Ιστορίες για… αρχάριους!Ακόμα θυμάμαι τις πρώτες-πρώτες «φοβισμένες» τζούρες μου στο άτμισμα, που μου έφερναν βήχα τις πρώτες 2-3 μέρες. Πάλευα με τον Nautilus 2, να φέρω την MTL τζούρα του στην ίδια αίσθηση «σύντομου, αλλά έντονου» ρουφήγματος που είχα με το τσιγάρο (άφιλτρο), για να αποφύγω τον βήχα. Έψαχνα, με την 1.8Ω αντίστασή του, την ρύθμιση αυτή στη μία ή και μισή ανοιχτή τρύπα αέρα του και στα υποτονικά 7.5-8.5W, για να μην ρουφήξω περισσότερη ποσότητα ατμού από αυτήν που άντεχα.
Την λύση μου τη βρήκα με το να πατάω παρατεταμένα το fire του απλού pico (που χρησιμοποιούσα) και στο διάστημα αυτό να τραβάω δύο ξεχωριστές, απανωτές, σύντομες ρουφηξιές, από τις οποίες κατέβαζα ως τζούρα μόνο την δεύτερη ρουφηξιά. Έτσι, παραγόταν (με λίγα watts) ικανή ποσότητα ατμού στο στόμα με αυτήν του τσιγαρίσιου καπνού, αλλά απ’ αυτήν κατέβαζα λιγότερη, ως τζούρα (ανάλογη ποσότητα με του τσιγάρου). Αυτός ήταν ο δικός μου τρόπος αποφυγής του βήχα… του παρθενικού μου ατμίσματος.
Πολύ αργότερα κατάλαβα ότι για όλο αυτό το «κόλπο» ευθυνόταν το Kanthal της κεφαλής (εργοστασιακής αντίστασης) του Nautilus 2, που αργούσε να πάρει μπροστά με τόσα λίγα watts, αλλά και το ότι, όταν ανέβαινα σε watts, έβγαζε περισσότερο ατμό από όσον μπορούσα (ως αρχάριος) να διαχειριστώ (χωρίς βήχα) με την έντονη/σύντομη τζούρα που είχα συνηθίσει από το κάπνισμα.
Τα πρώτα μου ατμιστικά «βήματα» έγιναν με το Gandalf (της Λάμδα), που η γεύση του με κράτησε στο άτμισμα τις πρώτες «επικίνδυνες» -για πισωγύρισμα- μέρες (μόλις οι 4 πρώτες μέρες ήταν με «πήγαινε-έλα», κυρίως στον πρωινό καφέ και μετά το φαγητό). Τελικά, σε μένα, το 50% της γρήγορης μετάβασης νομίζω ότι οφειλόταν στο υγρό, επειδή δεν μου θύμιζε γεύση τσιγάρου, αλλά γεύση ελαφρώς γλυκού, ελαφρώς αρωματικού καπνού πίπας (κάτι διαφορετικό, δηλαδή). Το άλλο 50% ήταν η τζούρα.
Ιστορίες για… αγρίους μου φαίνονται τώρα, που έμαθα «ανακλαστικά» το πιο χαλαρό, “μακρόσυρτο” MTL ρούφηγμα. Αλλά, γι’ αυτόν που πασχίζει να κάνει τα πρώτα βήματα στο άτμισμα, δεν είναι καθόλου.
Με την ευκαιρία, λοιπόν, της παρουσίασης του Nicolas της Vapefly, θα αναφερθώ στο ζήτημα της τζούρας ενός αρχάριου, γιατί σ’ αυτό είναι που βοηθάει ιδιαίτερα ο Nicolas.
Για τους καπνιστές, που ακόμα σκέφτονται το πώς θα μπορέσουν να το γυρίσουν στο άτμισμα.Ο
Nicolas είναι ένας εργοστασιακός ατμοποιητής (clearomizer)
κατάλληλος για όσους το σκέφτονται να αρχίσουν το άτμισμα (δηλαδή, γι’ αυτούς που νιώθουν ότι κάτι πρέπει να κάνουν επιτέλους με το κάπνισμα για να ξεφύγουν).
