Παρολο που τα σιχαινομαι πολυ.. ΠΑΡΑ πολυ... τα θετικα τους ειναι εμφανη. Πρωτα απ'ολα ειναι οτι ευκολοτερο για νεοεισερχομενους στο ατμισμα. Φαντασου να προσπαθησεις να πουλησεις σε καποιον πρωταρη ενα pod κι ενα nautilus 2 με πικο και μπαταρια 18650 πχ. Απο τη μια εξηγεις φορτισμα εξωτερικο (και αν), γεμισμα υγρου, ελεγχο αερα, αλλαγμα αντιστασης (μονο αδειο), ρυθμισεις βατ, κανα καθαρισμα που και που, υγρα, μπουκαλακια.. Στο pod λες αυτο ειναι κι απλα ρουφας χωρις κουμπια, οτι ωρα θες αλλαζεις podακι/ γευση/ νικοτινη, αν θες το ξαναβαζεις μετα κι οταν αναβοσβηνει η μπαταρια στην πριζα. Αδειαζει? Σκουπιδια και κουμπωνεις αλλο. Μεσα σε ολα αυτα, mod με ατμο εχουν ενα καποιο μεγεθος, βαρος και ασχημια μπροστα στα ντελικατα/compact pod που βγαινουν τωρα. Α και η αρχικη τιμη τους ειναι πολυ μικρη (γιατι απλα τα σκας στα Pod μετα). Το point μου ειναι πως αν δεν ειναι gadgetακιας ψαγμενος ο αλλος κι απλα θελει να απαλλαγει απο το τσιγαρο, δεν θα κατσει να δει specs, ουτε χωρητικοτητα μπαταριας, ουτε το αισχρο κοστος υγρου. Θα δει στο μαγαζι κατι ωραιο, φτηνο, μικρο, απλο και θα πει "εδω ειμαστε". Και δεν θα τον πριξει και κανεις για το "πιστολι" που κουβαλαει στην τσεπη του γιατι αποφασισε να το κοψει.
Δευτερον, τι καλυτερο για εταιριες απο το να πουλανε pod systems που παιρνουν μονο δικα τους ανταλλακτικα? Χηνα με χρυσα αυγα. ΜΟΝΟ κερδος. Πολυ κερδος. Τοσο καιρο την βγαζουν με μοντ και ατμοποιητες βασιζομενοι στο hype για να κανουν καλη μπαζα. Μονο η smok και η aspire εχουν κερδος απο αντιστασεις. Οπως ειναι ο ανταγωνισμος πλεον δεν νομιζω να βγαζουν πολλα (αν βγαλουν κιολας) απο ατμοποιητες/μοντ που δεν επιασε το marketing. Αν σκεφτεις πως το κερδος των ατμομαγαζων βασιζεται σε πωλησεις υγρων κατα 70% περιπου (απ'οσο γνωριζω), δεν μενει πολυ πιτα για το hardware. Αλλο που δεν θελουν λοιπον να χωθουν εμμεσα κι εκει.
Οπως καταλαβαινεις ειναι μια κατασταση win-win. Υπαρχει ζητηση για κατι πολυ πιο απλο (κυριως για νεους ατμιστες) και οι εταιριες καλα εκαναν και τα εβγαλαν. Εχω δει ατμομαγαζα με τα τελευταια μοντελα της αγορας μεσα να πουλαν αρκετα silica τσιγαρα-στιλο ακομη γιατι φαινονται πιο απλα, μικρα κι ευκολα στον πελατη. Στα αλλα ειτε τους φοβιζε η πολυπλοκοτητα, ειτε θελαν κατι πιο μικρο. Πραγματικα οποιος κατασκευαστης δεν εχει βγαλει pod system ακομη, πρεπει να απολυσει τους υπευθυνους του πιστευω. Προσωπικα μαλλον θα τα πουλουσα σε τιμη κοστους, να παρω μεριδιο της αγορας για να βγαλω απο τα (πανακριβα) ανταλλακτικα που εχουν.
Οι σκεψεις/παρατηρησεις μου παραπανω ειναι καθαρα απο την αποψη των κατασκευαστων απο την μια και καποιου που θελει να κοψει το τσιγαρο απο την αλλη. Η δικια μου αποψη διαμορφωθηκε μολις ειδα χωριτικοτητα υγρου στο pod, καθως και ποσα ζηταν για τα ανταλλακτικα. Αφηνω κι ενα βραδυ που θα βγω την πορτα ανοιχτη να μπουν να με κλεψουν, το ιδιο μου κανει με το να παρω pod system. Τον νεο ομως ατμιστη δεν τον νοιαζει, ουτε καν ξερει ποσο ειναι 1ml. Το μετρο συγκρισης του ειναι αν ενα pod ειναι πιο ακριβο απ'το marlboro.
Θετικο λοιπον το βλεπω για καποιον που κοβει το τσιγαρο να υπαρχει αυτη η βλακεια, ειναι αρκετα πιο ελκυστικο ενα pod system για αρχη απο mod/ατμοποιητη και χαιρομαι που υπαρχει τοσο απλη επιλογη. Αν θελει καποιος κατι παραπανω θα ψαχτει λιγο κι εχει πολλλλλαααααααα να βρει μες το χαος επιλογων που (ευτυχως) εχουμε. Ας παρει μια γευση πρωτα στο entry level χωρις δεσμευσεις και καποια στιγμη θα ρωτησει και για το melo 3 που ειδε στην βιτρινα πχ. Θετικο ειναι και για τους κατασκευαστες απο αποψη κερδους. Και μειναμε κι εμεις που ατμιζουμε καιρο -περασαμε και ολοκληρη TPD- να βλεπουμε τις τιμες των pod και να γελαμε.