α) Χρησιμοποίησα βάσεις VG της unami και PG της atmosLab σε αναλογίες 70/30 VG/PG
β) χρησιμοποίησα 3% αναλογία σε κάθε υγρό που έφτιαξα (3 υγρά των 10ml).
γ) Φύλαξα τα υγρά μου σε μπουκαλάκια των 30ml για να έχουν χώρο για καλό χτύπημα και αέρισμα και τα άφησα για μια εβδομάδα σε ένα ντουλάπι μακρυά απο φως. Κάθε μέρα μια φορα το πρωί και μια το βράδυ χτύπαγα καλά τα υγρά (φραπέδιασμα) μέσα στα μπουκαλάκια και
δ) την 3η ημέρα έβγαλα τα πώματα για 3 ώρες να πάρουν αέρα.
(ε) Η βανίλια από την πρώτη στιγμή πήρε λίγο χρώμα και ίσως σήμερα (7 ημέρες μετά την δημιουργία) να είναι ακόμα λίγο πιο σκούρα. Η μπανάνα και το μήλο ίσα που φαίνοντε ότι σκούρυναν λίγο. Δοκιμάζοντας τα υγρά, η βανίλια φαίνεται ικανοποιητική αν και θα την προτιμούσα πολύ πιο δυνατή. Η μπανάνα και το μήλο είναι σχεδόν άγευστα. Ίσα που το καταλαβαίνεις στην γεύση.
Οι ερωτήσεις μου:
Γιατί αν και χρημοποίησα τις δοσολογίες που προτείνει η εταιρία τα υγρά μου βγήκαν τόσο άγευστα? Μήπως δεν κάνω καλά που τα χτυπάω τόσο? Μήπως δεν έκανα καλά που τα άφησα να πάρουν αέρα? Επίσης δεν θα έπρεπε να σκουρύνουν μετά από μια εβδομάδα?
1) Η μπανάνα ειδικά όταν πέρνω έτοιμο υγρό και του κάνω ωρίμανση, πάντα σκουρένει και πορτοκαλο-κιτρινίζει. Η δικιά μου τίποτα.
2) Μήπως φταίει ότι χρησιμοποιώ πολύ VG και χάνεται η γεύση? Έχει κάποιος εμπειρία με τα υγρά της συγκεκριμένης εταιρίας και τι δοσολογίες χρησιμοποιεί? Σε επικοινωνία πάντως που είχα με την flavourart μου απάντησαν να μην βάλω πάνω απο 5%.
3) Φοβάμαι μήπως για κάποιο λόγο τα χτύπησα πολύ και εξατμίστηκε το άρωμα. Όταν τα πρωτοέφτιαξα είχαν απίστευτα δυνατό άρωμα. Σήμερα, ίσα που μυρίζουν μέσα από το μπουκαλάκι. Έχει κανείς ιδέα τι μπορεί να φταίει? Εκτώς και αν η δοσολογία που έβαλα ήταν όντως αρκετά μικρή (χρησιμοποίησα σύριγγες ακριβείας)
*Bonus ερωτησεις :p
α) Χρησιμοποιώ 40αρα νικοτίνη της unami που την σπάω με VG/PG και την κατεβάζω γύρω στα 4mg. Όταν πέρνω με την σύριγγα από το μπουκαλάκι νικοτίνη, χρειάζετε να χτυπήσω το μπουκαλάκι πρώτα ή είναι κομπλέ?
β) Τα αρώματα της flavourart όταν τα χρησιμοποιώ στα υγρά μου χρειάζοντε χτύπημα ή τα προσθέτω κατευθείαν?
γ)Το φραπέδιασμα γενικά κάνει κακό στα υγρά? Μήπως πρέπει να φτιάξω καλύτερα έναν μαγνητικό αναδευτήρα?
Οι ερωτήσεις σου μου θύμισαν εμένα, κάπου 40 μήνες πριν
Πριν τις ερωτήσεις:α) δεν νομίζω πως έχει σημασία ποιας εταιρείας βάση χρησιμοποιούμε, αρκεί να είναι αληθή τα λεγόμενα της ετικέτας
β) υπάρχουν πολλοί εδώ μέσα
που δεν έχουν την υπομονή της ωρίμανσης "σύμφωνα με τις οδηγίες" και "σύμφωνα με αυτά που προτείνει ο κατασκευαστής". Μόνο που τα ποστ είναι σκόρπια και δεν φαίνεται πόσοι είναι. Είναι οι λεγόμενοι "αρωματάκηδες" του φόρουμ που έχουν να περιμένουν ωριμάνσεις και ωριμάνσεις, πχ να ωριμάσουν τα παιδιά, να ωριμάσουν τα φυτά στη γλάστρα, στα οποία πρέπει να μιλάς - λένε. Τώρα να ανοίγω κουβέντα με τους εστέρες της χψ εταιρείας που προσομοιάζουν το τάδε άρωμα δε μου κάθεται και τόσο καλά και ο Φρόυντ δεν υπάρχει πια. Από την άλλη, να περιμένω την "βαρελίσια" ωρίμανση και να παίζω τακ-τακ περιμένοντας, δεν με αφήνει το περιβάλλον (δουλειά, αναμονή στην πάσης φύσεως ουρά κλπ).
Βουρ λοιπόν 10 % άρωμα κι άσε τις προγραμματικές δηλώσεις να δηλώνουν.
Είμαστε μια σιωπηρή μειοψηφία κι εμείς...
γ) όλα καλώς καμωμένα
δ) ουπς... τα υγρά τα αερίζουμε μόνο αν μυρίζουν οινοπνευματίλα (η χαρακτηριστική μυρωδιά των διαλυτών βάσεων, που είναι αλκοόλες) Ίσως εκεί να χάθηκε κάποιο άρωμα...
ε) το σκούρο χρώμα (με τον καιρό) είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων:
έκθεση στο ηλιακό φως
φύση των αρωμάτων
φύση των μπουκαλακιών φύλαξης
κατάλοιπα που από την αντίσταση αιωρούνται στην δεξαμενή, αν το υγρό μετρά τζούρες
ερωτήσεις (όσες δεν θεωρώ ότι καλύφθηκαν)
1) τα έτοιμα υγρά δεν θέλουν ωρίμανση - τι εννοείς και πώς κάνεις ωρίμανση με αυτά;
2) ναι, η vg "σκεπάζει" αρκετά αρώματα, απροσδιόριστο ποια, αφού η φύση του αρώματος αλλάζει από εταιρεία σε εταιρεία και από παρτίδα σε παρτίδα (ενδεχομένως).
3) από τη στιγμή που το υγρό έχει καπάκι από πάνω, όσο φραπέδιασμα κι αν γίνει, το άρωμα επιστρέφει στο μαντρί
Bonusα) η νικοτίνη συνηθίζει να είναι προς τα πάνω, καθώς είναι διαλυμένη σε νερό που έχει μικρότερη μοριακή μάζα από pg-vg, οπότε ένα ανακάτεμα είναι απαραίτητο
β) ανάλογα με την μοριακή μάζα/πυκνότητα των αρωμάτων σε σχέση με τον διαλύτη/βάση, άρα ανακάτεμα να είμαστε σίγουροι
γ) όχι (προσωπική άποψη) - αν είναι για τόση λεπτομέρεια και άγχος, υπάρχουν άλλα χόμπι (χόμπι είναι και το diy)