Νομίζω ότι μαζί του θα νιώσουν αμέσως την «ασφάλεια» ότι
με την ίδια τζούρα τους στο κάπνισμα θα μεταπηδήσουν εύκολα στην ίδια τζούρα ατμίσματος, δηλ. αρκετά σφιχτή και μικρής διάρκειας MTL τζούρα με αρκετό ατμό.
Με τον σφιχτοτζούρη Nicolas, ο καπνιστής ουσιαστικά δεν θα χρειαστεί περίοδο προσαρμογής στο άτμισμα (ως προς το θέμα της τζούρας) και δεν θα γυρίσει πίσω στο κάπνισμα, αν βρει σύντομα το κατάλληλο -γι’ αυτόν- υγρό. Η ευκολία χρήσης του Nicolas είναι ένα ακόμα πλεονέκτημά του, ως καταλληλότερος για τα πρώτα «βήματα» ενός πρωτάρη ατμιστή, που προφανώς θα ήθελε να ατμίζει με την ίδια ευκολία που κάπνιζε. Ο Nicolas έχει ευκολότατη αναπλήρωση υγρού στο τανκ από πάνω, απλώς ξεβιδώνοντας το top cap. Ως clearomizer παίρνει ανταλλακτικές κεφαλές (εργοστασιακές αντιστάσεις), που όμως αντικαθίστανται πανεύκολα. Και δεν χρειάζεται να αδειάσεις το τανκ για να τις αλλάξεις. Απλώς το αναποδογυρίζεις και ξεβιδώνεις τη βάση.
Και «λίγα» (!) λόγια για τους πιο… «περίεργους»!To «Nicolas» σημαίνει «νίκη λαού». H wiki λέει: «
It is derived from the Greek name Νικόλαος (Nikolaos), a compound of νίκη nikē 'victory' and λαός; laos 'people'. The name can be understood to mean people's victory».Ίσως η Vapefly το διάλεξε για να δηλώσει ότι πρόκειται για ατμοποιητή που βοηθάει τον κόσμο να «νικήσει»… το κάπνισμα (!).Ο
Nicolas είναι ένας
22άρης clearomizer,
κοντός (πιο κοντός από τον Nautilus2), με
3ml-χωρητικότητας tank, αλλά έχει και TPD εκδοχή με 2ml.
Η Vapefly λέει ότι ο Nicolas των 2 ml χωρητικότητας του tank διαφέρει μόνο στην εσωτερική διάμετρο του tank, που είναι 16mm, από 19mm στον 3ml, ενώ όλες οι άλλες διαστάσεις τους είναι ίδιες (!).
Ο Nicolas έχει
εύκολο γέμισμα από πάνω, ξεβιδώνοντας το top cap, όπως και στον Ijoy Elf, τον «αδερφό» του Nautilus 2 (και όχι ξεβιδώνοντας ολόκληρη «πανοπλία», όπως στον Nautilus 2).
Στα παρακάτω θα συνεχίσω να κάνω συσχετισμούς με τον Nautilus 2 κυρίως (αλλά και με τους άλλους της ίδιας κατηγορίας που χρησιμοποιώ: Ijoy Elf, Innokin Zenith), καθώς αυτός είναι ο clearomizer που οι περισσότεροι εκθειάζουν ως τον κατάλληλο για να ξεκινήσει κανείς το «σφιχτό» MTL άτμισμα και να παραμείνει σ’ αυτό, χωρίς παράλληλο κάπνισμα.
Ο Nicolas, εκτός του driptip και της κεφαλής (εργοστασιακή αντίσταση), έχει τρία κομμάτια. Εύκολα πλένεται με τρεχούμενο νερό βρύσης και αμέσως σκουπίζεται με χαρτί κουζίνας.
