικές πρόχειρες σκέψεις.
Το ότι υπάρχει ασάφεια και κενό σ'αυτόν το νόμο είναι σίγουρο. Κατ' αρχήν ο σκοπός του είναι η προστασία των ανηλίκων από τον καπνό. Γι'αυτό και απαγορεύει οτιδήποτε μοιάζει με τσιγάρο, έστω κι αν δεν έχει καπνό, με τη λογική να μην παρασύρονται τα παιδιά, όπως π.χ. από τις τσίχλες-τσιγάρα που κυκλοφορούσαν παλιά, και να μην εξοικειώνονται με το κ.τ.
Μέσα στην απαγόρευση προσθέτει και το η.τ. με τελείως πρόχειρη διατύπωση ("καθώς και το ηλεκτρονικό τσιγάρο"), χωρίς να προσδιορίζει τι είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τι ακριβώς απαγορεύεται σε σχέση με αυτό (ενώ για άλλα γράφει "κατασκευή, προβολή, εμπορία και πώληση αντικειμένων που έχουν την εξωτερική μορφή προϊόντων καπνού". Φαίνεται σαν η φράση "καθώς και το ηλεκτρονικό τσιγάρο" να μπήκε την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο.
Εδώ πρέπει να θυμηθούμε ότι τότε (και μέχρι 1,5 χρόνο πριν) τα η.τ που κυκλοφορούσαν είχαν μορφή τσιγάρου και διαφημίζονταν ως προϊόντα διακοπής του καπνίσματος ή σαν υγιεινό κάπνισμα.
Γι'αυτό μπήκε και η περίφημη παράγραφος 2 που απαιτεί την έγκριση του ΕΟΦ και γι'αυτό τώρα όλοι όσοι εμπορεύονται το η.τ. τονίζουν ότι δεν πρόκειται για μέθοδο διακοπής του καπνίσματος κλπ. ώστε να μην τους πουν ότι πουλάνε απαγορευμένα προϊόντα και τρέχουν για έγκριση.
Όπως είναι διατυπωμένος ο νόμος, φαίνεται ότι απαγορεύει γενικά το η.τ. και η κυκλοφορία του επιτρέπεται κατ' εξαίρεση και μόνο με έγκριση του Υπουργείου Υγείας (ΕΟΦ). Εδώ υπάρχει μπέρδεμα γιατί εφόσον το η.τ. δεν είναι προϊόν καπνού και δεν διατίθεται για την διακοπή του καπνίσματος, δεν μπορεί να πάρει και άδεια!
Αυτά έρχονται σε αντίθεση με τον σκοπό και το πνεύμα του νόμου γιατί δεν δικαιολογείται γενική απαγόρευση του η.τ. μόνο και μόνο για την προστασία των ανηλίκων.
Βέβαια, ο νόμος αυτός απαγορεύει την "κατασκευή, προβολή, εμπορία και πώληση αντικειμένων που έχουν την εξωτερική μορφή προϊόντων καπνού, καθώς και το ηλεκτρονικό τσιγάρο". Δεν απαγορεύει την χρήση! Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να αγοράσεις ένα η.τ. από άλλη χώρα και να το χρησιμοποιείς στην Ελλάδα. Επίσης δεν απαγορεύει τα υγρά - η περίφημη απόφαση του ΕΟΦ είναι παρόμοια με την παράγραφο 2, αναφέρεται σε υγρά που περιέχουν νικοτίνη, τα οποία (αυθαίρετα) θεωρεί φαρμακευτικά.
Γενικά ο νόμος αυτός, σε σχέση με το η.τ., είναι προβληματικός (πιθανόν γιατί όταν συντάχθηκε δεν είχαν υπόψη τους το η.τ. και το πρόσθεσαν μετά), ουδείς όμως ασχολείται (ακόμα) με αυτόν ή με την εφαρμογή του, αλλιώς θα είχαμε μειώσει το έλλειμα από τα χιλιάρικα που θα εισπράττονταν από τα πρόστιμα στα καταστήματα που πουλάνε η.τ.
Να είμαστε σίγουροι όμως ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στην αντιμετώπιση του η.τ. από την πολιτεία και αυτές δεν θα είναι για καλό (εκτός κι αν ο Μπεχράκης και οι περί αυτόν γίνουν ατμιστές!)