Έχει ευκολότατη αντικατάσταση της κεφαλής του (όχι όπως στον Nautilus 2 και στον Ijoy Elf, όπου απαιτείται «καλό» βίδωμά της στη βάση και ξεβίδωμά της).
Στον Nicolas απλώς ξεβιδώνεις τη βάση, που είναι και το airflow ring, το οποίο έχει και στοπ για «κόντρα» στο ξεβίδωμά της, όπως ακριβώς και στον Zenith (χωρίς να ταλαιπωρείσαι, όπως στον Nautilus 2, με το ξεβίδωμα της «πανοπλίας» του, που κολλάει και δεν βρίσκουν κόντρα τα δάχτυλα στο δαχτυλίδι του αέρα για να την ξεβιδώσεις).
Μετά, απλώς τραβάς την παλιά κεφαλή έξω από το κάτω πλαίσιο του tank και σπρώχνεις μέσα την καινούργια, χωρίς κανένα βίδωμά της και χωρίς καμία «ευθυγράμμιση» εγκοπών, όπως χρειάζεται στον Zenith (στον οποίο οι τρύπες τροφοδοσίας υγρού της καμπάνας του είναι συγκεκριμένες, ενώ στον Nicolas δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη, λόγω της σχεδίασης της βάσης της καμπάνας του που μοιάζει με τραπεζάκι).
Και αυτό γίνεται (όπως και στον Zenith) χωρίς να χρειάζεται πρότερο άδειασμα του υγρού από το tank ή να περιμένεις να καταναλώσεις πρώτα όλο το υγρό στο tank, συνήθως με «μπουκωμένη» κεφαλή (όπως στον Nautilus 2 και στον Elf).
Συσκευασία Έχει μέσα:
- ανταλλακτική κεφαλή 0.6Ω (σε περισσότερα watts, 18-25W, με περισσότερο αέρα), για υγρά με περισσότερη VG ή για γλυκά υγρά (η εγκατεστημένη είναι 1.8Ω για υγρά 50VG/50PG με λιγότερα watts, 9-13W, και λιγότερο αέρα),
- ανταλλακτικό τζαμάκι pyrex,
- σακουλάκι με μπόλικα orings σιλικόνης,
- κατατοπιστικό manual με φωτογραφίες και με QR code για σκανάρισμα με το κινητό και άμεσο άνοιγμα της σελίδας του κατασκευαστή.
«1, 2, 3, Test, Test!»Επειδή ο Nicolas της Vapefly ανήκει στην κατηγορία των «σφιχτών» MTL clearomizers για εισαγωγή στο άτμισμα, για το τεστάρισμά του έπρεπε να επανέλθω στον εισαγωγικό εκείνο τρόπο ατμίσματός μου και μάλιστα χρησιμοποιώντας παράλληλα και τον Nautilus 2, για ταχύτερη επαναφορά εκείνης της ατμιστικής μνήμης μου.
Στον Nicolas, λοιπόν, έχω την αίσθηση (perception, είπαμε!) ότι με την μικρότερη τρύπα αέρα (ίδιας διαμέτρου με την μικρότερη τρύπα του Nautilus 2) είμαι ακριβώς στην παλιά μου αίσθηση ρουφήγματος του τσιγάρου, όταν χρησιμοποιώ την 1.8Ω κεφαλή του και δεν χρειάζεται να πατάω το fire του pico για τόση ώρα όσο χρειάζεται στον Nautilus 2 με την 1.8Ω (και ίδια watts), για να δημιουργηθεί η ίδια ποσότητα ατμού. Δηλαδή, η κεφαλή του Nioclas παράγει περισσότερο ατμό σε λιγότερο χρόνο. Αφού και των δύο οι τρύπες αέρα του airflow ring είναι ίδιες, ο περισσότερος ατμός και η πιο σφιχτή τζούρα του Nicolas οφείλονται στην κατασκευή της κεφαλής του και στην υπόλοιπη εσωτερική σχεδίασή του από την αντίσταση και πάνω, όπως θα δείτε στη συνέχεια.
ΑντικειμενικάΚατ’ αρχάς, είναι εμφανέστατο ότι η τρύπα εισόδου αέρα στο κάτω μέρος της κεφαλής του Nicolas είναι στενότατη και δεν συγκρίνεται με καμία αντίστοιχη. Δείτε την επόμενη εικόνα σύγκρισης των κεφαλών (χρησιμοποιημένων): η μεσαία είναι του Nicolas, η κάτω του Nautilus 2 και η πάνω του Zenith. Αυτό, από μόνο του, μπορεί να εξηγήσει το ότι
ο Nicolas είναι ο σφιχτότερος όλων.
Προφανώς, επειδή
οι κεφαλές του Nicolas είναι BVC από Ni80 (0.6Ω με 18-25W και 1.8Ω με 9-13W) και όχι από Kanthal, όπως του Nautilus 2, το σύρμα τους, ως γνωστόν, «αρπάζει» πιο γρήγορα ή και από λιγότερα watts. Δηλαδή,
με σύντομη τζούρα και λίγα watts, δίνει αρκετό ατμό, άρα και γεύση.
Ο ατμός του Nicolas μπορεί να φανεί σε πολλούς όμοια πυκνός και όμοια smooth η τζούρα του με του Nautilus 2. Αλλά, ο Nautilus 2 (λόγω του Kanthal της κεφαλής του), θέλει περισσότερη διάρκεια πατήματος του fire (πάνω στο ίδιο mod εννοείται, με την ίδια ρύθμιση, για την ίδιας τιμής -1.8Ω- κεφαλή και στους δύο).
Όμως,
η κεφαλή του Nicolas έχει διαφορετική σχεδίαση, που ίσως εξηγεί αρκετά από τα διαφορετικά χαρακτηριστικά αίσθησης ατμίσματος του Nicolas. Η 1.8Ω κεφαλή χρησιμοποιεί 2mm αξονάκι (έναντι 1.5mm του Nautilus 2), που σημαίνει ότι δεν μπουκώνει τόσο γρήγορα (η 0.6Ω κεφαλή είναι με 2.4mm αξονάκι, για ακόμα περισσότερο ατμό). Αλλά στην κορυφή της (στην έξοδο του ατμού της) διαθέτει ένα στένωμα του μεταλλικού περιβλήματός της (σαν δακτύλιο-καπάκι), λίγο πιο πάνω από το βαμβάκι και το πηνίο της αντίστασής της, το οποίο δημιουργεί έτσι έναν πρώτο θάλαμο συμπύκνωσης του παραγόμενου ατμού, πριν αυτός οδηγηθεί στην καμπάνα του. Αυτό ουσιαστικά «ορίζει» έναν μικρότερο χώρο ατμοποίησης. Και είναι γνωστά τα πλεονεκτήματα των μικρών χώρων ατμοποίησης για μεγιστοποίηση της απόδοσης σε πυκνότητα παραγόμενου ατμού με λίγα watts, στοχεύοντας στην ανάλυση γεύσης καπνικών υγρών (τέτοια υγρά χρησιμοποιούν συνήθως οι πρωτο-εισερχόμενοι στο άτμισμα).
Η
καμπάνα του Nicolas (μέσα στην οποία απλώς σπρώχνεται η κεφαλή) στην εσωτερική κορυφή της είναι τρουλωτή, για ομαλότερη συμπίεση του ατμού προς το driptip. Στην επόμενη φωτό φαίνεται αριστερά η τρουλωτή καμπάνα, στη μέση η μικρή τρύπα εισόδου αέρα της 1.8Ω κεφαλής (της 0.6Ω είναι λίγο μεγαλύτερη) και δεξιά η βάση.
Η στένωση της εξόδου της καμπάνας είναι ίδιας διαμέτρου με την διάμετρο της εισαγωγής του ατμού στο
drip tip του, οπότε ο ατμός μπαίνοντας στο drip tip διατηρεί την ίδια πίεση. Όμως, το driptip του, αμέσως μετά, φαρδαίνει λίγο το κανάλι αέρα του, οπότε δημιουργεί αποσυμπίεση του ατμού και άρα ανατάραξή του λίγο πριν μπει στο στόμα. Αυτό επιτρέπει την εντύπωση πλούσιας γεύσης στους πρώτους-πρώτους γευστικούς κάλυκες του μπροστινού μέρους της γλώσσας και γενικότερα της εισόδου της στοματικής κοιλότητας.
Στον Nautilus2, το drip tip έχει στενότερη εισαγωγή από την έξοδο της καμινάδας του, η οποία καμινάδα είναι απλώς το πάνω μέρος της ίδιας του της εργοστασιακής κεφαλής (το μεταλλικό της περίβλημά της είναι ευθυτενές, άρα δεν δημιουργεί περιορισμό του χώρου ατμοποίησης). Αυτό σημαίνει ότι στον Nautilus 2 ο ατμός συμπιέζεται στην αρχή της εισόδου του στο driptip. Όμως, το driptip του Nautilus 2 έχει μία στένωση στην έξοδο του καναλιού του στα χείλη, οπότε η αποσυμπίεσή του γίνεται μέσα στο στόμα και οι πρώτοι-πρώτοι γευστικοί του κάλυκες δεν προλαβαίνουν να «πλημμυρίσουν» από την ανατάραξη του ατμού (που εκτυλίσσεται λίγο πιο πίσω μέσα στο στόμα και «πιάνουν» τους πλευρικούς γευστικούς κάλυκες της γλώσσας, οι οποίοι δημιουργούν… το τελικό «συμπέρασμα» στον εγκέφαλο).
Στον Εlf θα αναφερθώ εδώ καταχρηστικά, για να γίνει ακόμα πιο κατανοητό το γιατί το «top cap» (η εσωτερική διαμόρφωση της κορυφής της καμπάνας/καμινάδας) και το drip tip επηρεάζουν την αίσθηση της τζούρας. Ο Elf, αν και έχει την ίδια ακριβώς κεφαλή με τον Nautilus2, δίνει την πιο χαλαρή MTL τζούρα από όλους. Αυτό οφείλεται στην λίγο διαφορετική διαμόρφωση της πρόσθετης καμινάδας που διαμορφώνει το top cap του πάνω από την κεφαλή του, αλλά και λόγω της λίγο διαφορετικής διαμόρφωσης του εσωτερικού καναλιού του driptip του. Το driptip του Elf, ενώ δέχεται τον ατμό με ένα ομαλά διαβαθμισμένο στένεμα του καναλιού του, στη συνέχεια διατηρεί σταθερή τη διάμετρό του καναλιού του μέχρι την έξοδο προς το στόμα. Αντίθετα, το drip tip του Nautilus 2 ξεκινά στην είσοδό του με πιο φαρδύ κανάλι αέρα, το οποίο διατηρείται σταθερό και μόνο στην έξοδο του driptip προς το στόμα στενεύει απότομα.
Αρκετά σας ζάλισα με λεπτομέρειες!
Airflow ring/βάσηΟ Nicolas έχει στο
airflow ring ένα μακρύ «παράθυρο» για την αθροιστική χρήση όσων από τις 5 οπές αέρα θέλεις (όπως και ο Nautilus 2 και οι λοιποί). Έχει, όμως, πρόσθετα και μία μεμονωμένη τρύπα, για να διαλέγεις κάθε φορά ανοιχτή μόνο μία από τις διαθέσιμες 5 τρύπες αέρα (ακόμα και αν αυτή είναι ενδιάμεσα τοποθετημένη στη σειρά των 5 οπών). Αυτό επιτρέπει περισσότερης ακρίβειας επιλογή αέρα, για να ταιριάξετε την τζούρα σας στις εκάστοτε προτιμήσεις σας.
Όλα αυτά τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά, επιτρέπουν στον Nicolas να είναι προσαρμοστικότατος, γευστικότατος, με μικρή κατανάλωση υγρού για τις συνθήκες χρήσης ενός νέου ατμιστή, δίνοντάς του σφιχτότατη MTL τζούρα με επιλογή της πιο περιορισμένης ροής αέρα στο airflow ring.
Στην γεύση δεν θα αναφερθώ ιδιαίτερα (ως συνηθίζω, λόγω θέματος εντελώς προσωπικής εντύπωσης), αλλά θα βάλω τον Nicolas στην ίδια γευστική κατηγορία (κατάλληλη για πρωτάρηδες ατμιστές που ξεκινάνε με καπνικά υγρά) με τον Zenith, τον Nautilus 2 και ίσως τον Triton mini και τον Ijoy Εlf (που παίρνουν τις ίδιες αντιστάσεις με τον Nautilus 2). Το χαρακτηριστικό αυτής της κατηγορίας είναι ότι δίνουν και ανάλυση γεύσης με λίγα watts (όχι, βέβαια, στα επίπεδα ενός σφιχτοτζούρη RTA).
Ένας «χοντρικός» μπούσουλας για τους πρωτόπειρους ατμιστές που ξεκινάνε, ως γνωστόν, με “σφιχτούς» MTL clearomizers:(α) οι κεφαλές τους αντέχουν περισσότερο σε διάρκεια χρήσης, όταν δουλεύουν σε λιγότερα watts,
(β) οι κεφαλές τους αντέχουν λιγότερο (σε διάρκεια χρήσης), όταν δουλεύουν με λιγότερο αέρα,
(γ) οι κεφαλές τους αντέχουν περισσότερο, όταν πατάς το fire συντομότερα, αλλά συνεχίζεις να ρουφάς την τζούρα σου ακόμα και μετά που αφήνεις το fire. Αυτό επιτρέπει να ρουφάς και τον ατμό που εξακολουθεί να παράγεται μέχρι να κρυώσει εντελώς η αντίσταση (άρα περισσότερος ατμός στην διάρκεια ρουφήγματος της τζούρας σου), αλλά και να ποτίζεις με υγρό το βαμβάκι της κεφαλής, προετοιμάζοντάς την για την ατμοποίηση της επόμενης τζούρας (να μην βρει το βαμβάκι σου χωρίς επαρκές πότισμα). Με τον τρόπο αυτό, έχεις και αρκετό ατμό στην τζούρα σου, αλλά και το συντομότερο πάτημα του fire σου εξασφαλίζει μεγαλύτερη διάρκεια χρήσης της μπαταρίας σου (περισσότερες τζούρες μέχρι να αδειάσει η μπαταρία).
Όλα αυτά, βέβαια, πέρα από το είδος του υγρού που χρησιμοποιεί κανείς και που μπορεί να μειώσει δραματικά την διάρκεια ζωής της κεφαλής, λόγω των καταλοίπων της ατμοποίησης (τα γλυκά καταστρέφουν και την «υγεία» των κεφαλών, όχι μόνο τη δική μας!)
Σημείωση: Ο Nicolas υπάρχει στην αγορά από καιρό. Ανταλλακτικές κεφαλές υπάρχουν διαθέσιμες.
Και τώρα…
η αναμνηστική φωτό της παρέας. Από αριστερά: Zenith (4ml), Nautilus 2 (2ml), Nicolas (3ml), Elf (2ml). Το driptip του Elf δεν επιτρέπει τόσο κλειστά χείλη (όπως των άλλων) και αυτό διαφοροποιεί αρκετά την ατμιστική αίσθηση (χαλαρότερη MTL τζούρα).
Για να φανεί η διαφορά ύψους τους έχουν τοποθετηθεί πάνω σε ίδιους ύψους mods (από αριστερά: pico25, pico μαύρο, pico ασημί και τέλος swag).
Χρήσιμο: Οι χρησιμοποιημένες κεφαλές έχουν orings, χρήσιμα για… μεταγενέστερους ατμιστικούς καιρούς. Κρατήστε τα πριν τις πετάξετε.
Καλό Σαββατοκύριακο να έχετε όλοι σας.